Domů     Velký úklid v lednici! Jak na něj?
Velký úklid v lednici! Jak na něj?
6.7.2024

Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží.

To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí.

Jídlo napřed proberte

Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je třeba zjistit datum spotřeby, abyste zbytečně neskladovali potraviny prošlé. Nekompromisně vyhoďte cokoli i jen mírně nahnilé.

Otevřené potraviny přendejte do uzavíratelných obalů, aby se k potravinám omezil přístup vzduchu, hlavně k syrovému masu. Všechny zavařovací sklenice či lahve od mléka otřete, aby na nich nezůstaly zaschlé zbytky.

Z jídla také odstraňte všechny přebytečné obaly. Uzeniny a zákusky zabalte do alobalu, syrové maso do potravinářské fólie.

Ocet i saponát

Při čištění nezapomeňte na spáry, gumové těsnění kolem dveří a odvodňovací drážku v zadní části vaší ledničky. Úplně stejně se pusťte do mrazicí části. Stěny lednice otřete vodou se saponátem, s octem nebo s jedlou sodou, jednotlivé police očistěte dezinfekcí.

Je jedno, zda jde o kupovaný přípravek či o octovou vodu, ale v každém případě nakonec vše opláchněte čistou vodou. Uklízíte-li mrazák, jednotlivé kusy vyndaného zmraženého jídla zabalte do novin a postavte je těsně vedle sebe. Zpomalíte tak proces rozmrazování.

Proti zápachu káva i ocet

Pokud i po mytí cítíte nepříjemný pach, můžete jej vymýtit za použití mleté kávy. Nasypejte ji v menším množství na talířek a ten vložte do lednice. Po čase kávu vyměňte.

Další likvidátoři pachů:

* Rozpulte jablko a položte na střední polici.

* Rozkrojte citron a na talířku vložte do lednice.

* Nastrouhejte pomerančovou kůru a vložte dovnitř.

* Sypaný čaj dejte do bavlněného sáčku a ten zavěste do lednice.

Jak ukládáme?

Ukládání potravin se řídí podle míry vlhkosti v lednici. Ta je nejnižší nahoře a naopak nejvyšší dole, v přihrádce na zeleninu. Zároveň je nahoře a ve dveřích nejvyšší teplota.

To ale nemusí platit vždy, jednotlivé spotřebiče mají své speciální zóny, a tak se může stát, že nejchladněji je právě ve vrchních poličkách. Údaje o teplotních zónách najdete v návodu, anebo se na ně zeptejte při nákupu chladničky.

Doporučuje se nastavit lednici na 4 °C a rozhodně by tam nemělo být víc než 8 °C, jinak se bakterie začínají explozivně množit.

Nahoře

Je tady zpravidla teplota kolem 5 °C a to vyhovuje sýrům, vařenému masu, sladkým dezertům či zákuskům. Patří sem i mléčné výrobky, jako jsou sýry, jogurty, tvaroh a podobně.

Doprostřed

Zpravidla se jedná o zásuvku nad zeleninovou částí. Jde o nejchladnější prostor (teplota méně než 4 °C), a proto by tady měly být potraviny, které se musí co rychleji spotřebovat a které jsou již načaté.

Vyskládejte sem syrové ryby, maso a drůbež, uzeniny, hotová jídla (samozřejmě vychladlá) a potraviny určené k rozmrazení. Můžete sem dát také vejce. Maso vždy ukládejte v krabičce tak, aby nemohlo dojít ke kontaminaci ostatních potravin.

Dole

Bývají tady oddělené zásuvky, je tu o pár stupňů víc než ve zbytku chladničky, a proto sem naskládejte ovoce a zeleninu.

Dvířka horní

Jde o nejteplejší místo. Ačkoliv je zde přihrádka na vejce, nedoporučuje se je sem dávat, naopak tu můžete uskladnit otevřené konzervy.

Dvířka uprostřed

Do přihrádek umístěte marmelády, hořčici, máslo, nápoje, majonézy, kečupy, pomazánky a dresinky.

Dvířka dole

Tady najdete prostor pro mléko, otevřené džusy, minerálky a vína.

Co do lednice nedávat

* cibuli, česnek, chléb, pečivo, banány, citrusy, rajčata, lilek, a salátové okurky

* brambory – hodí se pro ně spíš sklep

* horké potraviny, které by narušilo vnitřní klima

Tip: Pokud si jídlo z lednice a nově nakoupené potraviny vyskládáte na stůl podle umístění v chladničce, nebudete muset zbytečně nechávat otevřená dvířka.

Dostatek prostoru

Jednotlivé potraviny by měly mít kolem sebe dostatek místa, aby kolem nich mohl proudit chladný vzduch. Udržíte je déle čerstvé a navíc se spotřebuje méně energie. Proto lednici nikdy nepřeplňujte!

Mrazicí boxy

Optimální teplota: –18 až – 20 °C. Lze v nich zamrazit maso, pečivo, ovoce, zeleninu i hotová jídla. Vše je ale nutné skladovat nejlépe ve vzduchotěsných obalech, případně sáčcích z mikrotenu, alobalu či plastových dózách.

Pečivo tu vydrží asi 3 měsíce, ryby 4 měsíce, maso 10 až 12 měsíců a ovoce a zelenina klidně celý rok.

Foto: Shutterstock

Související články
13.11.2024
Specialitu blízkovýchodní kuchyně jste již možná ochutnali. Ale nechtěli byste si nějakou dobrotu připravit doma? 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku, 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), asi 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané petrželky, 2,5 lžíce směsi koření Baharat, 1,5 lžíce soli,
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
29.10.2024
Děláte dobře. Sušit nemusíte jen ovoce, jde to i s bylinkami, květinami na pot pouri, masem a samozřejmě houbami. S některými přístroji toho dokážete ještě mnohem víc, třeba vyrobit jogurt, nechat kynout těsto, nebo usušit domácí nudle... Aby vám sušička dělala radost a dobře sloužila, musíte si ji vybrat sobě na míru. Velikost tak akorát Záleží na tom, kolik toho chcete sušit a jak často. Suši
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
15.10.2024
Dozrávají i v našich podmínkách do medové sladkosti a pochutnat si na nich prospěje i zdraví. Švestky, ale i blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně: Liší se jen barvou a detaily, jako je tloušťka a pevnost slupky a snazší nebo obtížnější oddělitelností pecky. Všechny ale mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Mají totiž pozoruhodně blahodárné úč
reklama
Šikovné tipy
Dekorativní kyblíčky na drobnosti
Věčná otázka „kam s tím“ nás trápí často, zejména když jde o věci drobné, které většinou tak dobře uklidíme, že je potom ne a ne najít. Vyřešit to mohou hezké kyblíčky. Budete potřebovat: plechové kyblíčky, barvy na kovy (zde bílá, červená, modrá), štětce, molitanový váleček, obyčejnou tužku, tavicí pistoli, špičatou špejli nebo drát, bezbarvý lak, […]
Hollywoodské obočí dělá divy
Pěkné husté obočí je znamením mládí. A nejen to, jeho ladný oblouk dodá tváři úhlednost, takže pak vystačíte i jen s lehkým líčením. Naopak bez upraveného obočí to nikdy nebude úplně ono. Na internetu najdete podrobné návody, jak tvar obočí přizpůsobit rysům obličeje a vyrovnat disproporce. Jednodušší, přitom univerzálně slušivé je takzvané hollywoodské obočí. Vychází […]
Skvělé recepty ze švestek
Ze švestek se dá uvařit tolik dobrot! A mohou být sladké i slané. Pojďte se s námi na některé podívat. NA SLANO Srnčí steak 4 srnčí steaky, 4 lžíce olivového oleje, 75 ml červeného portského nebo červeného vína, 1 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce cukru, 1 lžička nasekaných lístků tymiánu a snítky na ozdobu, 8 […]
Zbavit se tetování je drahé a zdlouhavé
Proto se na internetu dají najít mnohé návody k jeho odstranění domáckými prostředky. Přitom zmírnění viditelnosti tetování je náročné i profesionálními metodami. Zájem o domácké prostředky je pochopitelný, jelikož profesionální ošetření rozhodně není zadarmo. A tak se kouknete na internet a řeknete si, no vida, jde to i podomácku a levně. Pravda je, že postupy […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Blboun nejapný 2.0: Bude se mít kam vrátit?
21stoleti.cz
Blboun nejapný 2.0: Bude se mít kam vrátit?
Když u břehů Mauriciu poprvé přistála evropská loď, námořníci se mohli potrhat smíchy: Jídlo jim tam chodilo samo naproti! Ptáci velcí jako krocani se dali bezelstně ubíjet, neutíkali a svá vejce nech
Opečené škubánky s mákem
tisicereceptu.cz
Opečené škubánky s mákem
Jednoduché sladké jídlo připravené z mouky a brambor buď milujete, nebo nenávidíte. Specifickou chuť jídlu propůjčuje také mák, kterým se šišky sypou. Potřebujete 1 kg brambor 220 g hladké mouk
Nový život pro starobylou usedlost
rezidenceonline.cz
Nový život pro starobylou usedlost
Původní lovecký zámeček, už tak trošku trochu staromódní, byl zcela zrekonstruován, aby se proměnil v elegantní, moderní a příjemné útočiště. Jsou místa, která nás okouzlí na první pohled; mají ono těžko uchopitelné kouzlo přitažlivosti. Stejně tak tomu bylo i s malým, tak trochu zanedbaným zámečkem, vzdáleným několik málo kilometrů západně od francouzského Lyonu. Když mladí manželé poprvé tuto romantickou stavbu
Středověké hrady krále Václava IV.: Historické legendy i strašidelné příběhy ze současnosti…
enigmaplus.cz
Středověké hrady krále Václava IV.: Historické legendy i strašidelné příběhy ze současnosti…
Bezprostřední příčinou ke stavbě nového hradu Točníka byl bezpochyby požár, který roku 1395 poškodil původní králův hrad Žebrák. Nedlouho poté si tedy začal král Václav IV. stavět honosnější a pohodln
Nakonec neskončím sama!
skutecnepribehy.cz
Nakonec neskončím sama!
Když mi zemřel milovaný muž, nikoho jiného jsem si nehledala. Cesty osudu jsou někdy ale nevyzpytatelné. Roky jsem žila sama. Manžel mi zemřel na rakovinu. V den desátého výročí jeho úmrtí jsem uklízela knihovnu. Když jsem vzala do ruky jeho nejoblíbenější knížku o letadlech, vypadl z ní zvláštní vzkaz a peníze. Boj prohrál Nikdy v životě jsem netrpěla tolik jako
Konec muže nenásilného odporu: Mahátma Gándhí
epochaplus.cz
Konec muže nenásilného odporu: Mahátma Gándhí
Mahátma Gándhí, známý jako „Velký duch“, byl jedním z nejvýznamnějších vůdců indického boje za nezávislost. Jeho filozofie nenásilného odporu inspirovala miliony lidí po celém světě. Přestože jeho život skončil tragicky, jeho odkaz žije dál jako symbol míru a svobody. Po první světové válce je stále více lidem zřejmé, že se éra britské koloniální velmoci chýlí
Pojďte se projít po mostě
epochanacestach.cz
Pojďte se projít po mostě
K čemu jsou mosty přes řeku? Aby měl člověk blíž k člověku přece! Mnohé z nich si zaslouží pro svou krásu, jedinečnost nebo architektonické provedení naši bližší pozornost. Často po nich projdeme a ani si jich nevšímáme. Přitom jsou tak zajímavé. Nejeden fotograf by možná kvůli jejich kráse a pořízení snímku před nimi padl i
Ruský Kolumbus: Na moře ho znovu vyhnala carevna
historyplus.cz
Ruský Kolumbus: Na moře ho znovu vyhnala carevna
Loď dánského kapitána si proráží cestu chladnými vlnami stále dál na sever. Všichni s napětím hledí kupředu. Postaví se lodi do cesty pevnina? Žádná tu ale není a cesta je volná. Svět se konečně dozví, že Asie není spojena s Amerikou. Rodina celního inspektora, do níž se v dánském přístavním městě Horsens narodil chlapec Vitus Bering (1681–1741),
V nové kavárně na Pankráci zaplatíte kryptoměnami
iluxus.cz
V nové kavárně na Pankráci zaplatíte kryptoměnami
V OC Arkády Pankrác byla otevřena unikátní kavárna BITmarkets Café by CAFÉ LEVEL, která propojuje lásku ke kvalitní kávě s fascinujícím světem kryptoměn a technologických inovací. Návštěvníci si zde m
Jak se vyhnout nachlazení? Pomůže strava a otužování!
nejsemsama.cz
Jak se vyhnout nachlazení? Pomůže strava a otužování!
Podzim přináší nejen chlad, ale i virózy a nachlazení a další nemoci. Můžete se jim ale vyhnout, když posílíte svou imunitu. Imunitní systém, pokud dobře funguje, nás chrání před škodlivými mikroorganismy. Pokud ale dojde k jeho oslabení, je potřeba mu pomoci. Jezte s rozmyslem Pestrý jídelníček je jedním z nejdůležitějších předpokladů. Zařaďte do něj co nejvíce čerstvé zeleniny a
Nejzáhadnější rytina všech dob: Lze Melancholii vůbec rozluštit?
epochalnisvet.cz
Nejzáhadnější rytina všech dob: Lze Melancholii vůbec rozluštit?
Rok 1514 je v životě německého renesančního umělce Albrechta Dürera nesmírně krutý. Umírá mu jeho milovaná matka. „Smutek, který jsem kvůli ní cítil, se nedá ani popsat,“ zaznamenává si tehdy. A pak stvoří Melancholii I, mědiryt zhruba ve formátu A4, který dodnes mate historiky umění.   Podle znalce renesančních umělců Giorgia Vasariho (1511–1574) Dürerova Melancholie
Šťastná novinka u Marešů?
nasehvezdy.cz
Šťastná novinka u Marešů?
Během dovolené v Las Vegas zamířil moderátor Leoš Mareš (48) do tetovacího salónu a na ruku si nechal zvěčnit jména svých tří dětí – Jakuba, Matěje a Alex. Pochlubil se tím svým fanouškům, kteří