Domů     Jak vypadá opičí láska
Jak vypadá opičí láska
13.8.2020

Malou opičku, která dorůstá třeba jen 10 nebo 20 cm, pořídíte zhruba za stejnou cenu jako hříbě. Ale zatímco u koně vás hlavní výdaje čekají, u opičky je to naopak.

Jako mazlíčci se chovají opičky drápkaté, některé druhy patří k vůbec nejdrobnějším primátům na Zemi. Vypadají jako roztomilé hračky, ale pozor, nelze s nimi tak zacházet, nemají přítulnou a oddanou povahu psa.

V žádném případě se nehodí jako zvířátko pro děti, potřebují klidné prostředí a ohleduplné zacházení. Takže jako dárek spíš pro babičku než pro vnoučata.

Pro starší lidi jsou opičky vhodné i díky blízkosti jejich vzhledu k „lidské tváři“, díky níž pomáhají zahnat pocit samoty. Pro opičky je zase výhodné, že majitel neodchází do práce a nenechává je dlouhé hodiny samotné.

Samostatné ubytování

Opičky se sice mohou pohybovat volně po bytě, ale současně potřebují speciální ubikace, kde budou mít podmínky co nejpodobnější jejich přirozenému prostředí.

Ubikace jsou nutné i proto, abychom v nich mohli opičky uzavřít během naší nepřítomnosti, pobíhání po bytě bez dozoru by pro ně mohlo být nebezpečné.

Jak by měla ubikace vypadat:

Opičky drápkaté potřebují teplé prostředí s vysokou vlhkostí vzduchu, to jim dokážeme zaručit jen v teráriu, klece proto nejsou příliš vhodné. Konkrétně by v teráriu mělo být aspoň 22 °C při 60% až 80% vlhkosti vzduchu.

V přírodě se pohybují na stromech a potřebují poměrně velký prostor. Tomu by mělo odpovídat místo pro mě chystané. Do velkého terária umístíme vícero silnějších větvích, na nichž se budou pak pohybovat.

Opičky současně milují úkryty, ty bychom jim měly vybudovat rovněž z větví, suché trávy nebo podobných materiálů.

Ke spánku se intuitivně ukládají na co nejvýše položené místo, takže jim se vrchní části terária musíme připravit pohodlnější odpočívadlo.

Doporučujeme: Ubikaci pro opičku je nutné připravit předem, ještě než si zvířátko přivezeme. Zpočátku bude vyplašené a bude mít potřebu se schovat.

A to není jediný důvod – pokud opičku necháme ihned pobíhat volně po bytě, pak si v souladu s přirozenými instinkty začne značkovat nové teritorium močí, kterou roznáší na tlapkách.

Ale i kdyby to nedělala, nenaučí se čistotnosti a vykonávání potřeby na jedno místo.

Co do misky

Opičky je nejlépe krmit dvakrát denně a též v teráriu, snadno se to naučí. Základem jejich jídelníčku je rozmanité ovoce a zelenina, dále drobný hmyz jako zdroj bílkovin, obvykle cvrčky, červy, šváby.

Jako pochoutku mohou dostávat také mladé větvičky ovocných stromů a další jedlé výhonky, obilninové kaše s medem a kapkou oleje, vařená vejce. Porce jsou nesmírně malé, nejlépe je nechat si ukázat od chovatele, co a v jakém množství dává jedné opičce.

Naprosto nevhodná je pro ně lidská strava, hlavně smažená a kořeněná jídla, z těch opičky onemocní přinejmenším žaludečními a střevními potížemi.

Kde si je pořídit?

Opičky drápkaté prodávají i některé obchody se zvířecími potřebami, ale chovatelé upozorňují, že od nich dostanete zvíře nejen zpravidla o dost levněji, ale i s veškerým poradenstvím a pomocí, které nákupem nekončí.

Rad je zapotřebí, neboť chov těchto zvířat je ze zákona pod úředním dohledem. Ke každé opičce dostanete dokumenty o jejím původu a musíte ji do deseti dnů zaevidovat jako nový majitel na Ministerstvu životního prostředí.

To proto, že se kontroluje, aby byla zvířata chována v podmínkách, jaké jejich druh vyžaduje a aby s nimi bylo zacházeno dobře.

Opičky jsou uvedeny v CITES, což je Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin.

Jedna nestačí

Zcela vážně berte i rady chovatelů, že opičku nelze chovat samostatně. V přírodě žijí opičky ve skupinách nebo párech, život o samotě je pro ně nepřirození a velmi stresující. Může to vést ke zdravotním obtížím i k úhynu zvířete.

Ani pokud byste si s opičkou pravidelně hráli a věnovali jí hodně času, tak byste jí jako společnost nestačili. Takže počítejte aspoň se dvěma zvířaty i v případě, že nechcete mít mláďata.

