Tajemství skvělé pizzy nespočívá jen v ingrediencích či tloušťce těsta. Pokud si ji chcete připravit ve vlastní kuchyni, musíte mít také kvalitní pec určenou právě na pizzu.
Dnešní pizzy mají mnoho podob, chutí, při jejich přípravě střídáte různé ingredience, ale přece jen ta pravá italská je jen jedna. I ta může mít mnoho podob – od klasické Neapolské, až po Margheritu.
Čechům ale prý nejvíc chutná Capricciosa a sýrová Quattro Formaggi. Pokud si je chcete kvalitně upéct ve vašem domácím prostředí, nesmíte zapomenout na tři věci – připravit si dobře těsto, umně jej zpracovat a mít na upečení kvalitní pec.
Lepší než klasické trouby
Protože podobné pochoutky není možné péct v běžné troubě, tam by se nedosáhlo vysoké teploty, která je k přípravě nutná, stále častěji i profesionální kuchaři pizzerií a restaurací sahají po menších, ale přesto stále profesionálních pecích na pizzu.
Pokud si pizzu doma připravujete častěji a chcete, aby chutnala jako z oblíbené pizzerie, vyplatí se i vám investovat právě do ní. Proč?
Snadno v ní dosáhne teploty až 400 °C – nejvyšší teplota poskytovaná běžnou domácí troubou činí zhruba 230 °C, – takže upéct tuto pochoutku za dvě minuty pro vás nebude problém. Pece jsou navržené tak, aby těsto leželo přímo nad topnými tělesy.
V čem můžete péct
* v domácí peci na pizzu
* v profesionální pizza troubě
* v přenosné peci
*v minitroubě
Malá domácí pec i velká profesionální trouba
Prodává je mnoho internetových prodejců. Dle počtu komor (neboli pater) rozlišujeme trouby jednokomorové a dvoukomorové, které umožňují připravit hned několik druhů pokrmů naráz.
Každá komora má vlastní ovládání i časovače a zpravidla disponuje nezávislými termostaty a elektronickými teploměry. Máte v nich i přednastavené programy.
Teplotní maximum těchto pecí je až 500 °C. Pořídíte je už od 9 tisíc korun, ty dražší mohou stát i 20 tisíc. Nejdražší trouby jsou určené pro profesionální kuchyně. Většina z pecí má zabudované i vnitřní osvětlení komory.
Výhoda:
* Po zapojení do zásuvky je připravená k použití během několika minut.
* Je ideální pro profesionální využití.
* Umožňuje připravit více pokrmů najednou.
* Disponuje celou řadou užitečných funkcionalit.
* Kamenná dna zaručují kvalitní propečení.
* Má odolné a robustní zpracování.
Nevýhoda:
* Kvůli větším rozměrům vyžaduje více prostoru.
* Vyšší pořizovací cena.
Přenosná pec
Pokud si chcete čas od času dopřát pizzu a nechcete přitom používat klasickou troubu, ideální volbou je pro vás přenosná pizza pec. Jak vypadá? Jde o kompaktní kulatou konstrukci s nepřilnavým povrchem pečicí plochy. Opékání zmražené pizzy v ní trvá maximálně 5 minut.
Výhoda:
* Připraví pizzu během pár minut.
* Vyniká snadným ovládáním.
* Nevytváří žádný kouř.
* Díky stylovému provedení zapadne do moderní kuchyně.
* Nízká pořizovací cena.
Nevýhoda:
* Je obtížnější na vyčištění.
Minitrouba
Je univerzálním pomocníkem a můžete v ní připravovat kromě pizzy různé druhy pokrmů. Mívá zabudovaný gril či horkovzdušnou troubu, a dokáže tak plně nahradit prostorově náročnou klasickou troubu.
Poslouží nejen k opékání či rozmrazování pizzy, ale i k přípravě pochoutek z masa a ryb.
Výhoda:
* nízká pořizovací cena
* vestavěný časovač
Nevýhoda:
* Maximální možná teplota bývá cca 300 °C.
Jsou univerzální
V podobných pecích si můžete připravit další italské speciality, například foccaciu či sladké skořicové šneky. K jejich přípravě vám poslouží pánev s odnímatelnou rukojetí, která je součástí výbavy. Můžete tam ale péct i koláče, buchty, quiche, tortilly nebo palačinky.
Tradiční skořicoví šneci (připravení v peci na pizzu)
Ingredience:
140 ml mléka, 7 g kvasnic, 35 g cukru krupice, 1 vejce, 40 g másla, 300 g hladké mouky, špetka soli
Suroviny na skořicovou náplň:
60 g másla, 130 g tmavého cukru, 15 g mleté skořice
Suroviny na polevu:
200 g sýru žervé, 30 g másla, 30 g cukru krupice, 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
1) Smíchejte mléko, kvasnice a cukr a nechte vzejít kvásek. Poté přidejte vejce, rozpuštěné máslo, hladkou mouku a špetku soli a za pomoci robota vymíchejte hladké těsto, které nechte kynout hodinu. Z těsta poté vyválejte obdélník o tloušťce zhruba 3 mm.
Na těsto rozetřete povolené máslo a nasypejte na něj skořicový cukr, který do těsta lehce vmáčkněte. Takto potřené těsto zarolujte do rolády a nakrájejte jej na proužky zhruba 1,5 cm tlusté.
2) Vyšlehejte v krémovou pěnu žervé, máslo, cukr a vanilkový extrakt a dejte to do lednice vychladnout.
3) Pánev od pizza pece vymažte máslem a vyskládejte do ní nakrájené šneky. Nechte je kynout ještě zhruba 15–20 minut, mezitím pizza pec předehřejte na 20 minut, po uplynutí doby vložte pánev na kámen, zavřete dvířka a stiskněte ovladač časovače na 12 minut.
Jakmile časovač zabliká a zhasne, vyjměte pánev z trouby a nechte ježky chladnout – ještě teplé je potřete sýrovou polevou.
Jarní pizza
Ingredience na těsto:
500 g hladké mouky, 250 ml vody, 50 ml olivového oleje, ½ lžičky soli, ½ kostičky droždí
Suroviny na rajčatové sugo:
3 lžíce olivového oleje
1 cibule, 2 stroužky česneku, 700 ml rajčatové passaty, 1 lžička soli, 1 lžíce provensálského koření
Suroviny na pizzu:
mozzarella, žampiony, černé olivy, rajčátka, rukola
Postup:
1) Za pomocí robota vymíchejte těsto z hladké mouky, vody, droždí, olivového oleje a soli, nechte jej pod utěrkou kynout přibližně hodinu.
2) Mezitím si připravte rajčatové sugo. Na olivovém oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte k ni prolisovaný česnek, rajčatovou passatu, osolte, přidejte provensálské koření a vše promíchejte. Nechte zhruba pět minut provařit.
3) Připravte si ingredience, které budete dávat na pizzu a předehřejte si pec na pizzu.
4) Po nakynutí si těsto rozdělte na cca osm stejně velkých porcí, ze kterých zpracujte bochánky (přibližně 100 g), z nichž vytvarujte placku zhruba o průměru 30 cm. Potřete ji připraveným sugem a přidejte na ni další suroviny.
Vše přesuňte na lopatku, kterou vsuňte až do zadní části trouby a pizzu z lopatky sesuňte na kámen.
5) Stiskněte časovač na dvě minuty. Jakmile se krátce rozbliká a poté zhasne, za pomoci lopatky vyjměte pizzu z trouby a dejte ji na větší prkénko, kde ji nakrájejte na trojúhelníčky.
Přenosnou plynovou pec užijete nejen v kuchyni, ale pizzu a jiná jídla s ní připravíte i na zahradě, terase nebo v kempu.