Domů     Vaječníkové cysty neznamenají hned operaci
Vaječníkové cysty neznamenají hned operaci
16.9.2019

Zpravidla je objeví až gynekolog při prohlídce. Ale jen vzácně jde o nález, který vyžaduje urgentní zákrok. Není se tedy třeba vyděsit už při zaslechnutí slova cysta.

Cysta nemá nic společného s myomy, nezhoubnými svalovými nádory, cysta je nejčastěji jen malá dutinka vyplněná tekutinou. Tento typ cyst vzniká při nestandardním průběhu cyklu.

Jsou neškodné, mívají průměr 2 až 3 cm, mohou se zvětšovat a zase samovolně zmenšovat. Zpravidla během několika měsíců samy zmizí, často se to děje nepozorovaně, ať už jde o vznik nebo zánik cysty. Objevit se mohou v různém věku.

Proč vznikají?

Tyto cysty vyplněné tekutinou jsou vlastně následkem chybného procesu při ovulaci. Vajíčko, které mělo dozrát ve folikulu a pak ho opustit, nedozraje, zůstane uvnitř a zanikne. Folikul se začne plnit tekutinou a roste, může dosáhnout průměru až 6 cm.

Pokud pak praskne, což se nejčastěji stává kolem ovulace, vyvolá ostrou bolest. Mnohem častěji se ale tato cysta – říká se jí folikulární – postupně zmenšuje a bezbolestně zanikne.

V cystu se může folikul přeměnit ovšem i v případě, že se z něj vajíčko uvolní. Běžný chod cyklu pokračuje tak, že se prázdný folikul změní na žluté tělísko a to bouřlivě produkuje hormony, připravující tělo na těhotenství.

Pokud k otěhotnění nedojde, má žluté tělísko zaniknout. Jenže někdy se místo toho začne zvětšovat a vyroste z něj cysta. O té většinou žena vůbec neví. Cysta po několika měsících obvykle sama zanikne, v horším případě praskne, což způsobí krvácení. Pak jde o akutní stav, který vyžaduje okamžitý zákrok.

Při normálním chodu cyklu se prázdný folikul změní na žluté tělísko a to posléze zanikne. Pokud přetrvá, vyroste z něj cysta.

Cysta, která vyděsí

Další typ cysty je spíše rarita, ale bývá pověstná, protože obsahuje kousky tkání. Mohou to být zuby, kosti, chrupavky, chlupy nebo kůže.

Co děsí, není však z medicínského hlediska nic závažného ani nepochopitelného, protože jde o cysty vytvořené ze zárodečné tkáně. Jejich nebezpečí spočívá v něčem jiném než v jejich obsahu. Tato cysta se může přetočit, tím se utáhne a může prasknout.

Pak dojde k nebezpečnému krvácení do břišní dutiny. Proto se tyto cysty (říká se jim dermoidální) po objevení vždy chirurgicky odstraňují.

Všimnu si, že mám cystu?

Pokud si právě pokládáte podobnou otázku, pak je zcela oprávněná. Bohužel nejlepší prevencí stále zůstávají pravidelné návštěvy gynekologa, protože cysty, včetně těch, které hrozí rozsáhlým krvácením, zůstávají často bez jakýchkoli příznaků.

Když už způsobují potíže, pak jde zpravidla o cysty značných rozměrů. Ty se mohou ozývat bolestmi a pocitem tlaku v podbřišku, nepravidelnou a bolestivou menstruací i neurčitými příznaky, z nichž nejnápadnější je výraznější růst ochlupení.

Kromě toho mohou způsobovat:

• bolesti v podbřišku vyzařující do zad a do stehen

• potíže při vyprazdňování střev i močového měchýře

• sklon k nevolnostem a zvracení

• pocit tlaku a plnosti v břiše

Pozor při endometrióze

Toto onemocnění způsobuje usazování děložní sliznice v partiích, kde se vyskytovat nemá, tedy mimo dělohu. Slizniční výstelka se pak může vyskytnout i na vaječníku a dát vyrůst cystě. Tyto cysty mohou být rozměrné, mohou mít v průměru až 10 cm.

