Pokud máte psa, pak asi víte, o co jde. Výraz barfování se používá pro krmení syrovým masem. Psům taková strava velice chutná, ale má svá úskalí. Pokud se totiž maso tepelně neupraví, musí projít hlubokým zrazením, aby se vyloučila nákaza parazity.
V praxi to znamená, že maso musí být hluboce zmrazené na teplotu -18 °C až -20 °C aspoň po dobu 3 dnů. Jen tak se podaří parazity a jejich různá vývojová stádia zneškodnit.
Pes pak samozřejmě nedostává maso zmrazené, to je třeba nechat pomalu rozmrazit, třeba přes noc.
Ještě větším problémem než ochrana před nákazami je udržet vyvážený příjem živin, a to především správný poměr vápníku a fosforu. Maso a vnitřnosti totiž obsahují mnohem více fosforu, než tělo potřebuje.
Tím v organismu vzniká umělý nedostatek vápníku a tělo ho začne vyrovnávat tím, že vápník vyplavuje z kostí. Obrovský problém je to u rychle rostoucích štěňat, ale i u dospělých psů může dojít k syndromu „papírových kostí“, kdy hrozí zlomeniny.
Situaci je třeba řešit co nejdříve, zejména u štěňat, a ubrat masa, raději nedávat žádné vnitřnosti, zato přidat tvaroh.
Foto: PX FUEL