Domů     Nábytek v koupelně nemusí být nuda
Nábytek v koupelně nemusí být nuda
16.9.2021

Ale přesto bychom si jeho výběr měli pořádně rozmyslet, protože některé požadavky by splňovat měl. A samozřejmě budete muset přemýšlet o to víc, o co menší koupelnu máte.

Vrhnout se do přestavby koupelny není snadné a určitě to nebudete dělat každý den. Samozřejmě, že budete potřebovat vanu, sprchu, umyvadlo, to vše na místě snadno snadno dostupném i pro hůře pohyblivou osobu.

Ale my se dnes podíváme na další zařízení, tedy nábytek. V koupelně totiž, ač se to nezdá, musíme mít poměrně dost potřebných věcí a ty je třeba někam uložit. Budou-li se jen volně povalovat, vznikne chaos, kterého se nikdy nezbavíte.

A to určitě nechcete, protože koupelna je prostor, kde se nejen myjete, ale jste tu sami se sebou a určitě se chcete cítit dobře.

I v pidi koupelně si můžete vyhrát, právě s barvami. Vidíte, jak to všechno ladí? Špatná nálada po ránu nehrozí.
I v pidi koupelně si můžete vyhrát, právě s barvami. Vidíte, jak to všechno ladí? Špatná nálada po ránu nehrozí.

Pořádně měřit

To musíte v každém případě. A samozřejmě i trochu kreslit, nejlépe na čtverečkovaný papír. Pokud si na to netroufáte, v každém koupelnovém studiu vám rádi pomohou.

Jde o to, že sice potřebujete hodně úložného prostoru, ale zároveň ke všem skříňkám musíte mít pohodlný přístup. Tedy k těm dole se ohnout a na ty položené výše dobře dosáhnout.

V malých koupelnách navíc neuplatníte příliš hluboké skříňky s příliš vyčnívajícími úchyty.

V opravdu malých panelákových koupelnách není moc místa, ale skříňka pod umyvadlo se vejde vždycky.
V opravdu malých panelákových koupelnách není moc místa, ale skříňka pod umyvadlo se vejde vždycky.

Z čeho?

Nábytek do koupelny byste neměli vybírat jen podle toho, jak vypadá. Vzhled je samozřejmě důležitý, musí se vám líbit, ale důležitější je materiál. A je z čeho vybírat.

Biodeska – Jde o vícevrstvou desku, která může povrchem připomínat dýhu. Je vyrobená ze tří vzájemně na sebe nalepených vrstev, tím pádem nedochází k tak častému pokroucení.

Laminová deska – skládá se z nosné středové desky a dekorativních krycích papírů, které se na ni dávají v několika vrstvách. Papír je napuštěn velmi tvrdou syntetickou pryskyřicí.

MDF (Medium Density Fibreboards) – Polotvrdá dřevovláknitá deska, která plnohodnotně nahradí masivní dřevo.

Technistone – Konglomerovaný kámen, ze kterého se vyrábí obklady, dlažby, desky, a právě i koupelnový nábytek. Obsahuje velké množství přírodnin (90%) jako jsou žula a křemičitý písek.

Corian – Jde o materiál, který můžete řezat, frézovat, brousit nebo lepit. Často s ním pracují designéři, právě kvůli možnostem tvarování.

Červená dodá energii, takže milujete-li barvy, proč ne?
Červená dodá energii, takže milujete-li barvy, proč ne?

Bílá, dřevo, barva?

Pravdou je, že bílým nábytkem nic nemůžete pokazit. Bílá vyvolává pocit čistoty a opticky zvětší prostor. Navíc se skvěle snáší s barevnými dlaždicemi, stěnami či proprietami, které v koupelně určitě budete mít. Protipólem bílé je černá.

Je elegantní zvlášť ve vysokém lesku. Ale do malých koupelen se moc nehodí, protože je zmenší, a navíc je černém povrchu všechno vidět. A milujete-li barvy i vám už dnes vycházejí výrobci nábytku vstříc.

Jen pamatujte, že méně je více a že by se vám mohl příliš dominantní nábytek omrzet. Máte rádi dřevo? I tady je výběr široký, od pravého masivu (samozřejmě důkladně ošetřeného až po materiály, které jsou od dřeva k nerozeznání.

Koupelna na chalupě? Možná najdete vhodný dřevěný nábytek na půdě, ale vintage stal se dá i koupit.
Koupelna na chalupě? Možná najdete vhodný dřevěný nábytek na půdě, ale vintage stal se dá i koupit.

Úchyty jsou důležité

Měly by splňovat základní pravidlo, že jejich trvanlivost bude alespoň stejná jako u nábytku. Totéž se týká pantů a v případě zásuvek posuvných zařízení. Všechny skříňky a zásuvky musí jít bezhlučně otevírat a zavírat.

V případě kovových součástek je samozřejmé, že nesmí vlivem vlhkosti korodovat. Existuje také nábytek bez úchytů. U něj je ovšem veledůležité, aby zařízení, které umožňuje otevírání fungovalo naprosto bezchybně.

Když opravdu není místo, pomůže kromě bílé třeba průhledný regál.
Když opravdu není místo, pomůže kromě bílé třeba průhledný regál.

Ergonomie je věda

Čím se zabývá? Mimo jiné tím, aby používané předměty a nástroje svým tvarem co nejlépe odpovídaly pohybovým možnostem, případně rozměrům lidského těla. To je samozřejmě řečeno ve zkratce. A co s ní v koupelně?

Kde jinde bychom se měli cítit komfortně a bezpečně, když ne tam. Všechno zařízení musí být pohodlné, nikde by neměl člověk narážet na ostré rohy, všude by měl snadno dosáhnout. Jako příklad si vezměme umyvadlovou skříňku.

Budete mít raději takovou, ke které se vám vejdou nohy, nebudete koleny narážet a nebudete se kvůli její výši, tedy spíš níži kroutit jako paragraf, nebo sice hezkou, ale nepohodlnou? Takže až budete vybírat, i na tohle myslete.

Koneckonců odborníci v koupelnových studiích by vás měli nechat vše vyzkoušet a poradit vám. A teď se pojďme podívat na pár koupelnových nápadů. Třeba se vám některý zalíbí. Výběr si pak uzpůsobíte vašim prostorovým možnostem.

Protože jak už to tak bývá, nábytek se fotí ve větším prostoru, a když ho nemáte, musíte mít prostě fantazii. A v tom jsme my Češi mistři.

Sušák na ručníky může být samozřejmě vytápěný, ale i v jednoduchosti je krása.
Sušák na ručníky může být samozřejmě vytápěný, ale i v jednoduchosti je krása.

Foto: Dřevojas, favi.cz, eu-nabytek.cz, vidaxl.cz, nabytek-akat.cz, lagartija.cz, retrokoupelna.cz, vemzu.cz

reklama
Související články
16.5.2024
Tento trend bydlení je inspirován prostředím továrních hal a průmyslových prostor. Se svou střízlivostí a sklonem k minimalismu je protipólem romantických trendů bydlení. Možná to je ale přesně to, co se vám zalíbí. Zdálo by se, že zařídit si byt v industriálním trendu bude velmi lehké. Opak je pravdou, protože musíte přísně dodržet jednotný styl, který je na první pohled neútulný a strohý: odhal
10.5.2024
K dobrému spaní potřebujete mít prostor. Pro nohy, ruce a pro pohyb ve spánku. Postel proto vybírejte tak, abyste se do ní pohodlně vešli. Většinou rám postele bývá tím prvním, co nás zaujme. Dodává totiž celé ložnici styl. S designem rámu ale souvisí i rozměr postele. Měli byste si proto vyzkoušet, jestli korpus má dostatečnou lehací plochu a nikde netlačí. Také se vám musí bez problémů vejít do
7.5.2024
Po desetiletí byl tmavý dřevěný masiv synonymem kvalitního nábytku. Ale časy se změnily. Čím dál větší oblibě se těší interiér zařízený ve světlých tónech. Je to trend, který jen tak neustoupí, protože má své nepopíratelné výhody. Místnost vybavená ve světlých barvách působí prostorněji, čistěji a přívětivěji. Ani údržba není náročnější než u tmavého nábytku. A možností, jak takový interiér ladit
30.4.2024
Chtěli byste začít žít v souladu s přírodou a nevíte, jak začít? Není to vůbec obtížné, a navíc svou změnou nešetříte jen přírodu, ale i vlastní peněženku. Nejde jen o šetření vodou, to je úplné minimum. Jsou i další možnosti. Jaké? 1. Používejte méně chemikálií Chemie se stala neodmyslitelnou součástí našeho života. Používáme ji při úklidu, při péči o tělo, na zahrádce, při mytí auta… Chemic
25.4.2024
Každý byt a dům má svůj typický pach, který může cizí lidi odrazovat. Proto je dobré si místnosti provětrat vůněmi, které jsou příjemné všem. Nejlepší volbou je přírodní cesta bez chemie ve vzduchu. Skvělým pomocníkem bývají čerstvé květiny, jenže kupovat je pravidelně není zrovna levné. Čím dalším lze provonět byt? Sušené květiny Dlouho vydrží a navíc vás nebude omezovat jejich údržba. Mezi ty
reklama
reklama
Šikovné tipy
Patchworkové taštičky nejen na mobil
Každé sváteční švadleně se doma nashromáždí hromada zbytků látek. Pak stačí přikoupit vatelín, barevný zip a popustit uzdu fantazii. Oproti patchworkovým dekám, přehozům, ale i polštářům vystačíte při šití pouzdra nebo kosmetické taštičky skutečně s malými zbytky látek. Pouzdro na mobil Příprava Obkreslete tvar mobilu na jemný papír a přidejte kolem obvodu 1 cm. Pak […]
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k […]
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), […]
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Podivuhodné chobotnice:  Hraví, zlomyslní, ale hlavně vysoce inteligentní bezobratlí
21stoleti.cz
Podivuhodné chobotnice: Hraví, zlomyslní, ale hlavně vysoce inteligentní bezobratlí
V životě chobotnice, velmi inteligentního živočicha, nevyhnutelně nastanou chvíle, kdy se nudí. V důsledku toho se zabaví hrou s různými předměty, které bohužel nejsou k snědku anebo jízdou na medúzác
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Dýňové rizoto se sýrem
tisicereceptu.cz
Dýňové rizoto se sýrem
Dýňové rizoto si bude rozumět i s aromatičtějšími druhy sýrů. Zkuste s modrou plísní nebo kozí. Ingredience 1 hrnek kulatorznné rýže 200 g dýňového pyré 1 lžička kari 1 stroužek česneku 150
Zradily sv. Martina husy?
historyplus.cz
Zradily sv. Martina husy?
Muž v jednoduché mnišské kutně vleze do hospodářského stavení plného opeřenců. „Snad mne tady nenajdou,“ přemítá, když zdáli slyší procesí lidí, kteří po něm pátrají. Záhy zvuky přehluší kejhání ptáků, mezi nimiž se ukryl.   „Budeš vojákem,“ dozví se od svého otce Martin Tourský (asi 316–397). Sám válečník chce synovi zajistit dobrou budoucnost. Z chlapce,
Mrkvové karbanátky
nejsemsama.cz
Mrkvové karbanátky
Jsou originální alternativou masa. Pokud by vám ale přece jen chybělo, můžete karbanátky zvydatnit přidáním na kousky opečené slaniny. Ingredience na 4 porce: ● 500 g vařené mrkve ● 500 g brambor vařených ve slupce ● 1 lžíce nasekané petrželky ● 4 jarní cibulky ● 1 vejce ● sůl ● pepř ● 3 lžíce strouhanky ● ½ lžičky drceného kmínu ● strouhanka na obalování ● olej na smažení Postup: Brambory oloupejte
Nová kapitola Narciso Rodriguez
iluxus.cz
Nová kapitola Narciso Rodriguez
Narciso Rodriguez uvádí na trh novou kapitolu ikonické řady for him s vůní for him vetiver musc. Tato elementární a aromatická novinka představuje únik k smyslné harmonii přírody. Vůně for him veti
Náš Hektor věděl předem, kam udeří blesk
skutecnepribehy.cz
Náš Hektor věděl předem, kam udeří blesk
Mrak na obloze nevypadal nebezpečně. Najednou z něho ale vyšlehl blesk, který zasáhl strom. Kdybychom nedali na našeho psa, byl by s námi asi konec. Ačkoli náš pes byl vzrůstu malého, původu rozmanitého a dobrácké psí duše, byl to pravý hrdina! Byl moc chytrý a statečný, jak mohl mnohokrát za svůj osmnáctiletý život předvést. Nezalekl se ani toulavé kočky,
Tajemná moc menhirů: Zachraňuje jihočeské Stonehenge životy?
enigmaplus.cz
Tajemná moc menhirů: Zachraňuje jihočeské Stonehenge životy?
Přesný účel prastarých megalitických staveb není dodnes znám. Určité indicie ovšem naznačují, že jim lidé možná už v dávnověku připisovali léčivé účinky. Příznivý vliv na zdraví má údajně i moderní ka
Obětí stalinských čistek byla i křehká baletka
epochalnisvet.cz
Obětí stalinských čistek byla i křehká baletka
Venku je minus 43 stupňů, ale baletka slavného Kirovova souboru musí tančit. Porce jídla navíc, kterou dostane za představení pro dozorce krutého nápravného lágru, pro ni může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.   V roce 1926 si leningradská umělecká veřejnost vypráví jen o 17leté sólistce věhlasného Kirovova baletního souboru. Nina Alexandrovna Anisimovová (1909–1979) se v průběhu
Hrad Košumberk: Dnes pustý, kdysi výstavný
epochanacestach.cz
Hrad Košumberk: Dnes pustý, kdysi výstavný
Jen pár set metrů nám postačí, abychom se od Chlumku kolem kaple sv. Jana Nepomuckého přesunuli ke zřícenině hradu Košumberk. Dnešní zřícenina pochází z druhé poloviny 13. století, bývala pyšným gotickým hradem a dokonce byla doplněna o renesanční zámek. Košumberk je pustý od konce 18. století a dnes si při jeho návštěvě můžeme projít nejen pozůstatky
Odpustila žena Gránskému milenku?
nasehvezdy.cz
Odpustila žena Gránskému milenku?
Herec ze seriálu ZOO David Gránský (32) má už dlouhé roky pověst svůdníka. A to i přesto, že je několik let ženatý a má doma manželku Nikolu Gránskou (30). Ta by pro svého manžela  udělala první pos
Libeček: Chutná, přivolává lásku i zlepšuje zdraví
epochaplus.cz
Libeček: Chutná, přivolává lásku i zlepšuje zdraví
V antice se bez něj neobejdou Řekové ani Římané. Když se pak rozšíří po Evropě, libeček se pěstuje i v klášterních zahradách. Oblíbí si ho nejen léčitelé, ale také kuchaři a v gastronomii si získá stálé místo. A příznivci ezoteriky tvrdí, že vám pomůže do života přivolat lásku a další dobré věci! Mohutné, svěže zelené