Domů     Průjmy: Jako by to střevo bylo cizí
Průjmy: Jako by to střevo bylo cizí
23.7.2020

Průjem není nic příjemného. A teď si představte, že neustane po pár hodinách nebo dnech a stane se úpornou obtíží, která vás pronásleduje, bere chuť k jídlu a odvahu opouštět domov.

Takto dramaticky se projevují průjmová onemocnění, která nevyvolávají bakterie, ale vlastní imunitní systém. A zatímco s bakteriální infekcí můžete obvykle úspěšně bojovat a rychle ji vyřídit, imunitní systém neporazíte.

To ani není cílem, naopak je zapotřebí imunitu uklidnit, aby neútočila, kde nemá. Jenže to je medicínsky stále ještě obtížné.

Co je to za nemoc?

Odborně se tyto případy průjmů označují jako idiopatické (= nespecifické) střevní záněty. Slovo idiopatický znamená, že příčina je neznámá. Známo ale je to, že zánět vyprovokují imunitní buňky, které ve střevě útočí, jako by to byla cizí tkáň.

Zřejmě napadají prospěšnou střevní mikroflóru takovou intenzitou, až poškodí střevní sliznici a ta se zanítí. „Pachatele“ se ale imunitním buňkám vymýtit nepodaří, jsou to bakterie, které ve střevě žijí přirozeně, takže boj nikdy neskončí.

Proto idiopatické střevní záněty patří mezi chronické autoimunitní choroby, kdy se střídají klidnější období se vzplanutím akutních potíží.

Proč stůně imunita

Ani to ještě není jasné. Autoimunitních nemocí a jejich případů v posledních dvaceti letech explozivně přibývá, což ale nemusí znamenat, že dříve bylo o tolik méně případů.

Především tehdejší diagnostické metody neumožňovaly poruchu obranného systému těla tak dobře zachytit. Vědecké poznání se za tu dobu posunulo a s ním i možnosti, jak tyto poruchy zmírňovat.

Momentálně jsou ještě v kategorii nevyléčitelných, ale při správné diagnóze se může dařit držet příznaky pod kontrolou a ve snesitelné míře projevů.

Počátky bývají nenápadné

Sklon k těmto průjmům je vrozený, a tak se jisté signály mohou projevovat už v dětství, dlouho před tím, než nemoc propukne. Tyto děti mohou trpět sníženou chutí k jídlu, bolestmi bříška a špatným přibýváním na váze.

Běžná je ale i druhá možnost, že se děti vyvíjejí normálně a ani v dospělosti zpočátku nemají trávicí potíže.

Stres i infekce

Vlastním spouštěcím momentem pak bývá situace, kdy dochází k výrazné zátěži imunitního systému. Může to být infekční nemoc, ale mnohdy i déletrvající stresová situace. Tato zátěž jako by vykolejila imunitní systém a ten začne útočit ve střevě.

Co z počátku vypadá jen jako běžný průjem, se rychle začne komplikovat. Postižení ztrácejí na váze, mají problémy strávit běžné potraviny, trpí bolestmi a častým nucením na stolici.

Konkrétní příznaky se liší podle toho, která část trávicího ústrojí je zasažena. I označení nemoci se podle toho rozlišuje. V případě tlustého střeva jde o ulcerózní kolitidu, při onemocnění celého trávení pak o Crohnovu chorobu.

Co a kde bolí:

• Při postižení tlustého střeva, což může být ulcerózní kolitida i součást Crohnovy choroby, dochází hlavně k průjmům s hlenem, nucení na stolici a krvácení.

• Probíhá-li Crohnova choroba jako zánět tenkého střeva, ukáže se to hubnutím, výraznými bolestmi a může dojít až ke střevní neprůchodnosti. To je velmi nebezpečný stav, vyžadující rychlý chirurgický zákrok, jinak ohrožuje na životě.

Signalizuje ho nafouknutí břicha, zvracení obsahu žaludku a později i střev a velké bolesti.

• Je-li nemoc usazena na spojení tenkého a tlustého střeva, přidávají se k průjmům a hubnutí i zvýšené teploty.

Trpí nejen střevo

Signálem, že nejde jen o obyčejné průjmy, jsou i doprovodné projevy, kterým lékaři říkají „vzdálené“. To znamená, že se nevyskytují přímo v trávení. Nejčastěji jde o zánětlivá ložiska na kůži, která vzdorují léčbě a nehojí se.

Mohou to být ale také záněty očí nebo bolesti zad a opakované záněty kloubů. Pokud tedy trpíte chronickými střevními potížemi a zatím jste se neodhodlali vypravit se kvůli tomu na vyšetření, pak by vás právě tyto doprovodné potíže měly varovat.

S poruchou imunity není radno si zahrávat, stav se může prudce zhoršit. Navíc léky chrání nejen před prudkými bolestmi a dalšími obtěžujícími projevy onemocnění.

Zjistilo se, že snižují až o 90 % riziko rakoviny střeva, která se jinak po letitých střevních potížích objevuje.

Velká únava

To je další typický příznak. Kvůli průjmům tělo špatně tráví, a tak mu chybí živiny, navíc ho vysiluje zvýšená aktivita imunitních buněk ve střevě. Velká a dlouhotrvající únava, malátnost a slabost jsou proto příznačné právě pro aktivní fáze nemoci.

Ty jsou naštěstí střídány obdobími, kdy střevo funguje relativně lépe, a které je třeba využít celkovému posílení.

Zásadní je při tom jídelníček, který by neměl střevo dráždit a současně při všech omezeních by měl být dostatečně kalorický, aby se předešlo zbytečnému hubnutí a ztrátě sil.

Pro velké ztráty živin ve střevě je nutné především zvýšit příjem libových zdrojů bílkovin.

Co tedy jíst?

Jídelníček by měl být šetřící a přizpůsobený momentálnímu stavu i tomu, co dotyčný dobře snáší, neboť v tom mohou být mezi nemocnými individuální rozdíly.

Většinou působí problémy luštěniny, syrová zelenina, zeleninové a ovocné šťávy, citrusové ovoce, kyselé zelí, cibule, tučné a kyselé pokrmy.

Zeleninu, ovoce a luštěniny je třeba omezovat i z toho důvodu, že obsahují hodně vlákniny a ta střevo ve větším množství dráždí. Navíc odvádí část živin, které při průjmových onemocněních tak jako tak chybí, a váže na sebe vodu.

Naopak zvýšený podíl by měly na jídelníčku dostat libové zdroje bílkovin jako netučné maso, libové ryby jako treska, vejce a netučný tvaroh.

Konkrétní pokyny k jídelníčku dostanete od lékaře, neboť se poněkud liší případ od případu a hlavně podle postižené části střeva.

Umělá výživa

V etapách vzplanutí aktivních potíží je často nutné nasadit umělou výživu, protože dieta ke zklidnění nestačí. Výživa se zavádí sondou do trávicího traktu nebo se v těžších případech podává přímo nitrožilní výživa.

Sondy šetří střevo a podporují rychlý ústup příznaků. Současně pomáhají předejít výrazné podvýživě, k níž mají lidé s těmito nemocemi sklon. Chybí jim zejména bílkoviny, nebezpečně nízký je příjem vitaminu B12 a výrazně chybí i energie.

Proto je umělá výživa jedinou možností, jak v akutní fázi zabránit chátrání organismu. Jakmile se stav zmírní, přechází se na velmi šetrnou dietu.

Na si dát pozor:

• Při Crohnově chorobě hrozí kvůli nedostatku vitaminu B12 rozvoj těžké anémie a neurologických problémů. Typickým následkem podvýživy je celková slabost a zhoršené hojení ran.

• Akutní ulcerózní kolitida zase způsobuje špatné vstřebávání vody. To vede na jednu stranu k pokračujícím průjmům, současně ale k dehydrataci organismu.

Užitečná jsou prebiotika i  probiotika. Brání přemnožení patogenních bakterií při léčbě antibiotiky a v klidovém období zase podporují růst prospěšné střevní mikroflóry a tím předcházejí bolestem.

Jak udržet nemoc v klidu

Ačkoli jsou potíže neléčitelné, určitě lze ovlivnit množství a délku opětovného vzplanutí akutní fáze. Rizikové faktory jsou dobře známé. Tím hlavním je stres a léčba antibiotiky, nejčastěji při chřipkových onemocněních a kašli.

Proti stresu lze aktivně bojovat zejména jógou a meditačními technikami, pomáhají i bylinné čaje. S nachlazením je to horší, důležité je proto udržovat si preventivně co nejlepší kondici.

Co také ublíží

Kouření: Podle lékařů je kouření u Crohnovy choroby tak výrazně přitěžující okolností, že skoncovat s ním má na tuto chorobu efekt srovnatelný s nasazením léků.

Zvláště nebezpečné je kouření ve spojení s hormonální antikoncepcí, výsledkem může být dlouhodobě se nelepšící stav Crohnovy nemoci.

Naproti tomu u ulcerózní kolitidy tak výrazný vliv pozorován nebyl, což ale neznamená, že kouření nevadí, vždy oslabuje celkovou kondici.

Cukr a cukrovinky: Při denní konzumaci zhoršují složení mikrobiálního osídlení trávicího traktu a tím působí nepříznivě na zánětlivé střevní onemocnění.

Jaké jsou vyhlídky?

Naštěstí se zlepšují, což je jen dobře, protože případů Crohnovy choroby i ulcerózní kolitidy v posledních letech přibývá. Podle odborníků to ale může být aspoň zčásti dáno také zlepšenou a cílenou diagnostikou.

Pokrok ale nastal i v možnostech léčby, která dává naději hlavně lidem s velmi těžkým a dlouhodobým průběhem nemoci. Zatímco dříve přicházela v úvahu jen chirurgická opatření, pokud střevo nezabíralo na klasickou léčbu, dnes je šancí léčba biologická. Tyto léky působí přímo v místě zánětu a jsou velmi účinné.

