Už první adventní neděli byste měli mít postavenou svou perníkovou vesničku. Netroufáte si na takové množství perníčků? Tak si udělejte aspoň jednu chaloupku. Nebo pár perníčků na stromeček.
Proč se pustit do pečení perníčků? Odpověď je jednoduchá – protože krásně provoní celý byt, protože je to kouzelná vánoční dekorace a protože vám navodí tu správnou atmosféru a přinesou radost. Už teď začněte shánět suroviny a pusťte se do pečení.
A nebojte se, vlastně musíte zvládnout jen tři kroky – připravit dobré těsto, vykrojit díly, které k sobě padnou, a připravit dobrou polevu, která vše dokonale spojí k sobě. No a závěr už je jen o fantazii a kreativitě, s jakou budete tu svou chaloupku zdobit.
Tip Paní domu: Chaloupky, které upečete sami, možná nebudou tak perfektní a dokonalé, ale udělají vám mnohem víc radosti, protože budou „vaše“.
Nejdříve perníčky
Možná jste ještě žádnou vlastní chaloupku nepekli. Nejdříve si proto naplánujte, jak by měla být velká a zda bude jedna, nebo se hned s odvahou pustíte do celé vesničky. Na internetu najdete spoustu šablon, nebo si je můžete vyrobit i sami.
Nebo se klidně (a hlavně odvážně) pusťte do chaloupky jen tak, od oka a bez šablony. Aspoň bude originální.
Těsto
Už jste pekli malé perníčky? Máte své vyzkoušené těsto? Tak ho klidně použijte i na chaloupku. A jestli ještě žádné vyzkoušené nemáte, raději se poptejte mezi známými a v rodině.
Je to větší jistota, než sáhnout po anonymním receptu z časopisu, který nemáte ověřený a u kterého nevíte, co od něj můžete čekat. Můžete vyzkoušet i náš – zaručeně osvědčený, i když trochu netradiční recept na těsto ze žitné mouky. Neroztéká se a dobře drží tvar.
Tip na těsto ze žitné mouky
300 g žitné chlebové mouky * 1/2 prášku do pečiva * 180 g cukru moučka * 60 g ohřátého medu * 1 vejce * pomerančová a citronová kůra * lžíce perníkového koření
1) Vše zpracovat na vále, pokud se těsto drobí, lze přikápnout trochu vody.
2) Těsto zabalit do fólie a nechat odpočinout do druhého dne, dále se pracuje jako s každým jiným těstem.
Na chaloupku rozměru 22x20x20 cm + ploty a figurky je potřeba asi tři dávky.
Poleva
V tomto případě je to jednoduché. Recept je jen jeden, ale když si suroviny připravíte špatně, pak se s lepením a zdobením pěkně potrápíte. Poleva by měla být tak akorát hustá a její příprava se nesmí podcenit.
Připravte se na poctivou ruční práci, protože úspěch spočívá v dokonalém rozmíchání vaječných bílků s jemným moučkovým cukrem. Obecně se dává asi 150 g extra jemného moučkového cukru na 1 bílek.
Tyto dvě suroviny se třou vařečkou v porcelánové misce, a to klidně až půl hodiny (pssst: můžete použít i šlehač, který vám dobu zkrátí na polovinu). K bílkům a cukru přidejte 2 kapky citronu.
Když je špatný den a poleva ne a ne houstnout, tak – aby vás nikdo neviděl – přisypte půl lžičky škrobu. Ovšem tím jste z polevy vytvořili hmotu, která sice dokonale slepí vaši chaloupku, ale absolutně zkazí chuť perníku.
Takže pokud víte, že chaloupku nakonec – jako Jeníček s Mařenkou – oloupete a sníte, na škrob raději zapomeňte.
Tip Paní domu: Když se poleva moc nedaří, větší problém je se samotným zdobením než s lepením jednotlivých kousků, které se většinou podaří bez problému.
Jdeme na pečení
Těsto na perníčky si připravte den předem a zpracujte ho tak, aby bylo opravdu hladké a hebké. Pak ho zabalte do fólie a dejte odležet do chladničky.
Než ho druhý den začnete zpracovávat, vyndejte ho včas, aby povolilo, hezky se s ním pracovalo a dalo se dobře válet. Při vykrajování nezapomeňte na „obvodových zdech“ udělat okénka a dveře.
Pečte na plechu (určitě jeden nebude stačit), který (které) vyložíte pečicím papírem. Pohrajte si s ukládáním jednotlivých dílků, dejte k sobě na jeden plech přibližně stejně velké kousky, aby se upekly rovnoměrně.
Po upečení je z plechu sundejte a hned potřete rozšlehaným vajíčkem (nebo žloutkem). Slepují se, až úplně vychladnou.
Slepujeme
Teď vás čeká asi ta nejtěžší práce z celého díla – slepování jednotlivých stavebních dílků chaloupky k sobě. Než poleva jako spoj dokonale zaschne, pomozte si třeba párátky, kterými dílky přichytíte. Nebo je opřete či si jinak vypomozte.
Možná se stane, že stejně nebude stavba dokonalá, ale tak tomu nebylo v minulosti ani u opravdických domečků, které naši předkové stavěli svépomocí. Prostě to bude originální ruční práce, tak se může nad výsledkem trochu přihmouřit oko.
Nebo křivé zdi vydávejte za umělecký záměr. Hotový domeček (nebo domečky) postavte na předem připravený podklad. Může být z polystyrenu nebo z překližky, kterou obalíte čistým bílým papírem). Podklad můžete používat každoročně pořád stejný.
Tip Paní domu: Když vám dojde bílková poleva, můžete ji nahradit povidly. Slepí domeček stejně kvalitně.
Ozdoby a vychytávky
Tak… domeček stojí a teď je třeba ho nazdobit. Ke zdobení můžete použít papírový kornoutek, nebo obyčejný igelitový sáček, do kterého si uděláte minidírku.
Trubičky, které se prodávají, bývají dost nepraktické, ale možná se vám podaří i z nich vytvořit krásné ornamenty.
* Začněte třeba střechou. Krásné tašky vytvoříte tak, že střechu polijete rozpuštěnou hořkou čokoládou, do které zapícháte pěkně vedle sebe půlky mandlí (to budou střešní tašky).
* Chcete, aby vypadaly jako zasněžené? Můžete je ozdobit bílkovou polevou, na kterou – ještě než zaschne – nasypte kokosovou moučku. Když kokos na perníku nedrží, připravte si do rozprašovače cukrovou vodu, trochu jí stříkněte na perník a hned posypte kokosem.
* S bílkovou polevou zvládnete také rampouchy. Stačí, když na okraj střechy dáte polevy trochu víc než na zdobení. Je třeba si to nacvičit, aby to bylo „tak akorát“ a krápník úplně nestekl ze střechy dolů, ale včas zaschl a zůstal viset.
* Má se z komína kouřit? To zvládnete pomocí obyčejné vaty.
* A když se z komína kouří, znamená to, že se topí v peci. Jak na to? Nalepte na díru, která představuje okno, zevnitř červený celofán. Dovnitř chaloupky pak naaranžujte světýlko. 1151299568
Tip Paní domu: Když určitě víte, že chaloupka je určená jen k dekoraci a nebudete ji jíst, můžete ji zlehka postříkat lakem na vlasy, který ji zpevní a dodá lesk.
K domečku patří plot
Až si vyhrajete s ornamenty a zdobením domečku, je třeba ještě přidělat plot. Máte dvě možnosti:
* Buď si z perníkového těsta namodelujete jednotlivé plaňky (když bude každá jiná, tím lépe), ty upečete a přes ně pak dáte jednu plaňku, která je spojí dohromady.
* Nebo si uválíte placku vysokou „tak akorát“, do které hustě vykrojíte pomocí vykrajovaček hvězdičky, srdíčka a dírky různých tvarů. Tahle „placka“ vypadá jako plot úžasně a dá méně práce, než tvarovat jednotlivé plaňky.
A co ještě…
To ale stále ještě není všechno. Aby práce byla dokonalá, potřebujete dále:
* Stromečky – mohou být z perníkových hvězdiček, které cik cak slepíte jednu na druhou, ale také z maličkých větviček buxusů, u kterých dole lámete zelené lístky. Buxusové stromečky zapícháte do polystyrenu a ozdobíte bílkovou polevou. Nezapomeňte kousky větviček poházet pod stromeček.
* Hodiny a kostelík – upečte si je z perníkového těsta, ozdobte bílkovou polevou a někam u domečku je „postavte“. Vypadají moc hezky.
* Zvířátka – z marcipánu vymodelujete ptáčky, zajíčky, lištičky a jiná zvířátka, která rozestavíte kolem domečku.
* Houby a hříbečky – vymodelujete úplně stejně jako zvířátka.
* Sněhulák – také upečený z perníkového těsta, může mít v ruce koště (to vyrobíte třeba také z buxusové větévky), na hlavě hrnec a místo nosu pěkně červenou mrkev (z marcipánu).
* Jeníček, Mařenka a baba jaga – budou, stejně jako sněhulák, upečené z perníku a dokonale dozdobené. Mařence dejte do ruky košík a staré čarodějnici na hlavu šátek a na sebe roztrhané staré šaty.
* Světýlka – na ty určitě nezapomeňte. Vytvoří tu nejkrásnější kouzelnou atmosféru. Sáhněte po LED světýlkách, která jsou jednoduchá na ovládání.
Tip Paní domu: Pokud budete chtít perníčky pověsit na stromeček, nezapomeňte před vložením do trouby do každého udělat dírku (třeba pomocí brčka) a pak na ni dát červenou mašli.
Foto: Shutterstock, archiv autorky textu