Domů     Obraz potřebuje správný rám
Obraz potřebuje správný rám
30.10.2023
A happy young couple looking at each other while selecting frames in a frame shop.

Dostali jste obrázek nebo jste si udělali radost jeho koupí, ale chybí mu rám? Pak se nejspíš vydáte do rámařství.

Jenže na tuhle návštěvu byste se měli trochu připravit, protože z možností, které se nabízejí, se vám může zamotat hlava a hrozí, že nevyberete dobře.

Udělejte si představu

Obraz, který potřebujete zarámovat, se vám určitě líbí, možná byl dokonce drahý a vy jste hodně dlouho přemýšleli, jestli si ho koupíte. Třeba jste i léta šetřili. Už proto je třeba rámu věnovat velkou pozornost.

Rovnou zapomeňte na hotové, většinou plastové výrobky z různých prodejen s nábytkem, protože ty nikdy nemohou splnit vaše očekávání už proto, že jsou nekvalitní.

Rám musí dílo dotvořit, pomoci mu vyniknout a přitom se musí hodit i do prostoru, kam ho chcete umístit.

Rámaře vybírejte pečlivě

Pokud vstoupíte do obchodu a rámař vás odkáže k regálům s rámy s tím, že si máte vybrat, je to špatně. O díle je třeba mluvit. A nejen o něm, ale i o vaší představě. Kde bude viset, bude ve skupině obrazů, nebo jako solitér? Jaký by měl být výsledný dojem?

V případě, že jde o větší obraz, rámař jistě přijede k vám a sám si ho odveze. Má to tu výhodu, že si udělá přesnou představu.

Zkoušejte

Představu jste si sice udělali už sami, ale nechte si poradit. Zkoušejte, hledejte nejrůznější možnosti. Dejte si načas. Není nic horšího, než když si vyberete narychlo a pak se vám výsledek nelíbí.

Pak se stane, že obrázek ani nepověsíte, nebo ho budete muset nechat přerámovat a to se prodraží. Rámy totiž nebývají vůbec levné, někdy jejich cena může být i vyšší než cena dílka.

Určitě zjistíte, že variant je opravdu hodně a najednou se vám líbí ty, na které jste ani nepomysleli. Nezapomeňte se také zeptat, kdo práci bude skutečně provádět. Ve větších provozovnách je totiž obsluha, která jenom zakázku předá mistru rámaři. Chtějte mluvit rovnou s ním, i kdyby vás to mělo stát víc času.

Podle interiéru, nebo ne?

Rám musí ladit především s obrazem, ale pokud se vám ho podaří sladit ještě i s některým kusem nábytku, je to jen dobře.

Barev se nebojte

Často lidé vybírají klasiku – bílý, hnědý, zlatý, stříbrný nebo černý. Nemusí to být úplně špatně, ale některým obrazům to spíš uškodí. Vůbec se nebojte barev. Máte-li obraz laděný do teplejších tónů, zvolte podobný rámeček.

Někdy se hodí rám v v barvě některé části obrazu. Pokud se obrázek skládá z drobných detailů, bude mu slušet velmi jednoduchý rám.

Starý, nebo moderní

Nepsané pravidlo je, že staré obrazy by měly mít rám dřevěný. Může být v různých odstínech hnědé, hladký nebo bohatě zdobený či s patinou. U moderních máte možností spoustu. První myšlenkou bývá dát modernímu obrazu hladký nenápadný rám.

Tím nic nezkazíte, ale zajímavé je, že když nechají obraz zarámovat sami malíři, klidně vyberou k modernímu obrazu rám starožitný. Můžete tuto variantu vyzkoušet, třeba právě tomu vašemu bude slušet.

Má se obraz zasklít?

Sklo se používá proto, aby se na obraz nedostala nečistota nebo voda, ale na obrazy malované na plátně se nedává, protože jim sebere veškerý půvab a potlačí barvy. Je to jako kdybyste měli doma jen reprodukci.