Autorka textu: Lenka Korandová

Foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
reklama
Související články
24.4.2024
Problém, který zná asi většina z nás. Musíme si „nutně odskočit“, ale není kam. A pro někoho pak už může být pozdě. Samovolným únikem moči čili inkontinencí trpí až půl milionů Čechů. Za lékařem se ale stydí jít, přitom se dá hendikep dobře ovlivnit cvičením i léky. Podle statistik až 65 procent postižených nikdy se svým problémem nevyhledá lékaře a snaží se situaci řešit samo. A to přestože jim
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
16.4.2024
Bolesti mají různé příčiny, ale obvykle jen jedno společné řešení – tabletku. Ta ne vždy pomůže, zato při častějších bolestech uškodí především játrům a ledvinám. Proto se vyplatí dát šanci alternativním metodám tišení bolesti. Jak uvidíte, není jich málo. Pomáhá i obyčejný pohyb – a to zejména u nejrozšířenějších typů bolesti, které postihují hlavu nebo klouby. Má to svůj důvod: Bolesti hlavy ča
13.4.2024
Téměř každý z nás má v průběhu života zkušenosti s bolestí v zádech. S těmito potížemi navštěvujeme nejen praktické lékaře, ale i neurology, rehabilitační lékaře, ortopedy, revmatology či psychology, neboť do páteře se promítá i duševní bolest. Jak si uchovat zdravou páteř? Je několik věcí, jež by měl vědět každý, kdo si chce páteř uchovat zdravou přiměřeně svému věku. Být průtočným jezírkem V
12.4.2024
Někdy je to zkrátka vrozená kondice nervové soustavy, ale mnohdy se za nervozitou skrývají jiná onemocnění. Úleva při správném léčení tedy může být dvojnásobná. Vnitřní neklid dá zabrat nejen nervóznímu člověku, ale stejnou měrou i jeho okolí, zejména těm nejbližším. Psychické napětí se často ventiluje vztahovačností, útočností, ale i hektickou činorodostí nebo uzavřeností. Vztahy v rodině tím zn
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
I já si přece zasloužím něco si užít!
skutecnepribehy.cz
I já si přece zasloužím něco si užít!
Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek! Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Do vesmíru hledící Oko Sahary: Jak vznikla fascinující kamenná struktura?
enigmaplus.cz
Do vesmíru hledící Oko Sahary: Jak vznikla fascinující kamenná struktura?
Sahara je největší poušť světa, která se rozkládá na území 10 afrických států. Avšak pouze v oblasti Mauritánie, v obklopení tisíců kilometrů písku, leží fascinující skalnatý útvar Richat, který je dv
První festival klášterních minipivovarů
21stoleti.cz
První festival klášterních minipivovarů
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Papeži zlomil vaz únos dítěte
historyplus.cz
Papeži zlomil vaz únos dítěte
Zoufalý ženský pláč se v pozdních nočních hodinách 23. června 1858 rozléhá jedním domem v italské Boloni. Vyděšení sousedé vybíhají na ulici. Před stavením židovského obchodníka Mortary stojí kočár s emblémy Papežského státu a právě k němu teď míří skupinka stráží. Jeden z mužů v náručí pevně svírá vyděšeného šestiletého chlapce. Edgardo Mortara přichází na svět v roce 1851 jako
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Když potřebujete ochránit…
nejsemsama.cz
Když potřebujete ochránit…
Věříte na padající hvězdu či na zázračná kouzla úplňku? Poznejte rituály, které ve vás probudí sílu, jež vás ochrání před negativními lidmi i energiemi. Pomocí bílé magie si udržíte psychickou pohodu. Ikdyž třeba ráda tvrdíte, že na žádnou magii nevěříte, možná čas od času použijete něco, co prostě magické je. Musíte se ale zcela otevřít, jinak to nebude fungovat.
Hudebník a herec Mark Wahlberg: Na kontě má několik rasistických ataků
epochaplus.cz
Hudebník a herec Mark Wahlberg: Na kontě má několik rasistických ataků
Mark Wahlberg se stal známou tváří filmového průmyslu, ale jeho cesta k úspěchu byla poznamenána temnými událostmi. Jeho rasistické útoky ve mládí ho stále provázejí, ačkoli se od té doby hodně změnil. Mark Wahlberg, známý hudebník a herec, se dostal do problémů kvůli svým rasistickým útokům v mládí. Přestože se od té doby změnil a
Snaží se Burešová utajit, že je těhotná?
nasehvezdy.cz
Snaží se Burešová utajit, že je těhotná?
Půvabná herečka Eva Burešová (30) nedávno oznámila svým příznivcům, že končí v seriálu ZOO. Jako vysvětlení uvedla, že se chce více zaměřit na svou pěveckou kariéru a také se věnovat rodině v čele s d
Móda, která vyzdvihuje ženu: Tatiana Kováříková představila kolekci s názvem AURA
iluxus.cz
Móda, která vyzdvihuje ženu: Tatiana Kováříková představila kolekci s názvem AURA
Tvorba Tatiany Kováříkové je typická svou možností navázat a kombinovat modely i z předchozí tvorby. Je vždy důležité, aby outfit, který žena zvolí s ní souzněl a podtrhl její přednosti. Nová kolekce