Domů     Který kečup je nejlepší?
Který kečup je nejlepší?

Kečup je v české kuchyni hodně oblíbený. Většina hospodyněk si ho však už nevyrábí sama z vlastních rajčat, a raději ho koupí v obchodě. Víte ale, co v tom případě jíte? Podívejte se s námi, jak ohodnotil kečupy odborný časopis dTest v roce 2017.

Každá domácnost ho ročně spotřebuje čtyři kilogramy. A protože nejoblíbenější je kečup jemný, dTest otestoval 23 vzorků tohoto druhu.

Hodnotila se chuť, vůně, konzistence, obsah rajčat či rajčatového protlaku a některé další parametry, například i celkový dojem z výrobku. Než si přečtete, kdo v testu zvítězil, seznamte se s tím, jak hodnotitelé při posuzování postupovali.

Kečup podle vyhlášky

Pokud chce výrobek nést název „kečup“, musí splňovat určité požadavky dané zákonnou vyhláškou. Od jemného kečupu zákonodárce vyžaduje alespoň 12 % refraktometrické sušiny, což si můžete zjednodušeně představit jako množství cukru.

Množství rajčat, která by v něm měla být, vyhláška stanovuje tak, že alespoň 7 % zmíněné sušiny musí pocházet přímo z rajčat nebo z rajčatového protlaku. Nesmí také být příliš kyselý – podle předpisu smí obsahovat nejvýše 2,2 % kyseliny octové.

Při testování se ukázalo, že s tímto požadavkem nemají výrobci problémy. U některých kečupů však byla kyselost znát i v chuti, u jiných se ji podařilo zamaskovat.

Jak má chutnat?

Každý chutná trochu jinak, protože každý výrobce má svůj recept a každému z nás vyhovuje něco jiného. Někdo vyhledává kečup intenzivně kořeněný, jiný upřednostňuje nekonfliktní rajčatovou chuť.

Hodnotitelé proto posuzovali kečupy podle toho, jestli splňují základní znaky, které jsou obecně preferované – přiměřeně červená barva, polotekutá až kašovitá konzistence a rajčatová, vyváženě sladkokyselá chuť.

Vedle těchto znaků hledali i evidentní vady, například škrobovitou nebo připálenou chuť, málo intenzivní rajčatovou či příliš hnědou barvu.

Sůl a cukr

„U všech testovaných výrobků jsme nechali změřit obsah cukru a soli, abychom mohli prověřit správnost hodnot uvedených na výrobku. Při ověřování obsahu soli jsme vzali navíc v úvahu i fakt, že česká vyhláška ji v kečupech povoluje nejvíce 3,5 %.

Ukázalo se, že pro výrobce to není problém, do vyhláškou daného limitu se vešly všechny vzorky.

Nejméně soli (1,1 %) laboratoř změřila v dětském kečupu společnosti Kand,“ informuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, a poukazuje na to, že dodržení obsahu cukru uvedeného na jednotlivých produktech činilo výrobcům větší problémy, u sedmi vzorků se deklarace od skutečnosti lišily o 15 % a více.

Například sladký kečup značky Hamé na svém obalu uváděl obsah cukru o 25 % vyšší, což přesahuje přijatelné meze.

Škrob

V rámci hodnocení byly posuzovány také případné přídavky škrobu. Modifikované i nemodifikované škroby působí především jako zahušťovadla a vylepšují konzistenci výrobku. Od časopisu dTest

získalo lepší hodnocení osm kečupů, které se bez něj dokázaly obejít. Bylo jich jen osm z testovaných 23.

Kolik rajčat

Do známkování se promítlo i to, jakým způsobem je spotřebitel informován o obsahu rajčat ve výrobku. V podstatě jsou dvě možnosti. První, srozumitelnější možností je uvedení množství rajčat použitých na výrobu 100 g kečupu.

Druhou možností je uvedení množství použitého rajčatového protlaku, který je hlavní rajčatovou surovinou téměř všech kečupů. Jenže zahuštění protlaku bývá různé, takže přesnou představu o množství rajčat si zákazník podle něj nemůže udělat.

Například podle údajů na etiketách kečupů Heinz a McDonald‘s může množství okolo 60 % protlaku odpovídat 148 až 184 g rajčat použitých na 100 g výrobku.

„Z důvodu této nejednoznačnosti jsme dali lepší známky výrobcům, kteří zvolili první variantu označení,“ upozorňuje Hana Hoffmannová.

Chemické konzervační látky

Za zmínku stojí i použití chemických konzervačních látek, kterým se řada spotřebitelů snaží vyhnout.

Při výrobě kečupů se uplatňují tři metody konzervace – chemická (spočívá v přídavku například sorbanu draselného), dále pasterace neboli zahřátí zabaleného výrobku na teplotu do 100 °C a takzvaný horký rozliv, kdy se kečup pasteruje prohřátím mimo obal, do láhví se lije horký (přes 90 °C) a následně se obaly uzavírají. Zjednodušeně lze říci, že výrobky ve skleněných lahvích jsou pasterované.

Nalít a zavřít

Testování se zaměřilo také hodnocení etiket, například jsou-li natištěné dostatečně velkými písmeny a jestli na nádobě dobře drží. Dále se laboratoř zaměřila na hodnocení detailů, které dokážou znepříjemnit život.

Těmi byla jednak snadnost dávkování kečupu a také snadnost opětovného uzavření. Dávkování nečinilo problémy, zato zkouška opětovného uzavření dopadla o něco hůře pro kečup Spak, jehož uzávěr byl nespolehlivý. U ostatních žádné problémy nalezeny nebyly.

Nežádoucí látky

Stejně jako u všech výrobků z ovoce a zeleniny je také u kečupů třeba hlídat obsah pesticidů a mykotoxinů.

Nalezená množství pesticidů se i tentokrát pohybovala hluboko pod maximálními povolenými limity a jako obvykle jsme známky udělovali s ohledem na to, kolik stop pesticidů se v daném výrobku našlo. Nejvíce, rezidua tří pesticidů, laboratoř nalezla u tří kečupů.

V dalších případech se našel maximálně jeden pesticid. Překvapivý byl i nález pesticidu boscalid u kečupu s označením bio. Ekologická produkce se bez pesticidů musí obejít.

Zjištěný nález však byl velmi malý a nepřekročil hranici, za níž je již možné mluvit o nedovoleném používání pesticidů. Výrazné zlepšení, v porovnání s výsledky testu kečupů provedeného v roce 2011, bylo zaznamenáno na poli zjištěných mykotoxinů.

Tehdy byla v kečupech nalezena široká paleta jedů z rajčatových i jiných plísní. Tentokrát se v laboratoři podařilo nalézt pouze jediný plísňový toxin, kyselinu tenuazovou.

Ta není příliš nebezpečná, takže evropská legislativa ani nelimituje její množství v potravinách.

VÝSLEDKY TESTU

Testováním prošel nejlépe a vítězem se stal Otma Gurmán Extra, kečup s vysokým podílem rajčat (nasbíral body i při ochutnávce).

Výhodnou kombinaci ceny a dobrého hodnocení všech hlavních parametrů jsme nalezli u výrobku Lidl/Pagusa Kečup jemný. Na posledním místě skončil Hamé Kečup sladký, u kterého byl naměřen nejnižší podíl rajčat (6,6 %).

1. Otma Gurmán Extra kečup s vysokým podílem rajčat

Hmotnost: 310 g

Cena: 29,90 Kč (9,60 Kč/g)

Podíl rajčat: 13 %

Složení: voda, zahuštěný rajčatový protlak, cukr, škrobový sirup, cibulový protlak, sůl, ocet, koření a výtažky koření

Celkové hodnocení: velmi dobře, 80 %

2. Kand Tomato Ketchup sladký

Hmotnost: 520 g

Cena: 32,90 Kč (6,30/g)

Podíl rajčat: 12,7 %

Složení: pitná voda, rajčatový protlak, cukr, ocet kvasný lihový, plnotučná hořčice (pitná voda, hořčičné semínko, ocet kvasný lihový, cukr, jedlá sůl, směs koření), jedlá sůl, řepkový olej, cibulový koncentrát, výtažek koření

Celkové hodnocení: dobře, 78 %

3. Boneco Dětský kečup extra

Hmotnost: 200 g

Cena: 23,90 Kč (12 Kč/g)

Podíl rajčat: 14,3 %

Složení: pitná voda, rajčatový protlak (27 %), cukr, ocet kvasný lihový, modifikovaný škrob, jedlá sůl

Celkové hodnocení: dobře, 77 %

4. Lidl/Mikado Jemný kečup

Hmotnost: 500 g

Cena: 21,90 Kč (4,40 Kč/g)

Podíl rajčat: 8,9 %

Složení: 70 % rajčatový protlak, cukr, ocet kvasný lihový, jedlá sůl, modifikovaný kukuřičný škrob, zahušťovadlo: xanthan, aroma 

Celkové hodnocení: dobře, 77 %

5. Billa – Tomaten Ketchup

Hmotnost: 910 g

Cena: 69,90 Kč (7,70 Kč/g)

Podíl rajčat: 11,3 %

Složení: rajčatový protlak, pitná voda, cukr, kvasný ocet lihový, citronová šťáva, jedlá sůl max. 3,5 %, směs koření

Celkové hodnocení: dobře, 76 %

Štítky:
Související články
22.11.2024
Bývaly zmrzlinové a šlehačkové poháry v někdejších „mléčných barech“ opravdu tak nebeské chuti, anebo vzpomínky na ně zkreslují roky? Našli jsme k nim původní receptury. Hity někdejších mléčných barů byly kupříkladu jahody se šlehačkou, griliáš anebo Banana split. Samozřejmě že nelze zapomenout ani na báječně vychlazený jahodový koktejl, na který se v parném létě stála fronta u automatu Koruna na
13.11.2024
Specialitu blízkovýchodní kuchyně jste již možná ochutnali. Ale nechtěli byste si nějakou dobrotu připravit doma? 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku, 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), asi 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané petrželky, 2,5 lžíce směsi koření Baharat, 1,5 lžíce soli,
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
29.10.2024
Děláte dobře. Sušit nemusíte jen ovoce, jde to i s bylinkami, květinami na pot pouri, masem a samozřejmě houbami. S některými přístroji toho dokážete ještě mnohem víc, třeba vyrobit jogurt, nechat kynout těsto, nebo usušit domácí nudle... Aby vám sušička dělala radost a dobře sloužila, musíte si ji vybrat sobě na míru. Velikost tak akorát Záleží na tom, kolik toho chcete sušit a jak často. Suši
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
reklama
Šikovné tipy
Dekorativní kyblíčky na drobnosti
Věčná otázka „kam s tím“ nás trápí často, zejména když jde o věci drobné, které většinou tak dobře uklidíme, že je potom ne a ne najít. Vyřešit to mohou hezké kyblíčky. Budete potřebovat: plechové kyblíčky, barvy na kovy (zde bílá, červená, modrá), štětce, molitanový váleček, obyčejnou tužku, tavicí pistoli, špičatou špejli nebo drát, bezbarvý lak, […]
Hollywoodské obočí dělá divy
Pěkné husté obočí je znamením mládí. A nejen to, jeho ladný oblouk dodá tváři úhlednost, takže pak vystačíte i jen s lehkým líčením. Naopak bez upraveného obočí to nikdy nebude úplně ono. Na internetu najdete podrobné návody, jak tvar obočí přizpůsobit rysům obličeje a vyrovnat disproporce. Jednodušší, přitom univerzálně slušivé je takzvané hollywoodské obočí. Vychází […]
Skvělé recepty ze švestek
Ze švestek se dá uvařit tolik dobrot! A mohou být sladké i slané. Pojďte se s námi na některé podívat. NA SLANO Srnčí steak 4 srnčí steaky, 4 lžíce olivového oleje, 75 ml červeného portského nebo červeného vína, 1 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce cukru, 1 lžička nasekaných lístků tymiánu a snítky na ozdobu, 8 […]
Zbavit se tetování je drahé a zdlouhavé
Proto se na internetu dají najít mnohé návody k jeho odstranění domáckými prostředky. Přitom zmírnění viditelnosti tetování je náročné i profesionálními metodami. Zájem o domácké prostředky je pochopitelný, jelikož profesionální ošetření rozhodně není zadarmo. A tak se kouknete na internet a řeknete si, no vida, jde to i podomácku a levně. Pravda je, že postupy […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Chavín de Huántar: Hrůzostrašný hukot indiánské věštírny, znamení ze světa bohů?
epochalnisvet.cz
Chavín de Huántar: Hrůzostrašný hukot indiánské věštírny, znamení ze světa bohů?
Chavín, archeologické naleziště v peruánských Andách, dává jméno kultuře, jež se rozvíjí mezi 15. a 5. stoletím př. n. l. Toto místo je významným náboženským a kulturním centrem, které přitahuje lidi z širokého okolí. Chavín je jedním z nejstarších a nejznámějších předkolumbovských nalezišť, proslulé svým uměním a architekturou. Docházelo právě zde k odhalování budoucnosti světa?
Josef II. netušil, že je na lásku sám
historyplus.cz
Josef II. netušil, že je na lásku sám
Zamilovaný dědic trůnu zbožňuje svou ženu, ale ta o něj nemá zájem. Zato jeho sestra ji upoutala mnohem víc. Jak se budoucí Josef II. vypořádá s manželstvím, do kterého se mu původně nechtělo a jež teď pro něj znamená vše? Nejstarší syn panovnice Marie Terezie (1717–1780), arcivévoda Josef Habsbursko-Lotrinský (1741–1790), je od mládí předurčen kráčet ve
Suchý ztratil ty, které nejvíc miloval
nasehvezdy.cz
Suchý ztratil ty, které nejvíc miloval
O svém soukromí Jiří Suchý (93) nikdy příliš nemluvil. I proto dnes mnoho lidí vůbec netuší, čím si prošel. První velkou láskou Jiřího Suchého (93) byla výtvarnice Běla (†47). Měli spolu dva syny,
Jižní Tyrolsko: Horské štíty, usedlosti a sklenka vína…
epochanacestach.cz
Jižní Tyrolsko: Horské štíty, usedlosti a sklenka vína…
Nacházíte se sice v nejsevernější oblasti Itálie, slyšet je tu ale hlavně němčina. Malebný kraj s hlubokými údolími a ostrými horskými štíty vám v zimě nabídne více než 1100 kilometrů sjezdovek. Kvalitní sportovní vyžití pak vystřídáte sklenkou ceněného italského vína. Vítejte v Jižním Tyrolsku. Zdejší panoramatická krajina neoslňuje jen počtem a délkou lyžařských sjezdovek. Úctyhodný
Kámen pro vaši sílu
nejsemsama.cz
Kámen pro vaši sílu
Sluneční znamení je spojeno s přírodními živly, ale také s drahými kameny a polodrahokamy. Ke každé osobnosti ladí jiný kámen. Pokud si totiž vyberete ten pravý, může vás ochránit, uzdravit vás nebo vám dodat energii. Beran – 21. 3. – 20. 4. Beran potřebuje kameny, které harmonizují srdce, vůli a mysl. Ametyst: Ideální pro trpělivost a
Zkáza asteroidu mohla Marsu přinést prstence a později i měsíce
21stoleti.cz
Zkáza asteroidu mohla Marsu přinést prstence a později i měsíce
Vědci simulovali situaci, která by mohla vysvětlit, jak čtvrtá planeta přišla ke svým malým měsícům, Phobosu a Deimosu. Tyto měsíce se svým vzhledem i charakteristikami vymykají běžným standardům a pr
Řekl, že jsem ta nejkrásnější dívka pod sluncem
skutecnepribehy.cz
Řekl, že jsem ta nejkrásnější dívka pod sluncem
Že se mu líbím, mi řekl hned při našem prvním, náhodném setkání. Nejdřív mi to připadalo drzé, ale mluvil tak hezky, že mě to zcela odzbrojilo. Odjakživa jsem si přála romantickou lásku. Takovou, kterou jsem znala z dívčích románů, kterých jsem, zvlášť v období dospívání, přečetla spoustu. Zkrátka nic obyčejného, fádního či nudného. Bála jsem se ale,
Stavaři se dočkali – trh i tržby porostou
iluxus.cz
Stavaři se dočkali – trh i tržby porostou
Stavební sektor v České republice očekává v roce 2025 mírný růst trhu stavebních prací o 0,8 %, a i v roce následujícím by měl tento pozitivní trend pokračovat. Trh by se mohl zvětšit průměrně o 1,9 %
Atentát, který změnil svět: Šokující vražda Caesara
epochaplus.cz
Atentát, který změnil svět: Šokující vražda Caesara
Historické události se často daly do pohybu kvůli válkám, sňatkům nebo obchodním dohodám. Nezřídka byly ale motorem změn také vraždy a atentáty. Pokud se jejich obětí stal vlivný a mocný člověk, mohlo to znamenat zásadní společenské otřesy, nebo dokonce významné politické změny. Představujeme ty nejvíce šokující atentáty historie. Které vraždy přepisovaly dějiny? Římská republika se
Největší záhady Velikonočního ostrova: Magií nabité písmo
enigmaplus.cz
Největší záhady Velikonočního ostrova: Magií nabité písmo
Kam až lidské oko dohlédne, je vidět zčeřenou mořskou hladinu. Právě takový pohled se naskýtá každému, kdo zavítá na Velikonoční ostrov. Ten se totiž nachází uprostřed Tichého oceánu tisíce kilometrů
Palačinky s vanilkovým tvarohem
tisicereceptu.cz
Palačinky s vanilkovým tvarohem
Máte rádi sladké snídaně, nebo chcete potěšit vnoučata? Překvapíte speciálními palačinkami. Ingredience 200 g hladké mouky 2,5 dl plnotučného mléka 1 balení vanilinového cukru špetka soli 2
Organické křivky, přátelské k přírodě
rezidenceonline.cz
Organické křivky, přátelské k přírodě
Impozantní siluetou se pyšní sídlo, zanořené do uměle vytvořeného návrší. Architektura domu, tvořeného nepravidelnými, vzájemně se prolínajícími oválnými strukturami, využívá zvlněné, doslova tekoucí tvary, napodobující přírodní formy. Může rodinné obydlí napodobovat rostlinu – růst ze země v souladu se svým přirozeným prostředím? Organická architektura dokazuje, že to možné je. Filozofie, vyvinutá legendárním Američanem Frankem Lloydem