Skoro každý to známe. Dobře se najíme, možná trochu přes míru, nebo popijeme trochu alkoholu a ozve se žáha. V těchto případech obvykle víme, co je příčinou.
Horší je, když se pálení žáhy (pyróza) objevuje často, a to i po jídlech jinak dobře stravitelných. Pak je třeba zakročit, neboť hrozí, že žaludeční šťávy poškodí sliznici jícnu, a odtud je jen krůček ke vzniku nádoru. Ale vezměme to popořadě.
Jak se projevuje?
Dá se popsat různě, protože pocity jsou individuální. Nejčastěji je pacienti popisují takto:
pocit pálení v hrudi nebo v hrdle po jídle
pálivá, kyselá, nahořklá či slaná tekutina v zadní části hrdla a obtíže při polykání
tlak za hrudní kostí
pocit nadmutí
bolest v nadbřišku
říhání
pocit na zvracení.
Jak vzniká?
Pálení žáhy bývá způsobeno návratem kyselé žaludeční šťávy následkem přílišného uvolnění dolního jícnového svěrače. Tento svěrač se nachází na rozhraní jícnu a žaludku a normálně se otevírá jen na velmi krátkou chvíli, aby do žaludku propustil polknuté sousto.
Když tomu tak není, mluvíme o refluxní chorobě jícnu. Pokud k pálení žáhy dochází jen občas, nic se neděje a stačí většinou změna životosprávy. Pokud však k pálení dochází opakovaně a obsah žaludku se vrací dokonce do úst, je potřeba vyhledat lékaře.
Ten obvykle doporučí některá vyšetření, například endoskopické vyšetření jícnu, nebo změří pH, aby mohl posoudit stav sliznice.
Neléčená choroba totiž může vést nejen k zánětu jícnu, ale právě ke změnám na sliznici, vzniku vředu, nebo dokonce k nádorovému onemocnění.
Víte, co jíte?
Jsou ale některá jídla, která mohou riziko pálení žáhy z různých důvodů zvyšovat, protože způsobí uvolnění jícnového svěrače a také stimulují produkci zvýšeného množství žaludeční šťávy. Ta bychom měli vynechat, nebo to s nimi alespoň nepřehánět. Jsou to:
smažená nebo mastná jídla
tučné maso
plnotučné mléčné výrobky
kofeinové nápoje
káva
alkohol
pikantní jídla
Vyhněte se stresu
Mnoho lidí cítí pálení, jakmile se dostanou pod tlak a jsou ve stresu. Což je v dnešní době každý druhý. Riziko pálení žáhy dále zvyšuje také obezita, protože tlak na žaludek může po jídle způsobit otevření jícnového svěrače.
Někomu může ale pálení způsobit i příliš upnutý oděv nebo příliš utažený pásek. Lidé trpící pálením žáhy si často stěžují, že tento stav trvá i několik hodin. Obvykle k pálení dochází po jídle, ale někdy také ve spánku. Právě poloha vleže pálení žáhy často dokonce zhoršuje, takže se člověk nevyspí.
Vsaďte na prevenci
Pokud víte, proč trpíte refluxem či pálením žáhy, je prevence jednoduchá – stačí i menší změny. Pokud vám i občasná konzumace některých jídel dělá nepříjemnosti a pálí vás po nich žáha, raději je oželte.
Důležité je i množství potravin, které zkonzumujete během dne. Sníte-li toho najednou příliš, riskujete větší potíže. Ideální je konzumovat menší množství potravy několikrát denně a v pravidelných intervalech. Že alkohol zvyšuje kyselost žaludku, ví každý.
Trpíte-li tedy pálením žáhy, měli byste si i občasné popíjení raději dvakrát rozmyslet. Mnohé alkoholové nápoje navíc obsahují různé chemické sloučeniny, které samy o sobě dráždí žaludeční sliznici. A kupodivu nemusí jít jen o alkohol.
Podobné to je i u perlivých nápojů. Nejezte před spaním. Platí jednoduché pravidlo – když v noci spíte nebo jen ležíte u televize, vzniká tak mnohem větší riziko návratu kyselých žaludečních šťáv do jícnu.
Než sáhnete po tabletce
Než do sebe začnete sypat jedlou sodu po lžících a stanete se častým návštěvníkem lékárny, zkuste upravit životosprávu, a pokud vás pálení žáhy přece jen občas přepadne, vsaďte na prostředky, které máte po ruce.
Mrkev
Kromě toho, že prospívá očím a pomáhá čistit celý trávicí trakt, dokáže „usměrnit“ i pálení žáhy. Zkrátka nastrouhejte jeden větší kousek a vychutnejte si oranžovou svačinku.
Hořčice nejen k párku
Hořčice má schopnost neutralizovat hodnoty pH v žaludku. Můžete ji konzumovat po lžičce, ještě lepší je smíchat ji s medem či zázvorem.
Brambora
Tedy spíše čerstvá bramborová šťáva problém odstraní. Nastrouhejte bramboru a šťávu vymačkejte. Užívejte 3x denně a máte po starosti.
Bazalka
Čaj připravený z lístků bazalky má mírné antibiotické účinky, uklidňuje pocuchané nervy a navozuje dobrou náladu. Pro nás je důležité, že ulevuje i v případě pálení žáhy.
Aloe vera
I když tuto rostlinu známe spíše v souvislosti s kosmetikou, pomůže i na žáhu. Stačí odříznout kousek listu, ten dále naříznout a gel z aloe rozmíchat ve vodě a tu vypít. Pokud nemáte rostlinu, zkuste různé nápoje, které výtažky z této rostliny obsahují. Pozor ale na složení, hlavně na přemíru cukru.
Kyselá okurka nebo jablečný ocet
Při prvních příznacích vypijte dvě čajové lžičky jablečného octa rozmíchané ve skleničce vody. Pomáhá s trávením a se snížením kyselosti. Podobně působí i kyselá okurka, která dokáže kyseliny v žaludku pořádně srovnat.
Mandle
Výbornou službu vám udělají také mandle. Stačí sníst jen pár kousků.
Nakonec soda bicarbona
Nechali jsme ji nakonec, protože patří k osvědčeným prostředkům proti pálení žáhy. Každý to zná. Lžička prášku se rozmíchá ve sklenici a vypije. Ano, soda určitě pomůže od akutních obtíží, ale pokud se jedná o opakující se stav, jeho podstatu neřeší.
Navíc má své kontraindikace a také může ovlivňovat vstřebávání léků. Takže její nadužívání nejen nevyřeší problém, ale může způsobit další.
Foto: Shutterstock