Domů     Čarování s čokoládou
Čarování s čokoládou
17.6.2020

Ozdoba z čokolády je pomyslnou třešinkou na dortu: naučte se triky profesionálních cukrářů a rodina bude koukat!

Bezchybná poleva

Krásně lesklou a jednolitou polevu získáme následovně:

1. Čokoládu jemně nastrouháme (na struhadle nebo hladkým, ostrým nožem) a dvě třetiny nasypeme do nádoby z ušlechtilé oceli s kulatým dnem.

2. V malém rendlíku přivedeme k varu 1 – 2 cm vody. Odstraníme ze sporáku a na rendlík postavíme nádobu s čokoládou.

3. Za stálého míchání polevu rozpustíme. Kdyby se to nedařilo, přihřejeme vodu na sporáku. Poleva musí mít 40 – 45 °C. Můžeme ji změřit kuchyňským teploměrem.

4. Nádobu s rozpuštěnou polevou sundáme z hrnce s vodou a postavíme na chladnou plochu, například v zimě na okenní parapet. Přidáme zbylou třetinu nastrouhané čokolády a stále mícháme.

5. Poleva musí zchladnout na 17 – 18 °C. Potom ji zahřejeme na požadovanou teplotu: bílou čokoládu na 30-31 °C, mléčnou na 31-32 °C a hořkou na 32-33 °C.

Tip: Jestli se vám poleva povedla, zjistíte tak, že do ní ponoříte špičku nože a necháte 2 – 3 minuty chladnout. Správně temperovaná poleva by měla ztuhnout. Pokud ne, zopakujeme celý postup ještě jednou.

Písmena a ornamenty

Čokoládová písmena a nejrůznější ornamenty vytvoříme úplně snadno:

1. Do speciální zdobničky (prodávají se i ve tvaru tužky) naplníme rozehřátou čokoládovou polevu a jednoduše píšeme přímo na místo určení.

2. Chcete-li dort ozdobit hotovou mřížkou nebo jiným tvarem, rozložíme na rovnou hladkou plochu pečicí papír, na něj případně předmalujeme požadovaný tvar a ten posléze vyplníme čokoládou pomocí zdobničky.

3. Necháme zatuhnout, jemně odstraníme papír a můžeme zdobit.

Tip: „3D“ mřížku vytvoříme následovně: Sklenku položíme na bok a zakryjeme pečicím papírem. Nastříkáme na ni mřížku (až po ohyb) a necháme čokoládu zaschnout.

Ještě jednou zopakujeme – a máme dvě poloviny, které můžeme použít třeba k dekoraci pudinku nebo pěny.

Roličky z čokolády

Čokoládové roličky se báječně hodí k dekoraci dezertů. Vytvoříme je takhle:

1. Rozpustíme čokoládu a temperujeme ji.

2. Tekutou čokoládu nalijeme na mramorovou pracovní desku nebo na plech.

3. Necháme chvilku vychladnout, ale čokoláda by neměla ztuhnout úplně.

4. Nakonec pomocí velkého nože pod úhlem 45 ° čokoládu seškrábneme.

Čokoládový pohárek

Opravdu svátečně bude vypadat dezert v jedlém čokoládovém pohárku. Není to žádná věda:

1. Rozpustíme a temperujeme čokoládu.

2. Na potravinovou fólii naneseme čokoládový kruh. Kruh položíme přes kulatou nádobu, například hrneček nebo skleničku.

3. Necháme čokoládu zaschnout a odstraníme fólii. Zbývá jen naplnit pěnou a servírovat.

Tip: Nemáte-li zdobničku, vytvořte si ji z pečicího papíru – vystřihněte trojúhelník a sviňte ho do kornoutku. Naplňte čokoládou, seshora založte a špičku odstřihněte. Čím menší otvor, tím jemnější zdobení.

Listy jako pravé

Efektní ozdobu ve tvaru listů vytvoříme úplně snadno pomocí skutečných lístečků:

1. Natrhejte několik čerstvých, nejedovatých listů se silnou strukturou (růže, buk, vinná réva).

2. Listy omyjeme a měkkým hadříkem lehce osušíme.

3. Rozpustíme čokoládu.

4. Štětečkem naneseme čokoládu na spodní stranu listů.

5. Necháme zaschnout a listy jemně odstraníme.

Štítky:
Související články
19.11.2025
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením na plynu apod. Zplodi
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
30.10.2025
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo zelenin
13.10.2025
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, či police jednoduše ronícím mlékem vytřít.
1.10.2025
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a perlivé nápoje, které dráždí. Když je vám však „jen“ nevolno a máte pocit plnosti, zkuste naše
reklama
Šikovné tipy
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rozhádala se Kostková se svým parťákem?
nasehvezdy.cz
Rozhádala se Kostková se svým parťákem?
Mezi herečkou Terezou Kostkovou (49) a moderátorem Markem Ebenem (67) to začalo skřípat? Bylo snad moderování letošní StarDance jejich poslední společné? Právě o tom se začaly vést diskuse poté, co
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
epochalnisvet.cz
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
Mladík, stojící na přídi zaoceánské lodi, s nadějí pozoruje blížící se australské břehy. V následujících desetiletích se nejen proslaví a zbohatne, ale především naučí protinožce milovat sýry.   Potomci sedláka Josefa Vyhnálka z Hnátnice nedaleko Letohradu ve východních Čechách mají život narýsovaný dlouho dopředu…Především nejstarší syn Milan Vyhnálek (1925–2013), od něhož se v souladu s tradicí očekává,
Na hřbitově jsem zažila velikou hrůzu
skutecnepribehy.cz
Na hřbitově jsem zažila velikou hrůzu
Stalo se mi to před sedmi lety, ale nikdy na to nezapomenu. Od té doby mě ta příhoda straší i ve snech. Návrat ke hrobu manžela měl hrůzostrašný průběh. Tajemné klepání a svítící nápis na náhrobní desce mi nikdo dodnes nevysvětlil. Byly to snad jenom výplody mojí fantazie? Nebo jsem měla halucinace? Mohu se jen
Hlava v ohni: Když tělo napadne vlastní mozek…
21stoleti.cz
Hlava v ohni: Když tělo napadne vlastní mozek…
Autoimunitní encefalitidy jsou zánětlivá onemocnění mozku, při nichž si imunitní systém splete vlastní nervové buňky s nepřítelem, což je samozřejmě solidní průšvih. Výsledkem nebývá klasická neurolog
Birkin Jane Birkin míří do dražby – a její hodnota je hlubší než ta finanční
iluxus.cz
Birkin Jane Birkin míří do dražby – a její hodnota je hlubší než ta finanční
Když se na aukci objeví Hermès Birkin, ceny běžně stoupají do statisíců dolarů. Ale když jde o kabelku, kterou desítky let nosila sama Jane Birkin, přidává se k finanční hodnotě ještě jedna – emocioná
Kořeny hříchu a rodových kleteb: Jak biblické příběhy incestu ovlivnily dějiny
epochaplus.cz
Kořeny hříchu a rodových kleteb: Jak biblické příběhy incestu ovlivnily dějiny
Incest je dnes vnímán jako jedno z nejpřísnějších společenských tabu a jeho praktikování je postihováno zákonem. V době vzniku biblických textů však byla rodinná struktura i společenské normy podstatně odlišné. Uzavřené komunity, malé rodové skupiny a absence širších příbuzenských vazeb často vedly k situacím, které bychom dnes považovali za nepřijatelné, tehdy však byly běžnou realitou
Pečené zelí
nejsemsama.cz
Pečené zelí
Jednoduchý a levný pokrm, jehož příprava nezabere mnoho času. Podávejte ho s dipem ze zakysané smetany. Ingredience na 4 porce: ● 1 hlávka zelí ● olivový olej ● 1 lžíce kmínu ● sůl ● pepř ● 1 citron Postup: Zelí nakrájejte na klínky nebo na pláty o výšce asi 2 cm. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Zelí osolte, opepřete a posypte kmínem. Pak ho zakapejte olejem
Můj čas na kafíčko pro vaše HOBBY a volný čas
tisicereceptu.cz
Můj čas na kafíčko pro vaše HOBBY a volný čas
NOVINKA z vydavatelství RF Hobby Magazín, který si zamilujete již při prvním prolistování, je plný skvělý tipů a užitečných rad pro vaši zahradu, ale také kreativního tvoření a vychytaných nápadů, os
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
epochanacestach.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh dárků, dekorací a spotřebního zboží je pořádán uvnitř výstavní haly a nabízí kromě báječných nákupů všeho druhu také příjemnou relaxaci a občerstvení u velkého vánočního stromu za
Dublin Connolly: Stanice s děsivou minulostí z druhé světové války
enigmaplus.cz
Dublin Connolly: Stanice s děsivou minulostí z druhé světové války
Výbuch střídá výbuch. V květnu roku 1941 nacisté bombardují Dublin. „Rychle do krytu!“ volá velitel na své muže, kteří se v tu chvíli nacházejí na nádraží Dublin Connolly. Právě sem totiž dopadá někol
Milovali děsiví válečníci třpytivé šperky?
historyplus.cz
Milovali děsiví válečníci třpytivé šperky?
Ostré sekyry, meče a kopí, ale i jemné šperky a honosně vyšívané drahé oblečení. Obávaní severští Vikingové nejsou jen drsní bojovníci, ale také umělci, zlatníci a mistři krejčovského řemesla. Skandinávští mořeplavci, obývající území dnešního Švédska, Norska a Dánska, od 8. století podnikají nájezdy do Evropy. Pronikají až do Středomoří a dávno před Kolumbem navštíví Severní