Domů     Který kečup je nejlepší?
Který kečup je nejlepší?

Kečup je v české kuchyni hodně oblíbený. Většina hospodyněk si ho však už nevyrábí sama z vlastních rajčat, a raději ho koupí v obchodě. Víte ale, co v tom případě jíte? Podívejte se s námi, jak ohodnotil kečupy odborný časopis dTest v roce 2017.

Každá domácnost ho ročně spotřebuje čtyři kilogramy. A protože nejoblíbenější je kečup jemný, dTest otestoval 23 vzorků tohoto druhu.

Hodnotila se chuť, vůně, konzistence, obsah rajčat či rajčatového protlaku a některé další parametry, například i celkový dojem z výrobku. Než si přečtete, kdo v testu zvítězil, seznamte se s tím, jak hodnotitelé při posuzování postupovali.

Kečup podle vyhlášky

Pokud chce výrobek nést název „kečup“, musí splňovat určité požadavky dané zákonnou vyhláškou. Od jemného kečupu zákonodárce vyžaduje alespoň 12 % refraktometrické sušiny, což si můžete zjednodušeně představit jako množství cukru.

Množství rajčat, která by v něm měla být, vyhláška stanovuje tak, že alespoň 7 % zmíněné sušiny musí pocházet přímo z rajčat nebo z rajčatového protlaku. Nesmí také být příliš kyselý – podle předpisu smí obsahovat nejvýše 2,2 % kyseliny octové.

Při testování se ukázalo, že s tímto požadavkem nemají výrobci problémy. U některých kečupů však byla kyselost znát i v chuti, u jiných se ji podařilo zamaskovat.

Jak má chutnat?

Každý chutná trochu jinak, protože každý výrobce má svůj recept a každému z nás vyhovuje něco jiného. Někdo vyhledává kečup intenzivně kořeněný, jiný upřednostňuje nekonfliktní rajčatovou chuť.

Hodnotitelé proto posuzovali kečupy podle toho, jestli splňují základní znaky, které jsou obecně preferované – přiměřeně červená barva, polotekutá až kašovitá konzistence a rajčatová, vyváženě sladkokyselá chuť.

Vedle těchto znaků hledali i evidentní vady, například škrobovitou nebo připálenou chuť, málo intenzivní rajčatovou či příliš hnědou barvu.

Sůl a cukr

„U všech testovaných výrobků jsme nechali změřit obsah cukru a soli, abychom mohli prověřit správnost hodnot uvedených na výrobku. Při ověřování obsahu soli jsme vzali navíc v úvahu i fakt, že česká vyhláška ji v kečupech povoluje nejvíce 3,5 %.

Ukázalo se, že pro výrobce to není problém, do vyhláškou daného limitu se vešly všechny vzorky.

Nejméně soli (1,1 %) laboratoř změřila v dětském kečupu společnosti Kand,“ informuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, a poukazuje na to, že dodržení obsahu cukru uvedeného na jednotlivých produktech činilo výrobcům větší problémy, u sedmi vzorků se deklarace od skutečnosti lišily o 15 % a více.

Například sladký kečup značky Hamé na svém obalu uváděl obsah cukru o 25 % vyšší, což přesahuje přijatelné meze.

Škrob

V rámci hodnocení byly posuzovány také případné přídavky škrobu. Modifikované i nemodifikované škroby působí především jako zahušťovadla a vylepšují konzistenci výrobku. Od časopisu dTest

získalo lepší hodnocení osm kečupů, které se bez něj dokázaly obejít. Bylo jich jen osm z testovaných 23.

Kolik rajčat

Do známkování se promítlo i to, jakým způsobem je spotřebitel informován o obsahu rajčat ve výrobku. V podstatě jsou dvě možnosti. První, srozumitelnější možností je uvedení množství rajčat použitých na výrobu 100 g kečupu.

