Potica: Slovinská dobrota s ořechy

Původně prý název zněl povitica od slovinského výrazu pro zavinout. Takže jde vlastně o závin, ale často se vkládá do bábovkové formy.

Mezi slovinskými svátečními moučníky má být potica absolutní jedničkou. Peče se na Vánoce i na Velikonoce. Tajemstvím úspěchu je prý správné načasování kroků i dodržení správných poměrů těsta a náplně. Mimochodem, ořechová náplň je sice nejoblíbenější, ale zdaleka ne jediná možnost, těch prý je několik desítek.

Ale protože je tu sezona dozrávajících vlašských ořechů, budeme se věnovat právě tomuto receptu.

Suroviny

Na těsto

1 kg mouky

30 g droždí

3 – 4 žloutky

300 ml vlažného mléka

120 g másla

1 lžičku soli

2 lžíce cukru

tuk na vymazání formy

Na náplň

600 – 700 g vlašských ořechů

200 g medu

50 g cukru

100 – 200 ml mléka

1 – 2 vejce

trochu skořice

2 lžíce rumu nebo pálenky

Postup

1. Smícháme 2 lžíce mouky s1 lžící cukru a rozdrobeným droždím. Přidáme 50 ml vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.

2. Mouku osolíme, přidáme žloutky, rozpuštěné vychladlé máslo, kvásek, zbytek mléka a 1 lžíci cukru.

3. Těsto hněteme asi 15 minut. Musí být vzdušné a vláčné a nesmí lepit.

4. Necháme kynout na teplém místě.

5. Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň. Nejprve rozmixujeme ořechy.

6. K ořechům přimícháme cukr a skořici.

7. Směs dáme do hrnce s mlékem a krátce povaříme.

8. Vrátíme do misky a přimícháme roztavený med. Necháme zchladnout a přidáme vejce a rum.

9. Těsto vyválíme na plát silný asi půl centimetru.

10. Na plát rozprostřeme náplň.

11. Srolujeme jako závin.

12. Vložíme do vymazané bábovkové formy.

13. Necháme ještě asi 20 minut kynout, při pečení pak bude bábovka vyšší.

14. Pečeme pomalu při 165 °C asi hodinu, pak necháme 15 minut chladnout, než bábovku vyklopíme.

Obměny

Do náplně můžete dát místo vajec jen šlehané bílky. Je to samozřejmě pracnější, ale náplň bude nadýchanejší.

– Přidat se dají rozinky nebo nasekaná čokoláda, z koření kardamom.

– Když chcete ušetřit na ořechách, nahraďte část drcenými piškoty nebo strouhankou.

Foto: Shutterstock

Štítky: , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Medová vína HONEY’S naladí do vánoční atmosféry
iluxus.cz

Medová vína HONEY’S naladí do...

Dlouhé zimní večery či adventní čas si většina z nás zpříjemňuje...
Proč je pořád sama?
nasehvezdy.cz

Proč je pořád sama?

Oblíbená herečka Anička...
Chrám tajemné Hatšepsut
epochaplus.cz

Chrám tajemné Hatšepsut

Naproti Karnaku, na západním břehu řeky Nil, v...
Tajemství  ponorky Dakar trvalo třicet let. Otazníky ale zůstávají…
enigmaplus.cz

Tajemství ponorky Dakar trvalo...

V šedesátých letech minulého století zakoupilo...
Chyby v Jurském parku: Byl Tyrannosaurus Rex barevný zabiják?
epochaplus.cz

Chyby v Jurském parku: Byl...

Tyrannosaurus rex bezesporu patřil k...
Některé nástrahy internetu neznají ani rodiče
21stoleti.cz

Některé nástrahy internetu...

Vánoce se blíží a dopisy Ježíškovi plní...
Konečně rozvedená, konečně šťastná!
skutecnepribehy.cz

Konečně rozvedená, konečně...

Trvalo mi to, než jsem se...
Troja Když jsou láska a sláva silnější než smrt
epochanacestach.cz

Troja Když jsou láska a sláva...

Nedobytné opevnění...
Brokolicový krém s krutony
tisicereceptu.cz

Brokolicový krém s krutony

Jemný brokolicový krém s brambory a...
Proč mění svůj životní postoj od základů?
nasehvezdy.cz

Proč mění svůj životní postoj...

Farářka MARTINA VIKTORIE...
Klíč k apokalypse: Existuje červené tlačítko?
epochalnisvet.cz

Klíč k apokalypse: Existuje...

Dramatická hudba hraje na plné pecky. Diváci v...
Konferenční a odkládací stolky
rezidenceonline.cz

Konferenční a odkládací stolky

Dnes jsou pro naše potřeby...
0 shares