Domů     Bylinky z polí a luk
Bylinky z polí a luk
29.5.2020

Pozdní jaro pokrylo louky kvítím, a tak je právě čas vzít košíček a vyrazit ven pro trochu toho vonného bohatství. Že jste ještě nikdy bylinky nesbírali? Pak je nejvyšší čas.

Tentokrát půjdeme pro takové, které využijeme v kuchyni do jídla i na ozdobu. Ale i to se počítá, protože něha a vůně jarních květů v nás probudí radost, úsměv a bude nám na světě hned o trochu lépe.

A to ani nepočítáme to, že sbírání bylin je zdravé, protože je to docela slušný tělocvik. Nejenže se projdeme na čerstvém vzduchu, ale málo platné, musíme se občas shýbnout. A než se pustíme do sběru, řekněme si pár nezbytných pravidel.

Sbírejte jen ty rostlinky, které dobře znáte, nebo s sebou vezměte někoho, kdo je umí určit. Můžete si také koupit kapesní herbář. Jste-li ale přesto na pochybách, o jakou bylinku jde, raději ji netrhejte.

Důležité je získat z bylinky co největší množství účinných látek – a to se může lišit podle doby sběru. Obecně platí, že kořeny sbíráme ráno nebo večer. Nadzemní části rostlin, jako jsou květy, listy nebo nať, je nejlépe sbírat kolem poledne.

Květy sbíráme za plného rozkvětu. Jakmile totiž bylinka začne odkvétat, obsah účinných látek v ní rychle klesá.

Nať sbíráme nejlépe na počátku květu anebo před odkvetením a lze ji buď stříhat, anebo řezat. Pokud byste nať trhali, můžete rostlinu vytrhnout i s kořeny, a tím ji zničit.

Bylinky zásadně sbíráme na místech, která nejsou znečištěná, tedy ne u silnic, továren či skládek. Nesbíráme ani bylinky z chemicky ošetřených porostů či zahrádek.

V chráněných oblastech a rezervacích se bylinky sbírat nesmějí. V místě, kde roste více exemplářů stejného druhu, jich vždy několik ponechte, aby se mohly dále rozmnožovat. Vrátí se vám to příští sezonu.

Bylinky volně vkládejte do košíku anebo plátěných či papírových pytlíků. Mikrotenový sáček není vhodný – bylinky by se v něm zapařily.

Měsíčnice roční

Místo: Najdete ji poblíž stavení, v chatových oblastech, ale i za humny vesnic, nepohrdne ani blízkostí železniční trati. Má ráda mírné zastínění a bohaté středně vlhké půdy. Květy mohou být fialové až po tmavě purpurovou, někdy jsou bílé.

Na sklonku života vkládá měsíčnice veškerou energii do tvorby velkých, ale lehounkých placatých semen, jež se vyvíjejí v bezpečí plodů zvaných šešule. Když z nich zbyde jen papírovitě tenká, stříbřitě lesklá přepážka, září jako měsíc na noční obloze.

V kuchyni: Na dekoraci sladkých jídel, do slaných jídel či salátů můžeme naopak nasekat celá květenství. Střed lodyhy je mírně pikantní.

Křen selský

Součástí kuchyně je odjakživa. Tím myslíme ovšem většinou kořen. Ale květ je vynikající a list také velmi dobrý a ten se dá používat celou sezonu. Výhodou je, že obojí je jemnější než kořen.

Místo: Roste v zahradách, v přírodě ho najdeme spíš na vlhčích stanovištích, a to od nížin až po vyšší polohy.

V kuchyni: Křenové květy můžeme olamovat postupně, protože květenství bývá velké. Hodí se do pomazánek, do tvarohových dipů. Vzhledem k tomu, že květy jsou jemnější, mohou se dávat také do různých salátů ať už zeleninových, nebo listových.

Dobře vyniknou i vedle tepelně upravené zeleniny nebo brambor. Ladí i s různými úpravami vajíček. Listy jsou nádhernou dekorací. Dají se prostřít pod sýry, kanapky, jednohubky i uzeniny. Prostě za málo peněz hodně muziky.

Mařinka vonná

Ve slovníku ji najdete spíš pod názvem svízel, ale mařinka je prostě hezčí. Je to jedinečná květina, která je lepší sušená než čerstvá. Obsahuje kumarin, což je sloučenina, která je hlavní složkou posečené trávy.

Rostliny, které jej obsahují, se brání nadměrnému spásání. Je velmi křehká, takže k jejímu sběru budete potřebovat nůžky.

Místo: Roste především v listnatých lesích, ale i ve smrčinách na pasekách. Kvete od května do června.

V kuchyni: Možná už jste někdy slyšeli o mařinkovém víně. Je to májový nápoj a vzniká máčením listů v bílém víně. Němci mařinku používali do německé májové bowle (májového vína), Francouzi do šampaňského, ve Švýcarsku do koňaku i benediktinky.

Mařinkou ale můžeme ochutit i obyčejnou perlivou vodu, ochotně se o svou vůni podělí s mlékem, s ním pak můžete připravit žloutkové nebo máslové krémy. Sušené bylinky můžeme rozdrtit a přidávat do různých těst.

Náš tip: Mařinkové mléko na dobrý spánek

Mléko ochutíme medem a namočíme do něj na jednu až dvě hodiny jednu a půl lžičky mařinky. Vše potom přecedíme, necháme vychladit.

Popenec obecný

Zapomenutá bylinka bývá k naší škodě řazena mezi plevely. Přitom popenec je překvapující – kořeněný i svěží, když ho rozemneme v prstech, ucítíme příjemnou vůni. Dá se jíst prakticky celou vegetační dobu. Má i chuťové varianty podle toho, jestli roste na slunci nebo ve stínu.

Místo: Roste téměř všude, i když upřednostňuje vlhčí místa. Paseky, sady, lužní lesy, ale i parky a okraje cest.

V kuchyni: Je příbuzný s mateřídouškou nebo tymiánem, takže ho můžeme použít podobně. Hodí se do kombinace s vajíčky, bramborami, masem. Je vynikající do omelet.

Mladé lístky se dají použít do salátů nebo bylinkového másla, starší ozvláštní třeba pizzu nebo dušenou zeleninu. Nastříhaný v lednici vydrží několik dní.

Náš tip: Potřebujete-li zpracovat starší sýry, můžete spolu s popencem plnit taštičky z listového těsta, nebo do těsta zapracovat a upéct slané tyčky k aperitivu.

Hořčice polní

Místo: Najdeme ji na minerálně bohatých půdách, roste na rumištích i v zahradách. Preferuje slunné stanoviště.

V kuchyni: Je opravdu pikantní, a tak se hodí všude tam, kde byste použili hořčici. Dobře se snáší s masem a sýry všeho druhu. Můžeme ji použít do dipů ze zakysané smetany i tvarohu. Ozvláštnit jí můžete saláty, ale také ji přidat do letní polévky místo pažitky.

Merlík bílý

Znáte ho jako plevel, ale možná netušíte, že se dá i jíst. Je ovšem třeba ho trhat v okamžiku, kdy jsou jeho listy stříbřité či jemně zelené a kdy hlavní stonek ještě nezačal odnožovat.

Místo: S oblibou osídluje místa ovlivněná lidskou činností a dále ponechaná svému osudu, jako jsou rumiště nebo skládky, roste také u opuštěných sídel a na okrajích cest, ale najdeme ho třeba i na zahradě.

V kuchyni: Používáme výhonky jako vypletý plevel, později ulamujeme horní část rostliny. Dělá se z něj vynikající salát třeba v kombinaci s dalšími výhonky i s klasickou zeleninou. Hodí se do studených salátů z brambor, luštěnin nebo těstovin. V teplé kuchyni nahradí špenát, dá se přidat do polévky.

Náš tip: Dávejte pozor, aby stonek nebyl příliš tuhý. Není to nebezpečné, ale velmi to sníží chuťový požitek.

Náš recept

Ochutnejte salát mesclun

Tenhle salát, jehož název znamená míchat, vznikl vlastně jako z nouze ctnost v mnišských zahrádkách. Začali jej pěstovat františkáni pro chudé ze zbylých semínek, která vyseli na záhonky. Jak listy dorůstaly, postupně se sklízely do salátu.

Takže to je přesně salát pro nás kytkožrouty. Nemá přesná pravidla, pokaždé bude mít jinou podobu, takže nikdy nezačne nudit. Proto i následující recept berte pouze orientačně.

Mesclun

100 g jarního lupení (merlík, řebříček, …), 100 g výhonků ze záhonů (ředkvičky, drobné lístky kedluben nebo řepy), na ozdobu několik jedlých květů (sedmikrásky, macešky, rozrazil, pampeliška atd.), 30 ml vinného octa, 50 ml olivového oleje, lžička dijonské hořčice, sůl, pepř

1) Z oleje, octa, hořčice, soli a pepře umíchejte hladký dresink.

2) Divoké býlí spolu s výhonky omyjte a osušte.

3) Zalijte dresinkem a šetrně zamíchejte. Na závěr ozdobte jedlými květy.

Předchozí článek
Další článek
Související články
13.8.2025
Představte si, že máte kolem domu nebo před ním místo celozeleného trávníku krásně barevnou louku. Potěší při každém pohledu z okna a navíc příláká užitečný hmyz. Kousek louky můžete mít i na úplně malém pozemku. Velice hezké jsou různé pásy lučních květin působící jako oddělovací prvky nebo okrasné lemování. Louka také dodá vaší zahradě trochu divokosti. Při plánování zeleně, bez ohledu na
30.7.2025
Doma, i v opravdu malém bytě, si můžete vytvořit půvabnou mini skalku nebo zahrádku. Najdete tak nové využití pro sukulenty, velkou zavařovací sklenici či akvárium bez rybiček. Návod má přesah do aranžování, pěstování pokojových rostlin i zahradničení. Ostatně, ani floristé nepracují jen s řezanými květinami. Do svých aranžmá často zahrnují i pokojové a venkovní rostliny všeho druhu. Výborně se h
10.5.2025
A každý, kdo je jen trochu zahrádkář, ví, že ho právě teď čeká spousta práce, aby vše připravil na novou sezónu. Jste na tom také tak? Pak víte, že toho musíte stihnout požehnaně, ale také se těšíte, až ponoříte ruce poprvé do země. A určitě už vymýšlíte, jak to udělat, aby zahrádka byla letos ještě půvabnější a krásnější. Čím začít? Odstraňte mech a suché listí Trávník si po zimě o pomoc pří
5.3.2025
Pro účel zimní výzdoby na konci zimy se skvěle hodí jinak méně oblíbené bramboříky s bílými květy. Doplnit se dají bílými svícemi, dojem ledu vytvoří metalické prvky a sklo, zejména pískované. Na slavnostní stůl I v lednu se slaví výročí a narozeniny, a bramboříky jsou skvělým tipem na květinovou výzdobu stolu. Aby byla stylová, můžete květináčky umístit do nepoužívaného porcelánového nádobí. P
24.2.2025
Málokterý solitér na zahradě dokáže tak suverénně opanovat prostor, určit mu charakter a atmosféru jako bonsaje. Nejen ty malé, kterým pobyt venku v teplých měsících prospěje, ale hlavně bonsaje zahradní. Od pokojových bonsají se ty zahradní liší nejen rozměry, které mohou dosahovat i několika metrů, ale také výběrem druhů. Kvůli hutnému růstu, nezbytnému pro střih a tvarování ve větších rozměr
reklama
Šikovné tipy
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Ať jsou nože zase ostré
Bez dobře naostřených nožů to v kuchyni opravdu nejde. A pokud si myslíte, že tupým se neříznete, pravý opak je pravdou. Ale abyste své nože konečně dostali do kondice, budete potřebovat brousek. Samozřejmě někdy je lepší svěřit se odborníkům, ale jsou-li daleko, nebo potřebujete ostrý nůž hned, musíte si pomoci sami. Možností je několik, záleží […]
Ze staré stoličky nová
Staré bytelné kousky nábytku vydrží mnoho let. Jen je potřeba dát jim po čase nový kabát. A když už budete renovovat, přidejte i umělecký prvek. Nevadí, když neumíte malovat. Opotřebovanou stoličku určitě nevyhazujte. Můžete si z ní udělat praktický kousek do předsíně. Připravte si: smirkový papír * tmel * barvu na dřevo ve dvou odstínech […]
Vodní dráček, zvířátko jako z pohádky
Snad každé dítě se aspoň jednou zasní, jaké by to bylo mít doma draka. Fantazie se může stát skutečností, když vnoučatům, dětem nebo klidně sami sobě domů pořídíte zvířátko, kterému se pro jeho vzhled přezdívá vodní dráček. Nazývá se axolotl mexický a jde o poměrně nenáročného středně velkého ocasatého obojživelníka, jemuž se říká také chodící […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vnučka sbírala borůvky a měla prý pomocníka
skutecnepribehy.cz
Vnučka sbírala borůvky a měla prý pomocníka
S Jituškou jsme o prázdninách vyrazily do lesa na maliny a borůvky. Nemohla jsem uvěřit, jak rychle je sbírá. Byl to fofr! Vnučka mi tvrdila, že jí pomáhá borůvková víla. Naše Jitulinka měla svoje první prázdniny, v první třídě na vysvědčení měla samé jedničky, tak ji škola bavila. Celý měsíc trávila se mnou na chalupě, aby mohli její rodiče
Gratinovaný lilek po italsku
nejsemsama.cz
Gratinovaný lilek po italsku
