Domů     Remoska: Trouba, která peče, vaří, zavařuje
Remoska: Trouba, která peče, vaří, zavařuje
18.11.2020

Je to vůbec možné? Takový zázrak existuje? Všichni už určitě víte, že řeč bude o remosce. A tu má doma snad každý a vařily v ní už i naše babičky. A protože je tak šikovná, jsou i takoví, co si hned pořizují dvě, jednu na chatu a druhou na doma.

Tak jako všechny velké vynálezy, její cesta na svět začala celkem obyčejně. To když si český konstruktér Homuta prohlížel ve Švédsku hrnec, který ovšem uměl jen vařit. Tehdy v 50. letech vytvořils několika kolegy prototyp malé elektrické přenosné trouby.

Jmenovala se HUT Podle jmen Homuta, Uher, Tyburec. Po znárodnění spadla dílna pod podnik Remos vynález se stal remoskou. Přes dva a půl milionu kusů vyrobil podnik se sídlem v Kostelci nad Černými lesy od 50. Do počátku 90. let.

Aby také ne, remoska se stala bestsellerem svatebních seznamů. Prodávala se za cenu okolo 200 korun, podle velikosti a měla hliníkovou mísu.

Všechno se vyvíjí

Následovaly všelijaké inovace, například teflonový povrch, víko dostalo vedle rukojeti druhou úchytku z odolného plastu. Změnil se také kovový podstavec na mísu.

Celých 40 let stála remoska na typickém kovovém kruhu se čtyřmi nožkami, podstavec nejnovější remosky tvoří už lehčí drátěná konstrukce, do které se mísa částečně zasunuje. Princip se ale po desetiletích nezměnil.

Ve víku má zabudovanou topnou tyč, takže teplo sálá shora a stěnami se rozvádí až na dno nádoby, takže nedochází k připalování zespodu.

Co všechno umí?

Někdo využívá remosku výhradně k pečení masa, další si ji zase nemůže vynachválit při pečení buchet. Ale tenhle multifunkční přístroj toho umí mnohem víc.

Elektrická mísa s vrchním zdrojem tepla může sloužit obdobně jako mikrovlnná trouba k přípravě jídla bez tuku a také k rozmrazování, dále jako pánev na smažení, jako gril a třeba i zavařovací hrnec. Umí toustovat, vařit a péct dobré moučníky.

Je nutné si pamatovat, že pokud maso pečeme, nikdy je v remosce nepodléváme; nepřipálí se totiž ani na minimu tuku, který pod maso vložíme. Také se v ní výborně pokrmy dusí, což je obzvlášť výhodné, pokud musíte vařit někomu z rodiny dietu.

Zavařování

V remosce pohodlně zavaříme třeba domácí džem; vejdou se do ní malé skleničky (1,5 dl). Dno mísy s nepřilnavým povrchem chráníme před poškrábáním tak, že na ně utěrku, na kterou teprve naskládáme skleničky, případně můžeme použít kousky z kartonové krabice.

Mísu do poloviny naplníme studenou vodou, naskládáme do ní skleničky s džemem a pak už jenom remosku na půl hodiny zapneme. Skleničky vyjmeme po vychladnutí vody.

S topným víkem zacházejte opatrně

Remoska se může čistit vždy až poté, kdy úplně vychladne a odpojí se od sítě. Zatímco hliníkovou mísu běžně myjeme a mísu s nepřilnavým povrchem myjeme opatrně stejně jako pánve s obdobným povrchem, pro zacházení s víkem platí dvě hlavní zásady:

1) Víko s topným tělesem se nesmí ponořit do vody. Myjeme je z vnitřku vyždímanou houbičkou namočenou v saponátu nebo jenom ve vodě. Potom přetřeme vlhkým hadříkem a usušíme.

2) Víko s držadlem se musí vždycky pokládat na pracovní plochu topnou (tedy vnitřní) částí vzhůru.

I pro singels

Pečící mísa je velmi výhodná pro malé domácnosti a osamělé. Vyrábí se pro ně remoska Mini teflon s červeným víkem bez průhledného okénka. Průměr mísy činí pouhých 19 cm, objem je 0,9 litru, a připravíme v ní jídlo pro jednu až dvě osoby.

Na prvním místě úspora

Šetřit chceme všichni a nám v tom může pomoci. Je spočítáno, že lze ušetřit cca 12 korun na jedno pečení či vaření oproti klasické troubě. A když to násobíte, vyjde docela pěkná sumička.

Vyhřívaný prostor je v porovnání s troubou velmi malý, vše bývá hotovo rychleji a hlavně s výrazně nižší spotřebou energie než v troubě.

Pečení kuřete (1 hod 15 min) Spotřeba v kWh

El. trouba (2 000 W) 1,1 kWh

Remoska® ORIGINAL 0,5 kWh

Princ Charles přebírá od Lady Mileny dárek.
Princ Charles přebírá od Lady Mileny dárek.

