Domů     Když šlehačku, tak domácí
Když šlehačku, tak domácí
3.2.2025

Umět si připravit nadýchanou a chutnou šlehačku nebývá zpravidla nijak těžké, přesto se nám někdy podaří našlehat hroudu sraženého tuku. Proč se někdy povede a jindy zkazí?

Důležité je, z jaké smetany šlehačku připravujeme a jakým způsobem ji šleháme. Roli hraje i použitý šlehač. Ovšem úplně nejhorší je rezignovat na domácí přípravu a koupit si „šlehačku“ ve spreji.

To většinou nebývá ani smetana a není našlehaná vzduchem, ale oxidem dusným, což se projeví tím, že se po chvíli v poháru nebo na dortu začne roztékat.

A ani chuťově neodpovídá té „pravé“ – zatímco smetana ke šlehání se získává odstřeďováním z tučné části mléka, ve spreji bývá velmi často jen „našlehaný“ rostlinný tuk.

Co je nutné při výrobě dodržovat?

1. Vybrat vhodnou smetanu

Důležité bývá sáhnout v obchodě po smetaně, která je určená ke šlehání. Zpravidla mívá podíl tuku 30 %, čím je ho více, tím lépe. Některé výrobky obsahují i stabilizátory či emulgátory, který mají udržovat konzistenci a tuhost.

Může to být želatinový extrakt, jenž je na obalu zpravidla skryt pod označením E407. Jeho veganskou a vegetariánskou variací bývá karagenan, který se nejčastěji získává z řasy puchratky kadeřavé.

Většina dnes prodávaných smetan navíc prochází procesem označovaným zkratkou UHT, což je tepelné ošetření, které zvyšuje jejich trvanlivost. Na chuť ale nemívá vliv.

2. Dobře vychladit

Smetana by měla být dobře vychlazená, ostatně i výrobci na zadní straně krabičky nebo kelímku doporučují teplotu, v jaké ji máte nejen před šleháním držet. A také samozřejmě dokdy ji máte spotřebovat.

Nikdy ji nenechávejte v lednici déle, také by se vám mohlo stát, že z ní nakonec připravíte hrudkovitou hmotu.

Doporučená teplota pro skladování se zpravidla pohybuje do 8 °C. Z lednice smetanu před šleháním vytáhněte ideálně až těsně před šleháním, pro jistotu si nachlaďte i mísu.

A pamatujte si, že by se nemělo šlehat v příliš vyhřátém prostředí, šlehačka má pak tendenci „padat“.

3. Vhodný šlehač

Jaký je ten správný přístroj pro výrobu šlehačky? Ruční, nebo elektrický? V dnešní době už většina hospodyněk používá elektrický, a dokonce lze šlehačku ve správné konzistenci vyšlehat i za pomocí tyčového mixéru.

Někteří výrobci totiž k němu dodávají vyměnitelné nože a ten pro šlehání smetany je mezi nimi snadno rozpoznatelný. Tyčovým přístrojem ale smetanu zpracovávejte hlavně pro přímou konzumaci šlehačky, někdy v ní totiž bývá méně vzduchu.

Možná vás napadne, jestli se dnes ještě používají láhve s bombičkami. Budete se divit, ale ano. Ti zkušenější pak vědí, že láhve jsou opatřeny pouze bombičkami jednorázovými.

4. Čisté nádobí

Tuto podmínku si zapamatujte hlavně v případě, kdy si potřebujete připravit další dávku šlehačky. Pokud jsou v nádobě nebo na metle ještě zbytky té první várky, pak se může stát, že se smetana neušlehá dobře. Je to kvůli tuku, který na nádobě ulpěl.

Tuk se také špatně smývá z plastových nádob, proto je mnohem lepší používat při výrobě šlehačky kovové nebo keramické nádoby. Čistotu musíte také hlídat u lahví s bombičkami. A to raději hned dvakrát.

Jakékoli zbytky totiž vedou k tomu, že nádoba začne zapáchat, jak se v ní mléčný tuk rozkládá. Láhev proto po každé náplni rozšroubujte a pak důkladně vymyjte za pomocí saponátu.

