Původně prý název zněl „povitica“ od slovinského výrazu pro „zavinout“. Takže jde vlastně o závin, ale často se vkládá do bábovkové formy.
Mezi slovinskými svátečními moučníky má být potica absolutní jedničkou. Peče se na Vánoce i na Velikonoce. Tajemstvím úspěchu je prý správné načasování kroků i dodržení správných poměrů těsta a náplně.
Mimochodem, ořechová náplň je sice nejoblíbenější, ale zdaleka ne jediná možnost, těch prý je několik desítek. Ale protože je tu sezona dozrávajících vlašských ořechů, budeme se věnovat právě tomuto receptu.
Suroviny
Na těsto
1 kg mouky
30 g droždí
3 – 4 žloutky
300 ml vlažného mléka
120 g másla
1 lžičku soli
2 lžíce cukru
tuk na vymazání formy
Na náplň
600 – 700 g vlašských ořechů
200 g medu
50 g cukru
100 – 200 ml mléka
1 – 2 vejce
trochu skořice
2 lžíce rumu nebo pálenky
Postup
1. Smícháme 2 lžíce mouky s1 lžící cukru a rozdrobeným droždím. Přidáme 50 ml vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
2. Mouku osolíme, přidáme žloutky, rozpuštěné vychladlé máslo, kvásek, zbytek mléka a 1 lžíci cukru.
3. Těsto hněteme asi 15 minut. Musí být vzdušné a vláčné a nesmí lepit.
4. Necháme kynout na teplém místě.
5. Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň. Nejprve rozmixujeme ořechy.
6. K ořechům přimícháme cukr a skořici.
7. Směs dáme do hrnce s mlékem a krátce povaříme.
8. Vrátíme do misky a přimícháme roztavený med. Necháme zchladnout a přidáme vejce a rum.
9. Těsto vyválíme na plát silný asi půl centimetru.
10. Na plát rozprostřeme náplň.
11. Srolujeme jako závin.
12. Vložíme do vymazané bábovkové formy.
13. Necháme ještě asi 20 minut kynout, při pečení pak bude bábovka vyšší.
14. Pečeme pomalu při 165 °C asi hodinu, pak necháme 15 minut chladnout, než bábovku vyklopíme.
Obměny
– Do náplně můžete dát místo vajec jen šlehané bílky. Je to samozřejmě pracnější, ale náplň bude nadýchanejší.
– Přidat se dají rozinky nebo nasekaná čokoláda, z koření kardamom.
– Když chcete ušetřit na ořechách, nahraďte část drcenými piškoty nebo strouhankou.
Foto: Shutterstock