I když si jahody dopřáváme po celý rok, skutečně nejchutnější jsou právě teď, kdy mají u nás svou sezonu. Čerstvé jsou sice nejlepší, ale pochutnat si můžeme i na skvělém dortu s čerstvými plody, želé a tvarohovou náplní…
Suroviny
na tenký korpus
100 g polohrubé mouky
100 g cukru moučky
5 lžic oleje
2 vejce
5 lžic vlažné vody
¼ prášku do pečiva
Na náplň
500 g ricotty nebo mascarpone (i tvarohu)
¼ l smetany ke šlehání
200 g zakysané smetany
210 g krystalového cukru
200 g jahod
kůra z jednoho citronu
6 plátků želatiny
Na želé
200 g jahod
4 plátky želatiny
1 lžíce cukru
2 lžíce rumu
Na dozdobení
asi 150 g jahod na půlky
Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, vložíme do trouby vyhřáté na 170–180 °C a upečeme. Necháme vychladnout.
Do mísy dáme ricottu (mascarpone či tvaroh), cukr, zakysanou smetanu, rozmačkané jahody a citronovou kůru. Ručním elektrickým šlehačem ušleháme hladkou hmotu.
Plátky želatiny na deset minut namočíme do vody, vymačkáme a se dvěma lžícemi vody zahříváme za stálého míchání, dokud se želatina nerozpustí.
Přidáme k ní 2 lžíce tvarohové hmoty, promícháme, přidáme k ostatní tvarohové hmotě a šlehačem zašleháme. Pak vařečkou vmícháme dotuha ušlehanou smetanu. Nalijeme do formy na vychladlý piškotový korpus a dáme ztuhnout do ledničky (asi na 3 hodiny).
Jahody na želé rozmixujeme a svaříme s cukrem a rumem. Do horké hmoty přidáme namočené plátky želatiny (10 minut) a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Za občasného zamíchání necháme zchladnout.
Dort poklademe asi 150 g půlek jahod a zalijeme je chladnoucím želé. Znovu dáme do ledničky a necháme důkladně ztuhnout.
Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock