Domů     Pokoj místo tělocvičny
Pokoj místo tělocvičny
10.9.2020

Chcete, aby vaše dítě milovalo pohyb a dobře prospívalo? Umožněte mu cvičit od malinka. Začněte třeba tím, že mu vybavíte pokoj prolézacím tunelem, provazovým žebříkem nebo houpačkou.

Dětem je pohyb přirozený stejně jako všem mláďatům, kterým lezení, skákání, houpání se, chytání předmětů a pobíhání umožňuje vyřádit se způsobem, jenž je zároveň baví. Ideální je přizpůsobit jim k tomu jejich vlastní pokoj.

Dáte jim tak šanci pořádně si protáhnout tělo a zpevnit svaly včetně zádových. Vzhledem k tomu, že problémy s páteří začínají vznikat už ve věku kolem dvou až tří let, je to nesmírně důležité.

Dostatek lákadel

Možná si říkáte, že děti by neměly sedět doma, ale měly by dovádět venku na čerstvém vzduchu. Na to ale pokaždé nemusí být dostatek času či vhodné počasí. Také okolí bydliště nemusí být zrovna ideální.

Vytvořte mu proto v pokojíčku dostatek podnětů a lákadel, která ho vtáhnou do hry. To, že při tom cvičí a posiluje ani nepostřehne. Že nemáte dostatečně velký prostor na hraní? Ani malá plocha bytu neznamená, že z vašeho dítěte musí vyrůst pecivál.

Vždyť ribstol a nafukovací míč se vejde do každého pokoje a švihadlo či sadu činek je možné uložit třeba pod postel. A v panelákovém pokoji není problém zavrtat do stropu dvě odpovídající hmoždinky a pověsit na ně houpačku, lano nebo provazový žebřík.

Přidáte-li pod ně měkkou podložku nebo žíněnku, na kterou může malý „Tarzan“ seskočit, pak se můžete spolehnout, že takové vybavení váš potomek neponechá bez povšimnutí.

Nechte mu fantazii

Pořizovat domácí fitness s přístroji na protažení těla pro své potomky zrovna nemusíte. Ponechte jejich fantazii dostatečnou volnost. Je zcela zbytečné vytvářet jim v pokoji dokonalou iluzi konkrétního prostoru, třeba kabiny vesmírné lodě či ponorky.

Šikmé plochy, provaz, bedny, ribstole se pro ně mohou změnit v pralesní liánu, pirátskou loď nebo vlez na rozhlednu. Má-li místnost vysoké stropy, větší děti ocení i koš na košíkovou.

V případě, že bydlíte v nájemním domě, dejte si pozor, abyste koš nepřipevnili na zeď sousedící s bytem vedle. Pravidelné údery míče by souseda určitě nenadchly.

Ke gymnastickým kouskům dobře poslouží dveřní hrazda s nastavitelnou šířkou a pro větší kluky boxovací pytel.

Různé míče

Skvělou pomůckou do každého prostoru, která se dá využít i jako židle, je gymnastický míč. Při sezení na obyčejné židli, nepracují žádné svaly, ale ten, kdo sedí na míči, musí vyrovnávat balanc, což nutí aktivovat spoustu svalů.

Velký míč se dá použít také na skákání, protahování se a kutálení po bytě.  K dispozici je dobré mít i pár menších míčů. Dítko je může vrhat na terč, nebo si jen tak házet s vámi a tím rozvíjet motorické dovednosti, protože chytání je důležitá pohybová činnost.

Dá se při tom vymyslet spousta různých aktivit. Dítě může například vyhazovat jenom pravou a chytat levou rukou a pak si míček vždycky přehodit do druhé ruky. Házet se také dá pozadu, na čas, na body atd.

Balonky, obruče

Balonky si nemusíte pořizovat jen na narozeninové oslavy. Skvěle si s nimi vyhrajete v těsnějších interiérech. Můžete si s nimi pinkat, přepinkávat pomyslnou síť a podobně.

Jsou lehké a jejich pohyb je mnohdy nepředvídatelný, takže si s nimi užijete spoustu zábavy. Stejně tak s obručemi. Než se vás potomek naučí s nimi kroužit v pase, může skrz ně jen tak proskakovat nebo je na zemi překračovat.

Klouzačka, tunel, nafukovací schody

Menší děti ocení v pokoji cokoliv na prolézání. Takový látkový tunel jim nejen posílí fyzickou kondici, ale především naučí dítě překonávat strach z neznáma.

Výborná pomůcka na rozvoj motoriky jsou pěnové schody nebo jakákoliv skluzavka, na kterou děti musí nejprve vylézt. Pokud máte děti dvě a malý byt, určitě jim do pokojíčku pořiďte palandy, které mají na jedné straně žebřík a na druhé skluzavku.

Navíc je pod palandou prostor na další pomůcky. Vlastně tím vznikne jakýsi multifunkční hrací prostor.

Lano, postel, matrace

Každý rodič to zná – děti rády lezou do výšek, ale pak se neumějí dostat dolů. Naučit se to můžou nejen na hřišti, ale i ve vlastním pokoji. K získání patřičné zkušenosti skvěle poslouží třeba lano ukotvené u stropu, na kterém jsou uvázané uzlíky.

Lano se ale dá využít i tak, že ho natáhnete na podlahu dětského pokojíčku a zkusíte, jestli dítě dokáže chodit hlavně po něm a nepřepadávat mimo.

Dítě také můžete nechat skákat ze zvýšené postele. Nezapomeňte při tom na měkké dopadiště. Může to být třeba stará nebo nafukovací matrace. Ta se dá rovněž použit na kotouly, válení sudů a další hrátky.

Nebo zkuste jen tak položit v dětském pokoji na zem krycí podložku na matraci (bývá 5–10 cm silná). Uvidíte, že za chvíli na ni děti bez většího přemlouvání začnou dovádět.

Volná stěna

Při zařizování dětského pokoje platí, že dítěti by měl zbýt dostatek prostoru, kde může třeba jen tak tančit, když pustíte muziku. Dobré je pohlídat si, aby buď přímo v pokoji, nebo někde jinde v bytě zůstala aspoň jedna volná stěna. Pak stačí polštář a dítě se může pokoušet dělat třeba stoj na hlavě.

Bezpečnost

Při dětských hrách je nutné dávat zvýšenou pozornost na bezpečnost. Děti se na nářadí mohou rozdovádět a v zápalu hry ztratit představu o okolním prostoru. Potřeba je obzvlášť dávat na ostré hrany, například na nábytku. Je moudré zabezpečit tyto hrany ochrannými návleky.

