Domů     Aby vám výstřih slušel
Aby vám výstřih slušel
31.5.2024

Roli hraje jak tvar výstřihu, tak správná péče o pokožku v dekoltu.

Nemyslete si, že stačí vnady prostě jen odhalit. Poprsí výrazně ovlivňuje i celkový dojem z postavy a harmoničnosti proporcí. Své míry nezměníme, ale dojem můžeme hodně ovlivnit správně vybraným tvarem výstřihu. Víte, jaký vám nejvíce sluší?

3 univerzálně slušivé

Široký kruhový výstřih je ideální tvar pro všechny typy postav. Dobře vypadá i při větší nadváze.

Véčkový výstřih je dobrou volbou pro většinu žen. Opticky dokáže protáhnout krátký široký krk a zjemnit mohutnější ramena a hruď.

Vyhnout by se mu měly jen ženy s hranatými rysy obličeje, ty by měly sáhnout spíš po oděvech s oblými tvary výstřihu.

Rovný střih s prádlovými ramínky působí velice žensky a dovolit si ho mohou drobnější i vyvinutější postavy. Nelichotivě působí jen při výrazné hubenosti.

4 jen pro někoho

Voda, jak se tento typ volně nařaseného výstřihu vyzývá, je skvělou volbou pro postavy s disproporcí mezi kratším trupem a delšíma nohama, kterým pomůže k harmoničtějšímu dojmu. Obecně sluší spíše štíhlým ženám, při mohutnějším poprsí je nevýhodný.

Lodičkový výstřih podtrhne ladnost dlouhého štíhlého krku. Při opačných proporcích se mu vyhněte. Skvělý je také pro ženy s úzkými rameny nebo postavou ve tvaru písmene H, neboť přesouvá pozornost od širšího pasu k jemnější ramenní partii.

Carmen čili výstřih odhalující s dekoltem také ramena působí velmi sexy, proto je také vhodný pro mladší ročníky. Uvažte ovšem, co bude odhalovat, zda mají ramena pěkný oblý tvar.

Problematický je při zjevné podváze, ale na druhou stranu nesluší ani hodně korpulentním ženám.

Límeček u polo trička hraje podstatnější roli než vlastní výstřih, který je nevýrazný. Tato úprava bude slušet štíhlým drobným ženám, protože opticky posílí úzká ramena. Naopak mohutnější postavy s objemnějším poprsím by se mu měly vyhnout.

Pro ně jsou lepší volbou módní košile s límečky a rozepínací knoflíkovou lištou, které vytvoří zeštíhlující výstřih svislého tvaru.

2 problematické

Malý výstřih s raglánovými rukávy opticky deformuje postavu, upozorňuje na mohutnost poprsí i krátký široký krk. Stylově se pojí hlavně se sportovním oblečením a k tomuto účelu je lepší ho ponechat.

Bez rukávů ztrácí kulatý výstřih okamžitě své přednosti a opticky zvětšuje trup a nechá vyboulit břicho. Bez újmy na kráse ho mohou nosit jen štíhlé ženy.

A ještě pěknou pokožku!

Slušivý výstřih si říká také o pěknou hladkou pokožku dekoltu. Jenže s tím bývá s přibývajícími roky stále větší problém. Je to tím, že v těchto partiích je tenčí nejen kůže, ale i tuková vrstva pod ní.

Také mazové žlázy jsou zde zastoupené jen sporadicky. Proto kůže v dekoltu tak snadno ztrácí hladkost a pevnost, je suchá a olupuje se. Citlivě reaguje také na slunce a poškození se brání zvýšenou pigmentací.

Ideální je těmto nežádoucím změnám předcházet správnou péčí, protože scvrklá kůže a pigmentové skvrny si říkají spíš o zakrytí než vystavení ve výstřihu. Naštěstí se dá i zanedbaná péče dohnat, a to i domáckými prostředky.

První krok je gommage

Choulostivé kůži krku a výstřihu prospěje šetrné odstraňování odumřelé povrchové vrstvy buněk. Lépe než peeling se k tomu hodí jemný gommage, protože nedráždí mechanicky.

Po odstranění vrstvy odumřelých buněk naneste pleťovou masku nebo aspoň silnou vrstvu výživného krému a nechte asi 20 minut působit.

Denní péče

Kvůli zvýšenému sklonu k suchosti je třeba kůži v dekoltu dodávat hydrataci, proto jsou pro denní péči nejvhodnější krémy pro suchou pleť. Velmi užitečné mohou být ale i anti-aging přípravky určené na obličej.

Užitek z nich bude mít i choulostivá pokožka dekoltu. Obsahují látky, které jí dodají na plnosti, například kyselinu hyaluronovou. Ta na sebe intenzivně váže vlhkost, a tím udržuje pevnost a pružnost pokožky.

Domácí masky

* Avokádová

Díky vysokému obsahu olejů a vitaminu E pleť zvláčňuje a regeneruje. Uklidňuje podráždění a podporuje hojení. Rozmixujte dužinu z 1 avokáda a přidejte trochu mletých ovesných vloček podle potřeby.

* Se žloutkem

Je variantou předchozí masky, protože účinek avokáda můžete šikovně posílit přidáním žloutku. Ten je bohatý na přírodní lecitin a vitamin A, díky nimž regeneruje a hydratuje.

Do rozmixovaného avokáda přidejte 1 žloutek, lžičku medu a podle potřeby trochu tučného tvarohu. Naneste na pleť. Po cca 20 minutách šetrně smyjte.

* Banánová

Regeneruje, vyživuje a viditelně zjemňuje pleť. Vyhlazuje drobné vrásky. Pro přípravu použijte 1 hodně zralý banán, rozmačkejte ho nebo rozmixujte a přijdete 1 žloutek a 1 lžíci tvarohu. Nechte působit aspoň 15 minut, pak opláchněte teplou vodou.

* Bílková

Běžně se sice doporučuje pro mastnou pleť, ale díky své schopnosti vypnout kůži působí jako jakýsi minilifting, který vylepší vzhled dekoltu. Vyšlehejte dva bílky se dvěma lžícemi citronové šťávy a naneste na krk a dekolt. Už po 5 minutách opláchněte.

Pozor na…

… slunce: UV záření poškozuje nejen povrch kůže, ale současně také kolagenová a elastinová vlákna podpůrné vrstvy. Ta se rozpadají a na kůži pak vznikají nerovnosti, hrbolky a vrásky.

Proto je třeba kůži ve výstřihu chránit krémy proti slunci s SPF aspoň 30, a to i na běžné chození venku. Doporučuje se používat je od dubna do konce září, kdykoli máte dekolt odhalený. Lze tak zpomalit ochabování kůže i omezit výskyt pigmentových skvrn.

… rychlé hubnutí: To s sebou přináší i ztrátu objemu prsou, což se na kůži projeví ochabnutím a ztrátou pevnosti a pružnosti. Opětovný přírůstek na váze přitom nemusí vzhled poprsí zlepšit.

Proto je vhodnější hubnout jen pomalu a postupně a vyhnout se radikálním dietám.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Předchozí článek
Související články
27.9.2024
Obdivujete nádherné fondánem nebo marcipánem potažené dorty v kuchařkách i na internetu a přemýšlíte, že se do toho jednou také pustíte, ale pořád ne a ne se k tomu odhodlat? Obavy z toho, jestli potahování zvládnete, jsou pochopitelné, protože práce s marcipánem nebo fondánem už vyžaduje trochu cukrářských zkušeností, a tak by se vám možná hodilo pár rad cukrářky Olgy Ceralové. Nakonec zjistíte,
26.9.2024
Med se k pěstění krásy používá od nepaměti. A ve vlastnoručně vyrobené kosmetice budete mít jistotu, že je ho tam poctivá porce. Med umí hodně. Intenzivně hydratuje pleť i vlasy, hojí rty, regeneruje suchou pokožku, brání infekcím na kůži. Umí dokonce změkčit zatvrdlou kůži na patách. Hodí se pro všechny typy pleti, pozor jen při alergiích. Balzámy na rty * S kokosovým tukem Budete potřebov
18.9.2024
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde tlačit. Je číslování zrádné? Jak kdy. V obchodech se setkáte s různým zna
22.8.2024
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou barvu pečlivě rozmíchejte. K
31.7.2024
Tajemství skvělé pizzy nespočívá jen v ingrediencích či tloušťce těsta. Pokud si ji chcete připravit ve vlastní kuchyni, musíte mít také kvalitní pec určenou právě na pizzu. Dnešní pizzy mají mnoho podob, chutí, při jejich přípravě střídáte různé ingredience, ale přece jen ta pravá italská je jen jedna. I ta může mít mnoho podob – od klasické Neapolské, až po Margheritu. Čechům ale prý nejvíc chu
reklama
Šikovné tipy
Patchwork: Vyrobte si polštářek s kočičkou
Nadchne především děti, ale naparádit s ním můžete i postel v ložnici. A když budete mít zbytky tmavších látek ladící s obývákem, bude se hodit i tam. Budete potřebovat: – zbytky barevně sladěných bavlněných látek – 0,5 m látky na vnitřní polštářek – duté vlákno na výplň – 2 knoflíky – 0,5 m jednostranně nalepovacího […]
Správná péče o vlasy se vyplatí
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete […]
Kosmetické triky: Buďte mléčně krásná
Mléko má v kosmetické péči pradávnou tradici. Používala ho prý Kleopatra, Napoleonova manželka Josefína i císařovna Sisi. Proč je tedy nenapodobit. * Regenerační koupel Mléčný tuk působí mimořádně blahodárně na pleť, nejspíš proto, že se zčásti podobá našemu vlastnímu kožnímu tuku. Nejdřív ji zvláční a uvolní napětí suché kůže, pak na ní kyselina mléčná pomůže […]
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Voňavý domácí chléb
tisicereceptu.cz
Voňavý domácí chléb
Upečte si s námi dvakrát kynutý domácí chléb. Příprava je trochu delší, ale věřte, že výsledek opravdu stojí za to! Suroviny 1 kg pšeničné chlebové mouky + trochu na hnětení 1 kostka čerstvého
Jezdecký ranč brazilské tomodelky
rezidenceonline.cz
Jezdecký ranč brazilské tomodelky
Nemovitost koupila Gisele Bündchen kvůli své mladší dceři, nadšené „koňařce“. Areál totiž kromě čerstvě zrekonstruovaného domu s devíti ložnicemi, fotbalového hřiště, tenisových kurtů, bazénu s nekonečnou hladinou a vodními prvky, vířivkou a fontánkami, zahrnuje především dva jezdecké okruhy a desítku stání pro koně. Southwest Ranches, který se nachází poblíž Everglades, zhruba na půl cesty mezi
Francouzské pekařství PAUL oslaví Mezinárodní den kávy netradiční specialitou
iluxus.cz
Francouzské pekařství PAUL oslaví Mezinárodní den kávy netradiční specialitou
Mezinárodní den kávy je oslavou lahodně hořkého nápoje, bez kterého si většina z nás nedokáže nebo spíš nechce svůj den ani představit. To dobře ví ve francouzských pekařstvích PAUL, kde pro zákazníky
V českých botanických zahradách procestujete celý svět
epochanacestach.cz
V českých botanických zahradách procestujete celý svět
Víte, že Česká republika patří k velmocem, co se týče botanických zahrad? Máme jich desítky, některé se dokonce mohou pochlubit výpěstky světového významu. Pojďme si některé oázy zeleně představit blíže. Největší a zřejmě také nejznámější českou zahradou je pražská botanická zahrada, kterou naleznete v Tróji nedaleko zoo. Návštěvníkům se chlubí obří sbírkou 15 tisíc druhů
Další modelka do televize!
nasehvezdy.cz
Další modelka do televize!
Zdá se, že se historie opakuje. Hokejista Jaromír Jágr (52) si najde modelku a ta poté skončí v televizi jako ostře sledovaná moderátorka. Své o tom ví nejen jeho bývalé partnerky Iva Kubelková (47
Můj půlnoční lektvar lásky
skutecnepribehy.cz
Můj půlnoční lektvar lásky
Na chlapy jsem měla smůlu. Uchýlila jsem se proto k bílé magii. Uprostřed tvorby kouzelného lektvaru se pan Pravý objevil u dveří. Od rozvodu uběhlo patnáct let. Nevěděla jsem, že bude tak těžké někoho blíž poznat. Fajn chlap nikde, a tak jsem přečetla mnoho knížek, které radily, jak na to. Byla jsem dokonce i na kurzu hledání lásky. Nakonec
Legenda O sedmi spáčích: Komu patří obrovské hroby v Tunisku?
enigmaplus.cz
Legenda O sedmi spáčích: Komu patří obrovské hroby v Tunisku?
Na jihu Tuniska se nachází slavná osada Chenini, kam se sjíždějí turisté z celého světa. Neláká je sem pouze dávné skalní město, ale i bílá mešita Sedmi obrů, v jejímž okolí se nacházejí podivné obrov
7 tajemství úplňku
nejsemsama.cz
7 tajemství úplňku
To, že má úplněk vliv na naše tělo, věděli již naši předci. Šamani ten čas využívali pro svá kouzla, babky bylinkářky na sběr vzácných bylinek. O tomto magickém čase ale kolují nejrůznější fámy. Co je pravda a co lež? Blížící se úplněk v mnohých z nás podvědomě často vyvolává podráždění. Kromě toho vnímavější lidé pociťují urputné bolesti hlavy, emoční labilitu, problémy s tlakem,
Až 39 milionů lidí by v příštích 25 letech mohly zabít odolné superbakterie
21stoleti.cz
Až 39 milionů lidí by v příštích 25 letech mohly zabít odolné superbakterie
Objev antibiotik představoval pro lidstvo dlouhou dobu spásu, odhaduje se, že jen samotný penicilin zachránil 82 milionů životů. Jenže živé organismy se vyvíjejí, bakterie nevyjímaje, a tak si proti a
7 nejmocnějších králů na křížových výpravách: Uctívaní hrdinové, prospěcháři, dobrodruzi s manželkou za zády
historyplus.cz
7 nejmocnějších králů na křížových výpravách: Uctívaní hrdinové, prospěcháři, dobrodruzi s manželkou za zády
Mamlúkové ustupují. „Za nimi!“ volají úspěchem povzbuzení křižáci. Pronásledují nepřítele až do nepřehledného bludiště ulic, a to se stane jejich zkázou. Rozdrobené oddíly ztrácejí veškeré taktické výhody. Křižáci jsou nemilosrdně pobiti, osud sedmé křížové výpravy zpečetěn. Egypťané pak inkriminované město v deltě Nilu nazvou Al-Mansura, Vítězné.   Zažít dobrodružství, prokázat odvahu, proslavit se, vydělat jmění
Nevyřešená vražda otce rodiny: Policie stále pátrá po vrahovi
epochaplus.cz
Nevyřešená vražda otce rodiny: Policie stále pátrá po vrahovi
Rodinná dovolená v kalifornském kempu se pro Tristana Beaudetteho a jeho dvě malé dcery změnila v noční můru. Muž byl během spánku zastřelen a jeho dcery spaly nevědomky vedle jeho mrtvého těla. Policie stále pátrá po vrahovi a rodina vypsala vysokou odměnu za jakékoli informace vedoucí k jeho dopadení. Dcery klidně spí vedle mrtvého otce
Energetičtí upíři: Denně chodí kolem nás, aniž bychom o tom věděli
epochalnisvet.cz
Energetičtí upíři: Denně chodí kolem nás, aniž bychom o tom věděli
Také jste se báli upírů, když jste byli dětmi? To jste ještě nevěděli, že skutečně existují. Akorát tihle jsou obtížně rozpoznatelní a nesají krev. Místo ní z nás mají sát energii, a to je prý činí mimořádně nebezpečnými! Upíři jsou pro spisovatele a filmaře mimořádně vděčným tématem. Jen málokdo nezná legendární román Drákula z pera