Domů     Denivky na talíři
Denivky na talíři
20.9.2023

O jedlých květinách už jste jistě slyšeli, ale možná nevíte, že jednu z nich máte na zahrádce. Je to ta, jejíž květy kvetou jen jeden den, a odtud také pochází její jméno.

Je krásná, a nevyžaduje téměř žádnou péči. Existuje spoustu druhů všech možných barev a vůní, i proto ji máme tak rádi. Vlastně si roste tak nějak sama, plevele ji neohrožují, protože je zadusí, a stanoviště si také moc nevybírá.

Daří se jí dobře na slunci ale bude vám růst i v polostínu. Má sice ráda vlhkou zeminu, ale vydrží i chvíli sucha. Říká se o ní, že čím je starší, tím je krásnější. A potěší nejen naše oči, ale dá se jíst.

Jak chutná?

Rostlina se dá konzumovat celá. Mladé bílé hlízky, které se tvoří ve vegetačním období, jsou křehké, takže je nemusíte vůbec tepelně upravovat. Stačí je dobře omýt , nakrájet na plátky a přidat třeba do salátu. Chutnají jako čerstvé ořechy.

Starší hlízy byste měli asi deset minut povařit. Můžete je ještě nakrájet na plátky a upražit na oleji a mlsat jako brambůrky. Použít do jídla se dají i listy, ale jen ty velmi mladé. Nejčastěji se ovšem konzumují květy.

Protože obsahují hodně vody, jsou šťavnaté a také krásně voní a toto aroma pocítíte i v chuti. Třeba žlutá prý chutná a voní po jasmínu, denivka plavá je zase mírně navinulá, některé připomínají fazole. Nejlépe to ale zjistíte, když budete ochutnávat sami.

Abyste si ji nespletli

Jediná květina, která je denivce podobná, je lilie a ta je samozřejmě jedovatá. Ale rozdíly jsou patrné na první pohled. Lilie totiž kvete na stonku, který má listy, stonek denivky je holý.

Navíc lilie má obvykle víc květů, které kvetou najednou, kdežto denivka rozvine vždy jen jeden květ, ten zvadne a rozvine další.

Jak na to?

Rozkvetlý květ opatrně odstřihněte a zbavte jej hmyzu. Poté odstraňte pestíky a tyčinky a můžete použít. Jak? Fantazii se tady meze nekladou. Květy se totiž hodí jak do sladkých jídel, tak třeba do zeleninových a ovocných salátů, můžete je i tepelně upravovat.

Dají se jimi zdobit dorty a zákusky, ale i různé letní drinky. Můžete je plnit slanými nebo sladkými náplněmi, třeba pěnou z čerstvého sýra, nebo čokoládovou šlehačkou, hodí se i různé zmrzliny.

Počítejte s tím, že to chce trochu cviku a náplň nesmí být řídká, protože jinak vám vyteče. Často se zpracovávají i ještě nerozvinutá poupata.

Když květy odkvétají

Ani tehdy ještě není nic ztraceno. Odkvetlé květy denivek můžete usušit a uchovat do zásoby. V Asii to tak dělají běžně, říkají jim zlaté nudle a používají je třeba do polévek, tak proč to nezkusit také.

Poupata v páře

50 květů nebo poupat denivky plavé, 1 nasekaný česnek, máslo, sůl

1) Do vyššího hrnce nalijte 2–3 cm vody, vložte pařák, na který naskládejte ještě nerozvinutá poupata. Přikryjte pokličkou a od doby varu vařte v páře 2 minuty.

2) Uvařená naskládejte na talíře, přelijte rozpuštěným máslem, osolte, kdo má rád ostřejší pokrmy, může přidat nasekaný česnek.

V těstíčku

24 poupat denivky, ½ šálku mouky, ¼ šálku olivového oleje, 3 vejce, špetka muškátového oříšku, sůl, pepř, 1 jemně nasekaný stroužek česneku

1) Česnek opatrně osmahněte na malém množství olivového oleje. Do misky rozklepněte vejce, přidejte mouku a rozmíchejte. Do těstíčka přidejte restovaný česnek, špetku muškátového oříšku, osolte a opepřete. Pokud je těstíčko příliš husté přidejte trochu mléka.

2) Poupata namáčejte v těstíčku tak, aby byla celá obalená a smažte v oleji dozlatova.

Kvetoucí těstoviny

½ balíčku špaget, lžička mletého zázvoru, 4 drcené stroužky česneku, ½ malé cibule nakrájené na kostičky, 200 g žampionů nakrájených na plátky, 1 paprika nakrájená na plátky, ½ hlávky pekingské zelí nakrájené na tenko, 10–20 květů denivky (několik rozdělených na lístky, pár vcelku na ozdobu), 3 nasekané jarní cibulky, 2 lžičky omáčky sriracha (thajská omáčka s feferonkami), 2 lžičky omáčky hoisin (čínská omáčka podobná barbeque), 1 lžička sladkého rýžového vína (můžete použít i dezertní), 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce oleje

1) Těstoviny vařte ve velkém množství vody podle návodu. Ve sklenici s víčkem smíchejte omáčky s vínem a lžící oleje, přidejte jednu lžíci vody a dobře protřepejte, aby se vše spojilo. Dejte zatím stranou.

2) Zatímco se těstoviny vaří, zahřejte malé množství rostlinného oleje na velké pánvi. Přidejte zázvor, česnek a cibuli a několik minut restujte. Dále přidejte houby a restujte další 3–4 minuty. Přidejte papriky a restujte, dokud papriky trochu nezměknou.

3) Jakmile jsou těstoviny hotové nebo téměř hotové, přidejte pekingské zelí a za častého míchání vařte minutu nebo dvě.

4) Těstoviny sceďte a přidejte k orestované směsi spolu s připravenou omáčkou. Pár minut nechte prohřát, aby se nudle obalily omáčkou. Přidejte plátky květů denivky, promíchejte a odstavte z ohně. Ozdobte celými květinami a podávejte.

Zelený salát

1 salátová okurka, omytý a osušený salát natrhaný na kousky velikosti sousta (můžete použít i různé druhy salátu, nebo na zahradě natrhat lístky jedlých bylin), 2 polévkové lžíce za studena lisovaného olivového oleje, 2 lžičky čerstvé citrónové šťávy, sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti, okvětní plátky ze čtyř až osmi květů denivky

1) Okurku nakrájejte po délce na tenké plátky, dejte do servírovací mísy a přidejte salát a další byliny.

2) Olivový olej dobře promíchejte s citronovou šťávou, solí a pepřem. Salát dresinkem pokropte a dobře promíchejte. Ozdobte květy denivky a hned podávejte.

Pórkový teplý salát

500 g pórku, bílá a světlezelená část, 100 g natě mladé cibulky, 1 lžíce arašídového oleje, plátky z 10 květů denivky, 4 vejce uvařená natvrdo

Na zálivku: 2 lžíce krupicového přírodního cukru, 2 lžíce jablečného nebo vinného bílého octa, 1 lžička sójové omáčky, sůl a chilli koření na dochucení

1) Nejdříve si uvařte vejce natvrdo a ještě teplé oloupejte.

2) Pórek a nať cibule dobře očistěte, propláchněte, pokrájejte na kousky a osušte na utěrce. V pánvi rozehřejte olej a za stálého míchání opékejte dvě až tři minuty, až budou všechny kousky potažené olejem. Na závěr přidejte denivku a už jen promíchejte.

3) Přendejte do misky a zalijte zálivkou. Přidejte vejce nakrájená na čtvrtky. Podávejte pokud možno ještě teplé.

Náš tip: Cibulku nebo polovinu pórku můžete nahradit čínským zelím nebo mangoldem.

Kvašené květy

Poupata denivky, voda, sůl, 1 bobkový list, 1 kulička nového koření, 3 kuličky pepře

Do čisté zavařovací sklenici vložte koření, a na ně vertikálně naskládejte poupata denivky.

Zalijte převařenou, vlažnou slanou vodou (1 litr vody 1 lžíce soli). Poupata musí být zcela pod hladinou láku. Můžete si pomoci listem pekingského zelí a špejlemi. Překryjte víčkem, ale neutahujte je. Nechte kvasit 3 dny a můžete ochutnat.

Náš tip: Pokud nechcete využít kvašení, můžete poupata naložit do sladkokyselého nálevu, jaký dáváte na okurky.

Ty recepty nejsou moc barevné, tak bych na dozdobení stránky použila fotky květů.

