Ozdoba z čokolády je pomyslnou třešinkou na dortu: naučte se triky profesionálních cukrářů a rodina bude koukat!
Bezchybná poleva
Krásně lesklou a jednolitou polevu získáme následovně:
1. Čokoládu jemně nastrouháme (na struhadle nebo hladkým, ostrým nožem) a dvě třetiny nasypeme do nádoby z ušlechtilé oceli s kulatým dnem.
2. V malém rendlíku přivedeme k varu 1 – 2 cm vody. Odstraníme ze sporáku a na rendlík postavíme nádobu s čokoládou.
3. Za stálého míchání polevu rozpustíme. Kdyby se to nedařilo, přihřejeme vodu na sporáku. Poleva musí mít 40 – 45 °C. Můžeme ji změřit kuchyňským teploměrem.
4. Nádobu s rozpuštěnou polevou sundáme z hrnce s vodou a postavíme na chladnou plochu, například v zimě na okenní parapet. Přidáme zbylou třetinu nastrouhané čokolády a stále mícháme.
5. Poleva musí zchladnout na 17 – 18 °C. Potom ji zahřejeme na požadovanou teplotu: bílou čokoládu na 30-31 °C, mléčnou na 31-32 °C a hořkou na 32-33 °C.
Tip: Jestli se vám poleva povedla, zjistíte tak, že do ní ponoříte špičku nože a necháte 2 – 3 minuty chladnout. Správně temperovaná poleva by měla ztuhnout. Pokud ne, zopakujeme celý postup ještě jednou.
Písmena a ornamenty
Čokoládová písmena a nejrůznější ornamenty vytvoříme úplně snadno:
1. Do speciální zdobničky (prodávají se i ve tvaru tužky) naplníme rozehřátou čokoládovou polevu a jednoduše píšeme přímo na místo určení.
2. Chcete-li dort ozdobit hotovou mřížkou nebo jiným tvarem, rozložíme na rovnou hladkou plochu pečicí papír, na něj případně předmalujeme požadovaný tvar a ten posléze vyplníme čokoládou pomocí zdobničky.
3. Necháme zatuhnout, jemně odstraníme papír a můžeme zdobit.
Tip: „3D“ mřížku vytvoříme následovně: Sklenku položíme na bok a zakryjeme pečicím papírem. Nastříkáme na ni mřížku (až po ohyb) a necháme čokoládu zaschnout.
Ještě jednou zopakujeme – a máme dvě poloviny, které můžeme použít třeba k dekoraci pudinku nebo pěny.
Roličky z čokolády
Čokoládové roličky se báječně hodí k dekoraci dezertů. Vytvoříme je takhle:
1. Rozpustíme čokoládu a temperujeme ji.
2. Tekutou čokoládu nalijeme na mramorovou pracovní desku nebo na plech.
3. Necháme chvilku vychladnout, ale čokoláda by neměla ztuhnout úplně.
4. Nakonec pomocí velkého nože pod úhlem 45 ° čokoládu seškrábneme.
Čokoládový pohárek
Opravdu svátečně bude vypadat dezert v jedlém čokoládovém pohárku. Není to žádná věda:
1. Rozpustíme a temperujeme čokoládu.
2. Na potravinovou fólii naneseme čokoládový kruh. Kruh položíme přes kulatou nádobu, například hrneček nebo skleničku.
3. Necháme čokoládu zaschnout a odstraníme fólii. Zbývá jen naplnit pěnou a servírovat.
Tip: Nemáte-li zdobničku, vytvořte si ji z pečicího papíru – vystřihněte trojúhelník a sviňte ho do kornoutku. Naplňte čokoládou, seshora založte a špičku odstřihněte. Čím menší otvor, tím jemnější zdobení.
Listy jako pravé
Efektní ozdobu ve tvaru listů vytvoříme úplně snadno pomocí skutečných lístečků:
1. Natrhejte několik čerstvých, nejedovatých listů se silnou strukturou (růže, buk, vinná réva).
2. Listy omyjeme a měkkým hadříkem lehce osušíme.
3. Rozpustíme čokoládu.
4. Štětečkem naneseme čokoládu na spodní stranu listů.
5. Necháme zaschnout a listy jemně odstraníme.