Takový obraz prostě pověste někam, kde mu nehrozí nebezpečí. A to nemyslíme jen prach, ale hlavně kuchyňské páry nebo cigaretový kouř a také sluneční paprsky.

Grafika do pasparty

Jiné je to u grafiky a fotografie. K těm sklo naopak patří. Obojí je nejlepší dát do takzvané pasparty. To je papírový karton, do kterého je pod určitým úhlem vyříznutý otvor pro obrázek. Tak je grafika nebo fotografie vzdálena od skla a nepřilepí se.

Ale to není jediná funkce pasparty. Dá také obrázku vzdušnost a prostor. A může skrýt i některé vady. Navíc právě díky paspartě můžete dát i miniaturní obrázek do velkého rámu a pomoci mu tak vyniknout.

Kazetové rámy

V poslední době se hojně využívají jak pro reliéfní grafiky, ty jsou v některých částech plastické, tak třeba pro více obrázků v jednom rámu. Hodí se i pro díla, jejichž detaily by pasparta zakryla. Jejich půvab je v tom, že se dílo uvnitř jakoby vznáší, nic není zakryté, a má tak dostatečný prostor.
V poslední době se hojně využívají jak pro reliéfní grafiky, ty jsou v některých částech plastické, tak třeba pro více obrázků v jednom rámu. Hodí se i pro díla, jejichž detaily by pasparta zakryla. Jejich půvab je v tom, že se dílo uvnitř jakoby vznáší, nic není zakryté, a má tak dostatečný prostor.

