Domů     Záludný mléčný cukr
Záludný mléčný cukr

Dobře známý je pod označením „laktóza“, které se stalo synonymem pro problémy s trávením mléka. Tím ale obrázek mléčného cukru dosti zkresluje.

Možná vás to překvapí, ale laktóza není speciální složka kravského mléka. Nebo lépe řečeno pouze kravského mléka. S kojením totiž děti dostávají skoro dvojnásobnou porci laktózy, než by vypily ve stejném množství kravského mléka.

Laktóza je totiž cukr, který příroda vytvořila obecně pro mléko savců, člověka nevyjímaje. A právě mateřské mléko vyniká právě jejím vyšším obsahem. Má to svůj účel…

Pro dobré trávení i imunitu

Mléčný cukr je kojence nesmírně důležitý nejen jako hlavní zdroj energie, ale také proto, že napomáhá vytváření zdravé střevní mikroflóry. Působí jako výživa pro prospěšné bifidobakterie a naopak brání usazování škodlivých hnilobných bakterií.

Správné složení střevní mikroflóry pak prospívá trávení i imunitnímu systému. Mimochodem mléčný cukr je pro střeva přínosný také jako tradiční prostředek proti zácpě.

Při jeho trávení vznikají totiž určité látky, které tělo musí před vylučování střevem zředit, takže se do střeva stahuje více vody. Tím se ředí nejen látky vzniklé z laktózy, ale i další obsah střev a zácpa se zmírňuje.

Pozor: Použití mléčného cukru proti zácpě je sice přírodní a neškodná metoda, nicméně u nejmenších dětí ji vždy nejdříve konzultujte s pediatrem. Větší ztráta tekutin by u nich mohla rychle způsobit zdravotní potíže.

A teď k těm potížím…

V raném dětství tedy nemáme – až na výjimky, způsobené vrozenými poruchami – s trávením mléka žádné potíže. A je jedno, jestli jde o mléko mateřské nebo kravské, cukr obsahují tentýž.

Když děti povyrostou nebo později v dospělosti se to může změnit a vypití sklenice mléka může způsobit náramnou bouři v útrobách s prudkými bolestmi, nevolností, zvracením, nadýmáním a průjmem.

Pokud je to váš případ nebo někoho z vašich blízkých, pak to znamená, že patrně patří k menšině evropské populace, která věkem ztrácí schopnost trávit mléčný cukr. Aby ho tělo dokázalo zpracovat, musí vytvářet speciální trávicí látku, tzv. enzym laktázu.

U většiny evropské populace se tvoří celý život, takže konzumace mléka není problém.

Proč právě Evropané mohou pít mléko? Vychází to z naší historie, v Evropě bývalo důležitým zdrojem obživy pastevectví, jak dobytka, tak i sobů.

Aby nic z tehdy vzácných zdrojů potravy nepřišlo nazmar, vytvořila se u našich dávných předků genová mutace, která umožnila trávit mléčný cukr po celý život. To znamená, že mohli bez potíží pít mléko a jíst tvaroh a sýry.

Podobně tomu je u Mongolů nebo u některých pasteveckých etnik v Africe. Naopak v Číně nikdy pastevectví významnou roli nehrálo, což je také důvod, proč se k nám s tradiční čínskou medicínou dostává názor, že mléko je škodlivé.

Pro Číňany – a celkově 75 % světové populace – to skutečně platí, my máme ovšem od přírody výjimku.

Nesnášenlivost není nemoc

Neschopnost trávit mléčný cukr skutečně není nemocí, ale přirozený stav. Naše genetická výbava zkrátka někomu umožňuje konzumaci mléka umožňuje po celý život, jinému jen raném věku a pak tuto schopnost ztrácí.

Nejde o poruchu, a tak se nesnášenlivost laktózy nedá léčit. Stupeň nesnášenlivosti může být různě závažný, u některých lidí se enzym štěpící laktózu nevytváří vůbec, u jiných jen ve sníženém množství.

V méně závažných případech tak je možné konzumovat mléčné výrobky, které přirozeně obsahují méně tohoto cukru.

To jsou především kysané produkty, bakterie mléčného kvašení se totiž laktózou živí, proto se do trávicího traktu dostává v menším množství, které nepůsobí takové potíže. Přirozeně málo mléčného cukru obsahují také některé sýry, například ricotta.

Kojenci, kteří nesnášejí mateřské mléko: To je extrémní podoba intolerance laktózy, naštěstí velmi vzácná. Příčinou je tu také genetická porucha, ovšem jiného typu, takže znemožňuje trávení i mateřského mléka.

Děti pak trpí bolestmi a průjmy, uleví jim jen náhradní bezlaktózová výživa.

Co je bezlaktózové mléko?

Pokud se na tuto variantu díváte s podezřením, pak vám musíme uklidnit, jde stále o přírodní produkt. Při zpracování se oproti běžnému mléku odehrává jediná změna: Do mléka se přidává laktáza, ano, přesně ten enzym, který pomáhá trávit mléčný cukr v těle.

A ten udělá to, co umí – rozštěpí mléčný cukr na jeho dvě složky, glukózu a jednoduchý cukr zvaný galaktóza. Trávení bezlaktózového mléka je tedy o jeden, pro některé lidi problematický, krok kratší.

Mléko chutná zcela stejně, jen je sladší – což je vlastnost oněch rozštěpených cukrů. Nezměněné jsou i všechny další obsahové látky, vitaminy B1, B2 a B12, z minerálů vápník či sodík.

Může to být alergie

Pro úplnost se sluší dodat, že kromě nesnášenlivosti může mléko, i když vzácněji, vyvolávat alergii. Není to totéž. Alergickou reakci spouští imunitní systém a útočí na zdánlivě nebezpečné vetřelce, v tomto případě na bílkoviny v mléce.

Že k tomu dochází, lze potvrdit – nebo naopak – vyloučit laboratorním vyšetřením, které ukáže zvýšené hodnoty některých imunitních složek.

Na rozdíl od mléčného cukru, který nemá varianty, ovšem existuje více typů mléčných bílkovin, takže postižení mohou mít například problémy jen s kravským mlékem a bez potíží konzumovat kozí. Jak je alergie na mléko projevuje?

Ještě bouřlivěji než zmíněná nesnášenlivost, k trávicím obtížím se může přidat také ekzém, dechové potíže nebo ještě hůře astmatický záchvat.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Předchozí článek
Související články
19.8.2025
Strava ženy by z pohledu tradiční čínské medicíny měla být jiná než u muže. Pro dobré zdraví by se také měla odlišovat v různých fázích života. Jiná bude v těhotenství, při kojení či v období klimakteria. Optimální výživou zharmonizujeme organismus, budeme se cítit dobře a předejdeme zdravotním problémům, případně podpoříme jejich léčbu. Podstatou ženy je z pohledu TČM Yin – krev, výživa, u
4.8.2025
Také se na podzim zásobujete medem? Pak se vám jistě hodí pár rad, jaký koupit a na co dát pozor. Traduje se, že nejlepší je, když nakoupíte přímo od včelaře. Samozřejmě to nemusí platit vždy. Takže je dobré se ptát na zkušenosti známých nebo si přečíst na internetu recenze. Pokud žádného zatím neznáte, zkuste se podívat na web najdisivcelare.cz, kde si vyberete určitě. Med většinou bývá kvalitně
31.7.2025
Česká republika je nesmírně bohatá na rozmanité a rozsáhlé zdroje minerálních. A nemusíme za nimi nutně jezdit do lázní. Přírodní minerální prameny se pro své blahodárné účinky na lidské zdraví využívaly od nepaměti. V období starověkého Řecka sloužily k léčbě nejrůznějších chorob a už z té doby také pochází omezení doby terapie na 21 dní. V naší zemi máme velké množství léčebných pramenů a
24.7.2025
Určité živiny se pouze z rostlinných potravin zkrátka doplnit nedají. Pokud se přesto pro veganství vy nebo někdo z vašich blízkých rozhodnete, pak je důležité vědět, jak tento nedostatek nahradit, aby nestrádal mozek. Zájem o veganský styl stravování rok od roku narůstá, což je trend z hlediska zdraví spíše pozitivní. Stravování bez masa, mléčných výrobků a vajec prokazatelně snižuje hladinu c
16.7.2025
Játra působí v našem těle jako čistička a zvládají toho opravdu mnoho. Obměna toho, čím je denně krmíme, jim odlehčí a podpoří nebo znovu nastartuje jejich správné fungování. Například v ajurvédské a čínské medicíně se zdraví jater věnovali několik tisíciletí a tvrdí, že lékař, který ví, jak harmonizovat játra, umí vyléčit stovky nemocí. Protože jsou jediným orgánem v těle, který se dokáže sám re
reklama
Šikovné tipy
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Ať jsou nože zase ostré
Bez dobře naostřených nožů to v kuchyni opravdu nejde. A pokud si myslíte, že tupým se neříznete, pravý opak je pravdou. Ale abyste své nože konečně dostali do kondice, budete potřebovat brousek. Samozřejmě někdy je lepší svěřit se odborníkům, ale jsou-li daleko, nebo potřebujete ostrý nůž hned, musíte si pomoci sami. Možností je několik, záleží […]
Ze staré stoličky nová
Staré bytelné kousky nábytku vydrží mnoho let. Jen je potřeba dát jim po čase nový kabát. A když už budete renovovat, přidejte i umělecký prvek. Nevadí, když neumíte malovat. Opotřebovanou stoličku určitě nevyhazujte. Můžete si z ní udělat praktický kousek do předsíně. Připravte si: smirkový papír * tmel * barvu na dřevo ve dvou odstínech […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jižní Burgenland láká na golfové balíčky
iluxus.cz
Jižní Burgenland láká na golfové balíčky
Když se celý resort Reiters Reserve v Bad Tatzmannsdorfu v Jižním Burgenlandu zahalí do zlatých podzimních barev, začíná možná nejkrásnější golfové období roku. Pozoruhodná osmnáctka, k tomu příjemná
Našla si Krejčíková partnera, který ji chce využít?
nasehvezdy.cz
Našla si Krejčíková partnera, který ji chce využít?
Je tomu pár měsíců, co hvězda seriálu Ulice Aneta Krejčíková (34) oznámila, že už netvoří pár s otcem svých dvou dětí, tělocvikářem a fitness trenérem Ondřejem Rančákem (39). Povídá se, že ale sama
Špindlerovské sejkory – Ochutnávka krkonošské tradice
epochanacestach.cz
Špindlerovské sejkory – Ochutnávka krkonošské tradice
V sobotu 30. srpna 2025 se uskuteční druhý ročník sousedského setkání a gurmánské soutěže s názvem ŠPINDLEROVSKÉ SEJKORY. Akce začne ve 13 hodin v městském parku v centru Špindlerova Mlýna vystoupením místního folklorního souboru Špindleráček. Od 13:30 si pak budete moci celé odpoledne pochutnat na různých variantách oblíbené krkonošské bramborové speciality od soutěžících, kterými jsou
Heulská dívka: Dívka bez jména, které se dostalo spravedlnosti až po čtyřiceti letech
enigmaplus.cz
Heulská dívka: Dívka bez jména, které se dostalo spravedlnosti až po čtyřiceti letech
Osud jedné neznámé dívky se stal záhadou, která je i po desetiletích zahalená rouškou tajemství. Tělo nalezené u dálnice v Nizozemsku nebylo nikdy identifikováno. Co se stalo mladé dívce, kterou někdo
Kuskus a jeho chutě
tisicereceptu.cz
Kuskus a jeho chutě
Jméno kuskus je převzaté z arabštiny, jedná se totiž o tradiční severoafrické jídlo. Postupem času se rozšířilo do celého světa. Kuskus je spařená a do kuliček tvarovaná krupice. K jeho výrobě se použ
Václavové v českých dějinách: Osvícení vladaři, světci i opilci
historyplus.cz
Václavové v českých dějinách: Osvícení vladaři, světci i opilci
Více slávy – to je význam jména Venceslav, z něhož se později zrodil Václav. V české historii přitom byla celá řada mužů, která svému jménu skutečně dostála a zajistila mu slávu. Jméno Václav dobrých pět staletí hrdě nosili Přemyslovci i Lucemburkové, a dokonce jeden habsburský arcivévoda. Dodnes se jedná o jedno z nejpoužívanějších jmen u
Nechci chlapa, který nedrží slovo
skutecnepribehy.cz
Nechci chlapa, který nedrží slovo
S Janem jsme se seznámili v práci. Často jsme spolupracovali, takže se nikdo nedivil, když mezi námi přeskočila jiskra. Když se mi vyznal ze svých citů s prosbou, jestli s ním chci chodit, odpověděla jsem: „Ano, ale pokud nám to vydrží pět let, požádáš mě o ruku,“ řekla jsem a on se na mě nechápavě podíval. Oběma nám totiž táhlo na
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Pikantní cuketový salát
nejsemsama.cz
Pikantní cuketový salát
Nejvhodnější jsou pro tuhle chuťovku malé cukety. Ingredience na 4 sklenice: ● 2 kg cuket ● 2 chilli papričky ● 1 česnek Na nálev: ● 1 l vody ● 200 ml vinného octa ● 1 Deko ● 10 kuliček pepře ● 10 kuliček nového koření ● 3 lžíce cukru ● sůl Postup: Umyté cukety a oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky. Papričky očistíme a nakrájíme na proužky. Vše postupně naskládáme do vymytých sklenic. Vodu smícháme
MÝTY A RITUÁLY: S bohyní Mokoš na křídlech víl
epochalnisvet.cz
MÝTY A RITUÁLY: S bohyní Mokoš na křídlech víl
Když je ze země cítit vláha a nohy se začnou jemně bořit do mokré půdy, nastává chvíle, kdy do života vchází slovanská bohyně Mokoš. A tak se připravte zapustit kořeny, protože Mokoš přináší dary samotné matky Země. Staroslovanská bohyně Mokoš je vládkyní přírody, úrody, léčení a plodnosti země. Jak už její jméno napovídá, vychází
Fascinující hyeny: Tady vládnou samice!
epochaplus.cz
Fascinující hyeny: Tady vládnou samice!
Vědci se již mnoho let zabývají zkoumáním života hyen a nacházejí u nich mnoho vlastností společných s člověkem. Jejich inteligence i sociální život se vyvíjely podobně jako u primátů a jak ukázaly vědecké pokusy, hyeny jsou v některých případech dokonce ještě chytřejší. Vědce překvapila i hyení vychytralost. Při získávání odměny ve formě potravy nejen spolupracují,
Věk panzootiky je tu: Vědci varují před nemocemi přeskakujícími mezi druhy
21stoleti.cz
Věk panzootiky je tu: Vědci varují před nemocemi přeskakujícími mezi druhy
V posledních letech si výzkumníci všímají stále rostoucí hrozby panzootik, tedy chorob, které jsou schopné přeskakovat mezi různými biologickými druhy. Jedním z nejvýraznějších příkladů je v tomto ohl