Drápkaté opice (Callithricidae)

Původem z jihoamerických pralesů, jsou to velmi drobné opičky, v dospělosti měří mezi 12 až 30 cm. Obě pohlaví vypadají stejně, neliší se velikostí ani vzhledem. Typické jsou pro ně drápky na prstech, ploché nehty mají jen na palcích. Dožívají se průměrně 10 až 15 let.

Tamarín

Nejčastěji se chová tamarín žlutoruký a pinčí (na snímku). Jsou poměrně nekonfliktní a zvyklí žít ve skupinách, ale jinak velmi aktivní. Pokud budete mít pár a vyvede mladé, pak jsou to ve většině případů dvojčata. Jejich otec se o ně pečlivě stará a nosí je na zádech.

Kosman

Nesmírně drobný je kosman trpasličí, který v dospělosti váží 100 – 150 g, ostatní druhy mohou mít i 500 g. Kosmani mají klidnější povahu než hyperaktivní tamaríni. K potomstvu, i cizímu, se chovají skutečně láskyplně. Na fotce je kosman stříbřitý.

Lvíček

Vyniká efektním vzhledem, kromě toho má tato opička temperamentní povahu. Je mrštná a hbitá, takže potřebuje ke spojenosti hodně pohybu.

Kotul

Mezi drápkatými opičkami jsou právě kotulové nejhlučnější a nejdivočejší. Milují společnost, jejich tlupy v přírodě mohou čítat padesát i více než sto zvířat. Proto právě kotuly nesmíme nikdy chovat jednotlivě, utrápili by se.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Štítky:
reklama
Související články
7.5.2024
Známý divadelník, fotograf a někdejší spoluzakladatel legendárního Kladivadla v těchto dnech pokřtil už pátý díl své pozoruhodné encyklopedie „Malý průvodce po hrobech velkých“, mapující místa posledního odpočinku slavných osobností českých dějin. Jak už napovídají koláže fotografií na všech pěti dílech, nejde jen o dějiny dávné, ale i ryze současné. Protože, jak říká sám autor: „Jde vlastně o nek
17.4.2024
„Publikum by mi neodpustilo, kdybych jim nedopřál aspoň dva prezidenty, kteří jsou pro každého imitátora skutečnou lahůdkou – a to jsou samozřejmě Václav Klaus a Miloš Zeman. Ostatní politiky fakt nedělám, protože to je nevděčné. A navíc máme takovou spoustu jiných, krásných hlasů“, prozradil populární bavič a imitátor Petr Martinák, který byl hostem březnového talk-show Hovory W. Tomuto pořadu pa
1.4.2024
Eva Hrušková a Pavel Mészáros stvořili zajímavé ohlédnutí za 50 lety od narozenin Popelky. Je to neuvěřitelné, ale s touo stále krásnou herečkou se můžete setkávat na různých akcích. Třeba na představení HOVORY W v Radiocafé  na pražských Vinohradech. Asi nikdo z těch, kteří se účastnili natáčení Popelky tehdy netušil, že se ta černobílá televizní pohádka stane legendou. Vznikala v době, která
19.3.2024
Kluk od Bohumína. Herec Národního divadla. Hraje kupř. prince, který kvůli úkladům mladšího bratra ztratil paměť, v pohádce Korunní princ. Také slyšíte to jeho překvapené: „Dobrý den...?“Je bytostný optimista, říká o něm jeho žena. Hlavně je však spokojený táta… Na dětství vzpomíná rád. Narodil se sice v Bohumíně, ale po pár letech – a odchodu otce – se s maminkou přestěhovali k prarodičům na ven
6.3.2024
Hostem pravidelného talk-show HOVORY W moderátorské dvojice Jiří Werich Petrášek a Pavel Mészáros, který už více než dva roky baví publikum rozhlasové kavárny Radiocafé na Vinohradské třídě v Praze, byl letos hostem herec Národního divadla Jiří Štěpnička. Přestože pořad je plný humoru, dochází i na vážná témata. Štěpnička samozřejmě zavzpomínal i na své pohnuté dětství, kdy jeho maminka, pr
reklama
reklama
Šikovné tipy
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k […]
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), […]
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Krkonoše slaví návrat losa evropského
21stoleti.cz
Krkonoše slaví návrat losa evropského
V české části Krkonoš byl spatřen unikát. Po desítkách let se totiž do tamějších končin navrátil los evropský. Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) je však předčasné spekulovat o
Je Lewandowská zamilovaná do kolegy?
nasehvezdy.cz
Je Lewandowská zamilovaná do kolegy?
Je to jen pár týdnů,  co se herečka ze seriálu Zlatá labuť Simona Lewandowská (24) objevila poprvé ruku v ruce na veřejnosti s partnerem Goranem Maiellem (24), kterého známe ze seriálu ZOO. Mnozí to
Pekelný démon Klaus Kinski: Sexuální predátor na výsluní slávy
epochaplus.cz
Pekelný démon Klaus Kinski: Sexuální predátor na výsluní slávy
„Byl to tyran. Sotva si vzpomínám, že bychom někdy seděli společně u stolu,“ říká o svém otci herečka Nastasja Kinská s dodatkem, že kdyby byl naživu, nejraději by ho viděla za mřížemi. Její starší sestra je ale ještě odvážnější: Přizná, že byla obětí jeho chtíče.   Slavní herci, režiséři, baviči září před nebo za kamerou.
Pikantní hovězí s těstovinami
tisicereceptu.cz
Pikantní hovězí s těstovinami
Připomíná český guláš, ale nenechte se zmást. Guláš připomíná jen zdánlivě. Ingredience 300 g vysokého či nízkého roštence 1 větší cibule 150 ml rajčatového protlaku 2 čerstvé chilli papričky
Zámek Ploskovice: Jak hraběnka zametala stopy
epochanacestach.cz
Zámek Ploskovice: Jak hraběnka zametala stopy
Výjimečná stavba, to je zámek Ploskovice. Založen byl na počátku 18. století hraběnkou Annou Marií Františkou Toskánskou, která osobně dohlížela na stavbu a po jejím dokončení spálila veškeré účty, aby se nikdo nedozvěděl, kolik luxusní sídlo vlastně stálo. Zámek se později stal i letním sídlem císaře Ferdinanda I. Zámek obklopuje osmihektarový park s vodní nádrží a
Josef II. chtěl sebrat lidem posvícení
historyplus.cz
Josef II. chtěl sebrat lidem posvícení
„Vezměte koště a alespoň zameťte, holoto líná,“ napomíná hospodyně zlobivé děti. V celé chalupě se smýčí ostošest. Mlýn na potoce na kraji vsi mele mouku dlouho do noci. Mlynář se svojí chasou sotva zamhouří oči, aby se na všechny dostalo.   Plno práce mají i v nedalekém pivovaru. V neděli se připravuje posvícení. Svatý František,
Albrecht z Valdštejna: Zachránce, nebo zrádce?
epochalnisvet.cz
Albrecht z Valdštejna: Zachránce, nebo zrádce?
Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna (1583–1634) patří mezi nejkontroverznější postavy českých dějin. Tento cílevědomý muž celý život dychtí po moci a úspěšně vede války, přestože trpí dnou a pravděpodobně i syfilidou. Skutečně jeho kroky řídila zásadním způsobem astrologie? Valdštejn pochází sice ze starého, avšak nepříliš majetného rodu. Jeho rodina žije na tvrzi v Heřmanicích,
DS Automobiles odhaluje novou kolekci DS Antoine de Saint Exupéry
iluxus.cz
DS Automobiles odhaluje novou kolekci DS Antoine de Saint Exupéry
Stejně jako svět haute couture a jeho módní domy i DS Automobiles každoročně představuje své nové kolekce. Jedinečné nabídky jsou výrazem uznávaného know-how, které ztělesňuje hodnoty společnosti DS A
Svatovojtěšské zázraky, často spojované s pramenem čisté vody
enigmaplus.cz
Svatovojtěšské zázraky, často spojované s pramenem čisté vody
V dějinách českých zemí je jen málo míst, která by v naší historii měla podobný význam jako Zelená Hora u Nepomuku, která své jméno dostala na základě svatovojtěšské legendy. Podle této pověsti se tot
Zamilovanost s vůní exotiky
skutecnepribehy.cz
Zamilovanost s vůní exotiky
Když jsem byla malá, měli moji rodiče kamarádku, která se vdala za vlivného cizince. To se mi tehdy líbilo. Než jsem dospěla, padla železná opona a můj sen o vlivném cizinci se mohl v klidu rozplynout, už to nebylo třeba. Kdoví ale, jestli by mne to pořád drželo. Nicméně na cizince jsem narazila. Ne na plážového Casanovu v Egyptě.
Emoce, co přinášejí nemoce!
nejsemsama.cz
Emoce, co přinášejí nemoce!
Víte, že za vaše fyzické zdraví je odpovědný hlavně váš stav mysli? Prostřednicvím nemoci totiž volá s větší či menší naléhavostí vaše duše o pomoc. Evropou otřásala epidemie moru, když kněz na cestě za nemocnými potkal Smrt. „Kolik si tentokrát u nás vezmeš lidí?“ ptá se jí a Smrt odpoví, že tisíc. Pak se potkali za rok znovu a