Domů     Po padesátce život nekončí!
Po padesátce život nekončí!
26.11.2020

Plnohodnotné žití nekončí ani po šedesátce, sedmdesátce… Stačí být aktivní. Najít si tu správnou zábavu, koníčky, přátele, sport, vzdělávání. Hlavně nesedět doma s chmurnými myšlenkami.

7 tipů pro aktivní život

Život je pohyb. Bez pohybu všechno stagnuje. Nevyvíjí se. A když se věci dají do pohybu, vzniká z chaosu harmonie. Prostě radost žít. Tady a teď. Proto přinášíme 7 tipů pro harmonický život i ve zralém věku.

Ostatně – víte, že čím jsme starší, tím pociťujeme více štěstí? Opravdu. Dokázal to mnohaletý výzkum amerických vědců. A odboural tak mýty o věčně nespokojených a nevrlých „starých bručounech“.

Od určitého věku totiž neřešíme zbytečnosti, naučili jsme se být spokojeni s tím, co máme, a soustředíme se na věci, na nichž opravdu záleží.

1. KONÍČKY

Zahrádka, nebo ruční práce?

Někdo umí vyrobit krásné šperky, jiný má zahradu plnou růží a další peče výtečné dortíky. Ještě nemáte žádný koníček? Naučte se něco nového. Je to úplně jedno, o co se budete zajímat.

Třeba si otevřete svůj blog o vaření, malujte obrázky, naučte se hrát na klavír nebo sbírejte kameny. Hlavně vás to musí bavit. Na nový začátek není nikdy pozdě. Aktivní trávení volného času navíc zpomaluje proces stárnutí a udržuje psychickou pohodu a svěžest.

2. PŘÁTELÉ

Jsou všude, stačí se jen porozhlédnout

Seznámit se s novými přáteli není tak složité, jak se zdá. Zpočátku mohou být klidně „virtuální“. Na internetu je jich spousta, navštivte stránky se svým hobby a oslovte je tam. Co třeba navázat kontakt s mladými lidmi?

Ocení vaše zkušenosti a životní moudrost a vy se díky nim zase nabijete energií, kterou mládí oplývá. A když se zpočátku nepodaří ani virtuální přátelé, vezměte si z útulku pejska.

To by v tom byl čert, aby na pravidelných procházkách nenarazil na kamaráda, s jehož páníčkem si zase budete rozumět vy.

3. SPORT

Batoh na záda a jde se!

Choďte. Za každého počasí, v každé roční době. Každodenní dlouhé procházky jsou tím nejlepším lékem, který si můžete naordinovat. Nic vás to nestojí. Jen pevnou vůli a vytrvalost, každý den navléknout pohodlné pevné boty a vyrazit do terénu.

Chůze, aniž si to uvědomujeme, je nejčastější a nejpřirozenější pohyb, který člověk používá. Přesto někteří z nás zapomněli, k čemu mají nohy. Udělejte si z chození pravidelný rituál a ujděte alespoň 6000 kroků souvislé chůze denně. Nemáte krokoměr?

Pak jděte aspoň 1 hodinu. Protože chodit znamená předcházet nemocem a léčit bez pilulek.

4. VZDĚLÁVÁNÍ

Rozšiřte si obzory

Rozvíjí poznání, trénuje mysl. Nevzdávejte se ho v žádném věku. Snili jste o studiu na vysoké škole a nepovedlo se? Zatím. Univerzitu třetího věku můžete zdolat i teď a propracovat se až k diplomu. Studium je smysluplnou výplní volného času zralých jedinců.

Lidé toužící po dalším vzdělávání se na kurzech potkávají se svými vrstevníky, se kterými mohou sdílet nové poznatky, zkušenosti a zážitky.

Na každý kraj vychází minimálně jedna univerzita třetího věku, takže možnost studovat i v pozdějším věku mají skutečně všichni.

5. ZÁBAVA

Protančit se k radosti

Je tak trochu podobná koníčkům a přece je to něco jiného. Koníčky, to je něco, co děláme dlouhodobě. Zábava může být jednorázová a pokaždé jiná. Důležité přitom je, že se bavíme, že děláme něco, co nám přináší radost, smích a dobrou náladu.

Jděte na párty, přihlaste se do kurzů tance. Začněte cestovat. Od určitého věku k tomu můžete využívat různé slevy – na vstupné, na zájezdy… Občas skotačte a veselte se. A zpívejte si. Často a nahlas.

6. CHARITA

Srdce otevřené dokořán

Podle průzkumů starší lidé lehčeji vycházejí s osobami s extrémně odlišnou povahou. Jsou víc empatičtí a také je více zajímají problémy okolního světa. Zkuste si najít člověka, který vás potřebuje. Můžete se věnovat 2 hodiny týdně dítěti z cizí rodiny.

Strávit s ním příjemné odpoledne, zahrát si, popovídat… Raději byste pomáhali dospělým? Žádný problém. Stacionáře, domovy důchodců a podobná zařízení vás přivítají s otevřenou náručí.

Každá nabídnutá ruka, každé otevřené srdce a každé ucho připravené k naslouchání jsou vítány. Péčí o druhé se člověk udržuje v kondici a mládne.

7. DUCHOVNO A POZITIVNÍ MYSL

Nemusíme nic, ale můžeme všechno

Nemusíte být zrovna věřící, ale přesto v sobě máte něco, co vás občas donutí zastavit se a přemýšlet nad smyslem života. Nebo hledat způsoby, jak se vyrovnat se sebou samým, s druhými i se světem. Jak se stát „duchovním člověkem“?

Třeba jen být přirozený, opravdový a láskyplný. A mít pozitivní mysl. Dokázat se sami sobě zasmát, nebrat se tak vážně a nedělat z komára velblouda… Kdo tohle zvládá víc, než zralí, moudří, životem proškolení lidé?

Lidé, kteří vědí, že smích je kořením života a pozitivní myšlenky mají obrovskou moc změnit náš život. Ať je to vždy k lepšímu!

Text: Dana Pešková, Foto: Shutterstock

reklama
Související články
14.5.2024
Každé sváteční švadleně se doma nashromáždí hromada zbytků látek. Pak stačí přikoupit vatelín, barevný zip a popustit uzdu fantazii. Oproti patchworkovým dekám, přehozům, ale i polštářům vystačíte při šití pouzdra nebo kosmetické taštičky skutečně s malými zbytky látek. Pouzdro na mobil Příprava Obkreslete tvar mobilu na jemný papír a přidejte kolem obvodu 1 cm. Pak střih obkreslete na běžný p
11.5.2024
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k tomu, aby se vytvořila plíseň. Ta je zdrojem nebezpečných mykotoxinů,
8.5.2024
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), 1 pár náušnicových puzet, 1 pár náušnicových zaráže
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
19.4.2024
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude mít tvar, jak bude velký i jaký mu určíte os
reklama
reklama
Šikovné tipy
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Velký úklid knihovny
Nové knihy stále přibývají, knihovna praská ve švech a ani při sebelepší vůli už se v titulech nevyznáte? Jestli je to i váš problém, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. Učili nás, že knihy se nevyhazují. A tak to neděláme. Ukládáme je, jak se dá. Často, když už máme knihovnu plnou, tak do druhé řady, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Pho Bo polévka
tisicereceptu.cz
Pho Bo polévka
Suroviny 2 l vody 200 g šalotky 80 ml sójové omáčky 60 ml rýžového octa 4 vaničky hovězího bujónu 30 g sušených hub shiitake 5 stroužků česneku 3 cm čerstvého zázvoru 4 hvězdičky anýzu 5 g
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
historyplus.cz
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
Třeskne několik výstřelů a Josef I. ucítí ostrou bolest v paži. Instinktivně se v kočáru přikrčí a křikne na kočího. I on je zraněný, a to vážněji než portugalský král. Přesto v sobě najde poslední zbytky sil a atentátníkům ujede.   Portugalský Lisabon zasáhlo 1. listopadu 1755 zemětřesení, při němž zemřelo přes 100 000 lidí. U krále Josefa
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Manžel Švandovou rozmazluje
nasehvezdy.cz
Manžel Švandovou rozmazluje
Nestárnoucí herečka ze seriálu ZOO Jana Švandová (76) má v manželovi, jímž je podnikatel Pavel Satorie (74), hotový poklad. Nejenže je do ní stále vášnivě zamilovaný, ale navíc ji rád rozmazluje. He
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
21stoleti.cz
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
enigmaplus.cz
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
Známý Bermudský trojúhelník, též řečený ďáblův. To je oblast, rozprostírající se mezi jižním cípem americké Floridy, Portorikem a Bermudskými ostrovy na pomezí Mexického zálivu a západního Atlantiku.
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
skutecnepribehy.cz
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli
Jak si zlepšit rovnováhu
nejsemsama.cz
Jak si zlepšit rovnováhu
Pamatujete, jak jste jako malá skákala po jedné noze nebo panáka? Šlo to snadno. Dnes možná máte problém se udržet na obou a nespadnout. Co s tím? Rovnováha je v životě velmi důležitá. Pomáhá nám pohybovat se bezpečně, chrání nás před pády. Někdy se ale naruší, například nízkým tlakem, své udělá i zablokovaná krční páteř. Jak navrátit stabilitu Nejčastěji
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
epochaplus.cz
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
Otec Elona Muska se jmenuje Errol Graham Musk (*1946). Errolův otec Walter Musk (1917–1986) je Jihoafričan, matka Cora Amelia za svobodna Robinsonová (1923–2011) pro změnu Britka.   Zůstanou v africké Pretorii. Errol je inteligentní student s nevídaným talentem na fyziku a matematiku. Na střední škole pomrkává po krásné spolužačce Maye. Stane se vyhledávaným inženýrem elektromechaniky
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř