Domů     Když šlehačku, tak domácí
Když šlehačku, tak domácí
3.2.2025

Umět si připravit nadýchanou a chutnou šlehačku nebývá zpravidla nijak těžké, přesto se nám někdy podaří našlehat hroudu sraženého tuku. Proč se někdy povede a jindy zkazí?

Důležité je, z jaké smetany šlehačku připravujeme a jakým způsobem ji šleháme. Roli hraje i použitý šlehač. Ovšem úplně nejhorší je rezignovat na domácí přípravu a koupit si „šlehačku“ ve spreji.

To většinou nebývá ani smetana a není našlehaná vzduchem, ale oxidem dusným, což se projeví tím, že se po chvíli v poháru nebo na dortu začne roztékat.

A ani chuťově neodpovídá té „pravé“ – zatímco smetana ke šlehání se získává odstřeďováním z tučné části mléka, ve spreji bývá velmi často jen „našlehaný“ rostlinný tuk.

Co je nutné při výrobě dodržovat?

1. Vybrat vhodnou smetanu

Důležité bývá sáhnout v obchodě po smetaně, která je určená ke šlehání. Zpravidla mívá podíl tuku 30 %, čím je ho více, tím lépe. Některé výrobky obsahují i stabilizátory či emulgátory, který mají udržovat konzistenci a tuhost.

Může to být želatinový extrakt, jenž je na obalu zpravidla skryt pod označením E407. Jeho veganskou a vegetariánskou variací bývá karagenan, který se nejčastěji získává z řasy puchratky kadeřavé.

Většina dnes prodávaných smetan navíc prochází procesem označovaným zkratkou UHT, což je tepelné ošetření, které zvyšuje jejich trvanlivost. Na chuť ale nemívá vliv.

2. Dobře vychladit

Smetana by měla být dobře vychlazená, ostatně i výrobci na zadní straně krabičky nebo kelímku doporučují teplotu, v jaké ji máte nejen před šleháním držet. A také samozřejmě dokdy ji máte spotřebovat.

Nikdy ji nenechávejte v lednici déle, také by se vám mohlo stát, že z ní nakonec připravíte hrudkovitou hmotu.

Doporučená teplota pro skladování se zpravidla pohybuje do 8 °C. Z lednice smetanu před šleháním vytáhněte ideálně až těsně před šleháním, pro jistotu si nachlaďte i mísu.

A pamatujte si, že by se nemělo šlehat v příliš vyhřátém prostředí, šlehačka má pak tendenci „padat“.

3. Vhodný šlehač

Jaký je ten správný přístroj pro výrobu šlehačky? Ruční, nebo elektrický? V dnešní době už většina hospodyněk používá elektrický, a dokonce lze šlehačku ve správné konzistenci vyšlehat i za pomocí tyčového mixéru.

Někteří výrobci totiž k němu dodávají vyměnitelné nože a ten pro šlehání smetany je mezi nimi snadno rozpoznatelný. Tyčovým přístrojem ale smetanu zpracovávejte hlavně pro přímou konzumaci šlehačky, někdy v ní totiž bývá méně vzduchu.

Možná vás napadne, jestli se dnes ještě používají láhve s bombičkami. Budete se divit, ale ano. Ti zkušenější pak vědí, že láhve jsou opatřeny pouze bombičkami jednorázovými.

4. Čisté nádobí

Tuto podmínku si zapamatujte hlavně v případě, kdy si potřebujete připravit další dávku šlehačky. Pokud jsou v nádobě nebo na metle ještě zbytky té první várky, pak se může stát, že se smetana neušlehá dobře. Je to kvůli tuku, který na nádobě ulpěl.

Tuk se také špatně smývá z plastových nádob, proto je mnohem lepší používat při výrobě šlehačky kovové nebo keramické nádoby. Čistotu musíte také hlídat u lahví s bombičkami. A to raději hned dvakrát.

Jakékoli zbytky totiž vedou k tomu, že nádoba začne zapáchat, jak se v ní mléčný tuk rozkládá. Láhev proto po každé náplni rozšroubujte a pak důkladně vymyjte za pomocí saponátu.

5. Technika šlehání

Smetanu vylijte do nádoby, přidejte k ní lžičku moučkového cukru (ztužovač používejte výjimečně, může zhoršit chuť šlehačky) a začněte šlehat za pomoci nižších otáček. Při tom točte miskou se smetanou dokola.

Teprve až smetana začne houstnout, přidejte otáčky na maximum a ke konci šlehání otáčky opět uberte. Dejte pozor, ať nešleháte příliš dlouho, maximálně tak dvě až tři minuty, jinak budete mít ze smetany máslo.

Správnou konzistenci poznáte tak, že z mísy vytáhnete metlu – pokud šlehačka na ní tvoří malé špičky, je hotovo. Pečliví buďte hlavně při ručním šlehání. Někdy nemusíte odhadnout čas při zpracování, a tak se může stát, že se smetana rychle srazí.

6. Správné skladování

Pokud vyšlehanou pochoutku ihned nespotřebujete a musíte ji dát do lednice, vždy ji tam dávejte v přiklopené nádobě. Je to proto, aby nepohltila aroma ostatních jídel, což se může stát, pokud v lednici skladujete třeba uzeniny, zeleninu anebo uvařená jídla.

Jak na náhradní šlehačku z mléka a másla?

200 ml čerstvého polotučného mléka, 125 g (domácího) másla.

Postup

Mléko zahřejte téměř k bodu varu, přihoďte pokrájené máslo a vlijte směs do mixéru. Mixujte asi 3 minuty a poté směs přelijte do misky a dejte na hodinu vychladit do mrazničky. Poté ji ušlehejte do tuha.

Domácí pařížská šlehačka

Potřebujete

1/4 litru polotučného mléka, 125 g kvalitního másla (polovinu kostky), 1 lžičku kakaového prášku.

Postup

1. V malém množství mléka rozmíchejte kakao a potom přidejte ke zbylému mléku. Nechte na plotně hodně zahřát, ale nesmí se vařit.

2. Do mixéru nakrájejte máslo, zalijte horkým mlékem a asi 5–7 minut naplno šlehejte.

3. Uložte do lednice a druhý den vyšlehejte jako normální šlehačku.

Foto: Shutterstock
Zdroje informací: kuchynelidlu.cz
Štítky:
Související články
5.6.2025
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se špatně rozpouští a na nádobí nechává skvrny, podívejme
2.6.2025
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s jejich pomocí lze nepovedené barvení aspoň trochu zlepšit. Příliš tmavá Místo své obvyklé
27.5.2025
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní domu, a tak jsou pro vás připravené ty
26.5.2025
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. V teplé vodě rozpusťte trochu pevného mýdla - nikoli tekutého - a pak p
22.5.2025
Také jste se tak těšili na začátek léta? S ptáčky v plstěných kabátcích bude tohle krásné období roku ještě veselejší. Budete potřebovat: ovčí rouno, polystyrenové šablony ptáčků (můžete je nahradit slepením polystyrenového vejce a kuličky, které jsou lépe k dostání), dřevěné kolíčky, nůž plsticí jehlu, tavnou pistoli, podložku na plstění (vyrobíte ji nalepením mycí houbičky na papírový karton)
reklama
Šikovné tipy
Letíme daleko: Jet lag a další potíže
Nastává čas dovolených a toulek po světě, a tak vás možná čeká vysněná cesta za oceán. Pak se také poprvé potkáte s pásmovou nemocí. Anglicky se nazývá jet lag a doslova znamená tryskáčové zpoždění. O co vlastně jde? Cestování časovými pásmy vám rozbourá denní rytmus. Lidské tělo je, jak známo, nastavené na to, aby dělalo […]
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Objevte Prahu z nové perspektivy na Večeři v oblacích
iluxus.cz
Objevte Prahu z nové perspektivy na Večeři v oblacích
Zpříjemněte si začátek září nevšedním gastronomickým zážitkem. Celosvětově oblíbená Večeře v oblacích zakotví v Praze od 4. do 14. září v parku Mrázovka. Kreativní menu inspirované babím létem připrav
Podzemní říše divů: Kde obří jeskyně ukrývají vlastní světy
enigmaplus.cz
Podzemní říše divů: Kde obří jeskyně ukrývají vlastní světy
Jeskyně – slovo, které v nás evokuje tajemství, chlad a tmu. Ale pod povrchem naší planety se skrývá mnohem víc než jen kamenné chodby. Existují podzemní giganti, kteří ukrývají vlastní ekosystémy, ře
Už Nagyovou nebaví život ve zlaté kleci?
nasehvezdy.cz
Už Nagyovou nebaví život ve zlaté kleci?
Žije v bohatství, ale musí poslouchat. To má být život Jany Nagyové (66), která se po letech vrátila na obrazovky. Roky byla seriálová princezna Arabela doma se třemi dětmi, pečovala o domácnost a
Babiččin koláč
tisicereceptu.cz
Babiččin koláč
Suroviny 175 g hladké mouky 1 lžíce krupicového cukru 120 g rostlinného tuku s máslovou příchutí 3 lžíce studené vody Švestky jsou u nás tradičním ovocem. Na náplň 10 větších šves
Milovaný i nenáviděný Josef II.: V čem vězela jeho komplikovaná povaha?
historyplus.cz
Milovaný i nenáviděný Josef II.: V čem vězela jeho komplikovaná povaha?
Už potřetí matce nabídl, že na spoluvládu abdikuje, jenže ona to i tentokrát odmítla. Ctižádostivý Josef sám odstoupit nedokáže, a tak se s Marií Terezií po tisící prvé navzájem pošlou ke všem čertům. O směřování habsburské monarchie se spolu nakonec budou hádat neuvěřitelných 15 let!   Manželovi zatím porodila „jen“ tři dcery. „Prosím, ať je
Všechno se vypařuje: Když i neutronové hvězdy mizí v čase
21stoleti.cz
Všechno se vypařuje: Když i neutronové hvězdy mizí v čase
Nová studie naznačuje, že nejen černé díry, ale i další husté objekty ve vesmíru, jako jsou neutronové hvězdy a bílí trpaslíci, mohou postupně mizet prostřednictvím záření podobného Hawkingovu. [ca
Sloni, surikaty a psi: Nečekané spánkové rituály suchozemských zvířat
epochaplus.cz
Sloni, surikaty a psi: Nečekané spánkové rituály suchozemských zvířat
Spí sloni jen dvě hodiny denně, a to většinou vestoje? Drží se mořské vydry za tlapky, aby se ve spánku neztratily? A víte, že kočky prospí skoro dvě třetiny dne, aby se připravily na lov? I když se nám to možná zdá zvláštní, spánek suchozemských zvířat je plný fascinujících rituálů a adaptací, které jsou výsledkem
Housata se mi za moji péči nakonec odvděčila
skutecnepribehy.cz
Housata se mi za moji péči nakonec odvděčila
Byla jsem malá holčička, chodila s proutkem po zelené louce a žlutá housátka za mnou pochodovala jako za svou mámou husou. Naše rodina nebyla zámožná, když se mí rodiče vzali, museli několik let bydlet u babičky a dědečka. Byt v paneláku dostali až poté, co se narodil můj mladší bratr. To mi bylo pět. Do školky jsem nechodila, protože ta
Zoo v kelímku
nejsemsama.cz
Zoo v kelímku
S touhle dobrotou se malí i velcí dostanou do nebe. Ingredience: ● 250 g kvalitní hořké čokolády (ideálně 75%) ● 250 g másla ● 100 g hrubě nasekaných ořechů (vlašské, pekanové, lískové…) ● 100 g holandského kakaa ● 80 g polohrubé mouky ● 350 g pískového cukru ● 4 vejce ● 1 lžička prášku do pečiva ● barevný marcipán na vytvarování zvířecích obličejů, zmrzlina, šlehačka Postup: Máslo s čokoládou rozehřejte ve vodní lázni a přidejte nasekané ořechy. Mezitím
Klaun očkatý: Nejlepší kamarád mořské sasanky umí měnit pohlaví!
epochalnisvet.cz
Klaun očkatý: Nejlepší kamarád mořské sasanky umí měnit pohlaví!
Málokterý živočich se natolik zapíše do lidských hlav jako právě oranžová ryba. Děti i dospělí ho znají především skrze animované dobrodružství o Nemovi. Podle jména to jsou sice šprýmaři, moc legrace ale s nimi není.   Klauna očkatého dorůstajícího až 11 centimetrů jako první přesně popíše francouzský vědec Georges Cuvier (1769–1832). Nemůže z ní spustit oči, a
Kostel Nanebevzetí Panny Marie: Barokní cíl poutníků
epochanacestach.cz
Kostel Nanebevzetí Panny Marie: Barokní cíl poutníků
Po staletí se lidé v určený čas vydávají na cesty, aby vyjádřili svou víru, modlili se či prosili Boha o odpuštění. Čekají na ně posvátná poutní místa, na nichž stojí slavné kaple, kláštery nebo kostely. Tak jako na Chlumu Svaté Maří na Sokolovsku. Bylo nebylo, kdysi dávno putoval krajem řeznický tovaryš. Únava ho zmohla tak, že
Pohádkové panství Heidi Klum
rezidenceonline.cz
Pohádkové panství Heidi Klum
Romantickou vilu v toskánském stylu si světoznámá modelka německého původu s rodinou pořídila v době, kdy tvořila manželský pár se zpěvákem Sealem. Žili v ní se čtyřmi dětmi. Elegantní rezidence s výhledem na Pacifik je součástí rozlehlého pozemku, ležícího v oblasti Brentwood Country Estates, vyhledávané celebritami a slavnými osobnostmi. Patří mezi ně například herci Jennifer