Foto Shutterstock, frame-it.cz

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
8.5.2024
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), 1 pár náušnicových puzet, 1 pár náušnicových zaráže
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
19.4.2024
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude mít tvar, jak bude velký i jaký mu určíte os
11.4.2024
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku s malými šuplíky * akrylové barvy * štěte
5.4.2024
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají se především čerstv
reklama
reklama
Šikovné tipy
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Velký úklid knihovny
Nové knihy stále přibývají, knihovna praská ve švech a ani při sebelepší vůli už se v titulech nevyznáte? Jestli je to i váš problém, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. Učili nás, že knihy se nevyhazují. A tak to neděláme. Ukládáme je, jak se dá. Často, když už máme knihovnu plnou, tak do druhé řady, […]
Křehká krása lisovaných květů
Lisované květy mají trochu jiné kouzlo než sušené. V 2D verzi se stávají spíš ilustrací. A toho se dá využít k tvoření líbezných osobních i bytových doplňků. Zdlouhavé lisování květin zatížených knihami se dá urychlit za využití mikrovlnky. Potřebujete k tomu dvě destičky z překližky v rozměrech odpovídající prostoru mikrovlnky. Na destičku položte tři archy […]
Vyzkoušeli jsme: Jak se čistí ekologicky?
Přichází jaro, a tak snad není nikdo, kdo by je nechtěl přivítat s krásně uklizeným bytem. Ale že takový úklid pro nikoho, až na malé výjimky, není velká zábava, je také pravda. I proto se snažíme volit takové prostředky, které budou co nejúčinnější a práci nám usnadní. To je samozřejmě dobře, ale ještě na jednu […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V zrcátku jsem spatřila cizí tvář
skutecnepribehy.cz
V zrcátku jsem spatřila cizí tvář
Před lety jsem našla kapesní zrcátko. Líbilo se mi, tak jsem si ho nechala. V odrazu jsem ale vídala tvář cizí vyděšené dívky. Celý život moc ráda chodím do kina. Jednou na sedadle v kinosále zůstalo ležet zdobené kapesní zrcátko. Moc se mi líbilo, tak jsem si ho nechala. Ale to jsem ještě netušila, co mě čeká.
Snaží se Prachař utajit,  že od něj Sandeva utekla?
nasehvezdy.cz
Snaží se Prachař utajit, že od něj Sandeva utekla?
Půvabná herečka ze seriálu Jedna rodina Sara Sandeva (26) podle mnohých spekulací nedávno opustila herce Jakuba Prachaře (40). Sice ho milovala, ale údajně neunesla nátlak na založení rodiny. Každý
Mühle Glashütte se prezentuje novou linií hodinek Sportivo
iluxus.cz
Mühle Glashütte se prezentuje novou linií hodinek Sportivo
Jak hodinářský web Chronoblog uvedl, tak je veřejně známo, že Thilo Mühle, generální ředitel saské společnosti Mühle Glashütte, a jeho syn Dustin jsou zapálení sportovci. Thilo je nadšeným cyklistou a
Vyzkoušejte astrodietu!
nejsemsama.cz
Vyzkoušejte astrodietu!
Trápí vás kila navíc a nemůžete se jich zbavit? Vyzkoušejte speciální dietu podle slunečního znamení vašeho horoskopu. Sama poznáte, že výsledky se brzy dostaví! Hvězdy vám poradí, jak na to. Zkuste to spolu s námi. Beran 21. 3. – 20. 4. Jste netrpělivá, a když něco nevychází podle vašich představ, rychle ztrácíte zájem. To platí i pro diety. Proto jezte
Duchové na kolejích: Lidé zkouší získat otisky jejich rukou!
enigmaplus.cz
Duchové na kolejích: Lidé zkouší získat otisky jejich rukou!
V americkém státě Texas je od čtyřicátých let minulého století tradován temný duchařský příběh, který začal tragickou srážkou školního autobusu s vlakem. Místem nehody měl být jeden železniční přejezd
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas
Einstein v praxi: K čemu je nám obecná teorie relativity?
epochaplus.cz
Einstein v praxi: K čemu je nám obecná teorie relativity?
Publikoval přes 300 vědeckých prací a dal lidstvu nejslavnější rovnici světa E= mc2. Dodnes patří k největším vědeckým hvězdám, ke zhmotnělé tvůrčí genialitě, protože jeho speciální teorie relativity se vpasovala mezi pilíře moderní fyziky. Před 108 lety přinesl světu její dokonalejší verzi – obecnou teorii relativity.   Teoretický fyzik Albert Einstein (1879–1955) neměl laboratoř, stačil
Zvláštní populace hadů, která zvládá herecké výkony
21stoleti.cz
Zvláštní populace hadů, která zvládá herecké výkony
Pokud se had stane obětí útoku, obvykle volí dvě strategie; buď reaguje protiútokem nebo útěkem. A pak jsou tu ještě užovky z ostrova Golem Grad v Severní Makedonii. Ti v případě ohrožení předvedou he
Banánový koláč
tisicereceptu.cz
Banánový koláč
Tento lahůdkový koláč můžete připravit i do chlebíčkové formy. Na vysypání formy se dá použít mletý kokos, mleté ořechy i strouhanka. Ingredience 4 vejce 200 g moučkového cukru 1 banán 2 lžíc
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
epochalnisvet.cz
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
Jako nejprokletější obraz na světě bývá označován Plačící chlapec. Údajně je na něm dítě, jehož rodiče zemřeli při požáru a ono pak proklelo každé místo, kde se nacházelo. Jakékoliv jeho zpodobnění má nosit smůlu a domy, v nichž se obraz objeví údajně často shoří na popel. Podle zpráv hasičů ale samotný obraz neshoří nikdy. Má
7 nejtajemnějších rituálů starověkého světa: Zbití králové, tance s býky a faraoni na zabití
historyplus.cz
7 nejtajemnějších rituálů starověkého světa: Zbití králové, tance s býky a faraoni na zabití
Velekněz mu vlepil do tváře políček a vytahal ho za uši! Následně babylonský král poklekne před bohem Mardukem, aby se vyznal ze své bezúhonnosti. Když odříká naučený text, velekněz ho potvrdí v královském úřadu. Vrátí mu odznaky jeho moci a ještě jednou ho prudce udeří do obličeje! Rituály doprovázejí lidstvo odnepaměti. Již ve starověku poskytovaly
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř