Domů     Zelenina? Zkuste pečenou!
Zelenina? Zkuste pečenou!
14.5.2025

Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda.

Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet…

Kterou vybrat?

Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké brambory a mrkev. To ale zdaleka není všechno. Skvělá je brokolice, růžičková kapusta či cuketa a možná vás chuťově překvapí cibule, paprika a zelí.

Opéci se dají i rajčata. Určitě objevíte i další možnosti. A pokud si nejste jisti, jestli je vámi zvolený druh na pečení vhodný, není nic jednoduššího, než to zkusit.

Nešetřete na oleji

Začněte tím, že zeleninu nakrájíte na kousky velikosti sousta. Poté ji pokapejte kvalitním olejem. Je potřeba ho použít tolik, aby zelenina získala hladký, lesklý povlak, ale nesmí v něm plavat. Většinou stačí dvě lžíce.

Olej nejen že pomáhá tomu, aby se kousky propekly rovnoměrně a byly křupavé, ale také dodává zelenině bohatou chuť.

Jaký použít

Můžete zvolit jemný olivový, ale klidně kokosový nebo avokádový. Hodí se i ořechové oleje, které přidají chuť i vůni. Ideální je promíchat zeleninu s olejem ručně, protože tak se krásně rovnoměrně obalí. Samozřejmě ji musíte okořenit a osolit.

Nejjednodušší je použít bílý pepř, ale můžete dodat i nějaké bylinky. Ten, kdo má rád ostřejší, trochu chilli. Je to malá alchymie, neboť koření musí být tak akorát, aby nezanikla chuť zeleniny, ale zase tolik, aby jí pomohlo vyniknout.

Dejte zelenině prostor

Rozložte ji na plech tak, aby se jednotlivé kousky úplně nedotýkaly. Pokud máte zeleniny hodně, můžete ji rozdělit na dva plechy. Kdybyste ji nakladli příliš hustě, nepekla by se, ale vařila v páře.

Trouba by měla být předem rozehřátá na 220 °C. Až se zelenina začne péci, můžete teplotu trochu stáhnout.

Jak dlouho?

Zeleninu je potřeba péct dostatečnou dobu, aby měla křupavou kůrku. Během pečení ji občas promíchejte. Pokud se vám zdá, že je hotová, zkuste kousek propíchnout vidličkou – zelenina by měla být měkká a na povrchu nazlátlá až lehce hnědá.

Pečte až do doby, kdy se začnou okraje trochu kroutit. V té chvíli zeleninu vyndejte z trouby a ochutnejte, zda je podle vašich představ. Měkčí zelenina bude hotová rychleji, zatímco tvrdší, jako jsou brambory, se peče déle.

Myslete na to při krájení a velikost jednotlivých kousků tomu přizpůsobte. Pokud některý druh pečete poprvé a nejste si jisti, po 15 minutách zkontrolujte.

Způsoby pečení

Pokud byste chtěli připravit přílohu ze směsi zeleniny, máte tři možnosti.

Jednotlivě: Nejsnáze jednotlivé druhy zeleniny opečete na samostatných plechách a po upečení je smícháte. To vám umožní snadnou kontrolu, a navíc zjistíte, jak rychle se každý druh peče.

Podle času: Vyberte druhy, které se pečou podobnou dobu, smíchejte je na jednom plechu dohromady. Můžete například společně opéct květák a brokolici nebo máslovou dýni s bramborami. Pokud by byl plech přeplněný, rozdělte zeleninu na dva.

Pečení po částech: Na plech můžete postupně přidávat různé druhy zeleniny – začněte tou nejtvrdší a nejdéle se pečící zeleninou a později přidejte měkčí, která opeče rychleji. Opět můžete péci na více plechách najednou.

Základní časy

Platí pro pečení na 220 °C a jsou samozřejmě orientační, protože záleží i na tvrdosti jednotlivých druhů a také na velikosti kousků.