Bývají bolestivé, protože tlačí na okolní tkáně, navíc s nimi vytvářejí srůsty. Řešení je v tomto případě pouze chirurgické, bohužel může být jen dočasné, protože hlavní příčinou je endometrióza. Cysty se tak mohou vytvořit opakovaně.

Jak se cysty léčí?

V jednodušších případech se pouze sledují, mnoho z nich zmizí samo bez jakéhokoli zásahu. Pokud jsou větších rozměrů, neustupují nebo způsobují další potíže, pak se obvykle nasazuje hormonální antikoncepce. Cílem je dosáhnout přirozeného zániku cysty.

V případě, že hrozí nebezpečí krvácení nebo prasknutí velké cysty, se volí rychlé chirurgické řešení jako prevence mnohem větších potíží.

Když je cyst více

Pokud lékař objeví při ultrazvukovém vyšetření na každém vaječníku osm či více menších cyst, pak nejde o prostý násobek potíží popsaných výše, ale o jinou chorobu. Říká se jí polycystické vaječníky a není vzácná, podle odhadů jí může u nás trpět až 10 % žen.

Příčina této poruchy je jiná než u růstu jednotlivých cyst. Jde vlastně o onemocnění endokrinologické s narušenou produkcí a funkcí vícerých hormonů v těle. Menstruační cyklus je nepravidelný a s minimálním krvácením nebo zcela ustává.

Právě tyto obtíže obvykle vedou ženu k návštěvě lékaře. Ten pak po objevení množství cyst nechá z krevního testu určit hladinu mužských hormonů. Jejich zvýšené hodnoty diagnózu potvrdí.

Co se to s hormony děje?

Rozladí se jejich souhra: Hormony produkované hypofýzou v mozku narostou nad obvyklou hladinu.

Za normálních okolností je jejich úkolem podpořit tvorbu ženských hormonů ve folikulech, jenže při nadměrném množství dojde k opaku – vyprovokují nárůst androgenů čili mužských hormonů. Současně se komplikuje hormonální řízení zrání vajíčka.

To se pak neuvolňuje a nedochází k ovulaci. Cyklus neprobíhá, jak by měl, menstruace je jen slabá nebo zcela vynechá.

Narůstá ochlupení

Vyšší hladina mužských hormonů se neprojeví jen menstruačními potížemi, ale vyděsí ženu i při pohledu do zrcadla. Podpoří totiž růst ochlupení mužského typu, takže se na rtech zpravidla začne rýsovat knír. Současně se začne vytvářet ochlupení i na hrudníku a jinde na těle houstne.

Další potíže:

• výsev různě silného akné

• vypadávání vlasů v koutech nad čelem a na temeni

• narůstající nadváha

• neschopnost otěhotnět

Pozor: Důvodem nárůstu mužských hormonů v těle může být i nádorové onemocnění, takže s vyšetřením neotálejte. Závažné mohou být i jiné příčiny onemocnění – vrozené zvětšení nadledvin nebo porucha funkce štítné žlázy.

Léčba je hormonální

Lékaři se po potvrzení diagnózy především snaží obnovit fungování menstruačního cyklu. K tomu účelu se předepisuje hormonální antikoncepce. Někdy se podávají i léky snižující hladiny krevních tuků a ovlivňující hladinu inzulínu.

Konkrétní léčba záleží na intenzitě a konkrétních projevech nemoci, neboť neprobíhá u všech žen stejně, potíže mohou být různě naléhavé a zároveň se mohou měnit s věkem.

Když medikamenty nezaberou

Pak přichází na řadu chirurgická léčba. Cysty se odstraňují šetrnou laparoskopickou metodou s malými řezy, takže po vyhojení nemusí zákrok zanechat viditelné stopy. Pokud se lékaři rozhodnou k operaci, pak to bude z vážných důvodů.

Je to především v případech, kdy hrozí kvůli cystě přetočení vaječníku. To je akutní stav, kdy se přeruší krevní oběh ve vaječníku, tkáň pak rychle odumírá a hrozí sepse čili otrava krve.

Jinou nebezpečnou komplikací je prasknutí cysty, což doprovázejí silné bolesti a krvácení a nebezpečí zánětu pobřišnice. Je na zkušenosti lékaře, aby odhadl, v kterém případě jsou tato rizika pravděpodobná.

Vzácně pak hrozí, že se z cysty vyvine rakovinné bujení. S cystami je vždy proto nutné chodit na pravidelné kontroly.

Ve hře je i inzulín

Syndrom polycystických vaječníků mívá spojitost s cukrovkou. Předpokládá se, že ztráta vnímavosti vůči inzulínu hraje přinejmenším podpůrnou úlohu při rozvoji polycystických vaječníků.

Jakmile tělo přestane správně reagovat na inzulín, pak se zhorší průchod glukózy do buněk. Neprůchodnost postihuje i buňky folikulů, do nichž se nedostanou hormony řídící ovulaci. Propojení těchto chorob je vzájemné:

Hormonální a metabolické změny, které jsou součástí syndromu polycystických vaječníků, představují rizikový faktor pro rozvoj cukrovky 2. typu. Současně podporují i další vážné nemoci jako ischemická choroba srdeční a rakovina děložní sliznice.

Změna životosprávy

V tomto případě není obvyklé lékařské doporučení na úpravu jídelníčku a snížení nadváhy formalitou. Už snížení váhy o 5 až 10 % dokáže znatelně ovlivnit projevy poruchy, ale také zabránit rozvoji dalších nemocí, především cukrovky.

Právě k té mají ženy trpící syndromem polycystických vaječníků zvýšený sklon. Podstatné je především zhubnout, a to z toho důvodu, že i tuková tkáň produkuje estrogeny a tím zasahuje do celkové rovnováhy hormonů.

Proto mají obézní ženy obecně větší sklon ke gynekologickým potížím, nejen k mnohočetným cystám na vaječníkách.

Hlavně pohyb

Lékaři doporučují důsledný boj proti nadváze s každodenním aktivním pohybem. Ten je důležitý nejen pro spalování energie, fyzická zátěž prokazatelně obnovuje vnímavost organismu vůči inzulínu. Stačí 20 minut, ale pravidelně každý den a s patřičným nasazením. Důležitá je samozřejmě úprava jídelníčku.

Foto: Shuttterstock

reklama
Související články
6.5.2024
Zimní období funguje u mnohých z nás jako alibi, proč pohyb odložit na jindy. Málo světla, krátké dny, zvýšený příjem kalorií. Jenže teď přišel čas se rozhýbat. Důležité je začít zvolna, nezapomenout se rozcvičit a vybrat vhodnou aktivitu. K tomu patří ale také změna jídelníčku, zejména před a po cvičení. A samozřejmě vůle vydržet. Co vám to přinese? Kromě zlepšující se kondice pocítíte lepší n
2.5.2024
Trénovat, trénovat, trénovat... To jsou tři nejdůležitější způsoby, jak si i do vysokého věku uchovat svěží mozek a perfektní paměť. A existují i další. Náš mozek má jednu unikátní vlastnost. Je plastický. Co to znamená? Nedávné studie jasně prokázaly, že se mozek vyvíjí i v dospělosti, a to prakticky až do posledního dne života. To bylo průlomové zjištění. A netýká se pouze starších lidí, ale ta
28.4.2024
Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek, a dokonce je považována za tuzemskou superpotravinu. K léčení se užívají všechny části rostliny, tedy kořen, nať i semena. S těmi bychom ale měli zacházet obzvláště opatrně, protože hrozí předávkování. Pokud jsou součástí nějaké léčebné směsi, vždycky se řiďte návodem. Na co se užívá? Petržel, ať už kořen, nebo nať, je silné diuretikum, ted
24.4.2024
Problém, který zná asi většina z nás. Musíme si „nutně odskočit“, ale není kam. A pro někoho pak už může být pozdě. Samovolným únikem moči čili inkontinencí trpí až půl milionů Čechů. Za lékařem se ale stydí jít, přitom se dá hendikep dobře ovlivnit cvičením i léky. Podle statistik až 65 procent postižených nikdy se svým problémem nevyhledá lékaře a snaží se situaci řešit samo. A to přestože jim
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
historyplus.cz
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
V očích krále Františka I. se zračí zoufalství. „Copak vy jste mého syna někdy viděla veselého?“ otočí se na hraběnku Dianu z Poitiers. Pohledná Francouzka se jen lišácky usměje. „Nechte to na mně, Sire. Udělám ho svým rytířem,“ slíbí mu nakonec. Tento úkol splní nade vše očekávání. Princ Jindřich (1519–1559) se do půvabné vdovy, která je o
Pečená kořenová zelenina s medem
tisicereceptu.cz
Pečená kořenová zelenina s medem
Zeleninu si vyberte podle chuti nebo toho, co máte zrovna doma k dispozici. Potřebujete 1,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, dýni, pastinák, batáty, červenou řepu…) 1 palici česneku
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
iluxus.cz
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
Sklářský designer, výtvarník a malíř skla František Jungvirt se ve své nové sběratelské sérii uměleckých váz přenesl do zvířecí říše. Vybrané kusy z jeho stávajících kolekcí Garden a Trifid aktuálně z
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Novinky ze světa rychlovlaků
21stoleti.cz
Novinky ze světa rychlovlaků
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chc
Krásy skalních měst – Česká republika
nejsemsama.cz
Krásy skalních měst – Česká republika
Toužíte prozkoumat svět mohutných pískovcových věží, skalních stěn a krásných soutěsek? Skalní města jsou cílem mnoha turistů od nás i ze zahraničí. Kam zaplatíte vstupné, a kde můžete krásy přírody obdivovat zdarma? Pravčická brána Nejkrásnějším útvarem zdejší přírody a Národního parku České Švýcarsko je Pravčická brána, která se nachází asi 15 km od Děčína. Rozpětí celého oblouku má neuvěřitelných 26,5
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
nasehvezdy.cz
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
Diváci znají Sabinu Remundovou (51) jako ráznou státní zástupkyni ze seriálu Případy 1. oddělení. V soukromém životě by se ale ráda o někoho opřela. Bohužel je však na řadu věcí sama. Její manžel,
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
epochanacestach.cz
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
Oblast Sudet měla po druhé světové válce tu smůlu, že odtud většina původních obyvatel se vztahem k regionu musela odejít. Nepříznivě se to projevilo na stavu krajiny i na architektonických památkách. Najednou se o ty po staletí opečovávané skvosty neměl kdo starat a nikomu na nich nezáleželo. Lidové stavby začaly chátrat, ale staleté dědictví naštěstí nezmizelo
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
skutecnepribehy.cz
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
Z rozvodu mě vyléčila až opravdová láska. Znovu jsem se vdala a můj druhý muž byl tak báječný, že jsem se po jeho boku změnila k lepšímu. Když mě Pavel opustil, nějakou dobu jsem se domnívala, že to nepřežiju. Samozřejmě že mě všichni ujišťovali, že na to se neumírá, že se dám dohromady, že to spraví jenom čas.
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
epochaplus.cz
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
Jediná trvale obydlená vesmírná stanice, a to od 2. listopadu roku 2000. Našli bychom ji na naší nízké oběžné dráze ve výšce přibližně 400 kilometrů. Ač to tak astronautům ani nepřijde, má rychlost 27 720 kilometrů v hodině a Zemi tak obíhá zhruba v 92minutové periodě.   Standardně je tu 7 lidí, kteří se mění
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
enigmaplus.cz
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
Po celém světě najdeme šifry. Pokrývají zdi prastarých chrámů, stránky tajemných a nepochopených knih a v některých případech jsou schované i v malbách a jiných uměleckých dílech. To je i případ Vitru