A pokud tohle ovoce milujete, jistě uvítáte pár receptů, které rozšíří váš repertoár a pomohou vám objevit nové chutě.
Plněná hruška se sýrem
(4 porce)
2 zralé hrušky (neměly by být příliš měkké), 100 g čerstvého kozího sýru (pokud nemáte rádi kozí , nahraďte ho třeba sýrem brie nebo hermelínem), 20 g piniových oříšků, 1 snítka saturejky,
2 lžíce medu, 30 g másla, půl skleničky vody
1) Hrušky omyjeme a podélně rozřízneme na poloviny. Malou lžičkou odstraníme jádřince a vznikne tak jamka na náplň.
2) Troubu předehřejeme na 180 °C. V hlubší pánvi na mírném plameni rozpustíme máslo a na něm opečeme hrušky slupkou dolů asi 10 minut.
3) Hrušky přendáme do pekáčku vyloženého pečicím papírem, slijeme na ně máslo z pánve a přidáme půl skleničky vody. Pečeme 10–15 minut.
4) Na náplň v malé misce smícháme čerstvý kozí sýr s piniovými oříšky a osolíme.
Hrušky vyndáme z trouby a naplníme jamky umíchanou náplní. Pokud jste se rozhodli použít jiný sýr, nasypejte pár piniových oříšků do každé jamky a přikryjte plátkem brie nebo hermelínu.
5) Nabereme lžičkou med a hrušky pokapeme. Vrátíme plech do trouby a pečeme dalších 10 minut.
Servírujeme ještě teplé.
Tip: Na talíř se k hruškám hodí i kopeček zakysané smetany.
Medová pizza
(2 porce)
Těsto: 360 g hladké mouky, ½ kostky droždí (cca 25 g), 240 ml teplé vody, 1 lžíce medu, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky soli
Náplň: 5–6 sladkých hrušek, hrst nasekaných vlašských ořechů, můžete ale použít i piniové nebo lískové, 3 lžíce medu, 1 lžíci panenského oleje, tymián
1) Droždí, med a teplou vodu lehce promícháme v misce a necháme vzejít kvásek. Bude to trvat asi 10 minut.
2) Do mísy kuchyňského robotu nasypeme mouku, přidáme sůl a olivový olej, nasadíme hnětací hák. Jakmile se na kvásku tvoří bublinky, přilijeme ho k mouce.
3) Na nízký stupeň suroviny promícháme. Pak zvýšíme na vysoký stupeň a necháme těsto hníst cca 5 minut, až bude pružné (nemáte-li robota, nic se neděje, uhnětete těsto ručně). Podle potřeby můžete přidat lžíci teplé vody a znovu hníst.
4) Hotové těsto dáme na moukou lehce posypaný vál, velmi lehce poválíme.
5) Těsto vložíme do olejem vymazané mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě kynout, cca 1–1 ½ hodiny.
6) Po vykynutí je přendáme na vál vysypaný moukou a vyválíme 2 kulaté pizzy, které potřeme olivovým olejem.
7) Hrušky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky a rozložíme na těsto. Pokapeme olivovým olejem a medem, posypeme oříšky a tymiánem a dáme do trouby vyhřáté na 250 °C na 6–8 minut.
Rokfórová polévka
(4 porce)
5 hrušek zbavených jádřince a pokrájených, 30 ml oleje, 1 menší cibule nakrájená na drobno, 400 ml zeleninového vývaru, ½ lžičky sladké papriky, šťáva z půlky citronu, 175 g rokfóru + kousek na ozdobu, sůl a černý pepř, hrst vlašských ořechů, 50 g másla
1) Na oleji osmažíme cibuli, přidáme 3 hrušky a vývar a vaříme asi 8–10 minut (dokud hrušky úplně nezměknou).
2) Přidáme papriku, citronovou šťávu, sýr, osolíme a opepříme podle chuti. Polévku necháme zchladit a rozmixujeme.
3) Poté přecedíme do hrnce a prohřejeme.
4) Zbylé 2 hrušky nakrájené na plátky nebo na kousky zkaramelizujeme na másle a hotovou polévku na talíři jimi ozdobíme. Přidáme trochu rozdrobeného rokfóru a pár vlašských ořechů.
Gratin
(4 porce)
6–8 větších brambor, 3 oloupané pevné hrušky, ½ lžíce másla, 150 g strouhaného ementálu nebo sýru gruyère, 1 smetana, čerstvě strouhaný muškátový oříšek, čerstvě mletý černý pepř, mořská sůl
1) Troubu předehřejeme na 180 °C.
2) Brambory a hrušky oloupeme a nakrájíme na tenké plátky (hodí se kráječ, ale vystačíme si i s ostrým nožem).
3) V misce smícháme smetanu, muškátový oříšek, pepř a sůl. Vymažeme zapékací misku máslem.
4) Na dno dáme nejdřív bramborové plátky, poté hrušky, na ně část sýra a zalijeme částí smetany. Opakujeme, dokud není miska plná. Horní vrstvu by měly tvořit brambory a zbylý sýr.
5) Pečeme do změknutí brambor asi 45 minut. Pokud by se nám zdálo, že pokrm příliš rychle hnědne, použijeme folii.
6) Před podáním necháme gratin mírně vychladnout po dobu 5 až 6 minut.