Kořenová zelenina (řepa, brambory, mrkev) – 30 až 45 minut

Zimní dýně (máslová dýně, žaludová dýně) – 20 až 60 minut

Košťáloviny (brokolice, květák, růžičková kapusta) – 15 až 25 minut

Měkká zelenina (cuketa, letní dýně, paprika) – 10 až 20 minut

Tenká zelenina (chřest, zelené fazolky) – 10 až 20 minut

Cibule – 30 až 45 minut, podle toho, jak křupavou ji máte rádi

Rajčata – 15 až 20 minut

Náš tip

Zkuste pečený česnek

Opékání česneku je snadné a vyžaduje jen několik minut. Ale výsledek stojí za to.

1) Sloupněte všechny volné, papírové vnější vrstvy kolem palice česneku tak, aby zůstala neporušená a stroužky držely pohromadě.

2) Odřízněte asi ½ centimetru od horní části.

3) Odkryté stroužky pokapejte 1 až 2 lžičkami olivového oleje a nechte olej vsáknout.

4) Zabalte česnek do alobalu a pečte v troubě 40 minut a poté začněte česnek kontrolovat. Hotový je, když je stroužek ve středu úplně měkký. Můžete péci ještě 10 minut. Poté nechte vychladnout a stroužky vymáčkněte ze slupek.

Náš tip

Pečením česnek ztratí svou ostrou chuť a štiplavost, bude nasládlý a mírně oříškový. Můžete ho rozmačkat a jednoduše natřít na krajíček čerstvého chleba s máslem a posolit nebo podávat s topinkami. Ale využít ho můžete i jinak.

Když ho například smícháte s trochou majonézy, uděláte skvělou omáčku do burgerů nebo k masu. Nebo jej vmíchejte do bramborové kaše. Hodí se i do různých pomazánek.

Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
23.5.2025
Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí. Šumavská kulajda (4 porce) 4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zelen
reklama
Šikovné tipy
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jsou UFO u Oblasti 51 jenom kamufláž?
enigmaplus.cz
Jsou UFO u Oblasti 51 jenom kamufláž?
Již před nějakou dobou CIA potvrdila to, co se přes 50 let snažila utajit. Základna známá jako Oblast 51 je skutečná. Mimozemské stroje na ní ale podle oficiální zprávy nejsou. I když neidentifikovate
Suché, nebo mokré?
nejsemsama.cz
Suché, nebo mokré?
Pravidelné a pečlivé odličování a čištění pleti je základním předpokladem pro její krásný a zdravý vzhled. Každé ráno pleť potřebuje vyčistit, večer také a navíc zbavit make-upu. Mělo by jít o naprostou rutinu, ať se děje, co se děje. Čištění můžete provádět několika způsoby. Suché odličování Neznamená to drhnutí pleti nasucho. Použijte odličovací mléko, gel či micelární vodu podle typu
Waldorf Astoria Seychelles Platte Island oslaví letošní Global Wellness Day sérií zážitků na téma Reconnect
iluxus.cz
Waldorf Astoria Seychelles Platte Island oslaví letošní Global Wellness Day sérií zážitků na téma Reconnect
U příležitosti letošního Global Wellness Day, který se koná 14. června 2025, resort Waldorf Astoria Seychelles Platte Island představuje pečlivě sestavenou nabídku zážitků přirozeně odrážející filozof
Pitný režim večer nedoženete
epochalnisvet.cz
Pitný režim večer nedoženete
Dodržovat pitný režim je správné, ale pít večer, to je jiné téma. Přeženete-li to, může se vám stát, že se kvůli potřebě častého močení nevyspíte. V kolik hodin pít naposledy, abyste netrpěli žízní, ale neproseděli noc na toaletě?   Podle urologů zdravý způsob močení je 8x za den a 1x za noc. Ale čím to, že
Přišla jsem vlastně o vše
skutecnepribehy.cz
Přišla jsem vlastně o vše
Ta, kterou jsem považovala za nejlepší přítelkyni, se ukázala jako ta nejhorší osoba, jakou jsem kdy potkala. Ženská mrcha, která mi vzala vše! Byla to manipulátorka a lhářka a já jsem díky ní přišla o manželství i klid v duši. S Andreou jsem se poznala před deseti lety na kurzu jógy. Byla okouzlující, usměvavá, vtipná a vždycky perfektně upravená. Lichotila mi Hned jsme si
Vypadal takto svatý Václav? Vědci zrekonstruoval 1100 let starý obličej českého knížete
21stoleti.cz
Vypadal takto svatý Václav? Vědci zrekonstruoval 1100 let starý obličej českého knížete
Jak mohl skutečně vypadat svatý Václav? Na to se pokusil odpovědět mezinárodní tým vědců, který za pomoci nejmodernějších forenzních technik vytvořil digitální rekonstrukci podoby slavného českého kní
Nechali si Bernášková a Merkner pootevřené dveře k návratu?
nasehvezdy.cz
Nechali si Bernášková a Merkner pootevřené dveře k návratu?
Herečka Jana Bernášková (44) ze seriálu ZOO Nové začátky a režisér Rudolf Merkner (53) se po rozvodu dohodli na netradičním řešení. Kvůli dětem si ponechali společný byt, ve kterém se střídají. Když
Kronikář Přibík Pulkava: Skrýval se za ním sám císař Karel IV.?
epochaplus.cz
Kronikář Přibík Pulkava: Skrýval se za ním sám císař Karel IV.?
Autor Kroniky české, arcibiskupský písař, správce školy. O jeho osobnosti toho mnoho nevíme. Snad proto kolem něj vznikaly různé dohady. O co vlastně jde? Pojďme se na jeho Přibíka Pulkavu a jeho dílo podívat. Tajemství zahaluje Příbíka Pulkavu z Radenína (†asi 1378/1380), který v Kronice české, podle některých pramenů nazývané také Kronika nejjasnějšího knížete Karla, krále českého
Pikantní cuketový salát
tisicereceptu.cz
Pikantní cuketový salát
Nejvhodnější jsou malé cukety. Suroviny na 4 sklenice 2 kg cuket 2 chilli papričky 1 česnek Na nálev 1 l vody 200 ml vinného octa 1 Deko 10 kuliček pepře 10 kuliček nového koření 3
Duchové Kunžvartu
epochanacestach.cz
Duchové Kunžvartu
Na samém pomezí Českého království, na východním úbočí šumavské hory Strážný, stála od 14. století mohutná pevnost zvaná Kunžvart. V současnosti zbývá z hradu, který patří mezi nejtajemnější místa v oblasti, prakticky jen torzo čtyřhranné věže. Už výstup ke zřícenině (výlet začnete v nedalekém městysi Strážný) je jako z pohádky – cesta se vine lesem lemovaným mechem porostlými balvany, kapradím
Casa Clara, óda na životní styl South Beach
rezidenceonline.cz
Casa Clara, óda na životní styl South Beach
Výjimečná, architektonicky významná rezidence s okouzlujícími interiéry, vybavenými designovým nábytkem a doplňky italské firmy Henge, představuje moderní plážovou vilu s luxusem nejvyššího kalibru. Pohlednicově krásné prostředí široké mořské zátoky na půvabném pobřeží jedné z nejkrásnějších částí amerického Miami je dokonalým rámcem pro elitní bydlení ve vysokém stylu značky, která představuje mnohem více než jenom nábytek. Jde
Prvního ředitele Národního divadla zdrtila nešťastná láska
historyplus.cz
Prvního ředitele Národního divadla zdrtila nešťastná láska
„Ta jeho neodbytnost je směšná. Nelidsky mne nudí, “ stěžuje si Anna Lauermannová deníku na svého ctitele. Odmítá ho, ale přitom stačí, aby jenom na týden zmizel z Prahy a nedal vědět kam, a už má o něj strach.   „Myslím, že by bylo lépe, kdybyste ke mně nechodil… Máte ještě čas se oženit, máte