Domů     Bylinky z polí a luk
Bylinky z polí a luk
29.5.2020

Pozdní jaro pokrylo louky kvítím, a tak je právě čas vzít košíček a vyrazit ven pro trochu toho vonného bohatství. Že jste ještě nikdy bylinky nesbírali? Pak je nejvyšší čas.

Tentokrát půjdeme pro takové, které využijeme v kuchyni do jídla i na ozdobu. Ale i to se počítá, protože něha a vůně jarních květů v nás probudí radost, úsměv a bude nám na světě hned o trochu lépe.

A to ani nepočítáme to, že sbírání bylin je zdravé, protože je to docela slušný tělocvik. Nejenže se projdeme na čerstvém vzduchu, ale málo platné, musíme se občas shýbnout. A než se pustíme do sběru, řekněme si pár nezbytných pravidel.

Sbírejte jen ty rostlinky, které dobře znáte, nebo s sebou vezměte někoho, kdo je umí určit. Můžete si také koupit kapesní herbář. Jste-li ale přesto na pochybách, o jakou bylinku jde, raději ji netrhejte.

Důležité je získat z bylinky co největší množství účinných látek – a to se může lišit podle doby sběru. Obecně platí, že kořeny sbíráme ráno nebo večer. Nadzemní části rostlin, jako jsou květy, listy nebo nať, je nejlépe sbírat kolem poledne.

Květy sbíráme za plného rozkvětu. Jakmile totiž bylinka začne odkvétat, obsah účinných látek v ní rychle klesá.

Nať sbíráme nejlépe na počátku květu anebo před odkvetením a lze ji buď stříhat, anebo řezat. Pokud byste nať trhali, můžete rostlinu vytrhnout i s kořeny, a tím ji zničit.

Bylinky zásadně sbíráme na místech, která nejsou znečištěná, tedy ne u silnic, továren či skládek. Nesbíráme ani bylinky z chemicky ošetřených porostů či zahrádek.

V chráněných oblastech a rezervacích se bylinky sbírat nesmějí. V místě, kde roste více exemplářů stejného druhu, jich vždy několik ponechte, aby se mohly dále rozmnožovat. Vrátí se vám to příští sezonu.

Bylinky volně vkládejte do košíku anebo plátěných či papírových pytlíků. Mikrotenový sáček není vhodný – bylinky by se v něm zapařily.

Měsíčnice roční

Místo: Najdete ji poblíž stavení, v chatových oblastech, ale i za humny vesnic, nepohrdne ani blízkostí železniční trati. Má ráda mírné zastínění a bohaté středně vlhké půdy. Květy mohou být fialové až po tmavě purpurovou, někdy jsou bílé.

Na sklonku života vkládá měsíčnice veškerou energii do tvorby velkých, ale lehounkých placatých semen, jež se vyvíjejí v bezpečí plodů zvaných šešule. Když z nich zbyde jen papírovitě tenká, stříbřitě lesklá přepážka, září jako měsíc na noční obloze.

V kuchyni: Na dekoraci sladkých jídel, do slaných jídel či salátů můžeme naopak nasekat celá květenství. Střed lodyhy je mírně pikantní.

Křen selský

Součástí kuchyně je odjakživa. Tím myslíme ovšem většinou kořen. Ale květ je vynikající a list také velmi dobrý a ten se dá používat celou sezonu. Výhodou je, že obojí je jemnější než kořen.

Místo: Roste v zahradách, v přírodě ho najdeme spíš na vlhčích stanovištích, a to od nížin až po vyšší polohy.

V kuchyni: Křenové květy můžeme olamovat postupně, protože květenství bývá velké. Hodí se do pomazánek, do tvarohových dipů. Vzhledem k tomu, že květy jsou jemnější, mohou se dávat také do různých salátů ať už zeleninových, nebo listových.

Dobře vyniknou i vedle tepelně upravené zeleniny nebo brambor. Ladí i s různými úpravami vajíček. Listy jsou nádhernou dekorací. Dají se prostřít pod sýry, kanapky, jednohubky i uzeniny. Prostě za málo peněz hodně muziky.

Mařinka vonná

Ve slovníku ji najdete spíš pod názvem svízel, ale mařinka je prostě hezčí. Je to jedinečná květina, která je lepší sušená než čerstvá. Obsahuje kumarin, což je sloučenina, která je hlavní složkou posečené trávy.

Rostliny, které jej obsahují, se brání nadměrnému spásání. Je velmi křehká, takže k jejímu sběru budete potřebovat nůžky.

Místo: Roste především v listnatých lesích, ale i ve smrčinách na pasekách. Kvete od května do června.

V kuchyni: Možná už jste někdy slyšeli o mařinkovém víně. Je to májový nápoj a vzniká máčením listů v bílém víně. Němci mařinku používali do německé májové bowle (májového vína), Francouzi do šampaňského, ve Švýcarsku do koňaku i benediktinky.

Mařinkou ale můžeme ochutit i obyčejnou perlivou vodu, ochotně se o svou vůni podělí s mlékem, s ním pak můžete připravit žloutkové nebo máslové krémy. Sušené bylinky můžeme rozdrtit a přidávat do různých těst.

Náš tip: Mařinkové mléko na dobrý spánek

Mléko ochutíme medem a namočíme do něj na jednu až dvě hodiny jednu a půl lžičky mařinky. Vše potom přecedíme, necháme vychladit.

Popenec obecný

Zapomenutá bylinka bývá k naší škodě řazena mezi plevely. Přitom popenec je překvapující – kořeněný i svěží, když ho rozemneme v prstech, ucítíme příjemnou vůni. Dá se jíst prakticky celou vegetační dobu. Má i chuťové varianty podle toho, jestli roste na slunci nebo ve stínu.

Místo: Roste téměř všude, i když upřednostňuje vlhčí místa. Paseky, sady, lužní lesy, ale i parky a okraje cest.

V kuchyni: Je příbuzný s mateřídouškou nebo tymiánem, takže ho můžeme použít podobně. Hodí se do kombinace s vajíčky, bramborami, masem. Je vynikající do omelet.

Mladé lístky se dají použít do salátů nebo bylinkového másla, starší ozvláštní třeba pizzu nebo dušenou zeleninu. Nastříhaný v lednici vydrží několik dní.

Náš tip: Potřebujete-li zpracovat starší sýry, můžete spolu s popencem plnit taštičky z listového těsta, nebo do těsta zapracovat a upéct slané tyčky k aperitivu.

Hořčice polní

Místo: Najdeme ji na minerálně bohatých půdách, roste na rumištích i v zahradách. Preferuje slunné stanoviště.

V kuchyni: Je opravdu pikantní, a tak se hodí všude tam, kde byste použili hořčici. Dobře se snáší s masem a sýry všeho druhu. Můžeme ji použít do dipů ze zakysané smetany i tvarohu. Ozvláštnit jí můžete saláty, ale také ji přidat do letní polévky místo pažitky.

Merlík bílý

Znáte ho jako plevel, ale možná netušíte, že se dá i jíst. Je ovšem třeba ho trhat v okamžiku, kdy jsou jeho listy stříbřité či jemně zelené a kdy hlavní stonek ještě nezačal odnožovat.

Místo: S oblibou osídluje místa ovlivněná lidskou činností a dále ponechaná svému osudu, jako jsou rumiště nebo skládky, roste také u opuštěných sídel a na okrajích cest, ale najdeme ho třeba i na zahradě.

V kuchyni: Používáme výhonky jako vypletý plevel, později ulamujeme horní část rostliny. Dělá se z něj vynikající salát třeba v kombinaci s dalšími výhonky i s klasickou zeleninou. Hodí se do studených salátů z brambor, luštěnin nebo těstovin. V teplé kuchyni nahradí špenát, dá se přidat do polévky.

Náš tip: Dávejte pozor, aby stonek nebyl příliš tuhý. Není to nebezpečné, ale velmi to sníží chuťový požitek.

Náš recept

Ochutnejte salát mesclun

Tenhle salát, jehož název znamená míchat, vznikl vlastně jako z nouze ctnost v mnišských zahrádkách. Začali jej pěstovat františkáni pro chudé ze zbylých semínek, která vyseli na záhonky. Jak listy dorůstaly, postupně se sklízely do salátu.

Takže to je přesně salát pro nás kytkožrouty. Nemá přesná pravidla, pokaždé bude mít jinou podobu, takže nikdy nezačne nudit. Proto i následující recept berte pouze orientačně.

Mesclun

100 g jarního lupení (merlík, řebříček, …), 100 g výhonků ze záhonů (ředkvičky, drobné lístky kedluben nebo řepy), na ozdobu několik jedlých květů (sedmikrásky, macešky, rozrazil, pampeliška atd.), 30 ml vinného octa, 50 ml olivového oleje, lžička dijonské hořčice, sůl, pepř

1) Z oleje, octa, hořčice, soli a pepře umíchejte hladký dresink.

2) Divoké býlí spolu s výhonky omyjte a osušte.

3) Zalijte dresinkem a šetrně zamíchejte. Na závěr ozdobte jedlými květy.

Předchozí článek
Další článek
Související články
5.3.2025
Pro účel zimní výzdoby na konci zimy se skvěle hodí jinak méně oblíbené bramboříky s bílými květy. Doplnit se dají bílými svícemi, dojem ledu vytvoří metalické prvky a sklo, zejména pískované. Na slavnostní stůl I v lednu se slaví výročí a narozeniny, a bramboříky jsou skvělým tipem na květinovou výzdobu stolu. Aby byla stylová, můžete květináčky umístit do nepoužívaného porcelánového nádobí. P
24.2.2025
Málokterý solitér na zahradě dokáže tak suverénně opanovat prostor, určit mu charakter a atmosféru jako bonsaje. Nejen ty malé, kterým pobyt venku v teplých měsících prospěje, ale hlavně bonsaje zahradní. Od pokojových bonsají se ty zahradní liší nejen rozměry, které mohou dosahovat i několika metrů, ale také výběrem druhů. Kvůli hutnému růstu, nezbytnému pro střih a tvarování ve větších rozměr
20.2.2025
Pokud se vám nedaří doma s pokojovkami, je ještě jedna možnost, jak své rostlinky můžete zachránit. Zkuste je pěstovat bez použití zeminy. Tato metoda pěstování rostlin má jednu velkou výhodu – zatímco při tradičním způsobu musíte rostlinku zalévat každý druhý nebo třetí den, tady přijímá vodu stále. Namísto hlíny totiž rostliny „žijí“ pouze ve vodě a roztoku živin. A aby pěkně vzpřímeně stály, p
18.2.2025
Věděli jste, že čím je ptáček menší, tím více potřebuje energie, aby za chladných nocí neumrzl? Například sýkorka modřinka, která váží pouhých 10 gramů, spálí za mrazivé noci až 2 gramy svých tukových zásob, aby udržela tělíčko v teple? Na čem si pochutnají? Slunečnicová semínka – jsou bohatá na olej, ptákům chutnají a dodají jim rychle energii, kterou potřebují. Pěnkavy, strakapoudi a žluny,
5.2.2025
Na bonsaje čekají v domácnostech dvě hlavní nebezpečí – příliš mnoho vody v misce a první přezimování. Navíc nároky na zimní podmínky se mohou u ministromků podle druhu zásadně lišit. Největší chyby jako amatérští pěstitelé děláme u bonsají pokojových, naopak venkovní mívají lepší vyhlídky přežít zimu. Venku často pěstujeme jehličnany, u nichž automaticky předpokládáme, že si s mrazem poradí. C
reklama
Šikovné tipy
Veselé plstěné!