Text: Marie Skrčená, Foto: Shutterstock

Štítky:
reklama
Související články
25.4.2024
Každý byt a dům má svůj typický pach, který může cizí lidi odrazovat. Proto je dobré si místnosti provětrat vůněmi, které jsou příjemné všem. Nejlepší volbou je přírodní cesta bez chemie ve vzduchu. Skvělým pomocníkem bývají čerstvé květiny, jenže kupovat je pravidelně není zrovna levné. Čím dalším lze provonět byt? Sušené květiny Dlouho vydrží a navíc vás nebude omezovat jejich údržba. Mezi ty
18.4.2024
Dřevo je nesmírně příjemný a oblíbený materiál, přitom jeho krásu někdy zbytečně zakrýváme. Zde je pět inspirací, jak ji naopak co nejvíce ukázat. Ze starých dřevěných rámů se dá vytvořit jednoduchá konstrukce, která se báječně hodí jako opora pro kytice ze suchých rostlin. Suché traviny (a právě tak suché květy) v ní dokonce vypadají lépe než ve váze. Sdílejí totiž se dřevem nostalgickou krá
9.4.2024
Máme pro starší osoby upravit byt, nebo ne? Vždyť to doteď stačilo. Odpověď zní ano. Už proto, aby byl bezpečný. Většinou člověk žije v bytě léta a vyhovuje mu. Jenže pak přijde třeba snížení pohyblivosti nebo nemoc a všechno je jinak. Své o tom vědí i daleko mladší ročníky, než jsou ti, kteří se počítají k seniorům. Takže až budete upravovat byt pro rodiče, myslete i na ten svůj. Někdy stačí mal
27.3.2024
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, nechte se inspirovat japonskou ike
26.3.2024
Nové knihy stále přibývají, knihovna praská ve švech a ani při sebelepší vůli už se v titulech nevyznáte? Jestli je to i váš problém, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. Učili nás, že knihy se nevyhazují. A tak to neděláme. Ukládáme je, jak se dá. Často, když už máme knihovnu plnou, tak do druhé řady, někam dozadu, to v lepším případě. Při namátkové prohlídce některé přece jen vyřadíme… Abycho
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Biolog prý spatřil záhadnou dračí rybu: Více než devadesát let se o tom vedou spory!
enigmaplus.cz
Biolog prý spatřil záhadnou dračí rybu: Více než devadesát let se o tom vedou spory!
V roce 1932 spatřil William Beebe (1877-1962) okénkem ponorného zařízení – batysféry podivného tvora. Místem mysteriózního setkání byl Atlantský oceán u Bermudského souostroví. Co biolog v hloubce 640
Stále mi píše zamilované básně
skutecnepribehy.cz
Stále mi píše zamilované básně
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem,
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
epochaplus.cz
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
Náboženství a víra provázejí lidstvo již od pradávna. Dodržovat pravidla určená církvemi však často není vůbec jednoduché a zkrotit vlastní mysl je zřejmě jedním z nejobtížnějších úkolů… Myšlenka asketismu byla inspirována starověkou řeckou školou stoiků, kteří tvrdili, že bychom měli popírat své nižší smyslové touhy, aby se naše duše mohla osvobodit. Stoikové se učili potlačovat
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Korejský poloostrov dokázal spojit jen ping-pong
historyplus.cz
Korejský poloostrov dokázal spojit jen ping-pong
Zatímco na bedlivě střežené hranici dál hlídkují vojáci obou zemí, ve sportovní hale je nepřátelství zapomenuto. Dnes existuje jen jedna Korea, a ta se právě chystá udivit celý svět. Na mistrovství světa ve stolním tenisu, které se koná v roce 1991 v japonském městě Čiba, se v kategorii ženských družstev žádné překvapení nečeká. Vždyť už osmkrát za sebou,
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
iluxus.cz
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
V roce 2017 se značka Rado spojila s japonským módním vizionářem Kunihiko Morinagou, aby společně vytvořili limitovanou edici hodinek. Ty kombinují tradiční řemeslné umění značky s inovativní technolo
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Umožní umělá inteligence hovory ze záhrobí?
21stoleti.cz
Umožní umělá inteligence hovory ze záhrobí?
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza Doktorka Stephenie Lucas One
Co Krejčíkovou tak moc trápí?
nasehvezdy.cz
Co Krejčíkovou tak moc trápí?
Poslední dobou působí herečka ze seriálu Ulice Aneta Krejčíková (32) smutně, jako kdyby snad v životě prožívala velké trápení. Všímají si toho i její sledující na sociálních sítích. Vznikat pochopit
Za svoji dobrotu jsem těžce zaplatila
nejsemsama.cz
Za svoji dobrotu jsem těžce zaplatila
Chtěla jsem pomoci cizí ženě, ale přineslo mi to nakonec zklamání. Pravidelně chodívám dělat větší týdenní nákup do některého ze supermarketů. Jednoho dne jsem si povšimla mladé ženy s asi šestiletým synkem. Měla s sebou pouze malý košík. Místo do něj si ale pár věcí strčila do kapes bundy. Přemýšlela jsem, jak mám reagovat a jestli chci