Foto: Shutterstock, veryveganval.com

reklama
Související články
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno ale přišli na to, že Pe
1.5.2024
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat mezi vaječnými a bezvaječnými, semolinovými či celozrnnými, z pšenice, špaldy nebo
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
26.4.2024
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí 1-4 šálky kávy, nemusíte se starat o objem nádoby na vodu ani o rychlost přípravy. Vy
23.4.2024
Tento koláč vypadá dokonale, ale i tak chutná. Do tvarohu můžete zamíchat dvě lžíce máku nebo do něj vmíchat ovoce. Zdobit můžete také čerstvým ovocem, třeba jahodami. Ingredience na 1 formu Na těsto 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce 1 žloutek 1 lžička nastrouhané citronové kůry 100 g moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva Na náplň 500 g měkkého tvarohu 150 g selskéh
reklama
reklama
Šikovné tipy
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k […]
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V zrcátku jsem spatřila cizí tvář
skutecnepribehy.cz
V zrcátku jsem spatřila cizí tvář
Před lety jsem našla kapesní zrcátko. Líbilo se mi, tak jsem si ho nechala. V odrazu jsem ale vídala tvář cizí vyděšené dívky. Celý život moc ráda chodím do kina. Jednou na sedadle v kinosále zůstalo ležet zdobené kapesní zrcátko. Moc se mi líbilo, tak jsem si ho nechala. Ale to jsem ještě netušila, co mě čeká.
Snaží se Prachař utajit,  že od něj Sandeva utekla?
nasehvezdy.cz
Snaží se Prachař utajit, že od něj Sandeva utekla?
Půvabná herečka ze seriálu Jedna rodina Sara Sandeva (26) podle mnohých spekulací nedávno opustila herce Jakuba Prachaře (40). Sice ho milovala, ale údajně neunesla nátlak na založení rodiny. Každý
Mühle Glashütte se prezentuje novou linií hodinek Sportivo
iluxus.cz
Mühle Glashütte se prezentuje novou linií hodinek Sportivo
Jak hodinářský web Chronoblog uvedl, tak je veřejně známo, že Thilo Mühle, generální ředitel saské společnosti Mühle Glashütte, a jeho syn Dustin jsou zapálení sportovci. Thilo je nadšeným cyklistou a
Vyzkoušejte astrodietu!
nejsemsama.cz
Vyzkoušejte astrodietu!
Trápí vás kila navíc a nemůžete se jich zbavit? Vyzkoušejte speciální dietu podle slunečního znamení vašeho horoskopu. Sama poznáte, že výsledky se brzy dostaví! Hvězdy vám poradí, jak na to. Zkuste to spolu s námi. Beran 21. 3. – 20. 4. Jste netrpělivá, a když něco nevychází podle vašich představ, rychle ztrácíte zájem. To platí i pro diety. Proto jezte
Duchové na kolejích: Lidé zkouší získat otisky jejich rukou!
enigmaplus.cz
Duchové na kolejích: Lidé zkouší získat otisky jejich rukou!
V americkém státě Texas je od čtyřicátých let minulého století tradován temný duchařský příběh, který začal tragickou srážkou školního autobusu s vlakem. Místem nehody měl být jeden železniční přejezd
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas
Einstein v praxi: K čemu je nám obecná teorie relativity?
epochaplus.cz
Einstein v praxi: K čemu je nám obecná teorie relativity?
Publikoval přes 300 vědeckých prací a dal lidstvu nejslavnější rovnici světa E= mc2. Dodnes patří k největším vědeckým hvězdám, ke zhmotnělé tvůrčí genialitě, protože jeho speciální teorie relativity se vpasovala mezi pilíře moderní fyziky. Před 108 lety přinesl světu její dokonalejší verzi – obecnou teorii relativity.   Teoretický fyzik Albert Einstein (1879–1955) neměl laboratoř, stačil
Zvláštní populace hadů, která zvládá herecké výkony
21stoleti.cz
Zvláštní populace hadů, která zvládá herecké výkony
Pokud se had stane obětí útoku, obvykle volí dvě strategie; buď reaguje protiútokem nebo útěkem. A pak jsou tu ještě užovky z ostrova Golem Grad v Severní Makedonii. Ti v případě ohrožení předvedou he
Banánový koláč
tisicereceptu.cz
Banánový koláč
Tento lahůdkový koláč můžete připravit i do chlebíčkové formy. Na vysypání formy se dá použít mletý kokos, mleté ořechy i strouhanka. Ingredience 4 vejce 200 g moučkového cukru 1 banán 2 lžíc
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
epochalnisvet.cz
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
Jako nejprokletější obraz na světě bývá označován Plačící chlapec. Údajně je na něm dítě, jehož rodiče zemřeli při požáru a ono pak proklelo každé místo, kde se nacházelo. Jakékoliv jeho zpodobnění má nosit smůlu a domy, v nichž se obraz objeví údajně často shoří na popel. Podle zpráv hasičů ale samotný obraz neshoří nikdy. Má
7 nejtajemnějších rituálů starověkého světa: Zbití králové, tance s býky a faraoni na zabití
historyplus.cz
7 nejtajemnějších rituálů starověkého světa: Zbití králové, tance s býky a faraoni na zabití
Velekněz mu vlepil do tváře políček a vytahal ho za uši! Následně babylonský král poklekne před bohem Mardukem, aby se vyznal ze své bezúhonnosti. Když odříká naučený text, velekněz ho potvrdí v královském úřadu. Vrátí mu odznaky jeho moci a ještě jednou ho prudce udeří do obličeje! Rituály doprovázejí lidstvo odnepaměti. Již ve starověku poskytovaly
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř