Obrovskou výhodou šampaňského i sektu je, že se hodí prakticky ke každému jídlu. Rovněž se stejně podávají, a není v tom žádná věda.
1. Základem pro podávání je správně vychlazená lahev (na 3 až 5 stupňů Celsia), která by měla být v lednici optimálně jeden až dva dny ve tmě a v klidu.
Vyhněte se použití mrazáku, sektu byste tím uštědřili šok.
„Teplota sektu při konzumaci má být 5 až 7 °C. Proto ta nízká teplota nachlazení, při rozlévání sektu do sklenek o pokojové teplotě tohoto snadno dosáhneme,“ radí sommelier David Král.
2. Odstraníme kapsli.
3. Roztočíme drátěnou sponu (agrafu) a sejmeme ji z korkové zátky.
4. Láhev držíme nakloněnou v úhlu 45 stupňů.
5. Uchopíme korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točíme lahví jedním směrem až do uvolnění korku.
6. Servírujeme do sklenek typu flétna, cca do jedné poloviny sklenky. Ze sektu v nich pomaleji vyprchají bublinky a perlení déle vydrží.
Ideální teplota sektu je mezi 5 a 7 stupni Celsia.