Suroviny: 1 kg lilku 700 g rajčatového pyré 500 g mozzarelly 80 g parmazánu 3 stroužky česneku mouka na obalení bazalka olej na smažení olivový olej sůl (jemná i hrubozrnná) Postup: Lilek nakrájejte na kulaté plátky silné asi ½ cm. Plátky lilku posypte hrubozrnnou solí a dejte na 2 hodiny do cedníku. To vytáhne jejich
Maurice Lacroix představuje AIKONIC: novou éru městské elegance
iluxus.cz
Maurice Lacroix představuje AIKONIC: novou éru městské elegance
V roce 2016 uvedla značka Maurice Lacroix na trh model Aikon, který se rychle stal nejprodávanější kolekcí značky. Nyní švýcarská manufaktura z Franches Montagnes posouvá svou ikonu o krok dál – přich
Axiom 40: párty loď pro milionáře
epochalnisvet.cz
Axiom 40: párty loď pro milionáře
Koncept katamaránu od italského designéra Maura Giamboiho určitě oslní každého, do rád pořádá opulentní večírky. Multifunkční loď s důrazem na společenské zázemí a maximální využití prostoru nabízí beach club, který zabírá třetinu trupu a má rozlohu přes 120 metrů čtverečních. Nabízí sklápěcí terasy, nekonečný bazén, vodopád a centrální tunel mezi trupy. Úchvatné vizualizace od italské
Chcete netradiční zážitek? Navštivte úžasný obří sud
epochanacestach.cz
Chcete netradiční zážitek? Navštivte úžasný obří sud
Máte-li rádi nevšední restaurace a zajímavé hotely, nenechte si ujít návštěvu obřího dřevěného sudu na Javorníku. Historicky starší z dvojice sudů vznikl již v roce 1899 na vrcholu Javorníku u obce Dlouhý Most nedaleko Liberce. Původně šlo o atrakci, která byla součástí Jubilejní výstavy Vídeň 1898 na oslavu 50 let vlády Františka Josefa I. Gigantický dřevěný sud sloužil jako
Nástroj věštců: Ukazují zrcadla budoucnost?
enigmaplus.cz
Nástroj věštců: Ukazují zrcadla budoucnost?
Jedním z nejznámějších nástrojů jasnovidců je křišťálová koule. Spatřit, co přinese zítřek, je prý ale možné také v zrcadlech! [gallery size="full" ids="157026,157027,157025"] Ta totiž podle zá
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Mrazivá krása ledu: Fascinující historie lednic
epochaplus.cz
Mrazivá krása ledu: Fascinující historie lednic
Když si dnes chceme vychladit nápoj, stačí stisknout knoflík. Kdysi to ale nebylo tak snadné. Historie chlazení je plná fascinujících experimentů, od starověkých ledových jam až po moderní chladničky. Jak se vyvíjel jeden z nejdůležitějších vynálezů v historii lidstva? Pojďme se podívat na cestu od „ledového muže“ po supermoderní technologie. Historie lednic začíná ve starověku,
Hádky! Hroutí se Boučkovi už třetí manželství?
nasehvezdy.cz
Hádky! Hroutí se Boučkovi už třetí manželství?
Má snad manželství moderátora Libora Boučka (44) a finalistky České Miss 2014 Gabriely Bendové (33) vážné problémy? Před pár týdny byli spolu viděni v jednom pražském nákupním centru a na idylický p
Polévka z rajčat a paprik
tisicereceptu.cz
Polévka z rajčat a paprik
Výborná zeleninová polévka s bylinkami plná vitaminů a vlákniny. Suroviny na 6 porcí 1,2 l zeleninového vývaru 400 g loupaných rajčat 1 červená paprika 1 zelená paprika 2 žluté papriky 1 ci
Klíčem k obrovské paměťové kapacitě mozku mohou být astrocyty
21stoleti.cz
Klíčem k obrovské paměťové kapacitě mozku mohou být astrocyty
Astrocyty, buňky hvězdicovitého tvaru s dlouhými výběžky, patří mezi tak zvané neuroglie, což je podpůrná tkáň, která spolu s neurony tvoří nervový systém. Gliové buňky představují asi 90 % všech buně
Stoka Krčínka: Šlo kvůli ní slavnému rybníkáři o život?
historyplus.cz
Stoka Krčínka: Šlo kvůli ní slavnému rybníkáři o život?
Radními z jihočeských Netolic cloumá nevýslovná zlost. Na jméno nemohou přijít Jakubu Krčínovi. „Určitě je ve spojení s ďáblem,“ říká nakvašeně jeden z nich. „Kudy chodí jeho strakatý pes, tudy kope stoky,“ dodává druhý. Jablkem sváru je kanál, který Krčín vybudoval nedaleko jejich obce… Hosté, které Vilém z Rožmberka (1535–1592) pozval na zámeček Kratochvíle, jsou jako u