Do objevení Ameriky pro starý světadíl brambory neexistovaly; po krátkých kulinárních pokusech, kdy se připravovaly nasladko, ovšem přišlo jejich masové rozšíření – staly se nezastupitelnou potravinou…
Následovalo krátké období, kdy se na ně pozapomnělo, že prý jsou příliš kalorické, ovšem nutriční specialisté se k nim opět vrátili. Přestože v jejich složení převládají sacharidy, mají dostatek vlákniny na to, aby zpomalily trávení. A to je asi jejich největší předností.
Po jejich konzumaci totiž nepřichází dlouho hlad. Díky pomalejší době trávení mají nižší glykemický index, a tak nezpůsobují velké výkyvy cukru v krvi. To je předurčuje k tomu, aby se staly vhodnou potravinou při redukční dietě.
FRANCOUZSKÉ GRATINOVANÉ BRAMBORY (pro 4 osoby)
Suroviny:
1 kg brambor
400 ml smetany ke šlehání
1/2 kg sýra typu ementál
1 vejce
muškát, pepř a utřený česnek (na vymazání formy)
máslo na vymazání zapékací misky
Postup:
Syrové brambory oloupeme a nožem nakrájíme na plátky o tloušťce mince. Nakrájené brambory ponoříme do vody, aby nezčernaly.
Do dostatečně velké zapékací mísy nalijeme smetanu se solí a pepřem. Zamícháme a přistrouháme trošku muškátového oříšku a vsypeme nastrouhaný ementál.
Nyní už přišel čas na to slít vodu z brambor a postupně je rozložit na rozprostřenou utěrku a osušit je.
Poté brambory vhodíme do mísy se smetanou, rozklepneme do ní ještě slepičí vejce a dobře promícháme, aby se suroviny spojily.
Francouzské brambory pečeme v předehřáté troubě v zapékací míse vymazané máslem a utřeným česnekem přibližně 40 až 45 minut při teplotě 140 °C. Na posledních 5 až 10 minut můžeme zvýšit teplotu na 200 °C pro zvýraznění barvy.
HALUŠKY z vařených brambor
Suroviny:
1,5 kg vařených brambor
1/2 kg hladké/polohrubé mouky
2 vejce
špetka soli
Postup:
1. Brambory nastrouháme na jemno a přimícháme mouku, dvě vejce a špetku soli.
2. Vše společně uhněteme ve vláčné těsto, které by mělo být přiměřeně řídké.
3. Propasírujeme ho přes cedník na halušky přímo do vroucí vody a několik minut vaříme.
4. Mezitím si můžeme připravit zelí nebo brynzu se slaninou. Zelí by se správně mělo nějakou dobu dusit, a tak je nejlepší začít s jeho přípravou hned na začátku.
SLOVENSKÉ HALUŠKY ze syrových brambor
Suroviny:
1/2 kg očištěných syrových brambor
100 až 150 g polohrubé mouky, nebo podle potřeby
150 g uzené slaniny, na kostičky nakrájené
1/2 kg kyselého zelí
sůl a pepř podle chuti
1 cibule
100 g domácích vepřových škvarků
Postup:
1. Syrové brambory nastrouháme na jemno.
2. Přidáme sůl a mouku. Dobře promícháme.
3. Takto připravené těsto „házíme“ po kouskách nožem z destičky do vařící se osolené vody.
4. Uvařené halušky vyplavou na povrch. Scedíme je.
5. Na vyškvařené slanině udusíme nakrájenou cibuli, přidáme jemně nakrájené kyselé zelí, sůl, pepř a podusíme. Smícháme s haluškami a před podáváním pokrm posypeme rozehřátými vepřovými škvarky.
KRKONOŠSKÉ KYSELO
Kyselo patří ke krajové specialitě.
Suroviny:
1/2 kg brambor
4 vejce
150 ml mléka
15 g sušených hub
50 g másla
1 ks cibule
250 g chlebového kvásku
Postup:
1. Nejprve si houby namočíme alespoň na 1/2 hodiny do vody.
2. Brambory ve slupce uvaříme doměkka. Scedíme, necháme je lehce vychladnout.
3. Poté je oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
4. Chlebový kvásek si vyrobíme doma z žitné mouky podle receptu nebo jej lze zakoupit v některých pekařstvích (sušený kvásek je k dostání v obchodech se zdravou výživou).
5. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
6. Do hrnce nalijeme 1 litr vody. Přidáme namočené houby i s vodou, ve které se namáčely, sůl, kmín a krátce povaříme.
7. Za stálého míchání přilijeme chlebový kvásek. A opět krátce povaříme.
8. Na pánvi rozehřejeme 25 g másla a cibulku necháme zezlátnout. Pak ji spolu s mlékem přidáme do polévky.
9. Na stejné pánvi rozpustíme druhou polovinu másla a usmažíme na něm vajíčka. Ty též přidáme do polévky a už nevaříme. Na závěr krkonošské kyselo dochutíme solí.
10. Ke kyselu podáváme brambory zvlášť v míse – každý si je přidá podlé své chuti.
Text: Květuše Procházková, foto: Shutterstock