Domů     Vanda Hybnerová: „Na venkově víte, která je roční doba“
Vanda Hybnerová: „Na venkově víte, která je roční doba“
14.8.2024

Dcera, máma a už i babička! Mimka, klaunka, herečka a čerstvě i režisérka. Chovatelka koní, ovcí, slepic a dalšího zvířectva. Žije v Praze a na Vysočině, v autě má lodičky i gumáky. A také pelechy pro psy, misky na vodu… Už dávno došla k poznání, že chlupy nejsou špína.

Umění má Vanda Hybnerová v krvi. Maminka Jana Kremanová je výtvarnicí, stále maluje, vystavuje. Jejím otcem byl báječný a slavný mim Boris Hybner. S tím se však Vanda skutečně sblížila až v dospělosti, protože od rodiny brzy odešel.

Vyrůstala s matkou a s prarodiči. „Ti byli moje základna.“

Nejmladší otužilka!

Dědeček prý byl otužilec a malou Vandu vedl ke svému životnímu stylu po svém. „Ve dvou, ve třech letech mě hodil do Vltavy a bidlem mě odstrkoval!“ Také ji ale přivedl do skautského oddílu. Byl to klukovský oddíl, a tak ji tam nechtěli. Ale děda řekl:

„Ona je skoro kluk, musíte ji vzít!“ A vzali ji! „Navykla jsem si vyrážet z Prahy s krosnou, spát v lese. Tam jsem měla tehdy nejvíc přátel, nejvíc zážitků…“ A tam někde je základ její láky k přírodě.

Říká, že: „Když strachu navléknete veselý kostým, přestanete se ho tolik bát… Bojuju srandou proti strachu. Snažím se jít ve stopách táty a ve strachuplných situacích vidět humor.“
Říká, že: „Když strachu navléknete veselý kostým, přestanete se ho tolik bát… Bojuju srandou proti strachu. Snažím se jít ve stopách táty a ve strachuplných situacích vidět humor.“

Slova jsou až druhá

Snila o tom stát kouzelnicí. Tancovala, seznamovala se s pantomimou v amatérském souboru.

„Vystupovali jsme v Branickém divadle, kde hrával i táta, chodila jsem se dívat na jeho představení.“ Po základce šla Vanda Hybnerová studovat fotografii na střední grafickou školu.

Po maturitě chtěla studovat pantomimu, jenže tehdy tu ještě žádná taková škola nebyla. „Já jsem slova na jevišti dlouho nepotřebovala.

Naučila jsem se myslet tělem, vyjadřování situací, emocí…“ Přihlásila tedy na činoherní herectví na DAMU a byla přijata. „Od té doby se snažím to kloubit… Při každé nové práci vnímám tělo jako nástroj číslo jedna, slova jsou až číslo dvě.“

Klaunský pohled na svět…

Dodnes má Vanda Hybnerová na repertoáru jak činoherní představení, tak pantomimu. V činohře dává v posledním čase přednost komediím. Jednou napsala: „Snažím se udělat všechno pro to, abyste se smáli.

Špatně jsem se učila, tak studium medicíny bylo vyloučené. Ale smích je prý lék na všechno, a ten ordinuju já.“ A pantomima? Před pár týdny dala kupř. dohromady slavnostní večer s názvem Mim session aneb Pocta Borisi Hybnerovi.

Klaunství se dědí jako jakékoliv jiné řemeslo. Je to svým způsobem filozofie, životní postoj.

V současné době, s tím, co se tu děje, je to vlastně i sebezáchovné řemeslo – z klaunského úhlu pohledu se dá vydržet i neskousnutelná realita.“ A režie! Několik let hraje s kolegyněmi standupové představení Můžem i s mužem.

Komedii o tom, co trápí ženy po čtyřicítce a jak z toho ven. „Jednou přišel pán, že už to viděl několikrát, že nás má rád a: Holky, já vám dám peníze na film!

Ale chci, abyste si ho natočily jenom vy, aby do toho nikdo jiný nevstupoval!“ A tak Vanda Hybnerová napsala na motivy představení scénář, ujala se režie a v létě by měl být biják v kinech!

Hrála na řadě pražských scén vč. např. Národního divadla, Divadla na Vinohradech, Činoherního klubu, Labyrintu, Městských divadel pražských, Dejvického divadla atd.
Hrála na řadě pražských scén vč. např. Národního divadla, Divadla na Vinohradech, Činoherního klubu, Labyrintu, Městských divadel pražských, Dejvického divadla atd.

Spolu a bez sebe…

O pár let mladšího Sašu Rašilova poznala kdysi na akademii a vzali se v roce 1993. Možná je spojovalo to, že pocházeli z uměleckých rodin.

„My jsme si s mužem na začátku prošli tím, že jsme neměli na nájem, všechno jsme budovali spolu a velice často jsme měli na věci stejný názor…“ Narodily se jim dvě dcery – Josefína a Antonie. Oba měli rozjeté kariéry, ale rodinu zvládali.

Pak koupili stavení na Vysočině a na čas se tam přestěhovali, aby dcery poznaly život v přírodě. Pořídili koně a další zvířectvo. A přitom jezdili za prací 120 km tam a 120 zpátky… Potom se do Prahy, i kvůli školám děvčat, částečně vrátili.

A za čas se v klidu rozvedli. „Člověk se sám narodí a sám zemře. Mezitím je doba, kdy se setkáváme, rezonujeme a po delším nebo kratším čase se rozcházíme… Rozhodně nebudu nikoho zrazovat od víry a naděje, že existuje něco jako navždy. Plány jsou často krásnější než jejich cíle.“

Filmy: např. Neklejte, princi! (1993), Azyl (2001), Divoké včely (2001), Štěstí (2005), Piko (2010), Křídla Vánoc (2013), Na druhý pohled (2014), Rodinný film (2015), Případ pro malíře (2016), Sněží (2019), Cesta ke štěstí (2019), Můžem i s mužem (2022)
Filmy: např. Neklejte, princi! (1993), Azyl (2001), Divoké včely (2001), Štěstí (2005), Piko (2010), Křídla Vánoc (2013), Na druhý pohled (2014), Rodinný film (2015), Případ pro malíře (2016), Sněží (2019), Cesta ke štěstí (2019), Můžem i s mužem (2022)

Herečka i koňák

Vanda Hybnerová dělí svůj čas mezi Prahu a hospodářství na Vysočině dodnes. „Jsem pražská holka a ta příroda ke mně postupně nějak přišla. Teď ji považuju za nutnost k životu a nedovedu si představit, že bych přišla o ten kus země, o který se starám.

Tam se vždycky dostanu nohama na zem. Udržuje mě to v psychické pohodě. Čekají tam na mě lopata a hrábě a úžasná zvířata. Je to můj druhý domov.“ O starší dceři Josefíně říká, že je kentaur, napůl kůň! „Je daleko větší profík než já.

Stala se z ní koňská guru. Pepina vede tréninky a má metodu, jak se s koňmi sblížit a jak rozumět koňské duši.“ I mladší Antonie řečená Toňa, která studuje herectví, koně miluje. Kde se ten vztah vzal? Kdoví.

„Je zvláštní, že i moje sestra Lenka, tátova dcera z druhého manželství, má ranč a chová koně.“

Seriály: např. Ordinace v růžové zahradě (2005), Soukromé pasti: Tatínkova holčička (2008), Dokonalý svět (2010), Cirkus Bukowsky (2013), Přístav (2016), Krejzovi (2018), Anatomie života (2021)
Seriály: např. Ordinace v růžové zahradě (2005), Soukromé pasti: Tatínkova holčička (2008), Dokonalý svět (2010), Cirkus Bukowsky (2013), Přístav (2016), Krejzovi (2018), Anatomie života (2021)

Život vepsaný v tváři

Přicházející vrásky neřeší, žádné vylepšování neplánuje. „To, co se do tváře vtiskává, je jako deník. Proč to měnit? Proč ze sebe dělat něco, co nejsem?“ Když má volno, odhazuje šminky, šperky nenosí vůbec.

„Měla jsem problém i se snubním prstýnkem!“ Jediné, co má podle ní smysl, je starat se o tělo, aby dobře sloužilo, aby mohla dál jezdit na koni.

Vnouček je láska…

Když se můj táta stal dědečkem, nenechal si tak říkat. Byl Boba. Takže já taky přemýšlím, jak si nechat říkat…“ Dceři Josefíně Jíra Rašilovové a jejímu manželovi se totiž narodil syn.

„Pořád nejsem přesvědčená, že jsem babka, ale dcera mi to nedaruje. Pořád říká: Jdeme za babičkou! Ale je tady ještě moje maminka a jí se neříká prababička, ale babička.

Takže já jsem takový mezičlánek…“ Vanda Hybnerová si prý ráda najde čas a vnoučka hlídá. „Neskutečně mi to nabíjí baterky. On je zhmotněná ryzí láska…

Předchozí článek
reklama
Související články
15.9.2024
Doba, kdy se do lázní jezdilo výhradně na léčení po nemoci, na měsíc, a hlavně se žádankou od lékaře, už je pryč. Novým trendem je Medical Wellness, kombinace profesionální léčebné kúry s wellness programem a aktivním odpočinkem. Do lázní dnes Češi míří hlavně za prevencí a posílením zdraví a imunity. Současně mnohem více než dřív žádají profesionální zdravotnické služby v podobě konzultace
10.9.2024
Osvobození od telefonních drátů se přeměnilo na novou závislost, která má dokonce mezinárodní klasifikaci nemocí: F63.8. A jaký máte vztah vy s vašim mobilem? Šťastný, anebo připomíná otrokářství? Dvě třetiny lidí si zkontroluje mobil bezděky i tehdy, když nezvoní, nepípá a ani nevrní. 59 % lidí přiznává, že si bere telefon i do koupelny a na toaletu. Než se objevily chytré telefony, připojovali
27.8.2024
Počasí panující za okny, a předpověď na další dny, nás přesvědčují o tom, že letní počasí se ještě zdaleka nevzdává. Skluzavku, tobogány, skákací hrady… to vše děti milují. Proto tak rády chodí do zábavních center. A proč jim podobné radovánky nepřipravit doma, na zahradě? Když přijedou malí caparti za babičkou a dědečkem, je to vždy pozdvižení. Jak jim ale udělat radost v tom největším horku? Ob
25.8.2024
Je narozen ve znamení Berana, takže tvrdá palice. Občas prý vybouchne. Zpěvák a tanečník. Herec, který se proslavil rolí Karla Dvořáka v seriálu Vyprávěj. A také manžel a milující táta. Roman Vojtek trávil z části v rodném Vsetíně a z části na chalupě v Novém Hrozenkově. V ní se narodila jeho maminka, žili tam prarodiče a on a jeho o tři roky mladší sestra tam bývali každý víkend, každé prázdn
21.8.2024
Šachy nebo Člověče nezlob se už nemusíte hrát jenom doma. Zkuste si pořídit figurky ve větší velikosti a pak si na zahradě k nim upravit terén. Uvidíte, že vás to začne bavit! A co vše lze na zahradě hrát? Šachy Tato společenská hra je v dnešní soutěžní podobě považovaná i za odvětví sportu, a má dokonce už charakter vědy. Cílem hry je mat, tedy takové napadení soupeřova krále, které nelze odv
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vybrat správné ponožky není jen tak
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde […]
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Milujete pizzu? Kupte si na ni pec
Tajemství skvělé pizzy nespočívá jen v ingrediencích či tloušťce těsta. Pokud si ji chcete připravit ve vlastní kuchyni, musíte mít také kvalitní pec určenou právě na pizzu. Dnešní pizzy mají mnoho podob, chutí, při jejich přípravě střídáte různé ingredience, ale přece jen ta pravá italská je jen jedna. I ta může mít mnoho podob – […]
Patchwork: Vyrobte si polštářek s kočičkou
Nadchne především děti, ale naparádit s ním můžete i postel v ložnici. A když budete mít zbytky tmavších látek ladící s obývákem, bude se hodit i tam. Budete potřebovat: – zbytky barevně sladěných bavlněných látek – 0,5 m látky na vnitřní polštářek – duté vlákno na výplň – 2 knoflíky – 0,5 m jednostranně nalepovacího […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Bitva u Slavkova? Vždyť byla jinde!
epochaplus.cz
Bitva u Slavkova? Vždyť byla jinde!
Nedaleko se ozve ohlušující rána z děla. Velitel stiskne opratě. Tohle nevypadá dobře. „Pane! Pane! Rozkazy!“ Vyděšený mladík mu souká do ruky papír. Oči přelétnou slet písmen. Jednou. Podruhé. Je to sice rusky, ale smysl to žádný nedává. A navíc, vřava už přeci dávno začala…   Impozantní, 4 metry hluboký prostor o rozměrech 4,5 x
Perla Atlantiku – Madeira
nejsemsama.cz
Perla Atlantiku – Madeira
Právě září je nejspíš tím nejlepším měsícem, kdy se vypravit na ostrov Madeira. Oceán je tu příjemně vyhřátý a uniknete také náporu turistů v hlavní sezoně. Na mapě možná působí daleko, ale vězte, že vás od pohádkové dovolené na ostrově Madeira dělí jen čtyři hodiny letu. Madeiře se přezdívá „ostrov věčného jara“, a to právem, protože tu celoročně
Sousedka ze mě tahala peníze
skutecnepribehy.cz
Sousedka ze mě tahala peníze
Byla to taková chudinka. Samoživitelka se dvěma dětmi a dluhem na krku. Byla na všechno sama a měla přece jenom mě. Nastěhovala se jednou odpoledne, tiše a jakoby kradmo. Alespoň mi to tak přišlo. S nikým se nebavila. Upekla jsem koláč a šla ji přivítat. Bylo zřejmé, že jí moje gesto udělalo radost. Do bytu mě ale nepozvala.
Česká perla na břehu Černého moře
epochalnisvet.cz
Česká perla na břehu Černého moře
Jedinečný zážitek v netradiční zemi skýtá Magnetic Beach Resort, který najdete přímo na pobřeží Černého moře v Gruzii. Hotelový komplex postavený českými majiteli a firmami patří mezi nejluxusnější v regionu. Ve spojení s panenskou přírodou a skvělými službami nabízí ideální příležitost prozkoumat nová území.   Vítejte ve světě, kde se snoubí starověká historie s moderními vlivy. Gruzie nabízí
Krůta na pomerančích
tisicereceptu.cz
Krůta na pomerančích
Krůtí maso se dá připravit na mnoho způsobů, ale na pomerančích, jak ji připravuje šéfkuchař Radek Pálka si opravdu pochutnáte, a ještě budete mít ten správný pocit, že jíte zdravě. Ingredience
Léčivé studánky v Česku: Prameny živé vody na našem území?
epochanacestach.cz
Léčivé studánky v Česku: Prameny živé vody na našem území?
Na našem území lze najít mnoho studánek, které mají údajně léčivou sílu. Proč si tedy neudělat výlet a nenačerpat zdraví tryskající přímo ze země? Prozradíme, kde se některé z blahodárných pramenů nacházejí. 1 Zázraky Panny Marie Studánka: šumavské Lurdy Místo: Srní Na tomto místě se v 19. století zjeví Panna Maria, od té doby sem
Můžeme tím, co jíme, snížit riziko rozvoje rakoviny?
21stoleti.cz
Můžeme tím, co jíme, snížit riziko rozvoje rakoviny?
Rakovina je na vzestupu, v řadě vyspělých zemí překonává co do počtu obětí i ty, kteří zemřou na onemocnění srdce. V poslední době přibývá zejména mladých lidí, kteří trpí nejrůznějšími typy rakoviny.
Mistr katastrofa vyplul s bombou na ryby
historyplus.cz
Mistr katastrofa vyplul s bombou na ryby
„A budeme moct dneska jet na ryby?“ žadoní dvojčata, vnuci lorda Mountbattena. Konečně se srpnové počasí umoudřilo, nad Severním Irskem se vyčasilo. Rodina se vydává na moře. Bezstarostná vyjížďka se však změní v jatka. Živí se zpět všichni nevrátí. Atentát z 27. srpna 1979, za nímž stojí Prozatímní irská republikánská armáda (PIRA, pokračovatelka IRA), byl však namířen
Peugeot E-3008 a E-5008 LONG RANGE s nejdelším dojezdem v kategorii SUV
iluxus.cz
Peugeot E-3008 a E-5008 LONG RANGE s nejdelším dojezdem v kategorii SUV
Nové modely Peugeot E-3008 a E-5008 mohou díky bateriím s označením „Made in France“ nyní nabídnout dojezdy, které jsou v rámci trhu SUV nejlepší. U Peugeotu E-3008 se jedná o 700 km, u Peugeotu E-500
Sáro Korbelová bacha na Zacha!
nasehvezdy.cz
Sáro Korbelová bacha na Zacha!
Její hvězda stoupá strmě vzhůru a ctitelů přibývá, a to i z řad hvězdných kolegů. Sára Korbelová (22) ze seriálu Ulice jde z role do role. Natáčí nový seriál Případ tanečnice, kde se potkává se sy
Inspirativní prostor pro učení i hry
rezidenceonline.cz
Inspirativní prostor pro učení i hry
Vytvoření místa vhodného pro děti školního a studentského věku je klíčové pro podporu jejich růstu a osobního rozvoje. Správně zařízený pokoj pak nabízí vše, co je nezbytné pro tuto důležitou životní etapu. Výběr vybavení vyžaduje promyšlený přístup s důrazem na ergonomii, multifunkčnost, osobní styl i moderní technologie, jehož cílem je vytvoření komfortního stylového prostředí pro
Tragická havárie nad Československem: Sestřelila letadlo ze Stockholmu armáda?
enigmaplus.cz
Tragická havárie nad Československem: Sestřelila letadlo ze Stockholmu armáda?
Letadlem na cestě ze švédského Stockholmu do Záhřebu v někdejší Jugoslávii krátce po překročení hranic Československa otřese silná exploze. Stroj se nekontrolovatelně řítí k zemi a 27 lidí na jeho pal