Druhou možností je uvedení množství použitého rajčatového protlaku, který je hlavní rajčatovou surovinou téměř všech kečupů. Jenže zahuštění protlaku bývá různé, takže přesnou představu o množství rajčat si zákazník podle něj nemůže udělat.

Například podle údajů na etiketách kečupů Heinz a McDonald‘s může množství okolo 60 % protlaku odpovídat 148 až 184 g rajčat použitých na 100 g výrobku.

„Z důvodu této nejednoznačnosti jsme dali lepší známky výrobcům, kteří zvolili první variantu označení,“ upozorňuje Hana Hoffmannová.

Chemické konzervační látky

Za zmínku stojí i použití chemických konzervačních látek, kterým se řada spotřebitelů snaží vyhnout.

Při výrobě kečupů se uplatňují tři metody konzervace – chemická (spočívá v přídavku například sorbanu draselného), dále pasterace neboli zahřátí zabaleného výrobku na teplotu do 100 °C a takzvaný horký rozliv, kdy se kečup pasteruje prohřátím mimo obal, do láhví se lije horký (přes 90 °C) a následně se obaly uzavírají. Zjednodušeně lze říci, že výrobky ve skleněných lahvích jsou pasterované.

Nalít a zavřít

Testování se zaměřilo také hodnocení etiket, například jsou-li natištěné dostatečně velkými písmeny a jestli na nádobě dobře drží. Dále se laboratoř zaměřila na hodnocení detailů, které dokážou znepříjemnit život.

Těmi byla jednak snadnost dávkování kečupu a také snadnost opětovného uzavření. Dávkování nečinilo problémy, zato zkouška opětovného uzavření dopadla o něco hůře pro kečup Spak, jehož uzávěr byl nespolehlivý. U ostatních žádné problémy nalezeny nebyly.

Nežádoucí látky

Stejně jako u všech výrobků z ovoce a zeleniny je také u kečupů třeba hlídat obsah pesticidů a mykotoxinů.

Nalezená množství pesticidů se i tentokrát pohybovala hluboko pod maximálními povolenými limity a jako obvykle jsme známky udělovali s ohledem na to, kolik stop pesticidů se v daném výrobku našlo. Nejvíce, rezidua tří pesticidů, laboratoř nalezla u tří kečupů.

V dalších případech se našel maximálně jeden pesticid. Překvapivý byl i nález pesticidu boscalid u kečupu s označením bio. Ekologická produkce se bez pesticidů musí obejít.

Zjištěný nález však byl velmi malý a nepřekročil hranici, za níž je již možné mluvit o nedovoleném používání pesticidů. Výrazné zlepšení, v porovnání s výsledky testu kečupů provedeného v roce 2011, bylo zaznamenáno na poli zjištěných mykotoxinů.

Tehdy byla v kečupech nalezena široká paleta jedů z rajčatových i jiných plísní. Tentokrát se v laboratoři podařilo nalézt pouze jediný plísňový toxin, kyselinu tenuazovou.

Ta není příliš nebezpečná, takže evropská legislativa ani nelimituje její množství v potravinách.

VÝSLEDKY TESTU

Testováním prošel nejlépe a vítězem se stal Otma Gurmán Extra, kečup s vysokým podílem rajčat (nasbíral body i při ochutnávce).

Výhodnou kombinaci ceny a dobrého hodnocení všech hlavních parametrů jsme nalezli u výrobku Lidl/Pagusa Kečup jemný. Na posledním místě skončil Hamé Kečup sladký, u kterého byl naměřen nejnižší podíl rajčat (6,6 %).

1. Otma Gurmán Extra kečup s vysokým podílem rajčat

Hmotnost: 310 g

Cena: 29,90 Kč (9,60 Kč/g)

Podíl rajčat: 13 %

Složení: voda, zahuštěný rajčatový protlak, cukr, škrobový sirup, cibulový protlak, sůl, ocet, koření a výtažky koření

Celkové hodnocení: velmi dobře, 80 %

2. Kand Tomato Ketchup sladký

Hmotnost: 520 g

Cena: 32,90 Kč (6,30/g)

Podíl rajčat: 12,7 %

Složení: pitná voda, rajčatový protlak, cukr, ocet kvasný lihový, plnotučná hořčice (pitná voda, hořčičné semínko, ocet kvasný lihový, cukr, jedlá sůl, směs koření), jedlá sůl, řepkový olej, cibulový koncentrát, výtažek koření

Celkové hodnocení: dobře, 78 %

3. Boneco Dětský kečup extra

Hmotnost: 200 g

Cena: 23,90 Kč (12 Kč/g)

Podíl rajčat: 14,3 %

Složení: pitná voda, rajčatový protlak (27 %), cukr, ocet kvasný lihový, modifikovaný škrob, jedlá sůl

Celkové hodnocení: dobře, 77 %

4. Lidl/Mikado Jemný kečup

Hmotnost: 500 g

Cena: 21,90 Kč (4,40 Kč/g)

Podíl rajčat: 8,9 %

Složení: 70 % rajčatový protlak, cukr, ocet kvasný lihový, jedlá sůl, modifikovaný kukuřičný škrob, zahušťovadlo: xanthan, aroma 

Celkové hodnocení: dobře, 77 %

5. Billa – Tomaten Ketchup

Hmotnost: 910 g

Cena: 69,90 Kč (7,70 Kč/g)

Podíl rajčat: 11,3 %

Složení: rajčatový protlak, pitná voda, cukr, kvasný ocet lihový, citronová šťáva, jedlá sůl max. 3,5 %, směs koření

Celkové hodnocení: dobře, 76 %

Štítky:
Související články
14.4.2025
Receptů na velikonočního beránka je mnoho, ale tento je ten pravý babičkovský. Ostatně Velikonoce se nezadržitelně blíží, tak je na něj vhodný čas. Suroviny 5 vajec 200 g krupicového cukru 200 g hladké mouky 20 g másla 20 g másla na vymazání formy strouhanka na vysypání formy Postup Vejce a cukr vyšleháme nad párou do zhoustnutí, poté stáhneme z tepla a stále šleháme n
11.4.2025
Připravili jsme pro vás další inspiraci na velikonoční zdobení s předstihem. A doufáme, že se vám bude líbit, protože letošnímu stylu vládne minimalismus. Tradiční barvy nejsou jen cibulové slupky * Blankytně modrá: červené zelí Postup je poněkud pracnější, ale odměnou vám bude nádherný modrý odstín zdravotně neškodné barvy. Nakrájejte hlávku červeného zelí na drobno a dejte vařit do hrnce s
2.4.2025
Zůstal vám doma tři dny starý chleba, který už se nikomu jíst nechce, ale vyhazovat ho je taky škoda? Možná by se dal ještě skvěle zužitkovat a zároveň byste si mohli pochutnat. Ceny pečiva vystřelily za poslední měsíce do výše, o níž se nám dřív ani nezdálo, a tak jsme připravili tipy, jak chléb využít do posledního krajíčku. Nápadů je více, tudíž se nám sem ani všechny nevejdou. Jednu radu si v
28.3.2025
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a rychlost jsou také důležité doplňkové funkce. J
27.3.2025
Máme je rádi už proto, že vyřeší večeři i pohoštění, a většinou nám i ušetří peníze. Navíc můžeme zpracovat spoustu surovin, které nám doma přebývají, a fantazii se meze nekladou. A pokud vás právě nic nenapadá, přinášíme trochu inspirace. Vajíčková 3 vejce, 1 lžička plnotučné hořčice, 4 lžíce másla, pažitka, sůl, pár kapek citronové šťávy, špetka cukru, sladká paprika, lžička olivového oleje 1
reklama
Šikovné tipy
Korálkové kraslice potěší
Pokud každý rok vymýšlíte, čím zpestřit sváteční výzdobu, máme pro vás pár nápadů. Určitě se budou hodit jak těm zkušenějším, kteří s korálky už někdy pracovali, tak i začátečníkům. Korálkové vajíčko 1 balení rokajlových korálků 10/0 transparentní, 1 balení rokajlových korálků 10/0 Sfinx, 1 Miyuki háčkovací přízi 0,45mm/25m, háček 0,9 mm, jehla s velkým okem […]
Velikonoční čepičky s oušky
Pokud se vám nechce do barvení vajíček, tak je zkuste naparádit čepičkami se zaječími oušky. Háčkované Budete potřebovat: – háček 2,5 mm – bavlněnou přízi Postup Háčkujte v řadách, na začátku každé řady uháčkuje 1 řetízkové oko (ŘO). Začíná se na špičce čepičky. Čepička 1. ř.: 2 ŘO, do prvního oka 6 krátkých sloupků (KS), […]
Veselé plstěné!
Plsť je skvělým materiálem pro sváteční dekorace. Hýří veselými barvami a lehce se z ní dají vystřihovat tvary. Snadno z ní vytvoříte „trávníček“, květy i košíčky. Plsť se tradičně vyráběla z vlny, dnes je ovšem k dostání spíš varianta polyesterová, která je levnější, obě pak vynikají sytými barvami. V obchodech s potřebami pro tvoření se […]
Peče, která ulehčí odchod
Smrt a umírání je pro mnoho lidí téma, o kterém nechtějí mluvit. I v důsledku toho je paliativní péče opředena řadou mýtů a domněnek. Přitom tomu tak být nemusí. Jedním z klasických mýtů je, že s paliativní péčí a hospicem nechci mít nic společného, protože to urychlí smrt tím, že se některé věci nebudou dělat […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Mercandinovy sady: Jitřenka děkuje za zelené srdce Klatov
epochanacestach.cz
Mercandinovy sady: Jitřenka děkuje za zelené srdce Klatov
Oáza zeleně se v rušném městě vždycky hodí. Obyvatelé Klatov navštěvují své Mercandinovy sady na jihovýchodě města už skoro dvě století. A v posledních letech si je mohou užívat v nové, modernější a omlazené podobě. Rakouský politik francouzského původu Franz Xaver Mercandin v polovině 19. století přeskakoval z jedné významné funkce do druhé. Byl krajským komisařem, guberniálním tajemníkem, hejtmanem, prezidentem
Kubelková: Ruce pryč od dcery!
nasehvezdy.cz
Kubelková: Ruce pryč od dcery!
Moderátorka Iva Kubelková (47) vzala nedávno na muzikálovou premiéru mladší dceru Karolínu Jiráskovou (16). Ta je maminčinou věrnou kopií. Na akci dorazil také Jaromír Jágr (53), se kterým bývalá v
Krev: Životodárná tekutina, kterou nelze ničím nahradit. Vědci se o to však nepřestávají pokoušet!
21stoleti.cz
Krev: Životodárná tekutina, kterou nelze ničím nahradit. Vědci se o to však nepřestávají pokoušet!
Ročně zemře na vykrvácení až 1,5 milionu lidí po celém světě. Mnoho nemocnic se přitom potýká s nedostatkem krve pro transfuze, a to z důvodu neustálého poklesu dárcovství krve v kombinaci se zvýšenou
Petrichor: Proč milujeme vůni vzduchu po dešti?
epochaplus.cz
Petrichor: Proč milujeme vůni vzduchu po dešti?
Když se po dešti znovu vyjasní obloha, není to jediný důvod k radosti. Většina z nás si s chutí užívá také zvláštní vůni ve vzduchu. Je nám tak příjemná, že se na ni zaměřili i výrobci a návrháři parfémů. Obvykle si ji spojujeme s čistotou, ale mají ji na svědomí bakterie. Ukazuje se, že to
Medové jidáše
nejsemsama.cz
Medové jidáše
Typické staročeské velikonoční pečivo, slazené lahodným medem, potěší určitě všechny koledníky. Vyzkoušejte ho také. Potřebujete: ✿ 1 kg polohrubé mouky ✿ špetku soli ✿ 200 g medu ✿ 150 g másla ✿ 100 g cukru krupice ✿ 250 ml mléka ✿ 2 vejce ✿ 40 g droždí ✿ špetku citronové kůry 1. V troše oslazeného mléka rozmíchejte droždí a nechte vzejít kvásek. V míse
Fascinující záhada hadí bohyně: Koho zobrazuje tajemná minojská soška?
epochalnisvet.cz
Fascinující záhada hadí bohyně: Koho zobrazuje tajemná minojská soška?
Nedaleko krétského hlavního města Heráklion se nachází palác Knóssos, údajné útočiště bájného Minotaura, kterého zde nechal uvěznit krétský král Minos. Právě po něm byla pojmenována civilizace, která rozsáhlý komplex vybudovala. Ve 20. století byly v paláci nalezeny dvě sošky žen, světu známé jako hadí bohyně. O žádném hadím kultu v době Minojské civilizace se ale dodnes
Stín pro „nekonečně“ velká okna
rezidenceonline.cz
Stín pro „nekonečně“ velká okna
Trendem soudobé architektury je velkorysé prosklení obvodových zdí, které do interiéru dodají nadstandardní přísun světla. Moderní technologie tomu nahrávají pomocí velkoformátových oken či rovnou prosklených stěn, které ovšem vyžadují speciální stínící prvky. Ať´ už se podíváme na novostavby rodinných domů, bytových či komerčních komplexů, většina z nich má charakteristický znak v podobě velkých okenních výplní. Jenže ani
Umění ve všech podobách: VIP večer v LOEE oslavoval krásu šperků, šampaňského, krajek i květin
iluxus.cz
Umění ve všech podobách: VIP večer v LOEE oslavoval krásu šperků, šampaňského, krajek i květin
Světový den umění, tedy 15. dubna 2025, byl ideální příležitostí zastavit se a obklopit se krásou. A právě to se podařilo během výjimečného večera, který uspořádal magazín Top Class v elegantních
Japonský démon Jikininki: Smlsneme si na mrtvole?
enigmaplus.cz
Japonský démon Jikininki: Smlsneme si na mrtvole?
Ten den roku 2000 zůstane paní Keiko Hisayuki v práci až do noci. Do zítřka ještě musí provést pitvy několika mrtvých. V márnici již nikdo jiný není a kolem je tak naprosté ticho. Když si Hisayuki ods
Alergie umí udeřit jako blesk z čistého nebe
skutecnepribehy.cz
Alergie umí udeřit jako blesk z čistého nebe
Byla jsem přesvědčená, že mám dobrou imunitu a pevné zdraví. Najednou mě ale skolilo jediné bodnutí, i když jsem jich do té doby zažila mnoho. Nikdy jsem neměla žádnou alergii. Jsem odolná holka původem z vesnice, takže různá hmyzí bodnutí, pyly, nebo trávy mě nechávaly dlouho chladnou. Do nasušeného sena jsem mohla skákat s rozběhem a válet se v něm bez
Hádky mezi Přemyslovci urovnala kněžna
historyplus.cz
Hádky mezi Přemyslovci urovnala kněžna
Kníže Vladislav I. umírá. Jakmile to zjistí jeho mladší bratr Soběslav, přispěchá z exilu zpátky do Čech. Přijet až do Prahy si ale netroufá, prozatím zůstane v lesích u Břevnovského kláštera. Snad mu matka znovu pomůže a přesvědčí Vladislava, aby ho jmenoval svým nástupcem. Po smrti Svatopluka Olomouckého v září 1109 by měl na knížecí
Tradiční velikonoční nádivka
tisicereceptu.cz
Tradiční velikonoční nádivka
Ta pravá, jako od babičky. Můžete ji jíst i jako přílohu nebo samostatný chod. Suroviny 250 g uzeného vařeného bůčku 1 veka 4 vejce 3 dl mléka 100 g pórku, cibulové nati, kopřiv, p