Domů     Něco dobrého (nejen) pro vegany
Něco dobrého (nejen) pro vegany
7.10.2023

Ať už čekáte návštěvu nebo je veganem někdo ve vaší rodině, přichystat pohoštění, které by chutnalo všem, vyžaduje důkladnou přípravu. Máme pro vás několik inspirací.

Definice toho, co vegan jí, je jednoduchá – na talíř se může dostat jen to, co vyrostlo ze zeminy. Oproti vegetariánům se tedy vegani zříkají i potravin živočišného původu, které nevyžadují porážku zvířat. Nejedí med, mléko, mléčné výrobky ani vejce. Odmítnou i aspik, pokud je ze želatiny.

Náhražky: Ano, či ne?

Maso nahrazují na veganském i vegetariánském jídelníčku alternativy ze sóji i méně obecně známý seitan a tempeh.

Pro přípravu společného pohoštění je ovšem lepší zůstat u tradičních surovin, které nevyvolají rozpaky nebo nechuť u běžně s stravujících lidí u stolu.

Bombajské brambory

(viz úvodní fotografie)

* 1 kg baby brambor * 1 červená cibule * 1 zelená chilli paprička * 2 stroužky česneku * 1 lžička garam masaly * 1 lžička kurkumy * ½ lžičky chilli * 1 ½ lžičky mletých hořčičných semen * ½ lžičky mletého římského kmínu * 1 lžička mletého koriandru * šťáva z půlky citronu * sůl * olej *

– Brambory uvařte, stačí 12 až 15 minut, po vychladnutí oloupejte.

– Nakrájejte cibuli a papričku a osmažte na pánvi. Po dvou minutách přidejte koření, krátce prohřejte a podlijte asi 50 ml vody.

– Přidejte brambory, promíchejte a nechte pod pokličkou asi 5 minut dusit, občas promíchávejte. Ke konci ještě přelijte citronovou šťávou a podle chuti přisolte.

Brambory s růžičkovou kapustou

* 750 g brambor * 500 g růžičkové kapusty * 3 stroužky česneku * 1 velká cibule * 1 lžička mletého rozmarýnu * půl kostky bujónu *

– Brambory uvařte ve slupce a pak oloupejte. Kapustičky rozpulte a pak povařte asi 5 minut a přeceďte.

– Na pánev dejte olej a pokrájenou cibuli. Nechte zpěnit, pak přidejte prolisovaný česnek, krátce prohřejte a podlijte asi 100 ml vody. Přihoďte asi půlku kostky bujónu, podle chuti i více.

– Vložte pokrájené brambory a kapustičky, okořeňte mletým rozmarýnem. Na malý plamen prohřívejte asi 5 minut a promíchávejte.

Muškátová dýně na kari

Na kari pastu: * 2 cibule * 3 lžíce oleje * 2 stroužky česneku * 1 lžička jemně nastrouhaného zázvoru * 2 lžíce směsi kari koření * 2 lžíce celozrnné mouky *

Na dušenou zeleninu: * 2 mrkve * 2 větší brambory * 300 g muškátové dýně * ½ jablka * 75 g mraženého hrášku * sojová omáčka *

– Nejdřív si připravte kari pastu: Cibuli pokrájenou na kolečka smažte několik minut při nízké teplotě, ke konci přiklopte, aby zvlhla. Pak přidejte prolisovaný česnek, strouhaný zázvor a kari a za stálého míchání ještě chvíli duste.

Poté zasypejte moukou a opět nechcete prohřát, podle potřeby přidejte trochu vody. Pak stáhněte ze sporáku.

– V dalším hrnci opečte na oleji na kousky pokrájenou dýni, mrkev a brambory. Podlijte, osolte a duste do změknutí. Přidejte nastrouhané jablko, mražený hrášek a podle chuti kari pastu a sojovou omáčku.

– Jako příloha se hodí rýže.

Falafel

* 250 g sušené cizrny * 2 stroužky česneku * 2 šalotky * lžička soli * ½ lžičky římského kmínu * špetka kajenského pepře * nasekané zelené bylinky *

– Cizrnu namočte nejméně na 12 hodin, aby nabobtnala. Poté ji slijte, propláchněte a po částech rozmixujte, aby nebyla úplně hladká, ale vznikly drobné hrudky asi jako kuskus.

– Rozmixovanou cizrnu pak promíchejte s nakrájenou šalotkou, prolisovaným česnekem, kořením a nasekanými bylinkami – může to být petrželka, libeček, ale i pažitka.

– Tvořte malé placičky nebo koule a osmažte.

Tip: Tento recept má mnoho variant výběru koření, takže ho můžete přizpůsobit svým chutím.

Čokoládová zmrzlina

* 2 měkká avokáda * ½ šálku mandlového mléka * 2 lžíce kokosového másla (rozšlehané kokosové dužiny) * 4 lžíce kakaového prášku * vanilka * cukr nebo sladidlo podle chuti *

– Ingredience rozmixujte dohladka, podle chuti oslaďte.

– Vlijte do zmrzlinového strojku. Pokud ho nemáte, tak do mísy, kterou vložíte mrazáku asi na 3 hodiny. Průběžně pak směs promíchávejte.

– Kopečky zmrzliny můžete posypat sekanými ořechy, kokosem nebo ozdobit kousky ovoce.

Panforte

* 40 g mandlí, část oloupaných * 30 g vlašských ořechů * 30 g lískových ořechů *

75 g hladké mouky * 3, 5 g perníkového koření * 13 g kakaového prášku * 30 g kandované pomerančové kůry * 30 g sušeného ovoce * 75 g tmavé čokolády * 25 g oleje * 63 g krupicového cukru * 63 g sirupu ke slazení *

– Ořechy a mandle rozmístěte na plech nechte asi 10 minut prohřívat v troubě při 140 °C. Pak je vyndejte a nahrubo nasekejte.

– Smíchejte mouku s kakaem a kořením, pak přidejte sušené ovoce a pomerančovou kůru.

– Čokoládu, cukr, olej a sirup rozpusťte ve vodní lázní a dobře rozmíchejte, pak přidejte nasekané ořechy a vše vlijte do mísy s moukou. Dobře promíchejte a vlijte do formy vyložené pečicím papírem.

– Pečte 10 až 12 minut na 170 °C.

– Dezert nakrájejte na kousky ještě před vychladnutím, protože pak ztvrdne. Dobře zabalený v celofánu má velmi dlouhou trvanlivost, takže se dá připravit do zásoby.

V Itálii, odkud inspirace pochází, se panforte připravuje na Vánoce a podává se ke kávě nebo vínu a v nápoji se namáčí.

Doporučujeme: Tyto dva recepty a návody na spoustu dalších dobrot najdete v knize Petry Stahlové Moderní veganské recepty

Kam za dalšími recepty: Bohatým zdrojem je internet, v češtině se můžete podívat například na weby Vegmania.cz.

Foto: Shutterstock a z publikace Moderní veganské recepty Petry Stahlové

Související články
2.4.2025
Zůstal vám doma tři dny starý chleba, který už se nikomu jíst nechce, ale vyhazovat ho je taky škoda? Možná by se dal ještě skvěle zužitkovat a zároveň byste si mohli pochutnat. Ceny pečiva vystřelily za poslední měsíce do výše, o níž se nám dřív ani nezdálo, a tak jsme připravili tipy, jak chléb využít do posledního krajíčku. Nápadů je více, tudíž se nám sem ani všechny nevejdou. Jednu radu si v
28.3.2025
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a rychlost jsou také důležité doplňkové funkce. J
27.3.2025
Máme je rádi už proto, že vyřeší večeři i pohoštění, a většinou nám i ušetří peníze. Navíc můžeme zpracovat spoustu surovin, které nám doma přebývají, a fantazii se meze nekladou. A pokud vás právě nic nenapadá, přinášíme trochu inspirace. Vajíčková 3 vejce, 1 lžička plnotučné hořčice, 4 lžíce másla, pažitka, sůl, pár kapek citronové šťávy, špetka cukru, sladká paprika, lžička olivového oleje 1
25.3.2025
Kozí sýr nemá jednu chuť ani texturu: Může být vyzrálý i sametově hladký, plísňový nebo pikantní, drobivý či přírodně jemný a snadno roztíratelný, stejně jako doladěný kořením. A seženete jeho různé druhy dnes téměř v každém supermarketu. Dokonce existuje řada kozích farem, které prodávají domácí kozí sýry i v bio kvalitě. Asi si ale řeknete, proč byste ho měli jíst. Protože je zdravý Kozí mlé
21.3.2025
Cibule není jenom přírodním elixírem pro léčbu neduhů, ale hlavně kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Cibulačku a smažené cibulové kroužky asi všichni známe. Ale co zkusit cibulovou pizzu z listového těsta, cibulovou pomazánku nebo cibulový koláč? Smažené kroužky Potřebujete: 3 velké cibule, 1 lžíci solamylu, 6 lžic hladké mouky, 2 vejce, mletý pepř, 6 lžic piva, olej na s
reklama
Šikovné tipy
Lepicí váleček odstraní nejen chlupy
Původně byl sice určen pro majitele chlupatých domácích mazlíčků, aby jim pomohl zbavit oděv od chlupů, jenže tenhle šikovný pomocník umí víc než očistit kabát či sukni. Lepicí váleček stojí pár korun a určitě se vyplatí, když ho budete mít nejen doma ve skříni, ale i třeba v miniverzi v kabelce. Poradí si totiž s […]
Rozkvetlá kartička místo pugétu
Hodí se jako pozornost, ale i na výzdobu domova, když ji zarámujete. Navíc tak zužitkujete i drobné zbytky látek a galanterie. Potřebovat budete kus pevného kartonu, krepový papír, lepidlo a zmíněné zbytky látek, stužek či krajek. Předem je třeba také promyslet, zda obrázek bude zavěšený nebo instalovaný ve stolním rámečku, a podklad podle záměru upravit. […]
Dáte si kaki?
Určitě vás každý rok lákají ty zářivě oranžové plody, a kdo je už někdy zkusil, sáhne po nich, jen co se objeví. Pokud patříte mezi ty, kdo k tomu ještě nesebrali odvahu, je čas to napravit. Kde se vzalo? Pochází z jihovýchodní Asie, v Číně se prý pěstovalo už před 2000 lety a je plodem […]
Vyměnit zámek dokážete sami
Nedělá se to sice často, ale důvodů k výměně může být víc, například když někdo z rodiny ztratí klíče, když jste se nastěhovali do nového bytu, nebo když chcete lepší zabezpečení. Navíc výměna zámku profesionálem není nejlevnější. A i když se vám to bude zdát složité, krásně to zvládnete sami a ušetříte. Vlastně budete potřebovat […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dojdou bez velrybího trusu zásoby fosforu?
epochaplus.cz
Dojdou bez velrybího trusu zásoby fosforu?
Velryby nenabízí jen fascinující podívanou, gejzíry a zpěv. Taky kadí a fungují jako mořská kamionová doprava, převážející živiny potřebné pro život. Třeba fosfor. Bez fosforu se neobejde žádný živý organismus. Tvoří kostru molekuly DNA a je také součástí adenosintrifosfátu (ATP), nuleotidu, který buňce slouží jako palivo pro chemické reakce. Potřebujeme ho, aby kosti byly pevné,
Orientální palác uprostřed pouště
rezidenceonline.cz
Orientální palác uprostřed pouště
Její ladné křivky, uspořádání i barevnost vykazují charakteristiky exotické marocké architektury. Rezidence plná kleneb, kupolí, okouzlujících nádvoří, zahrad a extravagantní dekorativnosti dýchá tajemnou krásou, za níž stojí mimo jiné i zruční autentičtí řemeslníci. Casbah Cove je zosobněným snem chicagského realitního investora, který je sám horlivým amatérským dekoratérem. Poté, co našel vhodný pozemek pro svůj projekt,
Máte podlitiny po každém bouchnutí? Špatná srážlivost krve je vždy varovným signálem
epochalnisvet.cz
Máte podlitiny po každém bouchnutí? Špatná srážlivost krve je vždy varovným signálem
Zatímco zdravý člověk může bez zdravotních následků ztratit až 15 % své krve, někteří lidé tuto schopnost nemají. Nemusí se vždy jednat o vrozený problém, jako například u hemofilie. Zvýšená krvácivost se může rozvinout během života a poukazovat na jiné zdravotní problémy. Přitom krevní srážlivost, zdokonalovaná evolucí po miliony let, je klíčová pro přežití
Charles Leclerc: nový ambasador značky Chivas Regal
iluxus.cz
Charles Leclerc: nový ambasador značky Chivas Regal
Chivas Regal, ikona skotské whisky, navazuje globální spolupráci s Charlesem Leclercem – jezdcem Formule 1 a jednou z nejvýraznějších osobností týmu Scuderia Ferrari. Spojuje je vášeň pro mistrovst
Citronová rýže s kešu ořechy
nejsemsama.cz
Citronová rýže s kešu ořechy
Rýži na indický způsob podávejte samotnou či jako přílohu k masu. Ingredience: 150 g basmati rýže 1 citron 1 lžíce olivového oleje máslo 1 menší chilli paprička 1 lžička kurkumy ½ lžičky římského kmínu 30 g kešu oříšků ½ granátového jablka sůl hrst čerstvé koriandrové natě Postup: Rýži propláchněte a uvařte podle návodu v osolené
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne až další víkend, ale už tuto sobotu 29. března 2025 zvou Koněpruské jeskyně na Berounsku na Jarní probouzení domu přírody Českého krasu. Javoříčské jeskyně na Olomoucku zase v sobotu chystají oblíbené Probouzení netopýrů. Program Zahájení sezóny v Koněpruských jeskyních na Zlatém koni v Českém krasu je naplánován v sobotu od 9:00
Kramár Přišel o velké peníze. Zpět je asi nedostane
nasehvezdy.cz
Kramár Přišel o velké peníze. Zpět je asi nedostane
Chtěl si zajistit bezstarostná tzv. stará kolena. Většinu svých peněz, více než třináct milionů korun, proto vložil do investičních fondů. Místo šestiprocentního úroku, který očekával a který mu neb
Zapečené žampiony se sýrem
tisicereceptu.cz
Zapečené žampiony se sýrem
A čím žampiony naplníte? Vepřovým masem s trochou voňavé majoránky a tymiánu. Surovina 250 g vepřového mletého masa 1 žlutá cibule 1/2 lžičky sušeného tymiánu 1/2 lžičky sušené majoránky 3 ž
Česká metoda na odhalení rakoviny slinivky získala americký patent
21stoleti.cz
Česká metoda na odhalení rakoviny slinivky získala americký patent
Zhoubné nádory slinivky břišní patří mezi nejagresivnější nádorová onemocnění, a to zejména kvůli jejich pozdní diagnostice. To by mohl do budoucna změnit jednoduchý test z krve, který by onemocnění o
Miranda Barbour: Kdo vedl ruku americké vražedkyně?
enigmaplus.cz
Miranda Barbour: Kdo vedl ruku americké vražedkyně?
V soudní síni je mrazivé ticho. Pohledy všech přítomných se upínají na teprve devatenáctiletou ženu oblečenou do vězeňského oblečení. „Říkám vám, že ubodán být neměl. Můj manžel ho měl pouze uškrtit,“
Nejdříve jsem běžela do kostela!
skutecnepribehy.cz
Nejdříve jsem běžela do kostela!
Byla to potvora. Svedla mého muže a neváhala k tomu použít kouzla a čáry. Musela jsem jí oplatit stejnou mincí, aby byl Venca zase jen můj! Od první chvíle, kdy jsem tu ženskou viděla, mi bylo jasné, co je zač. Přistěhovala se do našeho sousedství původně s partnerem. Byl to takový neduživý chudáček, nemluva, kterého měla místo psa. Jen
Válka o španělské dědictví: Boje krutě zasáhly i Moravu
historyplus.cz
Válka o španělské dědictví: Boje krutě zasáhly i Moravu
Při drancování Vsetína ukradli, co mohli, skoro celé město vypálili a povraždili stovky jeho obyvatel! Kurucům to ale nestačí. Potřebují další proviant, hledat ho chtějí ve Strážnici. Moravská zemská milice, posílená o císařské jednotky, však jejich plány překazí. Smrtí bezdětného krále Karla II. (*1661) v listopadu 1700 osiřel španělský trůn. Zájem o něj projeví rakouští