Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.
Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů.

Zdravá náhrada kávy
Odpradávna indiánské kmeny Jižní Ameriky používají yerbu maté jako léčivý a posilující nápoj a věří, že přispívá k dlouhověkosti. Má osvěžující a dlouhotrvající povzbuzující účinky. Obsahuje poměrně velké množství kofeinu, proto okamžitě dodá energii.
Zdá se, že snižuje chuť k jídlu, stabilizuje hladinu krevního cukru a pomáhá odbourávat tukové polštářky.
Obsahuje prakticky všechny vitaminy, v největším množství C, B1 a B2, dále minerální látky, jako je magnezium, mangan, vápník, železo a fosfor, a také antioxidanty.

Čaj, který se srká
Yerba maté se tradičně podává v nádobě kalabasa, která se vyrábí z tykve. Potřebujete také speciální brčko, říká se mu bombilla. Bývá bambusové, případně může být i kovové. Tyto pomůcky běžně koupíte v čajovnách nebo na internetu.
Yerba maté se někdy sladí cukrem nebo medem, k dostání je i ve směsi s čaji, bylinkami a nejrůznějším kořením.