Domů     Koupit nový sporák není jen tak
Koupit nový sporák není jen tak
15.8.2019

Vaříte, pečete, smažíte, obskakujete rodinku a najednou si uvědomíte, že ten váš sporák už má opravdu nejlepší léta za sebou. Přišel čas koupit nový.

Možná se právě teď ještě sami pro sebe vymlouváte, že jste přece na ten starý zvyklí, že už víte, jak peče, a že nový stojí fůru peněz. A co když to nebude ono? Sporák máte přece na léta a co když se nesžijete a bude to horší než teď. Takže než se rozmyslíte, dáme vám pár tipů, na co se soustředit.

Na velikosti záleží

Máte-li dost prostoru a širokou rodinu, určitě budete uvažovat o větším sporáku. Ovšem ti, kteří se potýkají s nedostatkem místa, nebo jsou sami a téměř nevaří, musí vzít do ruky metr a rozum do hrsti.

Bude také hodně záležet na tom, jestli plánujete novou kuchyň a představujete si sporák vestavěný, nebo jednotlivé moduly (varnou desku a troubu) zvlášť, nebo si můžeme pořídit polyvalentní troubu, což znamená, že trouba je kombinovatelná s varnou deskou  a ovládání obou spotřebičů je společné, anebo sáhnete po osvědčeném samostatně stojícím spotřebiči.

Rozhodnutí padlo

Jestliže jste zvolili sporák, tedy jeden spotřebič s varnou deskou a troubou a máte jasno, kde ho umístíte, obvykle to bývá na konci pracovní plochy, nezapomeňte na rozměry.

Většinou mívají sporáky 50, 55 až 60 cm, ale jsou samozřejmě větší, které mají téměř profesionální parametry a různé užitečné vychytávky. Výška bývá standardně 85 cm. Takže pokud nejste dlouháni, měla by vám vyhovovat.

Elektřina nebo plyn

Tady rozhoduje, jaký máte v bytě přístup k energiím. Podle toho zvolíte sporák plynový, elektrický nebo kombinovaný.

Plynový

+Výhodou plynového sporáku, zejména hořáků je rychlost, dobrá regulovatelnost a úspora energie.

+Hořáky dosahují okamžitě potřebnou intenzitu ohřevu a po vypnutí nevzniká téměř žádné zbytkové teplo, jako je tomu u elektrických plotýnek.

– Nevýhodou plynové trouby je špatná regulovatelnost a to, že peče od spodu, takže hrozí připálení jídla.

Elektrický

+ Trouba se dobře reguluje a teplo rozloží rovnoměrně. Umí ohřívat i svrchu a grilovat. U horkovzdušných trub navíc ve vnitřním prostoru víří vzduch.

– Větší energetická náročnost, tedy dražší provoz

Co se týče plotýnek, ty mohou být u elektrického sporáku klasické litinové, v podobě sklokeramické desky či indukční báze ohřevu.

Klasické elektrické varné desky s litinovými plotnami bývají již běžně vybaveny plotýnkou s „červeným bodem“, který umožňuje její rychlejší rozehřátí.

Sklokeramická deska

Dobře vypadá, a proto ji používá velká část spotřebitelů.

+ Oproti klasickým plotýnkám snižuje sklokeramická deska ztrátu energie při rozehřívání desky a je úspornější a bezpečnější.

+Některé sklokeramické desky mou být vybaveny také zónami pro její rychlejší rozehřátí, jež většinou nalezneme pod názvy Superrychlá zóna, Quick systém, HiLight zóny, Sprint start aj.

+ Rovnost desky také minimalizuje ztrátu prostoru mezi plotýnkami. Ovládání sklokeramických desek může být jak mechanické, tak dotykové.

– Sklokeramické desky je třeba opatrně čistit a dát pozor, abychom je neopatrným zacházením s nádobím nerozbili.

Kombinovaný sporák

Má výhody obou předchozích. Pokud tedy můžete používat plyn, je to jasná volba. Jen musíte dát při výběru pozor na některé technické detaily. Třeba na to, aby hrnce dobře seděly na mřížkách a nehrozilo opaření nebo vylití tekutiny.