Plsť je skvělým materiálem pro sváteční dekorace. Hýří veselými barvami a lehce se z ní dají vystřihovat tvary. Snadno z ní vytvoříte „trávníček“, květy i košíčky. Plsť se tradičně vyráběla z vlny, dnes je ovšem k dostání spíš varianta polyesterová, která je levnější, obě pak vynikají sytými barvami. V obchodech s potřebami pro tvoření se […]
Peče, která ulehčí odchod
Smrt a umírání je pro mnoho lidí téma, o kterém nechtějí mluvit. I v důsledku toho je paliativní péče opředena řadou mýtů a domněnek. Přitom tomu tak být nemusí. Jedním z klasických mýtů je, že s paliativní péčí a hospicem nechci mít nic společného, protože to urychlí smrt tím, že se některé věci nebudou dělat […]
Nálada jako aprílové počasí: Co s tím?
Výkyvy naší psychiky nás někdy dokáží dostat na kolena. Jsme hádaví, protivní – prostě chvíli obloha bez jediného mráčku, chvíli zataženo s monzunovými dešti. Jak s tím žít? Náladovost nemusí být jen projevem labilní psychiky nebo špatné výchovy. Změny nálad mohou ukazovat i na fyzické potíže, nejčastěji hormonální, typicky provázejí premenstruační syndrom a menopauzu. Může […]
Lepicí váleček odstraní nejen chlupy
Původně byl sice určen pro majitele chlupatých domácích mazlíčků, aby jim pomohl zbavit oděv od chlupů, jenže tenhle šikovný pomocník umí víc než očistit kabát či sukni. Lepicí váleček stojí pár korun a určitě se vyplatí, když ho budete mít nejen doma ve skříni, ale i třeba v miniverzi v kabelce. Poradí si totiž s […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nos jako osobní identifikátor
epochaplus.cz
Nos jako osobní identifikátor
Lidský nos dokáže rozlišit bilion různých vůní a každý z nás má svůj unikátní pachový otisk. Proč je naše osobní vůně stejně jedinečná jako otisk prstu a jak tento dokonalý biologický systém funguje? Vůně každého člověka je jedinečná. Stejně jako otisk prstu. Tento fakt využívají nejen psi při rozpoznávání lidí, ale podle nejnovějších výzkumů ho
Zbrklý kurýr zavařil horlivému diplomatovi
historyplus.cz
Zbrklý kurýr zavařil horlivému diplomatovi
Prohlídky na hranicích jsou tentokrát zvlášť důkladné. Nevyhnou se ani diplomatickým zaměstnancům. Německý kurýr Schack je zjevně nervózní. V panice zahazuje balík adresovaný vicekonzulovi v Praze. Lépe snad na sebe nemohl tento muž upozornit. Strážní na československo-německé hranici jsou ve střehu od té doby, kdy jim přišel oběžník s upozorněním, že do země mají být pašovány staré bezcenné
Skypool Dubai: plavba mezi mrakodrapy
epochalnisvet.cz
Skypool Dubai: plavba mezi mrakodrapy
Dubajskou zátoka Bussiness Bay brzy získá architektonický skvost. Dvojice majestátních mrakodrapů, aspirujících na jednu z nejpresižnějších adres v oblasti, nabídne svým rezidentům výjimečný zážitek. Majitel soukromého penthousu se bude moci ponořit do nekonečného bazénu a doplavat z jedné strany rezidence na druhou. Přinést do ikonického panoramatu Dubaje nový projekt, jenž v záplavě mrakodrapů a architektonických divů upoutá pozornost, je
Bojím se, co bude  s vnoučaty!
skutecnepribehy.cz
Bojím se, co bude s vnoučaty!
Mám dvě děti, syna a dceru. Vždy jsem byla hrdá na svou rodinu a těšila se z každého společného okamžiku. Poslední dobou se můj svět otočil vzhůru nohama. Mé děti mi vlastně vždy dělaly jen radost! Syn se vydal vydělávat do zahraničí a dcera nám zůstala doma. Máme totiž dvougenerační domek. Když se dcera zamilovala, její volba nás nadchla. Její Karel
Před smrtí myslel na obětování kohouta: Záhada posledních slov filozofa Sókrata
enigmaplus.cz
Před smrtí myslel na obětování kohouta: Záhada posledních slov filozofa Sókrata
Bylo o něm řečeno, že snesl filozofii z nebe na zem. Athénský filozof Sókratés (469 př. n. l. – 399 př. n. l.). Zatímco jeho předchůdci pátrali po původu světa, on se soustředil na člověka. Jeho život
Těstoviny s hříbkovou omáčkou
tisicereceptu.cz
Těstoviny s hříbkovou omáčkou
Nejlépe se pro tento recept hodí hříbky nebo lišky. Suroviny 4 lžíce másla 1 cibule 250 g čerstvých hub 200 ml smetany 2 lžíce hladké mouky 3 lžíce strouhaného parmazánu 500 g těstovin sů
Zeleninový salát s kuřetem
nejsemsama.cz
Zeleninový salát s kuřetem
Vařené kuřecí maso bez kůže je naprosto dietní a tento vietnamský salát se zeleninou, kuřetem a oříšky je plný exotických chutí. Potřebujete: ✿ 1 mrkev ✿ 1 kedlubnu ✿ 10 cm kousek bílé ředkve ✿ 1 kuřecí prso ✿ 1/2 citronu ✿ 3 lžíce pražených nesolených arašídů ✿ 1 lžičku rybí omáčky ✿ 1 lžičku rýžového octa ✿ 2 lžičky sezamových semínek ✿ 5 lžiček cukru
Síla kaviáru v nové dimenzi: La Prairie představuje Skin Caviar Hydro Emulsion
iluxus.cz
Síla kaviáru v nové dimenzi: La Prairie představuje Skin Caviar Hydro Emulsion
La Prairie otevírá novou kapitolu ikonické kolekce Skin Caviar – tentokrát s revoluční inovací, která posouvá hranice péče o pleť. Novinka Skin Caviar Hydro Emulsion, kteroá bude na tuzemském trhu
Margita překvapil: Šperky po Hance putují dál – komu je dal?
nasehvezdy.cz
Margita překvapil: Šperky po Hance putují dál – komu je dal?
Od smrti zpěvačky Hany Zagorové (†75) už uplynulo dva a půl roku. A kdo by si myslel, že se srdce jejího manžela Štefana Margity (68) stihlo zahojit, spletl by se. „Žije si mi strašně. Lidi mě uji
Zrak jako okno do budoucnosti: Jak oči mohou odhalit demenci roky před diagnózou?
21stoleti.cz
Zrak jako okno do budoucnosti: Jak oči mohou odhalit demenci roky před diagnózou?
Demence souvisí se ztrátou paměti, zmateností a kognitivními problémy. To se ví. Co když ale první varovné signály nepocházejí z mozku, ale z očí? Nedávná vědecká studie ukázala, že změny ve zrakovém
Pouť Českého Anděla: Další ročník je za dveřmi
epochanacestach.cz
Pouť Českého Anděla: Další ročník je za dveřmi
Když se řekne pouť, mnoho lidí si nejspíš představí Matějskou pouť a její menší obdoby, konající se v různých městech po celé zemi. Takováto pouť, to jsou kolotoče, labutě, autodromy, střelnice, klobásy, cukrová vata, hlasitá změť vzájemně se překřikujícího hudebního doprovodu a k tomu dav bavících se lidí. Jiní si představí křesťanskou pouť s knězem
Stylový pobyt v zahradě
rezidenceonline.cz
Stylový pobyt v zahradě
Funkčnost, odolnost, uživatelský komfort, v neposlední řadě ale rovněž designová úroveň. To jsou parametry, které by měl venkovní nábytek splňovat bez ohledu na to, za jakých materiálů je vyroben. Patříte-li k příznivcům přírodního dřeva, měli byste se zaměřit především na produkty bez problémů odolávající rozmarům počasí, především vlhkosti, působení plísní a různých škůdců. Pro svůj vysoký