Domů     Mandala: Namalujte si své nitro
Mandala: Namalujte si své nitro
9.12.2020

Máte pocit, že se nic nedaří? Že všechno, na co sáhnete, se vám bortí pod rukama? Že se problémy množí, místo aby mizely? Zkuste si namalovat svou osobní mandalu.

Těžké překážky, bolestivé životní pády a nekončící problémy mohou podle ezoteriků někdy znamenat jediné – dostáváme životní lekci. Něco jsme nezvládli a je potřeba si to opakovat tak dlouho, až úkol vyřešíme.

Když si člověk vytváří svou osobní mandalu, vkládá do ní vše, co se odehrává uvnitř jeho duše. Mandaly nám pomáhají udržet si spojení se sebou samými a pochopit význam a důležitost našich prožitků.

Už jen pouhým tvořením se dostáváme dovnitř sebe sama a harmonizujeme se. Meditací nad hotovou prací proces prohlubujeme a upevňujeme.

Jdeme na to!

Pokud se člověk ocitne ve složité, bolestivé životní situaci, má prostě na výběr. Může naříkat, litovat se a obviňovat své okolí za vše, co ho potkalo, ale může se také zastavit a přemýšlet, co mu má jeho situace přinést, co se z ní má naučit a jak ho obohatí.

Zkuste to druhé. Pokud selhaly všechny tradiční techniky a vy se stále cítíte vyčerpaní, najděte si čas, ve kterém si vytvoříte svou osobní mandalu. Ještě než se pustíte do díla, na chvíli se zastavte.

Zavřete oči a po krátké relaxaci si zkuste při ztišení vybavit, jaké barvy do své mandaly použijete, jaké jsou pro vás harmonizující a které jsou naopak rušivé, a raději se jim vyhněte. Barvy hrají v sestavování mandaly jednu z důležitých rolí.

Krok za krokem si vyrobíme svůj vlastní obrazec v kruh

Připravte si: vyšívací kruh s háčkem na pověšení * jednobarevné hedvábí * barvy a kontury na hedvábí * štětce různé velikosti * malý skleněný talířek * skleničku na vodu * vysoušeč vlasů

Postup

1. Při tvoření si můžete zapálit svíčku nebo vonnou tyčinku, pustit relaxační hudbu, nebo zůstat bez všech zvukových, vizuálních i čichových vjemů, pouze „sami se sebou“. Na nic konkrétního se nesoustřeďte, zkuste být pouze „tady a teď“. Uvolněte se.

Myšlenky nechte volně plynout. Nejprve si hedvábí uchyťte do kruhu, vyhlaďte a upněte.

2. Začněte malovat. Můžete jakkoli – od středu obrazce nebo od jeho okraje, podle momentální potřeby. Dejte si čas, můžete malovat i hodinu, dvě a více… jak to sami cítíte. Pracujte intuitivně, tak, jak vás povede cit.

Nepřemýšlejte, zda se vámi vybrané barvy k sobě hodí nebo ne. Vaše podvědomí ví, proč po nich „sáhlo“. Barvy si namíchejte na malém skleněném talířku. Štětec je nutné vždy před namočením do jiné tuby opláchnout ve skleničce s vodou.

Úplně nejdřív si předkreslete konturovacími barvami obrysy obrázků. Poctivě je dotáhněte, jinak se vám budou barvy rozpíjet i mimo obrázek. Nechte je minimálně 3 hodiny zaschnout.

3. Pak malým štětečkem začněte prostor uvnitř vybarvovat. Stačí nanést trošku barvy a nechat ji. Sama „doputuje“ až ke konturám. Někdy, třeba v rozích, zůstane místo bez barvy. Zbytečně tam nejpřejíždějte štětcem, abyste si konturu neušpinili.

Opat stačí jen přiložit štětec s čerstvou barvou. Při práci se nedejte vyrušovat. Zjistíte, že vás zcela pohltí a ocitnete se skutečně uvnitř sebe samotných.

