Domů     6 důvodů zbytečných hádek
6 důvodů zbytečných hádek
10.12.2020

Nejčastější důvody domácích hádek jsou stále stejné – hádáme se o peníze i o rozdělení povinností v domácnosti. Přitom s trochou oboustranné snahy se dají boje o sporné záležitosti udusit v zárodku.

Hádky nejsou jednoznačně špatné, naopak, pomohou vyčistit vzduch a vypustit napětí, které se kolem nevyjasněné záležitosti lehce nahromadí.

Jenže pro pozitivní výsledek hádky je třeba něco udělat – především argumentovat věcně a neříkat nic, co nemyslíte vážně. A po hádce vědět, kdy je čas skončit tichou domácnost a začít mluvit normálním hlasem, což bývá pro ženy těžší než pro muže.

Jednodušší pro ženské myšlení je naopak uchovat v povědomí témata, kvůli nimž se hádáme nejčastěji, a promluvit o nich dřív, než dozrají v problém. Která témata to jsou?

Všechno je na mně!“

Povinnosti v domácnosti zpravidla mnohem více zatěžují ženu, proto to také obvykle bývá žena, komu kvůli tomu ujedou nervy.

Pokud ale chcete skutečně dosáhnout toho, aby se partner a případně i další členové rodiny více zapojili do údržby domácnosti, pak nečekejte, až pohár trpělivosti přeteče.

Mnohem více dosáhnete přesným a předem připraveným rozpisem povinností, které jsou už nad vaše síly, a návrhem, ať si je partner a případně další členové domácnosti mezi sebou rozeberou. Nejlépe se k tomu hodí čas po dobré večeři.

Ty mě vůbec neposloucháš!“

Trpívají tím kupodivu oba partneři, i když si ženy často myslí, že je to jen jejich problém, že je partner neposlouchá, když mu něco vykládají.

U běžného vyprávění, co kdo přes den zažil a co je kde nového, to není zas tak velký problém a neměli bychom se cítit dotčeně. Navečer je člověk přirozeně unavený a pozornost ochabuje, zvlášť u témat, která se opakují.

Pokud potřebujete probrat důležitější téma, pak je vhodné si předem domluvit určitý signál, který partnerovi naznačí, že potřebujete jeho plnou pozornost.

Stačí si například říct, že zásadnější hovory ponecháte na klidné chvíle při procházkách, Pokud pak partnerovi navrhnete, že byste se mohli jít projít, bude předpokládat, že máte něco na srdci.

Kolik to stálo?!“

O penězích se v zásadě nelze nikdy uspokojivě dohodnout. Samozřejmě, že by o společných výdajích měli rozhodovat oba partneři, jenže víte, jak to dopadá prakticky:

Lehce nastane chaos, kromě toho jeden či druhý občas potichu a bez domluvy sáhne do úspor hlouběji. Účinnější, i když nikoli pro každého přijatelná, je varianta, kdy se hlavním „účetním“ a správcem rodinných financí stane jeden z partnerů.

Nese pak zodpovědnost za sledování společných výdajů a příjmů i zadávání pravidelných platebních příkazů. Pořádek v účtech ale nevyřeší všechny problémy:

Zdrojem hádek se stávají i plánované větší investice, kdy jeden chce nové auto a druhý rekonstrukci koupelny. Oba přitom víte, že byste potřebovali auto i novou koupelnu, jenže něco musí počkat. Tady nastává chvíle pro to nechat emoce stranou.

Zkuste se dohodnout, že ani jeden nebudete prosazovat své favoritní řešení a společně si v klidu sepíšete pro a proti obou možností. Pokud dokážete odložit stranou emoce a soutěživost, která rozhodování doprovází, vyberete lépe a bez hádky.

Ty a ta tvoje rodinka!“

Povahové odlišnosti zvláštnosti mohou zatěžovat vztahy v původní rodině a o to více pak rodině nové. Problém nastává také tím, že zatímco mladí manželé mívají sklon se uzavírat a oddělovat, starší generace touží po intenzivnějším kontaktu a větší pozornosti.

Příslovečná všetečnost tchyně pak může být jen snaha zahrnout „mladé“ více do rodiny. Vzájemným nepochopením pak lehce přeroste v averze a konflikty, které pak už jen bez většího vývoje přetrvávají a v zásadě se v rodině zakonzervují.

Pokud vztahy se širší rodinou dospěly do této podoby, je lepší zastavit neohlášené návštěvy a shodnout se na určitém systému, jak se s vlastními příbuznými bude každý z partnerů setkávat. Řešením může být kompromis, ale musí být přijatelný pro oba.

To je tvoje výchova!“

I když máte děti už dávno dospělé, střetům na toto téma se nevyhnete, i dospělé děti se dokážou chovat způsobem, který rodiče zamrzí a zabolí.

Jenže vyčítat partnerovi, že vždycky držel nad synem ochrannou ruku a povoloval mu víc, než se vám líbilo, už v této životní etapě nemá smysl. Syn je dospělý a vyčítáním dávných jednání si jen otrávíte vlastní vztah s partnerem.

Navíc výchova hraje až druhořadou roli, na chování a osobnost má z největší části vliv zděděná dispozice a tu jen těžko ovlivníte.

Pokud máte děti ještě malé, pak velmi důležitým bodem výchovy je shodnout se s partnerem na závazných pravidlech. Děti velmi rychle vycítí, co skutečně platí a co druhý rodič benevolentně povolí.

Prospěšná může být společná porada s oběma babičkami o jejich výchovných metodách. Společně ve čtyřech proberte, co by tak platilo na vaše děti.

Zase budeš celou neděli pryč?!“

Taková představa ale často vyvolává v ženách nevoli, míváme sklon na koníčky partnera žárlit. Zbytečně: Muži, kteří mají opravdové hobby, jsou velmi vzdálení pomyšlení na nevěru. Kromě toho je obvykle i více baví jejich zaměstnání a bývají v něm úspěšnější.

Proč bychom se ale nemohly na partnerově hobby podílet? Protože to pro něj znamená zvýšenou psychickou zátěž. Kdykoliv nás má po boku, musí podvědomě dokazovat, jak je ve všem dobrý. Koníček ho pak méně baví a neodpočine si při něm tolik.

Mimochodem: Aby volný čas znamenal relaxaci a uvolnění, je důležité, abychom ho trávili střídavě spolu a střídavě každý sám, bez partnera.

Text: Lenka Korandová, foto: PX FUEL

reklama
Související články
8.5.2024
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), 1 pár náušnicových puzet, 1 pár náušnicových zaráže
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
19.4.2024
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude mít tvar, jak bude velký i jaký mu určíte os
11.4.2024
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku s malými šuplíky * akrylové barvy * štěte
5.4.2024
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají se především čerstv
reklama
reklama
Šikovné tipy
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Velký úklid knihovny
Nové knihy stále přibývají, knihovna praská ve švech a ani při sebelepší vůli už se v titulech nevyznáte? Jestli je to i váš problém, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. Učili nás, že knihy se nevyhazují. A tak to neděláme. Ukládáme je, jak se dá. Často, když už máme knihovnu plnou, tak do druhé řady, […]
Křehká krása lisovaných květů
Lisované květy mají trochu jiné kouzlo než sušené. V 2D verzi se stávají spíš ilustrací. A toho se dá využít k tvoření líbezných osobních i bytových doplňků. Zdlouhavé lisování květin zatížených knihami se dá urychlit za využití mikrovlnky. Potřebujete k tomu dvě destičky z překližky v rozměrech odpovídající prostoru mikrovlnky. Na destičku položte tři archy […]
Vyzkoušeli jsme: Jak se čistí ekologicky?
Přichází jaro, a tak snad není nikdo, kdo by je nechtěl přivítat s krásně uklizeným bytem. Ale že takový úklid pro nikoho, až na malé výjimky, není velká zábava, je také pravda. I proto se snažíme volit takové prostředky, které budou co nejúčinnější a práci nám usnadní. To je samozřejmě dobře, ale ještě na jednu […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
historyplus.cz
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
V očích krále Františka I. se zračí zoufalství. „Copak vy jste mého syna někdy viděla veselého?“ otočí se na hraběnku Dianu z Poitiers. Pohledná Francouzka se jen lišácky usměje. „Nechte to na mně, Sire. Udělám ho svým rytířem,“ slíbí mu nakonec. Tento úkol splní nade vše očekávání. Princ Jindřich (1519–1559) se do půvabné vdovy, která je o
Pečená kořenová zelenina s medem
tisicereceptu.cz
Pečená kořenová zelenina s medem
Zeleninu si vyberte podle chuti nebo toho, co máte zrovna doma k dispozici. Potřebujete 1,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, dýni, pastinák, batáty, červenou řepu…) 1 palici česneku
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
iluxus.cz
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
Sklářský designer, výtvarník a malíř skla František Jungvirt se ve své nové sběratelské sérii uměleckých váz přenesl do zvířecí říše. Vybrané kusy z jeho stávajících kolekcí Garden a Trifid aktuálně z
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Novinky ze světa rychlovlaků
21stoleti.cz
Novinky ze světa rychlovlaků
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chc
Krásy skalních měst – Česká republika
nejsemsama.cz
Krásy skalních měst – Česká republika
Toužíte prozkoumat svět mohutných pískovcových věží, skalních stěn a krásných soutěsek? Skalní města jsou cílem mnoha turistů od nás i ze zahraničí. Kam zaplatíte vstupné, a kde můžete krásy přírody obdivovat zdarma? Pravčická brána Nejkrásnějším útvarem zdejší přírody a Národního parku České Švýcarsko je Pravčická brána, která se nachází asi 15 km od Děčína. Rozpětí celého oblouku má neuvěřitelných 26,5
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
nasehvezdy.cz
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
Diváci znají Sabinu Remundovou (51) jako ráznou státní zástupkyni ze seriálu Případy 1. oddělení. V soukromém životě by se ale ráda o někoho opřela. Bohužel je však na řadu věcí sama. Její manžel,
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
epochanacestach.cz
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
Oblast Sudet měla po druhé světové válce tu smůlu, že odtud většina původních obyvatel se vztahem k regionu musela odejít. Nepříznivě se to projevilo na stavu krajiny i na architektonických památkách. Najednou se o ty po staletí opečovávané skvosty neměl kdo starat a nikomu na nich nezáleželo. Lidové stavby začaly chátrat, ale staleté dědictví naštěstí nezmizelo
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
skutecnepribehy.cz
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
Z rozvodu mě vyléčila až opravdová láska. Znovu jsem se vdala a můj druhý muž byl tak báječný, že jsem se po jeho boku změnila k lepšímu. Když mě Pavel opustil, nějakou dobu jsem se domnívala, že to nepřežiju. Samozřejmě že mě všichni ujišťovali, že na to se neumírá, že se dám dohromady, že to spraví jenom čas.
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
epochaplus.cz
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
Jediná trvale obydlená vesmírná stanice, a to od 2. listopadu roku 2000. Našli bychom ji na naší nízké oběžné dráze ve výšce přibližně 400 kilometrů. Ač to tak astronautům ani nepřijde, má rychlost 27 720 kilometrů v hodině a Zemi tak obíhá zhruba v 92minutové periodě.   Standardně je tu 7 lidí, kteří se mění
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
enigmaplus.cz
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
Po celém světě najdeme šifry. Pokrývají zdi prastarých chrámů, stránky tajemných a nepochopených knih a v některých případech jsou schované i v malbách a jiných uměleckých dílech. To je i případ Vitru