První výhonky jsou plné zdraví. A co teprve, když si je můžeme při snídani stříhat na chleba rovnou z velikonočně ozdobeného stolu!
Zkuste si vytvořit velký tác plný klíčků a výhonků. Bude se vám hodit nejen k velikonoční snídani.
Co k tomu potřebujete?
tác větších rozměrů, nejlépe keramický, skleněný nebo ze zdravotně nezávadného plastu (dřevěný by se vám rozmočil a nabobtnal, nebo byste jako podklad museli dát umělohmotnou fólii, aby k němu nepronikla vlhkost) * bílý dekorační filc nebo vlizelin * nůžky * semínka řeřichy a fazolí mungo * nádobu s rozstřikovačem
Jak na to
1. Vystřihněte si filc přesně podle velikosti tácu a položte ho na dno. Tác dejte na teplé, slunné místo.
2. Podle pokynů uvedených na balení rozprostřete rovnoměrně na tác semínka a pečlivě je pokropte čerstvou vodou. A teď už stačí semínka po dobu, než vzklíčí, podle potřeby rosit vodou, aby neuschla a vzklíčila. Filc vláhu naštěstí umí nějaký čas udržet.
3. Klíčky se objeví asi po deseti dnech. Vypočítejte si podle toho čas setí, abyste měli svůj zelený kobereček hotový v termínu Velikonoc.
4. Až bude zelený kobereček dostatečně vysoký a hustý, můžete si na něm velikonočně prostřít a dopřát si s chutí zdravou snídan
Text: Dana Pešková, Realizace a foto: Alena Kamasová (fotoreporterky.cz)