Lady Remoska v Anglii

Lady Milena Grenfell-Baines se do Anglie dostala jako desetiletá v roce 1939 jako jedno z posledních dětí, které před nacisty zachránil sir Nicholas Winton. Snad právě tehdy jí byla předána nesmírná energie, kterou po celý život disponuje.

A právě tato energická dáma jednoho dne zjistila, že se v Británii nikde nedá remoska koupit.

Zavolala tedy do Frenštátu, kde se v tu chvíli remoska vyráběla a přivezla také vzorek jedné z hlavních osobností společnosti Lakeland, která přidala remosku do výrobního katalogu. A byl tu hit. A to takový, že bylo těžké zájem za mořem uspokojit.

Pak, že my Češi nemáme být na co pyšní! A abychom tu pýchu ještě více načechrali, jednu remosku dostal k narozeninám princ Charles a prý opravdu stojí v kuchyni. Z Lady Mileny se stala Lady Remoska.

Tak se také jmenuje kniha, ze které jsme vybrali recepty na následujících stránkách.

Související články
28.3.2025
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a rychlost jsou také důležité doplňkové funkce. J
27.3.2025
Máme je rádi už proto, že vyřeší večeři i pohoštění, a většinou nám i ušetří peníze. Navíc můžeme zpracovat spoustu surovin, které nám doma přebývají, a fantazii se meze nekladou. A pokud vás právě nic nenapadá, přinášíme trochu inspirace. Vajíčková 3 vejce, 1 lžička plnotučné hořčice, 4 lžíce másla, pažitka, sůl, pár kapek citronové šťávy, špetka cukru, sladká paprika, lžička olivového oleje 1
25.3.2025
Kozí sýr nemá jednu chuť ani texturu: Může být vyzrálý i sametově hladký, plísňový nebo pikantní, drobivý či přírodně jemný a snadno roztíratelný, stejně jako doladěný kořením. A seženete jeho různé druhy dnes téměř v každém supermarketu. Dokonce existuje řada kozích farem, které prodávají domácí kozí sýry i v bio kvalitě. Asi si ale řeknete, proč byste ho měli jíst. Protože je zdravý Kozí mlé
21.3.2025
Cibule není jenom přírodním elixírem pro léčbu neduhů, ale hlavně kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Cibulačku a smažené cibulové kroužky asi všichni známe. Ale co zkusit cibulovou pizzu z listového těsta, cibulovou pomazánku nebo cibulový koláč? Smažené kroužky Potřebujete: 3 velké cibule, 1 lžíci solamylu, 6 lžic hladké mouky, 2 vejce, mletý pepř, 6 lžic piva, olej na s
18.3.2025
Ačkoli základní princip je léta stejný, hrnce jsou modernější než za časů našich maminek. A jejich používání se vyplatí i proto, že při vaření výrazně ušetříte. Přesto se papiňáku někteří lidé vyhýbají, protože z něj mají strach. Obvykle slyšeli o tom, jak někomu hrnec explodoval. Nové a moderní tlakové hrnce ale mají hned několik pojistek, takže nebezpečí nehrozí. V každém případě vždycky vybíre
reklama
Šikovné tipy
Lepicí váleček odstraní nejen chlupy
Původně byl sice určen pro majitele chlupatých domácích mazlíčků, aby jim pomohl zbavit oděv od chlupů, jenže tenhle šikovný pomocník umí víc než očistit kabát či sukni. Lepicí váleček stojí pár korun a určitě se vyplatí, když ho budete mít nejen doma ve skříni, ale i třeba v miniverzi v kabelce. Poradí si totiž s […]
Rozkvetlá kartička místo pugétu
Hodí se jako pozornost, ale i na výzdobu domova, když ji zarámujete. Navíc tak zužitkujete i drobné zbytky látek a galanterie. Potřebovat budete kus pevného kartonu, krepový papír, lepidlo a zmíněné zbytky látek, stužek či krajek. Předem je třeba také promyslet, zda obrázek bude zavěšený nebo instalovaný ve stolním rámečku, a podklad podle záměru upravit. […]
Dáte si kaki?
Určitě vás každý rok lákají ty zářivě oranžové plody, a kdo je už někdy zkusil, sáhne po nich, jen co se objeví. Pokud patříte mezi ty, kdo k tomu ještě nesebrali odvahu, je čas to napravit. Kde se vzalo? Pochází z jihovýchodní Asie, v Číně se prý pěstovalo už před 2000 lety a je plodem […]
Vyměnit zámek dokážete sami
Nedělá se to sice často, ale důvodů k výměně může být víc, například když někdo z rodiny ztratí klíče, když jste se nastěhovali do nového bytu, nebo když chcete lepší zabezpečení. Navíc výměna zámku profesionálem není nejlevnější. A i když se vám to bude zdát složité, krásně to zvládnete sami a ušetříte. Vlastně budete potřebovat […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne až další víkend, ale už tuto sobotu 29. března 2025 zvou Koněpruské jeskyně na Berounsku na Jarní probouzení domu přírody Českého krasu. Javoříčské jeskyně na Olomoucku zase v sobotu chystají oblíbené Probouzení netopýrů. Program Zahájení sezóny v Koněpruských jeskyních na Zlatém koni v Českém krasu je naplánován v sobotu od 9:00
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
iluxus.cz
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
Jaro přináší nejen probouzející se život do přírody, ale i do kuchyně restaurace The Artisan v pražském hotelu Marriott. Pro letošní Velikonoce připravil šéfkuchař David Rejhon speciální menu, které s
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
epochalnisvet.cz
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v podhůří Orlických hor, v obci Klášterec nad Orlicí. Historie tohoto původně gotického kostela sahá hluboko do minulosti. Uvnitř kostela, v oblouku mezi kněžištěm a chrámovou lodí, nacházejí restaurátoři nápis: ,,Chrám tento Nejsv. a nerozdílné Trojice Boží vystavěn jest v Létu 453 od Narození Božího“. Je tedy možné, že se může jednat o
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
epochaplus.cz
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
Lžíce, vidlička a nůž, to je základ příboru, který běžně používáš u stolu. Tušíte ale, že to zdaleka není samozřejmost? Cesta vidličky k jídelnímu stolu byla docela složitá a ještě v 18. století se ještě leckde musíte obejít bez ní. Třeba u královského stolu. Na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV. (1638–1715), přezdívaného „král Slunce“ se
Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
enigmaplus.cz
Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
Když byl v roce 1974 v Číně objeven soubor osmi tisíc keramických soch, zpráva o tomto neuvěřitelném nálezu se rozletěla do světa. Dnes tuto unikátní kolekci známe pod označením Terakotová armáda. Byl
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
nasehvezdy.cz
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
Sotva skončilo patnáctileté manželství herečky Jany Bernáškové (44) ze seriálu ZOO Nové začátky, už začínají vyplouvat na povrch pikantní detaily. A povídá se, že režiséra a scenáristu Rudolfa Merkn
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
skutecnepribehy.cz
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
Kolegyni jsem považovala za svůj vzor. Nakonec jsem zjistila, že za líbivou fasádou se skrývá zlá a zákeřná osoba, která se ničeho neštítí. Anna byla sociální pracovnice, stejně jako já. Pracovaly jsme společně na oddělení péče o seniory. Na začátku naší spolupráce jsme si rozuměly skvěle. Byla vnímavá, empatie z ní přímo sršela, a především měla vždy dobré rady, jak se postarat o pacienty.
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
historyplus.cz
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
„Čajovník je zřejmě nejstarší kulturní rostlinou světa. Pochází z Číny, kde se pěstuje asi 2500 let,“ uvádí současná autorka Viola von Wachendorfová. I další knihy, popisující dějiny pěstování čaje, začínají podobnými příběhy. Bylo to ale tak doopravdy?   Některé legendy kladou počátky pěstování čaje dokonce ještě mnohem dál do minulosti. „Louis Lewin (německý farmakolog, žijící
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
21stoleti.cz
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
Při pohledu na Grand Canyon v Arizoně si snadno představíme, jak jej po miliony let vyřezávala voda, pomalu formující tuto dechberoucí krajinu. Ale co kdyby podobné kaňony vznikly během několika minut
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
rezidenceonline.cz
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
Když tato zajímavá rezidence získala celosvětové prvenství ve světové soutěži International Architecture Award 2008, bylo to pro její tvůrce velké překvapení. Návrh totiž vznikl v nevytápěném suterénním ateliéru, kde tehdy tříčlenný tým dnes slavného architekta Roberta Konieczného skončil po své nepříliš úspěšné předchozí kariéře. Měl za sebou osm let chudoby, spaní v autě na staveništích, pouze
Všechno jsme spolu zvládli
nejsemsama.cz
Všechno jsme spolu zvládli
Když už jsem myslela, že se budu soustředit na sebe a budu si užívat klidný život po všech trápeních, syn mi zaklepal na dveře s tím, že se dostal do obrovských potíží a jde mu o život. Celý život jsem si přála jen to, aby se moje děti měly dobře. Po dramatickém rozvodu s manželem, který nás
Kroupové rizoto s houbami
tisicereceptu.cz
Kroupové rizoto s houbami
Pokud chcete použít sušené hříbky, namočte je asi hodinu předem. Suroviny 300 g čerstvých hub 300 g ječných krup 2 stroužky česneku 2 lžíce másla 2 lžíce olivového oleje 50 ml bílého vína