5. Technika šlehání

Smetanu vylijte do nádoby, přidejte k ní lžičku moučkového cukru (ztužovač používejte výjimečně, může zhoršit chuť šlehačky) a začněte šlehat za pomoci nižších otáček. Při tom točte miskou se smetanou dokola.

Teprve až smetana začne houstnout, přidejte otáčky na maximum a ke konci šlehání otáčky opět uberte. Dejte pozor, ať nešleháte příliš dlouho, maximálně tak dvě až tři minuty, jinak budete mít ze smetany máslo.

Správnou konzistenci poznáte tak, že z mísy vytáhnete metlu – pokud šlehačka na ní tvoří malé špičky, je hotovo. Pečliví buďte hlavně při ručním šlehání. Někdy nemusíte odhadnout čas při zpracování, a tak se může stát, že se smetana rychle srazí.

6. Správné skladování

Pokud vyšlehanou pochoutku ihned nespotřebujete a musíte ji dát do lednice, vždy ji tam dávejte v přiklopené nádobě. Je to proto, aby nepohltila aroma ostatních jídel, což se může stát, pokud v lednici skladujete třeba uzeniny, zeleninu anebo uvařená jídla.

Jak na náhradní šlehačku z mléka a másla?

200 ml čerstvého polotučného mléka, 125 g (domácího) másla.

Postup

Mléko zahřejte téměř k bodu varu, přihoďte pokrájené máslo a vlijte směs do mixéru. Mixujte asi 3 minuty a poté směs přelijte do misky a dejte na hodinu vychladit do mrazničky. Poté ji ušlehejte do tuha.

Domácí pařížská šlehačka

Potřebujete

1/4 litru polotučného mléka, 125 g kvalitního másla (polovinu kostky), 1 lžičku kakaového prášku.

Postup

1. V malém množství mléka rozmíchejte kakao a potom přidejte ke zbylému mléku. Nechte na plotně hodně zahřát, ale nesmí se vařit.

2. Do mixéru nakrájejte máslo, zalijte horkým mlékem a asi 5–7 minut naplno šlehejte.

3. Uložte do lednice a druhý den vyšlehejte jako normální šlehačku.

Foto: Shutterstock
Zdroje informací: kuchynelidlu.cz
Štítky:
Související články
18.2.2025
Věděli jste, že čím je ptáček menší, tím více potřebuje energie, aby za chladných nocí neumrzl? Například sýkorka modřinka, která váží pouhých 10 gramů, spálí za mrazivé noci až 2 gramy svých tukových zásob, aby udržela tělíčko v teple? Na čem si pochutnají? Slunečnicová semínka – jsou bohatá na olej, ptákům chutnají a dodají jim rychle energii, kterou potřebují. Pěnkavy, strakapoudi a žluny,
14.2.2025
Máte doma nebo na půdě nějaký starší rámeček, kterému chybí obraz, a k ničemu už se nehodí? Zkuste mu vdechnout nový život. Budete potřebovat: rámeček, nůžky, barevnou látku, různé druhy stužek a krajek, malé dřevěné kolíčky, tavicí pistoli 1) Vybranou látku nastříhejte na pruhy široké asi 10 centimetrů. Nejlépe se stříhají látky s kostičkovým vzorem nebo pravidelnými motivy. 2) Nastříhané
11.2.2025
Ano, čtete správně, opravdu z novin. Možná se vám zprvu bude toto tvoření zdát složité, ale krok za krokem ho jistě zvládnete. Nejdříve je třeba připravit materiál, ze kterého budete plést. Novinové ruličky. Hodně ruliček. K nim budete dále potřebovat lepidlo v tyčince a špejli. Lze použít i svářecí drát nebo pletací jehlici. Při dokončovacích pracích je dobré využít i tavnou pistoli. Příprava
6.2.2025
Musíte vystoupit na veřejnosti a už teď se třesete hrůzou při té představě? Možná vás uklidní, že v tom nejste sami, protože trémou čas od času trpí téměř každý z nás. Pravdou ovšem je, že někdo méně a někdo více. Pro některé lidi je mírná tréma dokonce prospěšná, protože je vybičuje k vyšším výkonům. Pokud ale trpíte tak, že vám buší srdce, je vám nevolno, máte podrážděná střeva a potíte se a už
27.1.2025
Oděvy z přírodních materiálů, jako je vlna, mají jednu zásadní přednost – jsou elegantní a přitom dobře hřejí. Proto je vlněné oblečení stálicí zimní módy. Vlna totiž podporuje přirozenou termoregulaci vašeho těla. Současně zabraňuje i nadměrnému pocení tím, že dobře odvádí přebytečnou vlhkost. Tělo se navíc prokrví díky suchému teplu, které vlna vytváří. Navíc se v ní nemnoží bakterie, roztoči a
reklama
Šikovné tipy
Jak si kdo lehne, tak se vyspí
Každý z nás má svou oblíbenou polohu při spánku. Že je oblíbená, ovšem zdaleka neznamená, že tělu prospívá. Pro dobrý spánek a regeneraci těla i psychiky hraje důležitou roli nejen správná matrace, ale také poloha při spánku. Pokud se v noci často neklidně převracíte v posteli a ráno se probouzíte s bolestivě ztuhlými svaly, pak […]
Líčení, které ubere roky
Touha být krásná s roky nevyvane, spíš ji nahrazuje rezignace. Nepodléhejte jí, i ve zralém věku vám šikovné líčení udělá radost při pohledu do zrcadla. Signálem mládí je hladká pružná pleť. Ta se sice vrátit nedá, ale šikovně použitým make-upem lze opticky zmírnit nápadnost povadlosti pokožky a nerovnoměrnou pigmentaci, což jsou hlavní známky přibývajících let. […]
Pečicí papír má mnoho talentů
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete […]
Těžké ráno po oslavě?
Kocovině je lépe předcházet, než ji léčit. A pokud se ptáte, jak ji léčit, tak receptů, rad a návodů je mnoho. Ovšem efekt je individuální – na každého totiž platí něco jiného. K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. Každý z nich vám naruší běžné denní činnosti. Co dělat, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vodní a dřevitá vůně Issey Miyake inspirovaná oceánem
iluxus.cz
Vodní a dřevitá vůně Issey Miyake inspirovaná oceánem
Nová vůně od Sophie Labbé vzdává hold tajemné síle oceánu. Jeho jiskřivá a dynamická energie se odráží ve vůni plné kontrastů – studených i teplých tónů, různých textur a vrstev. Inspirací se staly sk
Úchvatný luxus mezi vrcholky hor
rezidenceonline.cz
Úchvatný luxus mezi vrcholky hor
Krajina Švýcarských Alp s bujnými štíty a křišťálově čistými jezery byla vybrána pro další dechberoucí projekt LUXXU, jenž krásu zdejšího prostředí plynule integruje do špičkově vybavených interiérů. Exkluzivní chata se tak stává utopickým rájem se směsí tradičních a moderních designových prvků. Wow efekt zaútočí na příchozího hned v exteriéru – moderní architektura s kamennými a dřevěnými
Cher ztratila „jen“ soudnost, nebo úplně zešílela?
nasehvezdy.cz
Cher ztratila „jen“ soudnost, nebo úplně zešílela?
Rodina i známí mají strach o zpěvačku Cher (78), která zžejmě hodlá svého mladšího milence, producenta Alexandera Edwardse (38), zahrnout do své závěti. A půjde o pořádný balík. Její jmění se odhaduj
Pečené lišky
tisicereceptu.cz
Pečené lišky
Ve specializovaných obchodech koupíte lišky po celý rok. A tak si i kdykoliv můžete dopřát tuto dobrotu. Suroviny na 4 porce 500 g čerstvých lišek 100 g másla 2 cibule 100 g anglické slaniny
Prokletí hradu Dundaga: Co způsobila svatba trpaslíků?
enigmaplus.cz
Prokletí hradu Dundaga: Co způsobila svatba trpaslíků?
Středověký hrad Dundaga se nachází v lotyšském regionu Kuronsko. Jeho historie je mimořádně poutavá, navíc odborníci upozorňují, že řada místních legend má oporu v historických událostech. Jak je to t
Americká základna v obležení: Záhadné drony přicházely 17 nocí po sobě!
epochalnisvet.cz
Americká základna v obležení: Záhadné drony přicházely 17 nocí po sobě!
Nad leteckou základnou Langley ve východní Virginii se po 17 nocí v kuse objevují záhadné drony. Jejich náhlými průlety jsou znepokojení i představitelé Pentagonu, protože se v okolí základny nachází řada citlivých zařízení národní bezpečnosti. Kdo za nálety dronů stojí a čeho se snaží dosáhnout?   Už několik měsíců stránky novin zaplňují zprávy o masových
Hurá na Lipno! Z lyží a korun stromů přímo na brusle a do vířivky
epochanacestach.cz
Hurá na Lipno! Z lyží a korun stromů přímo na brusle a do vířivky
Pohodová, plná zážitků, relaxující a zkrátka skvělá. Taková je dovolená v údolí naší největší vodní nádrže. Lipenský areál nabízí rok od roku čím dál širší paletu možností, jak trávit vaše volné dny. A abyste si onu paletu vychutnali vrchovatými doušky, nemusíte čekat do léta. Naopak! Přiznejme si, že zima je už za dveřmi… Nechte se
Nová nahrávka byla pro mě velkou záhadou
skutecnepribehy.cz
Nová nahrávka byla pro mě velkou záhadou
Nejraději nahrávám zpěv ptáků, je to můj nádherný koníček. Jednou se mi ale povedlo nahrát něco, co si nedokážu dodnes vysvětlit. Jsem lovec zvuků. Rád naslouchám svému okolí a nahrávám nejrůznější zvuky na záznamovou techniku. Nejúžasnějším zvukem jsou písně ptáků. Nahrávám je už řadu let. Nejkrásnější je zpěv slavíka. Tento ptáček, drobnější než obyčejný vrabec, zpívá
Tajemní Olmékové: Jaké jsou záhady jejich civilizace?
epochaplus.cz
Tajemní Olmékové: Jaké jsou záhady jejich civilizace?
Olmécká kulutra vznikla jako první z kultur na pobřeží Mexického zálivu, v oblasti Veracruz, která byla příznivá pro zemědělství. K největšímu rozkvětu této kultury došlo kolem roku 950 př. n. l., kdy Olmékové začali stavět monumentální chrámy a mohyly. Praktikovali rituální pouštění krve i kanibalismus a lidské obětiny. Na druhou stranu byli dobrými matematiky a astronomy, znali nulu
Na šediny platí cibulová šťáva nebo šalvěj
nejsemsama.cz
Na šediny platí cibulová šťáva nebo šalvěj
I když jsou šedivé vlasy přirozenou součástí stárnutí, a měly bychom je tudíž přijmout, přece jenom nás zaskočí, a mnohé ženy hledají způsoby, jak tento proces zpomalit, nebo alespoň zamaskovat. Zkušené ženy vědí, že nejspolehlivěji na potlačení vlasových šedin funguje spojení cibule a citronové šťávy. Roztok jednak dokáže zakrýt šediny, jednak umí vyživit vlasy a podporovat jejich růst. Cibule má
320. balonová brigáda: Nedočkali se její vojáci uznání kvůli barvě pleti?
historyplus.cz
320. balonová brigáda: Nedočkali se její vojáci uznání kvůli barvě pleti?
Vojenská vozidla vyjíždějí z lodí, které právě přistály na francouzských plážích s kódovým označením Omaha a Utah. Vzdušný prostor nad nimi střeží lesknoucí se stříbrné ovály. Balony, poletující nad invazními jednotkami ve výšce zhruba 60 metrů, plní důležitý úkol – hlídají zásobovací tepnu proti nepřátelským leteckým útokům.   V Den D, 6. června 1944, naskakují
Čeští výzkumníci přispěli ke snadnějšímu odhalování a vyšetřování zločinů
21stoleti.cz
Čeští výzkumníci přispěli ke snadnějšímu odhalování a vyšetřování zločinů
Pachové stopy jsou významným identifikačním i důkazním materiálem při řešení a odhalování mnoha, často závažných, zločinů. Hlavními aktéry v této kriminalistické činnosti jsou především služební polic