Domů     Pochoutky z brambor
Pochoutky z brambor

Do objevení Ameriky pro starý světadíl brambory neexistovaly; po krátkých kulinárních pokusech, kdy se připravovaly nasladko, ovšem přišlo jejich masové rozšíření – staly se nezastupitelnou potravinou…

Následovalo krátké období, kdy se na ně pozapomnělo, že prý jsou příliš kalorické, ovšem nutriční specialisté se k nim opět vrátili. Přestože v jejich složení převládají sacharidy, mají dostatek vlákniny na to, aby zpomalily trávení. A to je asi jejich největší předností.

Po jejich konzumaci totiž nepřichází dlouho hlad. Díky pomalejší době trávení mají nižší glykemický index, a tak nezpůsobují velké výkyvy cukru v krvi. To je předurčuje k tomu, aby se staly vhodnou potravinou při redukční dietě.

FRANCOUZSKÉ GRATINOVANÉ BRAMBORY (pro 4 osoby)

Suroviny:

1 kg brambor

400 ml smetany ke šlehání

1/2 kg sýra typu ementál

1 vejce

muškát, pepř a utřený česnek (na vymazání formy)

máslo na vymazání zapékací misky

Postup:

Syrové brambory oloupeme a nožem nakrájíme na plátky o tloušťce mince. Nakrájené brambory ponoříme do vody, aby nezčernaly.

Do dostatečně velké zapékací mísy nalijeme smetanu se solí a pepřem. Zamícháme a přistrouháme trošku muškátového oříšku a vsypeme nastrouhaný ementál.

Nyní už přišel čas na to slít vodu z brambor a postupně je rozložit na rozprostřenou utěrku a osušit je.

Poté brambory vhodíme do mísy se smetanou, rozklepneme do ní ještě slepičí vejce a dobře promícháme, aby se suroviny spojily.

Francouzské brambory pečeme v předehřáté troubě v zapékací míse vymazané máslem a utřeným česnekem přibližně 40 až 45 minut při teplotě 140 °C. Na posledních 5 až 10 minut můžeme zvýšit teplotu na 200 °C pro zvýraznění barvy.

HALUŠKY z vařených brambor

Suroviny:

1,5 kg vařených brambor

1/2 kg hladké/polohrubé mouky

2 vejce

špetka soli

Postup:

1. Brambory nastrouháme na jemno a přimícháme mouku, dvě vejce a špetku soli.

2. Vše společně uhněteme ve vláčné těsto, které by mělo být přiměřeně řídké.

3. Propasírujeme ho přes cedník na halušky přímo do vroucí vody a několik minut vaříme.

4. Mezitím si můžeme připravit zelí nebo brynzu se slaninou. Zelí by se správně mělo nějakou dobu dusit, a tak je nejlepší začít s jeho přípravou hned na začátku.

SLOVENSKÉ HALUŠKY ze syrových brambor

Suroviny:

1/2 kg očištěných syrových brambor

100 až 150 g polohrubé mouky, nebo podle potřeby

150 g uzené slaniny, na kostičky nakrájené

1/2 kg kyselého zelí

sůl a pepř podle chuti

1 cibule

100 g domácích vepřových škvarků

Postup:

1. Syrové brambory nastrouháme na jemno.

2. Přidáme sůl a mouku. Dobře promícháme.

3. Takto připravené těsto „házíme“ po kouskách nožem z destičky do vařící se osolené vody.

4. Uvařené halušky vyplavou na povrch. Scedíme je.

5. Na vyškvařené slanině udusíme nakrájenou cibuli, přidáme jemně nakrájené kyselé zelí, sůl, pepř a podusíme. Smícháme s haluškami a před podáváním pokrm posypeme rozehřátými vepřovými škvarky.

KRKONOŠSKÉ KYSELO

Kyselo patří ke krajové specialitě.

Suroviny:

1/2 kg brambor

4 vejce

150 ml mléka

15 g sušených hub

50 g másla

1 ks cibule

250 g chlebového kvásku

Postup:

1. Nejprve si houby namočíme alespoň na 1/2 hodiny do vody.

2. Brambory ve slupce uvaříme doměkka. Scedíme, necháme je lehce vychladnout.

3. Poté je oloupeme a nakrájíme na menší kousky.

4. Chlebový kvásek si vyrobíme doma z žitné mouky podle receptu nebo jej lze zakoupit v některých pekařstvích (sušený kvásek je k dostání v obchodech se zdravou výživou).

5. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.

6. Do hrnce nalijeme 1 litr vody. Přidáme namočené houby i s vodou, ve které se namáčely, sůl, kmín a krátce povaříme.

7. Za stálého míchání přilijeme chlebový kvásek. A opět krátce povaříme.

8. Na pánvi rozehřejeme 25 g másla a cibulku necháme zezlátnout. Pak ji spolu s mlékem přidáme do polévky.

9. Na stejné pánvi rozpustíme druhou polovinu másla a usmažíme na něm vajíčka. Ty též přidáme do polévky a už nevaříme. Na závěr krkonošské kyselo dochutíme solí.

10. Ke kyselu podáváme brambory zvlášť v míse – každý si je přidá podlé své chuti.

Text: Květuše Procházková, foto: Shutterstock

Další článek
reklama
Související články
1.5.2024
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat mezi vaječnými a bezvaječnými, semolinovými či celozrnnými, z pšenice, špaldy nebo
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
26.4.2024
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí 1-4 šálky kávy, nemusíte se starat o objem nádoby na vodu ani o rychlost přípravy. Vy
23.4.2024
Tento koláč vypadá dokonale, ale i tak chutná. Do tvarohu můžete zamíchat dvě lžíce máku nebo do něj vmíchat ovoce. Zdobit můžete také čerstvým ovocem, třeba jahodami. Ingredience na 1 formu Na těsto 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce 1 žloutek 1 lžička nastrouhané citronové kůry 100 g moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva Na náplň 500 g měkkého tvarohu 150 g selskéh
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
epochaplus.cz
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř