Domů     Skvělé recepty ze švestek
Skvělé recepty ze švestek
5.11.2024

Ze švestek se dá uvařit tolik dobrot! A mohou být sladké i slané. Pojďte se s námi na některé podívat.

NA SLANO

Srnčí steak

4 srnčí steaky, 4 lžíce olivového oleje, 75 ml červeného portského nebo červeného vína, 1 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce cukru, 1 lžička nasekaných lístků tymiánu a snítky na ozdobu, 8 velkých švestek, sůl a čerstvě mletý černý pepř

1) Nalijte portské nebo červené víno do středně velké pánve s balzamikovým octem, cukrem a tymiánem. Mírně zahřívejte několik minut, dokud se cukr nerozpustí. Občas zamíchejte.

2) Švestky zbavte pecek, rozpulte, vložte do pánve s vínem a vařte 5–8 minut nebo dokud švestky nezměknou, ale stále drží tvar – doba bude záviset na jejich zralosti.

3) Rozpalte velkou pánev a zbylými 2 lžícemi olivového oleje potřete steaky, osolte a opepřete je. Přidejte je na rozehřátou pánev a opékejte 2 minuty, poté otočte a opékejte další 3 minuty.

Pokud dáváte přednost středně propečenému steaku, přidejte 1 minutu na každé straně. Hotové steaky stáhněte z ohně, přikryjte a dejte na teplé místo asi na 5 minut odpočívat.

4) Nakonec je přeložte na nahřáté talíře, poklaďte dušenými švestkami, zalijte omáčkou a ozdobte snítkou tymiánu.

Tip

Podávat můžete s česnekovou bramborovou kaší. Tu uděláte tak, že do hotové kaše vmícháte rozmačkané stroužky česneku, které jste před tím ve slupce restovali 8–10 minut na olivovém oleji.

Pečená jehněčí kýta

900 g–1,3 kg libové jehněčí kýty, 25–30 g zázvoru nakrájeného nadrobno, 2 snítky nasekaného čerstvého rozmarýnu, 1 stroužek oloupaný a nakrájený nadrobno, 2 lžíce olivového oleje, 300 ml portského, 15 velkých vypeckovaných rozpůlených švestek, 6 cherry rajčat, 2 lžíce zázvorového sirupu, pepř, sůl

1) Troubu předehřejte na 180–190 °C, horkovzdušnou na 160–170 °C. V malé misce smíchejte zázvor, rozmarýn, česnek a olej.

2) Položte jehněčí maso na prkénko, osolte a opepřete a na povrchu udělejte několik zářezů. Ty naplňte rozmarýnem a zázvorem.

3) Maso vložte do pekáče podlijte vodou a pečte přikryté alobalem za občasného polévání jehněčí šťávou do měkka.

4) 40 minut před koncem pečení přidejte švestky, rajčátka a portské. 20 minut před koncem pečení maso potřete zázvorovým sirupem a dopečte. Servírujte na nahřátých talířích.

5) Chcete-li servírovat šťávu méně rustikální, jehněčí maso vyjměte a s polovinou švestek dejte stranou do tepla. Z pekáče pak odeberte přebytečný tuk a zbylou šťávu propasírujte. Vraťte do ní maso i se švestkami. Servírovat můžete s opečenými brambory.

NASLADKO

Povidla z trouby

2 kg švestek, 300–500 gramů cukru, 2 lžíce octa, rum nebo jiný alkohol, funguje třeba koňak, 3 tlučené hřebíčky, ½ lžičky až 1 lžička skořice

1) Zapněte troubu na 220 °C. Švestky omyjte a vypeckujte. Namočte pečicí papír a mokrou stranou jej nalepte do pekáčku tak, aby dobře přiléhal. Dovnitř dejte švestky a zakápněte dvěma lžícemi octa a přidejte koření. Pekáček dejte na mřížku do spodní části trouby.

2) Pečte 25–30 minut, vyndejte a rovnoměrně navrch nasypte polovinu cukru. Bez míchání dejte zpět do trouby.

3) Pečte dalších 25–30 minut. Stále nemíchejte. Přidejte druhou polovinu cukru a pečte dalších 40 minut, přičemž teplotu můžete lehce snížit. Asi na 190 °C.

4) Pokud stále nejsou povidla dost hustá, pečení prodlužte, ale hlídejte je, aby se nepřipálila. Do hotových povidel přidejte podle chuti rum a rozmixujte je do požadované konzistence.

5) Ještě horká přendejte do nahřátých skleniček a obraťte je dnem vzhůru.

Koláč s mandlemi

1 kg švestek, 250 g hladké mouky, 80 g krupicového cukru, 100 g másla, 20 g droždí, 125 ml mléka, 1 vejce, špetka soli, citronová kůra, 2 lžíce nastrouhaných mandlí nebo mandlových lupínků

1) Nejdřív si připravte z droždí, vlažného mléka a špetky cukru kvásek a nechte ho vzejít asi 15 minut na teplém místě.

2) Mezitím smíchejte mouku, máslo, polovinu cukru, vejce, trochu nastrouhané citronové kůry a špetku soli, přilijte kvásek a vypracujte hladké těsto. Zakryjte a nechte vykynout do dvojnásobného objemu.

3) Švestky omyjte, nechte okapat, vypeckujte a rozkrojte na čtvrtiny.

4) Troubu předehřejte na 200 °C. Vykynuté těsto propracujte a na pomoučeném vále rozválejte. Přeneste je na vymazaný plech, posypte nastrouhanými mandlemi, naskládejte švestky a nechte ještě asi 20 minut kynout. Poté posypte zbývajícím cukrem a pečte 20–25minut.

5) Hotový koláč nakrájejte a můžete podávat jen tak nebo ozdobený šlehačkou.

Tip: A na šlehačce si dejte záležet, měli byste ji ušlehat sami z vysokoprocentní smetany na šlehání, a nesladit ji. Jedině tak rozehrajete opravdový koncert chutí.

Zmrzlina z pečených švestek

800 g čerstvých zralých švestek, 2 lžíce hnědého cukru, 1 lžíce medu, 1 lžička skořice, 2 vejce, ¾ šálku cukru, 750 ml smetany ke šlehání, 2 lžičky vanilkového extraktu

1) Nejdřív si udělejte švestkovou omáčku. Troubu předehřejeme na 180 °C. Na dno malého pekáčku vlijte ¼ šálku vody. Umístěte švestky na plech poměrně těsně, řeznou stranou nahoru. Posypte cukrem a skořicí a pečte 30 minut. Vyjměte a nechte vychladnout.

2) Švestky i se šťávou přendejte do robotu, přidejte med a rozmixujte. Nechte několik hodin nebo přes noc chladit v lednici.

3) Vejce a cukr šlehejte 3–4 minuty, dokud nejsou bledé a nadýchané a cukr se ve vejci nerozpustí. Přidejte smetanu a šlehejte na střední rychlost ještě asi 3–4 minuty do zhoustnutí. Přidejte vanilkový extrakt a švestkovou omáčku.

Krátce promíchejte, dokud se švestková omáčka nezapracuje a můžete dát do zmrzlinovače. Nebo zmrzlinu přelijte do formy a dejte do mrazáku. V tom případě ji občas po dobu mrazení promíchejte.

Foto: Shutterstock
Související články
1.11.2024
Proto se na internetu dají najít mnohé návody k jeho odstranění domáckými prostředky. Přitom zmírnění viditelnosti tetování je náročné i profesionálními metodami. Zájem o domácké prostředky je pochopitelný, jelikož profesionální ošetření rozhodně není zadarmo. A tak se kouknete na internet a řeknete si, no vida, jde to i podomácku a levně. Pravda je, že postupy z internetu skoro nic nestojí. Ale
16.10.2024
Také máte doma spoustu kamínků nasbíraných na výletech? Možná jsou mezi nimi i ty ploché, které omlela voda z potoka nebo ta mořská. A právě ty se budou hodit. Budete potřebovat: ploché kameny různých velikostí, lepidlo na kámen, svíčky. 1) Vyberte velký základní kámen a dejte na něj dostatečné množství lepidla. 2) Druhý kámen položte šikmo přes první. 3) Postupujte od největších po nejm
14.10.2024
Čas běží jako splašený, a tak než se nadějeme, sezona grilování skončí. Přátelé se rozjedou do svých městských bytů a až na krátká občasná setkání zbydou jen vzpomínky na to hezké. A také jedna ne moc příjemná povinnost. Bude to chtít vyčistit gril. Co si budeme povídat, to je činnost, kterou nedělá rád snad nikdo z nás. Ale po sezoně se to prostě udělat musí, a když už, tak pořádně. A je celkem
11.10.2024
Nic neoživí vzpomínky na báječné chvíle o dovolené tak, jako romantické dekorace v plážovém stylu. Není to nci složitého, máme pro vás pár tipů. Velké ulity můžete „osázet“ tillandsiemi, což jsou ty podivuhodné rostliny, které nepotřebují substrát a živiny si vytahují kořeny ze vzduchu. Ale pozor, to je teorie, která platí v jejich domovině. Aby prosperovaly v našich podmínkách, je třeba tilland
2.10.2024
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v 16. století. Dokonce se mu měli věnovat samurajov
reklama
Šikovné tipy
Potáhnout dort dokonale? Jde to!
Obdivujete nádherné fondánem nebo marcipánem potažené dorty v kuchařkách i na internetu a přemýšlíte, že se do toho jednou také pustíte, ale pořád ne a ne se k tomu odhodlat? Obavy z toho, jestli potahování zvládnete, jsou pochopitelné, protože práce s marcipánem nebo fondánem už vyžaduje trochu cukrářských zkušeností, a tak by se vám možná […]
Domácí kosmetika s vůní medu
Med se k pěstění krásy používá od nepaměti. A ve vlastnoručně vyrobené kosmetice budete mít jistotu, že je ho tam poctivá porce. Med umí hodně. Intenzivně hydratuje pleť i vlasy, hojí rty, regeneruje suchou pokožku, brání infekcím na kůži. Umí dokonce změkčit zatvrdlou kůži na patách. Hodí se pro všechny typy pleti, pozor jen při […]
Vybrat správné ponožky není jen tak
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde […]
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Když jsou obaly věda… PET lahve vítězí v boji za ekologii
epochalnisvet.cz
Když jsou obaly věda… PET lahve vítězí v boji za ekologii
Někdy svět pro oči nevidí. Co představuje větší emisní problém než auta, lodě nebo letadla? Co zanechává výraznou stopu v životním prostředí, v našich peněženkách a přispívá k sociálním problémům? Potraviny – tedy přesněji plýtvání potravinami.   Vědci v projektu Drawdown představili 100 řešení, jak snížit dopad klimatické krize. A jako třetí nejdůležitější řešení, které
Magická a léčivá místa s energií – Česká republika
nejsemsama.cz
Magická a léčivá místa s energií – Česká republika
Výlety do podzimem zbarvené přírody jsou úžasné. Co se tak ale letos vypravit na místa, která jsou proslulá svou energií? Magických lokalit totiž u nás najdete opravdu hodně. Z některých až mrazí… Pokud máte v plánu během podzimu navštívit nějaké místo, jemuž je z různých důvodů připisována magická moc, pak nemusíte cestovat do zahraničí. Česká republika je jich
Vepřová roláda po Italsku
tisicereceptu.cz
Vepřová roláda po Italsku
Podávat ji můžete teplou nebo studenou nakrájenou na tenké plátky. V Itálii se připravuje s nejrůznějším kořením a bylinkami, ty se liší podle kraje. Suroviny 2 kg vepřového bůčku nebo ramínka
Lásku mi předpověděla věštkyně
skutecnepribehy.cz
Lásku mi předpověděla věštkyně
Nebyla jsem ten typ ženy, která věří, že její osud je napsán v horoskopu nebo že jí karty ukážou cestu. Nikdy jsem nebyla ošklivé káčátko. Patřila jsem mezi průměrně hezké dívky a o nápadníky jsem neměla nouzi. Přesto mé vztahy neměly příliš dlouhého trvání, a pokud ano, tak spíš nikam nevedly. Když už mi bylo přes 30 let, začala
Dům, který chytá vítr
rezidenceonline.cz
Dům, který chytá vítr
Udržení chladu v obytném interiéru může být v tropickém podnebí Singapuru problém, i když člověk investuje do nákladného klimatizačního systému. Proto když zdejší studio Wallflower Architecture + Design získalo zakázku na projekt domu na E ast Coast, v lokalitě uprostřed mrakodrapů, ze všeho nejdřív se zajímalo o možnost pasivního systému chlazení. Základním předpokladem bylo přizpůsobit třípodlažní stavbu poměrně neobvyklého tvaru směru vanoucích větrů, jež v
STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY
epochanacestach.cz
STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY
V PVA Letňany si můžete užít tu správnou vánoční atmosféru a dokoupit krásné a originální dárečky na veletrhu Stříbrné vánoční dny. Naleznete zde velký výběr z více než 10 000 dárků přímo od výrobců, originály od designérů a návrhářů, mnoho vánoční inspirace. Dále uvidíte autorskou tvorbu, rukodělnou výrobu, workshopy, vánoční hody s delikatesami, doprovodný program.
Moderní případ samovznícení: Můžeme bez příčiny shořet na popel?
enigmaplus.cz
Moderní případ samovznícení: Můžeme bez příčiny shořet na popel?
Konec Dannyho Vanzandta z americké Oklahomy je stejně děsivý jako nevysvětlitelný. Jeho tělo náhle vzplane v únoru 2013. Soudní lékaři se shodují, že hoří pomalu a vytrvale, nejméně 10 hodin. Co ale p
Vzducholoď Italia: Česká stopa nad pólem
epochaplus.cz
Vzducholoď Italia: Česká stopa nad pólem
Brňané nadšeně mávají. Nad hlavami jim právě proletěla 106 metrů dlouhá poloztužená vzducholoď Italia i se svým konstruktérem, slavným italským generálem a vzduchoplavcem Umbertem Nobilem (1885–1978)!   Dne 15. dubna 1928 odstartovala z Milána. Nadšení je o to větší, že expedice letící na Severní pól a mající za úkol zmapovat arktické krajiny se účastní i
S řešením potíží se spánkem pomáhá výzkum střevního mikrobiomu
21stoleti.cz
S řešením potíží se spánkem pomáhá výzkum střevního mikrobiomu
Spánek je pro lidské tělo nesmírně důležitý. Většina lidí si uvědomuje, že potřebuje spát přiměřeně dlouho a jít do postele ve vhodnou dobu, přesto se podle toho velká část populace nechová. Nejrůzněj
Zábavní park Futurento expanduje a míří i do Dubaje
iluxus.cz
Zábavní park Futurento expanduje a míří i do Dubaje
Společně s bratrem si vysnil zábavní park na motivy apokalyptické Prahy. Přebudoval bývalou industriální halu ČKD a do slibně se vyvíjejícího projektu zapojil celou rodinu. Pak přišel covid a z apokal
Českou korunovaci Leopolda II. pokazil senilní arcibiskup
historyplus.cz
Českou korunovaci Leopolda II. pokazil senilní arcibiskup
Ze všech dálek české kotliny jsou slyšet zvony a slavnostní střelba z moždířů. „V zemi zase bude dobře,“ radují se poddaní. Příčinou jejich veselí je blížící se korunovace Leopolda II. českým králem, kterou jeho předchůdce k nelibosti všech zanedbal. Nový panovník je jiný. Vlastní jsou mu mírnost a diplomatická obratnost. Na trůnu se však dlouho neohřeje.  
Patricie Pagáčová: To je rychlost! A co miminko?
nasehvezdy.cz
Patricie Pagáčová: To je rychlost! A co miminko?
Vedle nového milence jen září. Začíná se čile spekulovat o tom, že se snaží o miminko. Některé indicie by k tomu sváděly, na druhou stranu by to byla opravdu velká rychlost, a to se jí může vymstít.