Někteří výrobci jdou dokonce tak daleko, že dělají na mřížkách speciální vroubky, aby hrnec nemohl klouzat.

Funkce

Dnešní sporáky mají spoustu funkcí, o kterých si hospodyňky před pár lety mohly nechat jen zdát. Samozřejmostí je dobré osvětlení trouby, ale dnes už i všelijaké displeje a programy. Jak si svůj budoucí sporák vyberete, záleží jen na vás.

Přemýšlejte ovšem, které funkce jsou pro vás a vaši domácnost nejdůležitější. Pokud spíše vaříte, měli byste se zaměřit na nabízené funkce varné desky a naopak, pokud více využíváte při připravování jídla troubu, měli byste svou pozornost zaměřit právě na ni.

Nemusíte si pořizovat sporák s deseti funkcemi a pak je nevyužívat. Možná ale, že se vám některé právě hodí. Trouby mohou mít funkci předehřívání i rozmrazování. Některé bývají vybaveny výklopným grilem či ochlazováním dvířek. Sporák má většinou zapalovač a pojistku proti zhasnutí plamene.

Čištění trouby není žádná věda

O čištění varné desky jsme už psali, ale ještě se věnujme na troubě. Pokud se vám nechce drhnout ji téměř po každém pečení, zaměřte se na ty pyrolytické nebo katalytické.

Pyrolytické trouby pracují na principu zahřátí se na vysokou teplotu (v řádech stovek °C), kdy dochází ke spálení mastnoty i zbytků připáleného jídla.

Díky těmto vysokým teplotám dochází k chemickým procesům, během kterých se zbytky po pečení přemění na hromádku popela, kterou jednoduše smetete ze spodní části trouby.

Pokud se rozhodnete pro troubu s pyrolýzou, rozhodně si zkontrolujte, z kolika vrstev skla je vytvořen průhled dveří. Čím více skel, tím lépe.

Ideální přitom je, když je průzor dovnitř co největší a je navíc vybaven funkcí, která snižuje teplotu čelního skla – můžete si pak být jisti, že i při těchto extrémních teplotách se volně pohybujícím potomkům nebo domácím zvířátkům nemůže nic stát.

Trouby katalytické pracují podobně. Povrch uvnitř trouby je vyroben s porézní smaltovanou úpravou, která zaručuje, že při samočištění se mastnota a nečistoty vsakují a postupně rozpouštějí.

Většinou toto čištění probíhá po samotném pečení, kdy necháte troubu ještě 20 minut běžet v „režimu čištění“. Jako nevýhoda se může jevit fakt, že plechy v těchto troubách by se měly každých 5 – 6 let vyměnit.

Související články
2.4.2025
Zůstal vám doma tři dny starý chleba, který už se nikomu jíst nechce, ale vyhazovat ho je taky škoda? Možná by se dal ještě skvěle zužitkovat a zároveň byste si mohli pochutnat. Ceny pečiva vystřelily za poslední měsíce do výše, o níž se nám dřív ani nezdálo, a tak jsme připravili tipy, jak chléb využít do posledního krajíčku. Nápadů je více, tudíž se nám sem ani všechny nevejdou. Jednu radu si v
28.3.2025
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a rychlost jsou také důležité doplňkové funkce. J
27.3.2025
Máme je rádi už proto, že vyřeší večeři i pohoštění, a většinou nám i ušetří peníze. Navíc můžeme zpracovat spoustu surovin, které nám doma přebývají, a fantazii se meze nekladou. A pokud vás právě nic nenapadá, přinášíme trochu inspirace. Vajíčková 3 vejce, 1 lžička plnotučné hořčice, 4 lžíce másla, pažitka, sůl, pár kapek citronové šťávy, špetka cukru, sladká paprika, lžička olivového oleje 1
25.3.2025
Kozí sýr nemá jednu chuť ani texturu: Může být vyzrálý i sametově hladký, plísňový nebo pikantní, drobivý či přírodně jemný a snadno roztíratelný, stejně jako doladěný kořením. A seženete jeho různé druhy dnes téměř v každém supermarketu. Dokonce existuje řada kozích farem, které prodávají domácí kozí sýry i v bio kvalitě. Asi si ale řeknete, proč byste ho měli jíst. Protože je zdravý Kozí mlé
21.3.2025
Cibule není jenom přírodním elixírem pro léčbu neduhů, ale hlavně kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Cibulačku a smažené cibulové kroužky asi všichni známe. Ale co zkusit cibulovou pizzu z listového těsta, cibulovou pomazánku nebo cibulový koláč? Smažené kroužky Potřebujete: 3 velké cibule, 1 lžíci solamylu, 6 lžic hladké mouky, 2 vejce, mletý pepř, 6 lžic piva, olej na s
reklama
Šikovné tipy
Velikonoční čepičky s oušky
Pokud se vám nechce do barvení vajíček, tak je zkuste naparádit čepičkami se zaječími oušky. Háčkované Budete potřebovat: – háček 2,5 mm – bavlněnou přízi Postup Háčkujte v řadách, na začátku každé řady uháčkuje 1 řetízkové oko (ŘO). Začíná se na špičce čepičky. Čepička 1. ř.: 2 ŘO, do prvního oka 6 krátkých sloupků (KS), […]
Veselé plstěné!
Plsť je skvělým materiálem pro sváteční dekorace. Hýří veselými barvami a lehce se z ní dají vystřihovat tvary. Snadno z ní vytvoříte „trávníček“, květy i košíčky. Plsť se tradičně vyráběla z vlny, dnes je ovšem k dostání spíš varianta polyesterová, která je levnější, obě pak vynikají sytými barvami. V obchodech s potřebami pro tvoření se […]
Peče, která ulehčí odchod
Smrt a umírání je pro mnoho lidí téma, o kterém nechtějí mluvit. I v důsledku toho je paliativní péče opředena řadou mýtů a domněnek. Přitom tomu tak být nemusí. Jedním z klasických mýtů je, že s paliativní péčí a hospicem nechci mít nic společného, protože to urychlí smrt tím, že se některé věci nebudou dělat […]
Nálada jako aprílové počasí: Co s tím?
Výkyvy naší psychiky nás někdy dokáží dostat na kolena. Jsme hádaví, protivní – prostě chvíli obloha bez jediného mráčku, chvíli zataženo s monzunovými dešti. Jak s tím žít? Náladovost nemusí být jen projevem labilní psychiky nebo špatné výchovy. Změny nálad mohou ukazovat i na fyzické potíže, nejčastěji hormonální, typicky provázejí premenstruační syndrom a menopauzu. Může […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Maďarský rybí paprikáš
nejsemsama.cz
Maďarský rybí paprikáš
Skvělé kotlíkové jídlo, které můžete připravit také na chalupě. Ingredience: 800 g filetů ze sladkovodní ryby 3 rajčata 1 žlutá a 1 červená paprika 2 cibule 100 ml smetany 33% 100 g anglické slaniny 1 lžíce sádla 2 lžičky mleté sladké papriky ½ lžičky mleté pálivé papriky sůl Postup: Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Rybu nakrájejte na kusy o velikosti sousta. Slaninu nakrájejte
Udržitelná móda v souladu s přírodou: TATUUM
iluxus.cz
Udržitelná móda v souladu s přírodou: TATUUM
Nová kampaň TATUUM SENSES AT EASE je věnovaná udržitelné módě. Kolekce z přírodních materiálů zdůrazňuje, že móda může být stylová, nadčasová, ale i zodpovědná k planetě. Je tak skvělou volbou pro ty,