Tip Paní domu: K tvorbě mandaly je možné využít tištěnou předlohu, která se pouze vybarví. Hojně se využívá v arteterapii. I když je krásná a dokonalá, vlastní mandala bude originálnější. Navíc je to vaše mandala a tvoříte ji pro sebe. Měla by zahrnovat obrazce, v nichž jsou vetkané pocity vás samotných.

4. K zaschnutí barev můžete použít fén nebo je nechte uschnout přirozenou cestou. Pak na řadu přijde zdobení. Je to podobné, jako když cukrář zdobí dort, vzniká autentické dílo. Zdobení může dílo hodně změnit, pozvednout a oživit.

Když mandalu dokončíte, nechte ji zaschnout, a pak si ji pověste tak, abyste na ni dobře viděli.

Tip Paní domu: Barvami a konturami na sklo můžete malovat také na skleněný clip rámeček. I v tomto případě konečné dílo vypadá efektně.

5. Namalováním obrazce práce s mandalou zdaleka nekončí. Naopak, teprve začíná. Je dobré si doma v klidu sednout a osobní mandalu pozorovat. Nechat se vtáhnout do jejího středu, všímejte si barev, tvarů a motivů. Prostě ji na sebe nechte působit.

Svou osobní mandalu si můžete nakreslit „jen“ pastelkami, fixy, vodovkami nebo akrylovými barvami na „obyčejnou“ čtvrtku papíru.

Mandala ve starém indickém jazyce zvaném sanskrt znamená magický kruh. Setkává se v ní ženská energie (barva) s mužskou (tvar) a společně během práce s obrazcem působí na duši malíře (i pozorovatele).

Pokud tvoříme nebo sledujeme pravidelné obrazce mandaly, duše se zklidňuje, vnitřní svět se uspořádává a je dokázáno, že mandala může léčit.

Může odstranit bloky a uvolnit napětí. Dovede rozpustit stres a nervozitu. Ta „pravá“ mandala se sestavuje nejčastěji z písku, a když je hotová, její autor ji rozfouká či rozpráší po větru, nebo smete do řeky, aby poukázal na pomíjivost všeho. Naopak tu „svou“ osobní si nakreslíme a necháváme na sebe působit.

Text: Dana Pešková, Realizace a foto: Alena Kamasová (fotoreporterky.cz)

reklama
Související články
14.5.2024
Každé sváteční švadleně se doma nashromáždí hromada zbytků látek. Pak stačí přikoupit vatelín, barevný zip a popustit uzdu fantazii. Oproti patchworkovým dekám, přehozům, ale i polštářům vystačíte při šití pouzdra nebo kosmetické taštičky skutečně s malými zbytky látek. Pouzdro na mobil Příprava Obkreslete tvar mobilu na jemný papír a přidejte kolem obvodu 1 cm. Pak střih obkreslete na běžný p
11.5.2024
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k tomu, aby se vytvořila plíseň. Ta je zdrojem nebezpečných mykotoxinů,
8.5.2024
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), 1 pár náušnicových puzet, 1 pár náušnicových zaráže
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
19.4.2024
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude mít tvar, jak bude velký i jaký mu určíte os
reklama
reklama
Šikovné tipy
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Velký úklid knihovny
Nové knihy stále přibývají, knihovna praská ve švech a ani při sebelepší vůli už se v titulech nevyznáte? Jestli je to i váš problém, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. Učili nás, že knihy se nevyhazují. A tak to neděláme. Ukládáme je, jak se dá. Často, když už máme knihovnu plnou, tak do druhé řady, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Louis Vuitton oživuje kampaň Core Values s Rogerem Federerer a Rafaelem Nadalem
iluxus.cz
Louis Vuitton oživuje kampaň Core Values s Rogerem Federerer a Rafaelem Nadalem
Značka Louis Vuitton odhalila novou kapitolu ve své proslulé kampani Core Values v podání známé fotografky Annie Leibovitzové. Hvězdami inspirativní kampaně jsou dva z nejuznávanějších tenisových šamp
Nehoda měla šťastný konec
skutecnepribehy.cz
Nehoda měla šťastný konec
Milovala jsem sport. Nehledě na to, že jsem byla v pokročilém stadiu těhotenství, rozhodla jsem se jít na kolečkové brusle. Otěhotněla jsem ve dvaceti, ale tehdejší přítel mě opustil. Rozhodla jsem se dítě si nechat, i za předpokladu, že s ním zůstanu sama. Měla jsem dost přátel a rodiče. Na miminko se všichni těšili. „Postaráme se o tebe i o malé,“ ubezpečovali
8 nejobávanějších dobyvatelů Nového světa: Honba za zlatem, masakry a vražedná nenávist
historyplus.cz
8 nejobávanějších dobyvatelů Nového světa: Honba za zlatem, masakry a vražedná nenávist
Moctezuma přivítá Španěly květinami či zlatými dary a jedná s nimi s vybranou zdvořilostí. Nejspíš tak chce odhalit jejich slabosti, aby je mohl snáze porazit. Cortés je ale ostražitý a aztéckého vládce v jeho úmyslech předběhne…   Janovský mořeplavec Kryštof Kolumbus (asi 1451–1506) v roce 1492 definitivně objevil pro Evropany Ameriku. Záhy do Nového světa připlouvá mnoho španělských conquistadorů
Babiččin hovězí guláš s dokonalým karlovarským knedlíkem
tisicereceptu.cz
Babiččin hovězí guláš s dokonalým karlovarským knedlíkem
Není nad to dát si porci guláše s knedlíkem a k tomu půllitr vychlazeného piva. Umíte si ale tuto českou klasiku připravit i doma? Guláš má neprávem pověst jídla náročného na přípravu, ovšem není tomu
Jak odhodit věčnou smůlu?
nejsemsama.cz
Jak odhodit věčnou smůlu?
Asi znáte období, kdy se vám nic nedaří, vše vám padá z rukou a pokazí se všechno, co může. Co když se vás ale smůla drží déle? Zapracujte na tom magicky. Máme pro vás tipy, jak smůlu vyprovodíte ze dveří. Váš život se často podobá zebře, bílý úsek radostí střídá černé pásmo smůly a pak
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Australský zázrak: Lastura v zálivu
21stoleti.cz
Australský zázrak: Lastura v zálivu
Co patří mezi symboly Austrálie? Bezesporu klokan, koala, Jižní kříž, Vánoce na pláži a také budova opery v Sydney. Tato stavba je mnohými experty považována za jednu z nejpovedenějších, jakou kdy arc
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Strašidelný ostrov Spike: Tajné dějiny, o kterých se dlouho nemluvilo!
enigmaplus.cz
Strašidelný ostrov Spike: Tajné dějiny, o kterých se dlouho nemluvilo!
V irském hrabství Cork se nachází ostrov Spike. Dlouhá staletí byla tato lokalita běžným smrtelníkům zapovězena, protože se zde nacházela strategická vojenská pevnost i obávané vězení. Co můžete čekat
Poznáte příznaky mrtvice? Až 70 % Čechů ne! A do nemocnice přijedou pozdě…
epochaplus.cz
Poznáte příznaky mrtvice? Až 70 % Čechů ne! A do nemocnice přijedou pozdě…
Mrtvici každý rok v Česku prodělá zhruba 25 000 lidí. Je druhou nejčastější příčinou úmrtí, i když je u nás léčba mrtvice na špičkové úrovni. Zrovna na 15. května připadá Světový den proti mozkové mrtvici. Se snížením počtu případů přitom může pomoci znalost příznaků – právě ty nezná až 70 % Čechů, a proto se
Zničí brzy lásku mezi Sandevou a Prachařem žárlivost?
nasehvezdy.cz
Zničí brzy lásku mezi Sandevou a Prachařem žárlivost?
Ačkoli jejich lásce zpočátku nikdo nedával velkou šanci, dnes jsou spolu herec Jakub Prachař (40) a herečka z Jedné rodiny Sara Sandeva (26) několik let. Až nedávno se ale ukázalo, že herečka na sta
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,