Potica: Slovinská dobrota s ořechy

Původně prý název zněl povitica od slovinského výrazu pro zavinout. Takže jde vlastně o závin, ale často se vkládá do bábovkové formy.

Mezi slovinskými svátečními moučníky má být potica absolutní jedničkou. Peče se na Vánoce i na Velikonoce. Tajemstvím úspěchu je prý správné načasování kroků i dodržení správných poměrů těsta a náplně. Mimochodem, ořechová náplň je sice nejoblíbenější, ale zdaleka ne jediná možnost, těch prý je několik desítek.

Ale protože je tu sezona dozrávajících vlašských ořechů, budeme se věnovat právě tomuto receptu.

Suroviny

Na těsto

1 kg mouky

30 g droždí

3 – 4 žloutky

300 ml vlažného mléka

120 g másla

1 lžičku soli

2 lžíce cukru

tuk na vymazání formy

Na náplň

600 – 700 g vlašských ořechů

200 g medu

50 g cukru

100 – 200 ml mléka

1 – 2 vejce

trochu skořice

2 lžíce rumu nebo pálenky

Postup

1. Smícháme 2 lžíce mouky s1 lžící cukru a rozdrobeným droždím. Přidáme 50 ml vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.

2. Mouku osolíme, přidáme žloutky, rozpuštěné vychladlé máslo, kvásek, zbytek mléka a 1 lžíci cukru.

3. Těsto hněteme asi 15 minut. Musí být vzdušné a vláčné a nesmí lepit.

4. Necháme kynout na teplém místě.

5. Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň. Nejprve rozmixujeme ořechy.

6. K ořechům přimícháme cukr a skořici.

7. Směs dáme do hrnce s mlékem a krátce povaříme.

8. Vrátíme do misky a přimícháme roztavený med. Necháme zchladnout a přidáme vejce a rum.

9. Těsto vyválíme na plát silný asi půl centimetru.

10. Na plát rozprostřeme náplň.

11. Srolujeme jako závin.

12. Vložíme do vymazané bábovkové formy.

13. Necháme ještě asi 20 minut kynout, při pečení pak bude bábovka vyšší.

14. Pečeme pomalu při 165 °C asi hodinu, pak necháme 15 minut chladnout, než bábovku vyklopíme.

Obměny

Do náplně můžete dát místo vajec jen šlehané bílky. Je to samozřejmě pracnější, ale náplň bude nadýchanejší.

– Přidat se dají rozinky nebo nasekaná čokoláda, z koření kardamom.

– Když chcete ušetřit na ořechách, nahraďte část drcenými piškoty nebo strouhankou.

Foto: Shutterstock

Štítky: , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Kdo skutečně zemřel na kříži? Historické rukopisy tvrdí, že to nebyl Ježíš!
enigmaplus.cz

Kdo skutečně zemřel na kříži?...

Ježíš na Golgotu v den, kdy se začala psát jedna z...
Pochopila jsem, že jistého nemá člověk nic!
skutecnepribehy.cz

Pochopila jsem, že jistého...

Do svého tichého a neprůbojného...
Vysoký tlak v plicích ohrožuje tisíce Čechů
21stoleti.cz

Vysoký tlak v plicích ohrožuje...

Jste bez dechu a cítíte bolest na hrudi po...
Uživatelů tabákových alternativ přibývá
epochaplus.cz

Uživatelů tabákových...

Namísto hořící cigarety nahřívaný tabák nebo elektronická cigareta –...
Na kontrolu očí choďte pravidelně
epochalnisvet.cz

Na kontrolu očí choďte...

Většina z nás dříve či později kvůli zraku...
Montblanc Haus: Místo stvořené pro inspiraci ke psaní
iluxus.cz

Montblanc Haus: Místo...

Montblanc otevřel brány Montblanc Haus, místa, jež vypráví...
Místo svatby hrozí rozchod?
nasehvezdy.cz

Místo svatby hrozí rozchod?

Na pohled skvělá, a hlavně...
Komfort a elegance chaise longue
rezidenceonline.cz

Komfort a elegance chaise...

Jak dokládají staré fresky, ve své subtilní formě...
Marně čeká na žádost o ruku
nasehvezdy.cz

Marně čeká na žádost o ruku

Herečku Anetu...
Jestřabí: Jurkovičova perla číslo dva
epochanacestach.cz

Jestřabí: Jurkovičova perla...

Postranní rozvinutá křídla,...
Zdravý rebarborový koláč s kokosem
tisicereceptu.cz

Zdravý rebarborový koláč s...

Vyzkoušejte koláč ve zdravější...
Slavnostní otevření nového dětského hřiště Emilův lesní svět u Stezky korunami stromů Krkonoše
epochaplus.cz

Slavnostní otevření nového dětského...

Stezka korunami stromů Krkonoše pro své návštěvníky...
0 shares