Styděla se, že ji okradla!
skutecnepribehy.cz
Styděla se, že ji okradla!
Jsem už v důchodu a mou největší radostí je občasná návštěva vnučky. Někdy si ke mně rovnou po škole zajde na oblíbený koláč. Je to taková malá slečna a já si chvíle s ní moc užívám. Povídáme si o všem možném, probereme její kamarádky, co poslouchá za hudbu a někdy chce, abych jí vyprávěla, jak zlobila její maminka, když byla malá. Tak jsem ji neznala
Od gladiátorů po jezdecké akrobaty: Fascinující historie cirkusu
epochaplus.cz
Od gladiátorů po jezdecké akrobaty: Fascinující historie cirkusu
Cirkusy provázejí lidstvo po staletí – od krvavých římských her až po okázalé show plné akrobacie a kaskadérských kousků. Jak se z antických arén stala manéž plná barev a hudby? A proč někteří lidé cirkusy milují, zatímco jiní je odmítají? Antický circus: Popravy určené k pobavení Dávnou historii cirkusu můžeme vystopovat až do antiky. „Circus“
Stylový pobyt v zahradě
rezidenceonline.cz
Stylový pobyt v zahradě
Funkčnost, odolnost, uživatelský komfort, v neposlední řadě ale rovněž designová úroveň. To jsou parametry, které by měl venkovní nábytek splňovat bez ohledu na to, za jakých materiálů je vyroben. Patříte-li k příznivcům přírodního dřeva, měli byste se zaměřit především na produkty bez problémů odolávající rozmarům počasí, především vlhkosti, působení plísní a různých škůdců. Pro svůj vysoký
Česká republika vstupuje do polovodičové ligy: Brno otevřelo nové inovační centrum
21stoleti.cz
Česká republika vstupuje do polovodičové ligy: Brno otevřelo nové inovační centrum
V Brně vzniklo České polovodičové centrum, které propojí výzkum s průmyslem a pomůže nastartovat polovodičový ekosystém. Má ambici posílit nejen českou, ale i evropskou technologickou suverenitu.
Pouť Českého Anděla: Další ročník je za dveřmi
epochanacestach.cz
Pouť Českého Anděla: Další ročník je za dveřmi
Když se řekne pouť, mnoho lidí si nejspíš představí Matějskou pouť a její menší obdoby, konající se v různých městech po celé zemi. Takováto pouť, to jsou kolotoče, labutě, autodromy, střelnice, klobásy, cukrová vata, hlasitá změť vzájemně se překřikujícího hudebního doprovodu a k tomu dav bavících se lidí. Jiní si představí křesťanskou pouť s knězem
Bouchalo cestou do Brixenu šampaňské?
historyplus.cz
Bouchalo cestou do Brixenu šampaňské?
Brodí se sněhem, který leží na silnici na Vysočině. „Co mi to dali za starou špatnou bednu,“ rozčiluje se Franz Dedera. Jen co vyjeli, vůz museli opravovat. Teď si tu vykračuje pustinou s tím buřičem Havlíčkem. „No nic, aspoň se podívám domů,“ říká si komisař, rodák z Jindřichova Hradce. Sníh málem nevnímá. Karel Havlíček (1821–1856) má
Má Randová deprese kvůli nesplněným snům?
nasehvezdy.cz
Má Randová deprese kvůli nesplněným snům?
Chtěla milujícího chlapa, nedočkala se. Toužila po miminku, které nemá. Martina Randová (53) se však musela rozloučit i s dalšími sny, jež se jí nikdy nesplnily. Poslední dobou ji prý kolegové víd
Těstoviny s hříbkovou omáčkou
tisicereceptu.cz
Těstoviny s hříbkovou omáčkou
Nejlépe se pro tento recept hodí hříbky nebo lišky. Suroviny 4 lžíce másla 1 cibule 250 g čerstvých hub 200 ml smetany 2 lžíce hladké mouky 3 lžíce strouhaného parmazánu 500 g těstovin sů
Záhadný mrak nad Novým Mexikem: Prováděli zde Američané tajné jaderné zkoušky?
enigmaplus.cz
Záhadný mrak nad Novým Mexikem: Prováděli zde Američané tajné jaderné zkoušky?
V březnu 2014 zaznamenali meteorologické radary nad americkou raketovou střelnicí White Sands v Novém Mexiku zvláštní bouřkový mrak. Na první pohled připomínal atomový hřib. Testuje zde americká armád
Vyrostla na londýnském mostě celá čtvrť?
epochalnisvet.cz
Vyrostla na londýnském mostě celá čtvrť?
Oba břehy Temže v Londýně spojovala kdysi stavba, označovaná za jeden z divů světa. Most, který se stal samostatnou městskou čtvrtí a také místem odporné přehlídky popravených nešťastníků.   Most v samém centru Londýna postavili už Římané v roce 46 našeho letopočtu. Byl dřevěný a vydržel téměř 1000 let, než ho v roce 1013 nechal spálit král Ethelred II. (asi