Domů     Zkrášlovací zákroky s rozumem
Zkrášlovací zákroky s rozumem
8.10.2024

Fotografie modelek v bikinách v nás každé léto vzbuzují touhu zhubnout anebo vypadat mladší. Když to nejde přirozenou cestou, tak mnohdy zatoužíme po plastické operaci nebo „zkrášlujícím“ zásahu. Je to ale bezpečné?

Bývalá topmodelka Linda Evangelista se rozhodla v roce 2016 bojovat s projevy stárnutí pomocí kryolipolýzy, tedy zákrokem, kdy se zmrazením redukují tukové buňky. Jenže místo očekávaného výsledku u ní došlo k takzvané paradoxní tukové hyperplazii.

V tomto případě pochybili lékaři, kteří modelce neřekli, že v jednom z dvaceti tisíc případů dojde k opaku a tukové buňky se po zákroku začnou množit a růst v nevzhledné tukové boule, což se u ní stalo.

Nereálná přání

Tento případ vlastně shrnuje riziko všech tzv. zkrášlujících zákroků, kdy nevíte, zda se vám vynaložené peníze opravdu vrátí v podobě zeštíhlení a omlazení, anebo zda vzhled naopak nepoškodí. Zvláště ohroženi jsou lidé s nereálnými přáními.

Těm se chirurgové pak obvykle snaží vysvětlit riziko a nadbytečnost zákroku. Může se stát, že pokud zájemce trvá na svém, chirurg prostě operaci odmítne, a klient to zkouší jinde. Speciální kategorií jsou lidé, kteří požadují výraznou změnu své podoby.

Podle psychologů jde ve většině případů spíš o projev celkové nespokojenosti s životem, a tu ani sebevětší zlepšení vzhledu nevyřeší.

Co říkají psychologové

Lpění na plastických operacích staví psychologové na stejnou úroveň jako jiné formy závislosti a uvádějí, že má ve své podstatě i stejné – a po tělesné stránce i fatálnější – následky.

Dobrý psycholog by se měl zaměřit na odhalení příčiny, kterou může být dismorfobie, což je trýznivé přesvědčení o vlastní ošklivosti, ale i jiná psychická porucha, a doporučit nejvhodnější způsob terapie.

Ta spočívá zejména v tom, naučit klienta, aby se měl rád se všemi svými skutečnými i domnělými chybami, a posílit jeho sebevědomí.

Nejčastější zákroky

Po jakých úpravách, ať už z jakéhokoli důvodu, ale zatoužíme nejčastěji? Na špici nejpopulárnějších kosmetických zákroků u obou pohlaví zůstává aplikace botulotoxinu, látky, která se užívá například na vyhlazování vrásek či při omezení nadměrného pocení.

Z chirurgických zákroků podstupují ženy podle statistik nejčastěji zvětšení prsou, zatímco u mužů převažuje operace očních víček. Mezi hojně vyhledávané zákroky patří i úpravy nosu a zvětšení či jiné úpravy hýždí, o něž je v posledních letech obrovský zájem.

Operace prsou

Provádí se vložením prsních implantátů anebo výplně z vlastní tukové tkáně klientky (tzv. autoaugmentace). Lékař pacientce odebere tuk z jiné části těla, nejčastěji z hýždí, a pak z něj vymodeluje kužel, který umístí pod prsní bradavku. Tato metoda je vhodná zejména pro formování poprsí u mladších žen.

Kdo může operaci podstoupit

V zásadě se tento zákrok může provést u každé ženy starší 18 let, nezbytným předpokladem je však dobrý zdravotní stav a psychická vyrovnanost.

Někdy může mít modelace prsů i zdravotní indikaci, což se týká zejména u žen po úspěšné léčbě rakoviny prsů, ale i případů velké asymetrie či deformit, kdy operace výrazně pomůže.

Rovněž zmenšení příliš objemného poprsí, které způsobuje bolesti zad, přináší značnou úlevu. Pokud se úprava řeší implantáty, pak je třeba počítat s tím, že to nebývá trvalé řešení.

Jejich trvanlivost záleží nejen na kvalitě výrobku, ale také na tělesné konstituci, objemu hrudníku nebo svalstvu zad.

Na kolik vyjde

* Zvětšení prsou (autoaugmentace i implantáty) – od 60 do 140 tisíc Kč

* Zmenšení prsou – od 60 do 80 tisíc Kč

Pojišťovny

Operace prsů (kromě výjimek ze zdravotních důvodů) nehradí zdravotní pojišťovny. Musíte si zaplatit jak předoperační vyšetření, tak i zvolené implantáty, kompresivní pooperační podprsenku i pobyt na klinice.

Liposukce

Úprava břicha a hýždí

Neměla by nahrazovat hubnutí. Určena je spíš pro lidi, kteří mají dědičně v určitých partiích více podkožního tuku, který se nedá odstranit cvičením ani dietou. Odsátí tuku je tak účinnou možností, jak problém vyřešit.

Patří proto mezi nejvyhledávanější zákroky. Máte na výběr mezi neinvazivní liposukcí, jako je laserová (LipoLife a Slim Lipo), ultrazvuková (Vaser Lipo) a vodní (Body Jet), a tradiční tumescentní.

Při té poslední se tuková vrstva napouští speciálním roztokem a poté odsává. Kromě bříška se často provádí i liposukce hýždí, stehen, paží, boků a podbradku.

U některých zákroků, například ultrazvukových, nemusí být efekt trvalý a je třeba ho po nějaké době opakovat.

Kontraindikace

U většiny liposukcí jsou kontraindikací některé choroby jako například cukrovka anebo zhoubné nádory, a hlavně léky na ředění krve. Tento lék se nesmí užívat již týden před plánovaným zákrokem.

Pojišťovny

Uvedené zákroky obvykle nehradí zdravotní pojišťovny.

Na kolik vyjde

* Úprava břicha – 30 až 70 tisíc Kč

* Odstranění podbradku – 12 až 35 tisíc Kč.

* Liposukce Venušina pahorku (nehezké vydutí v intimní oblasti) – 20 až 47 tisíc Kč

* Liposukce boků – 32 až 70 tisíc Kč

* Liposukce hýždí – 32 až 50 tisíc Kč

Plastika břicha (abdominoplastika)

Zájem o ni mívají některé ženy po porodu, ale i lidé, kteří velmi rychle zhubli. Kůže má jen omezenou elasticitu a schopnost přizpůsobit se velkým změnám postavy, takže pak mohou zůstat nepěkné kožní převisy, které nejdou odstranit ani cvičením.

Někdy se plastická operace břicha kombinuje i s klasickou liposukcí. Dlouhodobý efekt operace bývá dobrý.

Pojišťovny

Operaci povislé kůže v podbřišku nehradí zdravotní pojišťovny, platbu přejímají pouze ve výjimečných případech, kdy již došlo k velkému rozestupu břišních svalů.

Na kolik vyjde

* Od 30 do 80 tisíc korun.

Každá operace je riziko

Rizika bereme v úvahu u zákroků zachraňujících zdraví, a tím spíše bychom je měli zvážit u zkrášlovacích zákroků. Co nejčastěji hrozí?

* Keloidní jizva – vzniká, když se během hojení vytváří příliš velké množství kolagenních vláken. Tento sklon je geneticky podmíněný, nezáleží tedy na šikovnosti chirurga. Jizva je pak vystouplá a větší než původní rána a navíc může mít tendenci se zvětšovat.

* Hypertrofická jizva – ta z kůže vystupuje, ale díky správné péči se může časem zmenšit a vyrovnat.

* Infekce – mohou se objevit bezprostředně po operaci, ale také za řadu let ve formě tzv. metastatické infekce. Jejich léčba je velmi svízelná a vzniká nejčastěji okolo implantátů.

* Špatné hojení – každý organismus na zásah reaguje jinak a podobně jako u tvorby keloidní jizvy může hrát roli genetika, ale také aktuální zdravotní stav a vyšší věk.

* Poškození nervu – nejčastěji jde o zhmoždění nebo stlačení nervu chirurgickým nástrojem. To se obvykle během hojení upraví.

Na co ještě dát pozor

Především na „nákup“ operace přes slevové portály. Nikdy nevíte, kdo vám ve skutečnosti bude zákrok provádět, byť je zaštítěn zvučným jménem hlavního operatéra.

Vždy je lepší se v případě vážného zájmu obrátit na prověřené pracoviště a pouze na plastické chirurgy. U slevové operace můžete narazit i na chirurga, který nemá patřičnou specializaci.

Seznam chirurgů s atestací pro zákroky estetické chirurgie najdete na www.chirurgie-plasticka.cz.

Estetická dermatologie

Nabízí úpravy menšího rozsahu, ale i ty mohou znamenat výraznou změnu zejména obličeje.

* Níťový lifting – za pomocí jednoduchých vpichů se do podkoží zavedou speciální nitě, které následně zvedají různé části tkání obličeje a zároveň je zpevňují. Není nutné provádět řezy v kůži a nitě navíc zlepšují hydrataci pleti. Je jakýmsi mezistupněm mezi neinvazivními metodami a operačním řešením.

* Výplně kyselinou hyaluronovou – často se kombinují s botulotoxinem, který má doplňkový liftingový efekt. Látka je do pleti aplikována bezbolestně pomocí tenké jehly nebo kanyly.

Plný účinek nastupuje postupně.

* MyFaceLift – jde o nejmodernější faceliftingovou metodu pro omlazení obličeje. Zvedne nejen povislé koutky úst, ale zpevní i kontury a vyhladí hluboké vrásky. Zdravotníci při ní užívají tkáňové lepidlo, díky němuž se dají tkáně pozvednout. Po zákroku vás navíc nečeká žádné dlouhé hojení ani obvazy.

* Laserové omlazení pleti (resurfacing) – slouží například k vyhlazení vrásek kolem očí nebo na horním rtu. Laserovým paprskem se odstraní celá svrchní vrstva pokožky a ta se během několika dnů kompletně obnoví. V pokožce se také nastartuje tvorba kolagenu zodpovědného za pružnost.

Na kolik vyjde

Níťový lifting – od 18 do 30 tisíc Kč

MyFaceLift – cca 60 tisíc Kč

Výplně kyselinou hyaluronovou – 5 tisíc do 12 tisíc Kč

Odstraňování vrásek laserem – 6 až 12 tisíc Kč

Pojišťovny a kontraidikace

Tyto zákroky nehradí zdravotní pojišťovny. Kontraindikací jsou zpravidla vážná zhoubná onemocnění a pozor také musejí dát alergici a epileptici.

Většinou se před zákrokem nedoporučuje konzumace látek podporujících krvácení, jako je kyselina acetylsalicylová anebo léky na ředění krve.

Jaká jsou rizika?

Uvedené a další estetické zákroky by měl vždy provádět odborník s atestací dermatologa. Každý výkon přináší možná rizika, zkušený lékař se je snaží předvídat a musí pacienta předem informovat.

Foto: Shutterstock
Související články
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
26.9.2024
Med se k pěstění krásy používá od nepaměti. A ve vlastnoručně vyrobené kosmetice budete mít jistotu, že je ho tam poctivá porce. Med umí hodně. Intenzivně hydratuje pleť i vlasy, hojí rty, regeneruje suchou pokožku, brání infekcím na kůži. Umí dokonce změkčit zatvrdlou kůži na patách. Hodí se pro všechny typy pleti, pozor jen při alergiích. Balzámy na rty * S kokosovým tukem Budete potřebov
25.9.2024
Šípky jsou nádherně dekorativní a současně plné látek prospívajících zdraví. Právě teď dozrávají a jsou v nejlepší kondici. Stačí si je jen natrhat. Aby si zachovaly co nejvíce vitaminu C, je ovšem nutné sušit rychle. Nejlepší je šípky nakrájet a dát do trouby zapnuté na 40 °C. Jaké má čaj z šípků léčivé schopnosti? * Prospívá při nachlazení, ale pijte ho jen mírně teplý a s medem. * N
24.9.2024
Přichází náhle a může končit smrtí. Stále až třetina pacientů cévní mozkovou příhodu nepřežije. Ale ani ti, kteří přežijí, nemají vyhráno. Nejčastější příčinou cévní mozkové příhody (CMP) je ateroskleróza, kdy se cévy ucpávají a brání průtoku krve. Pak stačí, aby se krevní sraženina uvolnila do krevního řečiště a „doputovala“ do mozku, kde ucpe tepnu nebo cévu. Mrtvička ale vzniká i na podkladě k
19.9.2024
V dnešní uspěchané době není vůbec špatné na chvíli zastavit a soustředit se sami na sebe a třeba i na vyšší síly. Vnímat své tělo hlavně v době, kdy nás trápí nějaké tělesné neduhy. Například současná sofijská jóga učí právě to, aby se lidé navraceli k samoléčení, které mohou zvládnout sami doma, a nemuseli s každým neduhem běhat k lékaři. Jedná se hlavně o využívání léčivých bylin, různé druh
reklama
Šikovné tipy
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Potáhnout dort dokonale? Jde to!
Obdivujete nádherné fondánem nebo marcipánem potažené dorty v kuchařkách i na internetu a přemýšlíte, že se do toho jednou také pustíte, ale pořád ne a ne se k tomu odhodlat? Obavy z toho, jestli potahování zvládnete, jsou pochopitelné, protože práce s marcipánem nebo fondánem už vyžaduje trochu cukrářských zkušeností, a tak by se vám možná […]
Vybrat správné ponožky není jen tak
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde […]
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Neměla jsem se narodit?
skutecnepribehy.cz
Neměla jsem se narodit?
Byla mi podobná, však si mě rodiče pořídili, když o ni přišli. Má sestra, kterou jsem nepoznala. Osud jí připravil krátký život. A když to zkusili se mnou, opět zakročil. Dívám se na fotografie a i po těch letech občas znejistím, když nevím, jestli jsem na nich já, nebo má sestra, kterou jsem nepoznala. Rodičům se nedařilo
Podlahový tepelný komfort
rezidenceonline.cz
Podlahový tepelný komfort
Využití elektrických topných kabelů ve formě podlahové vytápění se v porovnání s teplovodními systémy vyznačuje nejen příznivými pořizovacími náklady, ale také jednodušší instalací a větší flexibilitou. Potřebný komfort umějí nabídnout rovněž topné rohože a fólie. Kabely, umístěné přímo pod dlažbu do tenké vrstvy pružného tmelu, lze využít také k realizaci ploch s komplikovanějším tvarem. Vybavené
Záhady polského Pomořanska: Poklad v podzemí i strašidelný les
enigmaplus.cz
Záhady polského Pomořanska: Poklad v podzemí i strašidelný les
Pomořansko je historické území při pobřeží Baltského moře. V roce 1945 bylo rozděleno mezi Polsko a Německo. V polské části Pomořanska je řada záhadných a tajemných lokalit. Patří k nim dozajista i ta
Domácí ořechové tyčinky
tisicereceptu.cz
Domácí ořechové tyčinky
Křupavé, s minimem sacharidů a se spoustou zdravých bílkovin. to jsou domácí ořechové tyčinky. Za 20 minut máte na stole skvělou a chutnou svačinu, kterou si můžete vzít kamkoli s sebou. Ingredienc
Ovládli Contariniové Benátky díky úplatku?
historyplus.cz
Ovládli Contariniové Benátky díky úplatku?
Deset zlatých mincí cinkne roku 1066 o stůl. Suma změní názor volitelů benátského dóžete. O funkci se ucházejí členové hned několika významných benátských rodů. Nejvážnějšími soupeři jsou dva Domenicové – Contarini a Morosini.   V jeden okamžik se zdá, že se štěstí přikloní k Morosinimu. Domenico Contarini (asi 1008‒1071) v Benátkách vládne již 23 let. „Chtělo by
Tajemství kaple v šumavské Hůrce: Postihlo sedm vojáků prokletí?
epochanacestach.cz
Tajemství kaple v šumavské Hůrce: Postihlo sedm vojáků prokletí?
Vojenské auto se kodrcá šumavskými silničkami. „Už abychom to měli za sebou,“ honí se hlavami šesti vojákům a jejich velitelům. Míří do někdejší sklářské osady Hůrka na planině v lese směrem na Hartmanice a Srní. S sebou mají i pořádnou zásobu alkoholu. Čeká je odklízení mrtvol, úkol, který není zrovna příjemný. Píše se rok 1953.
Tajný románek Vejvodové a Blažka v Jedné rodině?
nasehvezdy.cz
Tajný románek Vejvodové a Blažka v Jedné rodině?
Když se nedávno začalo mluvit o rozchodu Zuzany Vejvodové (44) a jejího IT specialisty, kterého roky tajila, nikoho to příliš nepřekvapilo. Nečekané ale rozhodně je, že by důvod rozchodu mohl mít jmén
Nejnovější a zároveň nejohroženější ekoregion Afriky je domovem stovky unikátních druhů
21stoleti.cz
Nejnovější a zároveň nejohroženější ekoregion Afriky je domovem stovky unikátních druhů
Už od roku 2005 zkoumá profesor Julian Byaliss, který hostuje na Oxford Brookes University, horu Mabu a její okolí v africkém Mosambiku. Zdejší deštný prales je totiž domovem řady endemických druhů ro
Wellness institut SHA znovu získal prestižní ocenění World’s Best Wellness Clinic
iluxus.cz
Wellness institut SHA znovu získal prestižní ocenění World’s Best Wellness Clinic
Wellness resort SHA získal již potřetí ocenění World's Best Wellness Clinic v prestižních World Spa Awards 2024, které jsou udělovány významným počinům v sektoru zdraví, wellness a dlouhověkosti. V
Krásy filmových míst – Česká  republika
nejsemsama.cz
Krásy filmových míst – Česká republika
České filmy a pohádky máme rádi snad všichni. Proč tak nenavštívit místa, kde se mnohé z nich natáčely. Vybrali jsme jich pro vás hned šest napříč celou zemí. Hrad Bouzov Dalším oblíbeným místem filmařů je hrad Bouzov, který leží asi 35 km severozápadně od Olomouce. Natáčelo se tu hodně pohádek včetně té O princezně Jasněnce
Vratislav II.: Císař se odměňuje českou korunou za spojenectví
epochaplus.cz
Vratislav II.: Císař se odměňuje českou korunou za spojenectví
Před bazilikou sv. Víta se tlačí davy lidí. Mnozí přišli z velké dálky. Všichni chtějí být svědky toho, jak arcibiskup, úplně poprvé v českých zemích, slavnostně uloží na hlavu knížete blyštící se královskou korunu. Na poslední přání svého otce nejstarší Přemyslovec Spytihněv II. (1031–1061) nedbá. Bratři si prý mají rozdělit Moravu, zatím co on bude pánem českého
30 let od objevu Ardi: Evoluce převyprávěná kostmi
epochalnisvet.cz
30 let od objevu Ardi: Evoluce převyprávěná kostmi
Její ostatky zadupala do země někdy na sklonku třetihor stáda hrochů. Za dalších 4,4 milionů let se stala nejpodivněji vypadající fosilií zástupce lidské vývojové linie, který byl do té doby nalezen. Objev tohoto dávného hominida, připomínajícího hybrida lidoopa, opice a člověka, obrátil na ruby většinu toho, co vědci věděli o rané evoluci člověka.   Jak