reklama

Potica: Slovinská dobrota s ořechy

Původně prý název zněl povitica od slovinského výrazu pro zavinout. Takže jde vlastně o závin, ale často se vkládá do bábovkové formy.

Mezi slovinskými svátečními moučníky má být potica absolutní jedničkou. Peče se na Vánoce i na Velikonoce. Tajemstvím úspěchu je prý správné načasování kroků i dodržení správných poměrů těsta a náplně. Mimochodem, ořechová náplň je sice nejoblíbenější, ale zdaleka ne jediná možnost, těch prý je několik desítek.

Ale protože je tu sezona dozrávajících vlašských ořechů, budeme se věnovat právě tomuto receptu.

Suroviny

Na těsto

1 kg mouky

30 g droždí

3 – 4 žloutky

300 ml vlažného mléka

120 g másla

1 lžičku soli

2 lžíce cukru

tuk na vymazání formy

Na náplň

600 – 700 g vlašských ořechů

200 g medu

50 g cukru

100 – 200 ml mléka

1 – 2 vejce

trochu skořice

2 lžíce rumu nebo pálenky

Postup

1. Smícháme 2 lžíce mouky s1 lžící cukru a rozdrobeným droždím. Přidáme 50 ml vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.

2. Mouku osolíme, přidáme žloutky, rozpuštěné vychladlé máslo, kvásek, zbytek mléka a 1 lžíci cukru.

3. Těsto hněteme asi 15 minut. Musí být vzdušné a vláčné a nesmí lepit.

4. Necháme kynout na teplém místě.

5. Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň. Nejprve rozmixujeme ořechy.

6. K ořechům přimícháme cukr a skořici.

7. Směs dáme do hrnce s mlékem a krátce povaříme.

8. Vrátíme do misky a přimícháme roztavený med. Necháme zchladnout a přidáme vejce a rum.

9. Těsto vyválíme na plát silný asi půl centimetru.

10. Na plát rozprostřeme náplň.

11. Srolujeme jako závin.

12. Vložíme do vymazané bábovkové formy.

13. Necháme ještě asi 20 minut kynout, při pečení pak bude bábovka vyšší.

14. Pečeme pomalu při 165 °C asi hodinu, pak necháme 15 minut chladnout, než bábovku vyklopíme.

Obměny

Do náplně můžete dát místo vajec jen šlehané bílky. Je to samozřejmě pracnější, ale náplň bude nadýchanejší.

– Přidat se dají rozinky nebo nasekaná čokoláda, z koření kardamom.

– Když chcete ušetřit na ořechách, nahraďte část drcenými piškoty nebo strouhankou.

Foto: Shutterstock

Štítky: , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Přijedou blaničtí rytíři na pomoc, až bude nejhůř?
epochaplus.cz

Přijedou blaničtí rytíři na...

„Řekni kde tak dlouho jsou, Pane, kdy už vyjedou?...
Plánuje se Soukupem brzy založit rodinu?
nasehvezdy.cz

Plánuje se Soukupem brzy...

Vztah AGÁTY...
Jak se rozhoduje buňka?
epochalnisvet.cz

Jak se rozhoduje buňka?

Prestižní evropský grant – ERC...
To podivné místo přitahovalo neštěstí
skutecnepribehy.cz

To podivné místo přitahovalo...

Hrad Houska je známý jako brána do...
Pompeiova smrt: Caesarova rivala odsoudili k smrti rádci egyptského krále
epochaplus.cz

Pompeiova smrt: Caesarova...

Jedním z ikonických mužů doby, kdy Římské...
Le Chaton: Podzimní péče o pleť s leknínem a malinami
iluxus.cz

Le Chaton: Podzimní péče o...

Aby pleť po letním slunění vypadala dobře i...
Domažlice, srdce Chodska
epochanacestach.cz

Domažlice, srdce Chodska

Město Domažlice a celá...
Tichomořské sídlo Matta Damona
rezidenceonline.cz

Tichomořské sídlo Matta Damona

Poprvé za celá desetiletí se věhlasný...
Lovkyně, umělkyně, matky. Pravěké ženy měly práce nad hlavu
21stoleti.cz

Lovkyně, umělkyně, matky....

Od starších akademických prací, které pravěkým ženám...
Opravdu má Matonoha mladší milenku?
nasehvezdy.cz

Opravdu má Matonoha mladší...

Má doma krásnou manželku, ale...
Spadl život na Zemi z vesmíru?
enigmaplus.cz

Spadl život na Zemi z vesmíru?

Mezi úvahami, které se věnují teoriím vzniku...
Italská sekaná s paprikami a olivami
tisicereceptu.cz

Italská sekaná s paprikami...

Když se řekne sekaná, vybaví se nám nejspíše...
0 shares