Čerstvé ovoce obsahuje kromě jiných složek také takzvané ovocné kyseliny. A ty dokážou takové divy, že je ve velkém používá i kosmetický průmysl.
V kosmetice se ovocné kyseliny skrývají pod zkratkou AHA, která pochází z jejich anglického označení.
Jde o zavedené souhrnné pojmenování, které je praktičtější, než by bylo uvádění jednotlivých látek, a to tím spíš, že se v ovoci tak jako tak vyskytují ve směsích.
Kyselina jablečná tedy není jen v jablkách a kyselina citronová jen v citronech, naopak, právě tyto dvě složky najdete prakticky ve všech druzích ovoce. Častá je také kyselina šťavelová.
Dokážou toho hodně
Ovocné kyseliny mají mimořádně blahodárný vliv na stav pleti. V komerční kosmetice a kosmetické péči se využívají hlavně dvě jejich schopnosti – AHA pomáhají vázat v pleti vlhkost a účinně tak hydratují a osvěžují vzhled.
K rozjasnění a vypnutí pleti vede i jejich druhá schopnost, kdy šetrně uvolňují vazby mezi odumřelými buňkami na povrchu kůže a odstraňují je. Proto v jemných peelingových a čistících přípravcích najdete právě ovocné kyseliny.
Podobného účinku lze ale dosáhnout i maskami z čerstvého ovoce, které si právě teď v sezóně lehce můžete připravit doma.
Co masky slibují
Ostraní odumřelé buňky, čímž se pokožka vypne, barevně se sjednotí a získá jemnější a svěžejší vzhled.
Nechají zmizet jemné vrásky.
Zmírní viditelnost pigmentových skvrn.
Při opakovaném nanášení podpoří tvorbu kolagenu a částečně i elastinu, což dlouhodobě prospěje k větší pružnosti a pevnosti pleti.
Domácí masky
Třešňová
* 6 zralých třešní * 1 lžička mandlového oleje * 4 lžičky ovesné mouky * lžička vody *
Třešně vypeckujte a rozmixujte s ostatními ingrediencemi. Pokud nemáte ovesnou mouku, rozmixujte nejprve lžící ovesných vloček. Olej lze nahradit olivovým, ovšem mandlový má blahodárnější efekt na růži.
Tip: Pokud si připravíte růžovou vodu podle receptu na straně 5, použijte ji místo obyčejné vody. Je tradičním zkrášlujícím prostředkem na pleť.
Rybízová
* 2 lžíce červeného rybízu * 3 lžíce tučného tvarohu *
Rozmixujte a naneste. Maska výrazně osvěžuje vzhled, pleť bude růžová a zářivá.
Jahodová
* 5 zcela zralých jahod * 3 lžíce tučného tvarohu * 1 lžička mandlového oleje *
Rozmačkejte jahody vidličkou a slijte uvolněnou tekutinu. Do dužiny přimíchejte tvaroh a olej, v nouzi může být i olivový. Pak přidávejte slitou šťávu, ale postupně, aby maska nebyla moc tekutá. Zbytek šťávy raději vypijte.
Jablečná
* 1 jablko * 1/2 lžičky medu * ovesná mouka *
Jablko oloupejte a odstraňte jaderník. Pak ho nakrájete na plátky a ty rozmixujte. Do pyré vmíchejte med. Podle potřeby zahustěte trochou ovesné mouky.
Meruňková
* 1 až 2 zralé meruňky * 3 lžíce tučného tvarohu *
Meruňky opláchněte, vypeckujte, pokrájejte na kousky a rozmixujte. Pak přidejte tvaroh.
Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock