Domů     Když šlehačku, tak domácí
Když šlehačku, tak domácí
3.2.2025

Umět si připravit nadýchanou a chutnou šlehačku nebývá zpravidla nijak těžké, přesto se nám někdy podaří našlehat hroudu sraženého tuku. Proč se někdy povede a jindy zkazí?

Důležité je, z jaké smetany šlehačku připravujeme a jakým způsobem ji šleháme. Roli hraje i použitý šlehač. Ovšem úplně nejhorší je rezignovat na domácí přípravu a koupit si „šlehačku“ ve spreji.

To většinou nebývá ani smetana a není našlehaná vzduchem, ale oxidem dusným, což se projeví tím, že se po chvíli v poháru nebo na dortu začne roztékat.

A ani chuťově neodpovídá té „pravé“ – zatímco smetana ke šlehání se získává odstřeďováním z tučné části mléka, ve spreji bývá velmi často jen „našlehaný“ rostlinný tuk.

Co je nutné při výrobě dodržovat?

1. Vybrat vhodnou smetanu

Důležité bývá sáhnout v obchodě po smetaně, která je určená ke šlehání. Zpravidla mívá podíl tuku 30 %, čím je ho více, tím lépe. Některé výrobky obsahují i stabilizátory či emulgátory, který mají udržovat konzistenci a tuhost.

Může to být želatinový extrakt, jenž je na obalu zpravidla skryt pod označením E407. Jeho veganskou a vegetariánskou variací bývá karagenan, který se nejčastěji získává z řasy puchratky kadeřavé.

Většina dnes prodávaných smetan navíc prochází procesem označovaným zkratkou UHT, což je tepelné ošetření, které zvyšuje jejich trvanlivost. Na chuť ale nemívá vliv.

2. Dobře vychladit

Smetana by měla být dobře vychlazená, ostatně i výrobci na zadní straně krabičky nebo kelímku doporučují teplotu, v jaké ji máte nejen před šleháním držet. A také samozřejmě dokdy ji máte spotřebovat.

Nikdy ji nenechávejte v lednici déle, také by se vám mohlo stát, že z ní nakonec připravíte hrudkovitou hmotu.

Doporučená teplota pro skladování se zpravidla pohybuje do 8 °C. Z lednice smetanu před šleháním vytáhněte ideálně až těsně před šleháním, pro jistotu si nachlaďte i mísu.

A pamatujte si, že by se nemělo šlehat v příliš vyhřátém prostředí, šlehačka má pak tendenci „padat“.

3. Vhodný šlehač

Jaký je ten správný přístroj pro výrobu šlehačky? Ruční, nebo elektrický? V dnešní době už většina hospodyněk používá elektrický, a dokonce lze šlehačku ve správné konzistenci vyšlehat i za pomocí tyčového mixéru.

Někteří výrobci totiž k němu dodávají vyměnitelné nože a ten pro šlehání smetany je mezi nimi snadno rozpoznatelný. Tyčovým přístrojem ale smetanu zpracovávejte hlavně pro přímou konzumaci šlehačky, někdy v ní totiž bývá méně vzduchu.

Možná vás napadne, jestli se dnes ještě používají láhve s bombičkami. Budete se divit, ale ano. Ti zkušenější pak vědí, že láhve jsou opatřeny pouze bombičkami jednorázovými.

4. Čisté nádobí

Tuto podmínku si zapamatujte hlavně v případě, kdy si potřebujete připravit další dávku šlehačky. Pokud jsou v nádobě nebo na metle ještě zbytky té první várky, pak se může stát, že se smetana neušlehá dobře. Je to kvůli tuku, který na nádobě ulpěl.

Tuk se také špatně smývá z plastových nádob, proto je mnohem lepší používat při výrobě šlehačky kovové nebo keramické nádoby. Čistotu musíte také hlídat u lahví s bombičkami. A to raději hned dvakrát.

Jakékoli zbytky totiž vedou k tomu, že nádoba začne zapáchat, jak se v ní mléčný tuk rozkládá. Láhev proto po každé náplni rozšroubujte a pak důkladně vymyjte za pomocí saponátu.

5. Technika šlehání

Smetanu vylijte do nádoby, přidejte k ní lžičku moučkového cukru (ztužovač používejte výjimečně, může zhoršit chuť šlehačky) a začněte šlehat za pomoci nižších otáček. Při tom točte miskou se smetanou dokola.

Teprve až smetana začne houstnout, přidejte otáčky na maximum a ke konci šlehání otáčky opět uberte. Dejte pozor, ať nešleháte příliš dlouho, maximálně tak dvě až tři minuty, jinak budete mít ze smetany máslo.

Správnou konzistenci poznáte tak, že z mísy vytáhnete metlu – pokud šlehačka na ní tvoří malé špičky, je hotovo. Pečliví buďte hlavně při ručním šlehání. Někdy nemusíte odhadnout čas při zpracování, a tak se může stát, že se smetana rychle srazí.

6. Správné skladování

Pokud vyšlehanou pochoutku ihned nespotřebujete a musíte ji dát do lednice, vždy ji tam dávejte v přiklopené nádobě. Je to proto, aby nepohltila aroma ostatních jídel, což se může stát, pokud v lednici skladujete třeba uzeniny, zeleninu anebo uvařená jídla.

Jak na náhradní šlehačku z mléka a másla?

200 ml čerstvého polotučného mléka, 125 g (domácího) másla.

Postup

Mléko zahřejte téměř k bodu varu, přihoďte pokrájené máslo a vlijte směs do mixéru. Mixujte asi 3 minuty a poté směs přelijte do misky a dejte na hodinu vychladit do mrazničky. Poté ji ušlehejte do tuha.

Domácí pařížská šlehačka

Potřebujete

1/4 litru polotučného mléka, 125 g kvalitního másla (polovinu kostky), 1 lžičku kakaového prášku.

Postup

1. V malém množství mléka rozmíchejte kakao a potom přidejte ke zbylému mléku. Nechte na plotně hodně zahřát, ale nesmí se vařit.

2. Do mixéru nakrájejte máslo, zalijte horkým mlékem a asi 5–7 minut naplno šlehejte.

3. Uložte do lednice a druhý den vyšlehejte jako normální šlehačku.

Foto: Shutterstock
Zdroje informací: kuchynelidlu.cz
Štítky:
Související články
27.1.2025
Oděvy z přírodních materiálů, jako je vlna, mají jednu zásadní přednost – jsou elegantní a přitom dobře hřejí. Proto je vlněné oblečení stálicí zimní módy. Vlna totiž podporuje přirozenou termoregulaci vašeho těla. Současně zabraňuje i nadměrnému pocení tím, že dobře odvádí přebytečnou vlhkost. Tělo se navíc prokrví díky suchému teplu, které vlna vytváří. Navíc se v ní nemnoží bakterie, roztoči a
15.1.2025
Každý z nás má svou oblíbenou polohu při spánku. Že je oblíbená, ovšem zdaleka neznamená, že tělu prospívá. Pro dobrý spánek a regeneraci těla i psychiky hraje důležitou roli nejen správná matrace, ale také poloha při spánku. Pokud se v noci často neklidně převracíte v posteli a ráno se probouzíte s bolestivě ztuhlými svaly, pak příčinou může být právě nevhodná poloha při spánku. Není to banalit
9.1.2025
Touha být krásná s roky nevyvane, spíš ji nahrazuje rezignace. Nepodléhejte jí, i ve zralém věku vám šikovné líčení udělá radost při pohledu do zrcadla. Signálem mládí je hladká pružná pleť. Ta se sice vrátit nedá, ale šikovně použitým make-upem lze opticky zmírnit nápadnost povadlosti pokožky a nerovnoměrnou pigmentaci, což jsou hlavní známky přibývajících let. K tomu nepotřebujete spoustu líčid
7.1.2025
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete pokládat bez nádoby. I v mikrovlnce je nenahraditelným pomocníkem. A víte, že ho nemusí
31.12.2024
Kocovině je lépe předcházet, než ji léčit. A pokud se ptáte, jak ji léčit, tak receptů, rad a návodů je mnoho. Ovšem efekt je individuální – na každého totiž platí něco jiného. K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. Každý z nich vám naruší běžné denní činnosti. Co dělat, aby vás nepřeválcovaly? 7 rad „před“ i „po“: * Alkohol prokládejte
reklama
Šikovné tipy
Domácí apotéka na svátky
Vánoce a Silvestr jsou svátky rodinného setkávání, ale také dobrého jídla a pití. A málokdo dokáže odolat různým lákadlům a laskominám. Víme, že už máme dost, ale oči a mlsný jazyk nás nutí hodovat dál. A tak není nic divného, že může nastat nějaký problém. Pálí nás žáha, bolí žlučník, třeští hlava… První pomoc lze […]
Svícny z hrníčků
Skvělé je, že jejich výrobu zvládne každý a nezabere příliš času. Stačí jen zapojit fantazii. A většinu věcí, které budete potřebovat, najdete doma. Připravte si * různé hrníčky * balicí papír * mech * modřínové či jiné větvičky * drobné šišky * kousky kůry pokryté mechem * různé druhy a velikosti svíček * krajky * […]
Svítící domečky pro pohodovou atmosféru
Den se krátí, brzo je tma a podvečer je ten pravý čas na šálek horkého nápoje a tvoření. Třeba kouzelných domečků s vánoční atmosférou. Už jste zkoušeli samotvrdnoucí hmotu? Ta se vám pod rukama může proměnit doslova v cokoliv. My vám přinášíme návod na domečkové svícínky, které si s trochou trpělivosti vymodeluje i úplný začátečník. Budete potřebovat: […]
Květiny na vánoční stůl
Nejen kapr a cukroví, pro sváteční dojem by na prostřeném stole neměly chybět ani květiny. Klasikou je vánoční hvězda, krásná je sama o sobě, což pak teprve v parádním aranžmá. Poinsettie ve voskové misce Skutečně, miska, v níž je toto aranžmá usazené, vznikla z vosku, či spíše z parafínových svíček. Není to nic složitého a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Fascinující tajemství labyrintů: Co všechno ukrývají?
epochalnisvet.cz
Fascinující tajemství labyrintů: Co všechno ukrývají?
Někteří lingvisté spojují slovo labyrint s řeckým slovem „labrys“, což označuje dvojsečnou sekeru, která je v minojské kultuře symbolem moci. Na Krétě jsou nalezena četná vyobrazení této sekery. Jiná teorie spojuje slovo labyrint s řeckým slovem „lavra“, což znamená „úzká ulice“. V tomto případě zřejmě labyrint označuje spletitou síť chodeb a místností, ve kterých se
Následovala jsem nebožtíka?
skutecnepribehy.cz
Následovala jsem nebožtíka?
Zvláštní postava a zamčený hřbitov mi připravily strašidelný zážitek, na který nikdy v životě nezapomenu. Nikdy jsem neměla hřbitovy ráda, už jako malá jsem se tam cítila stísněně. Ale musela jsem tam s mámou chodit pravidelně – na Dušičky i o Vánocích. Když jsem dospěla, řekla jsem mámě, že ráda zavzpomínám na babičku s dědou zapálením svíčky, ale doma, hezky v klidu. A od té doby
Vítová skončila na Nově! Dostala snad nabídku jinde?
nasehvezdy.cz
Vítová skončila na Nově! Dostala snad nabídku jinde?
Atraktivní moderátorka Iveta Vítová (41) se nedávno svěřila svým příznivcům, že po dlouhých dvanácti letech definitivně končí na Nově. Tam působila jako moderátorka televizního zpravodajství, ale tak
Citronová bábovka s polevou
nejsemsama.cz
Citronová bábovka s polevou
Má tak svěží chuť, že nebudete mít ani výčitky svědomí kvůli tomu, že si dáváte dezert. Ingredience: 280 g polohrubé mouky 200 g cukru 1 vanilkový cukr 1 prášek do pečiva 4 vejce 100 ml oleje 100 ml mléka šťáva z jednoho bio citronu jemně nastrouhaná kůra z jednoho bio citronu Na polevu: 200 g moučkového cukru 3 lžíce citronové šťávy
Husáka ve vězení zlomili zimou a horkem
historyplus.cz
Husáka ve vězení zlomili zimou a horkem
Výslechová místnost je vytopena jako sauna. Zatímco vyšetřovatel sedí pohodlně za stolem a rukávem si co chvíli otírá pot z čela, vyslýchaný, oblečen do tlustého zimního kabátu, je nucen stát na nohou. Sotva dokáže vnímat, co mu příslušník říká, vždyť už nespal několik dní. Vězněný Gustáv Husák nakonec podlehne a předložené protokoly o protikomunistickém záškodnictví
U zrodu mocného Španělska byla jedna královská svatba
epochaplus.cz
U zrodu mocného Španělska byla jedna královská svatba
Každý měl své vlastní království a dohromady pak tvořili neporazitelnou dvojku. Isabela Kastilská a její manžel Ferdinand Aragonský společně, ruku v ruce, položili základy mocného Španělska. To všechno bylo napsáno ve hvězdách, když se ti dva v roce 1469 brali. Španělsko nebylo vždy takové, jak jej známe dnes. Na sklonku prvního tisíciletí našeho letopočtu totiž
Střízlivý luxus s čistými liniemi
rezidenceonline.cz
Střízlivý luxus s čistými liniemi
Půvabný plážový dům pro hosty s bazénem integrovaným do terasy zaujímá úžasnou polohu na jižní straně Long Islandu s výhledem na nekončící modrý horizont. Autoři projektu z kanceláře Bromley Caldari Architects k zakázce přistupovali s velkorysostí. „Kdo říká, že plážové domy musí být stísněné?“ ptali se oprávněně. A vsadili na otevřený půdorys, který dokonale mísí vnitřní
Středověk v Dětenicích
epochanacestach.cz
Středověk v Dětenicích
Malá obec Dětenice je velmi navštěvovaným místem, kde si přijdou na své všichni milovníci historie a starých pověstí, stejně jako nejmladší výletníci. Zdejší barokní zámek nabízí všemožné historické slavnosti a rovněž pohádkové prohlídky s kostýmovanými průvodci a divadelními vstupy. Až tuto prohlídku absolvujete s dětmi, můžete za odměnu vyrazit na prohlídku zámeckého pivovaru. Uvidíte dobové
Artemis: Jak se staví raketa, která nás vrátí na Měsíc
21stoleti.cz
Artemis: Jak se staví raketa, která nás vrátí na Měsíc
Stavba rakety, která dopraví lidstvo zpět na Měsíc, je jedním z největších inženýrských výkonů moderní doby. Program Artemis, vedený NASA, připravuje start superrakety SLS (Space Launch System), která
Roberto Coin: Nová kolekce Cialoma
iluxus.cz
Roberto Coin: Nová kolekce Cialoma
Když se řekne Sicílie, vybaví se nám průzračné moře, slunné pobřeží a tradice, které zanechaly svou stopu v historii. Právě tato inspirace stála za vznikem nové kolekce šperků Cialoma od italské značk
Halušky s brynzou a slaninou
tisicereceptu.cz
Halušky s brynzou a slaninou
Do každého počasí jsou halušky naprosto ideální. Člověk se po nich cítí krásně sytý a zalezl by rovnou pod peřinu. Určitě stojí za vyzkoušení, co říkáte? Ingredience 500 g brambor 115 g hladké
Hanácké Náklo: Hostila nenápadná ves draka a leží zde hunský král?
enigmaplus.cz
Hanácké Náklo: Hostila nenápadná ves draka a leží zde hunský král?
Náklo, hanácká vesnička ležící přibližně jedenáct kilometrů od Olomouce, překvapí celou řadou legend a pověstí, velice pravděpodobně i vzhledem ke skutečnosti, že toto místo má skutečně velmi dlouhou