Máte rádi smažená jídla, ale protože víte, že nejsou nejzdravější, tak stará olejová fritéza odpočívá někde ve spíži? Nebo jste ji pro jistotu nikdy neměli?
Zkuste horkovzdušnou. Proti té tradiční má hodně výhod a přitom jsou pokrmy stejně chutné a křupavé, ovšem lehčeji stravitelné. K přípravě jídla totiž využívá horký vzduch, a když olej, tak opravdu jen minimální množství.
Nemusíte tedy řešit, co s upotřebeným omastkem, přístroj se snadněji udržuje, a kratší je i doba nahřátí. A navíc ušetříte peníze. Jediným problémem tedy může být to, jakou fritézu si vybrat.
O ohřev se u většiny stará elektrické topné těleso s výjimkou halogenových, které jídlo smaží či grilují teplem produkovaným infračerveným světlem. Pokud jde o způsob přípravy, k dostání jsou tři typy fritéz:
Statická – horký vzduch proudí okolo potravin, a tím se zahřívají. Bývá cenově dostupná, ale její nevýhodou je, že někdy smaží suroviny nerovnoměrně a musíte je během přípravy promíchávat.
Dynamická – má rameno nebo lopatku, které potraviny promíchávají. Podmínkou ovšem je, aby byly nakrájeny na malé kousky, aby se mohly během míchání otáčet.
Multifunkční – jak z názvu vyplývá, zvládne toho víc, a tak dokáže nahradit i několik přístrojů. Můžete v ní třeba péct, ohřívat, rozmrazovat, grilovat. Cena bude vyšší, ale možná se právě vám vyplatí.
Na velikosti záleží
A určitě si dobře rozmyslete, jakou budete potřebovat. Na mysli samozřejmě máme nikoliv velikost přístroje, i když i ta je důležitá, pokud máte málo prostoru, ale především velikost koše.
Při výběru myslete na to, pro kolik lidí budete ve fritéze jídlo běžně připravovat. Objem nádoby se většinou udává v litrech a fritézy mívají objem od 1 pro jednočlenné domácnosti, do 6 ½. Jsou i větší, ale ty se využijí spíš v restauracích.
Pokud je domácnost čtyřčlenná, doporučuje se objem 3 litry. Pro představu to odpovídá asi 1,5 kg hranolků.
Jaký výkon
Standardně se pohybuje mezi 1400 až 1800 W. Najdou se i přístroje s menším výkonem, ale u těch je riziko, že se v nich potraviny budou připravovat déle a nebudou opečené do křupava.
Fritézy s vyšším výkonem připraví jídlo rychleji, ale vyšší bude i cena za spotřebu. Hodně záleží na tom, jak často budete fritézu používat. Pokud jen občas, na spotřebu skoro hledět nemusíte. Jiné to bude, když i několikrát týdně.
Kolik za ni zaplatíte?
To asi zajímá úplně každého, protože nikomu se nechce zbytečně utrácet. Levnou fritézu koupíte už za 2000 Kč, ale bude menší a bude mít i méně funkcí, což by vám po čase mohlo vadit. Samozřejmě usmažit hranolky a řízek dokáže, ale to bude asi všechno.
Pokud jsou vaše ambice větší, připlatíte si, ale za 4000 Kč už byste mohli získat kvalitní přístroj.

Příslušenství
Nezapomeňte si zjistit, jaké se dodává v balení vybraného typu.
Protože sami si sice můžete pořídit další, jako třeba pekáč na pizzu, formu na pečení koláče nebo chleba, napařovací košík, grilovací rožně a další věci, ale to bude něco stát a jsou to peníze navíc.

Některé funkce
obr. 3
Horkovzdušná fritéza jich může mít hodně a vy si určitě v prvotním nadšení řeknete, že je chcete všechny. Ale samozřejmě se promítají do ceny, tak zvažte, které opravdu využijete a které jsou pro vás zbytečné.
Například termostat má každá fritéza, ale můžete teplotu nastavovat manuálně nebo pomocí LCD displeje a záleží na vás, co zvolíte.
Časovač
Mají ho také všechny přístroje a nastavíte jím dobu přípravy jednotlivých pokrmů. Na její konec vás upozorní většinou zvukovým signálem.
Odložený start
Zajímavá funkce, která vám dovolí připravit jídlo, i když právě nejste doma. Prostě jen nastavíte čas zapnutí a přijdete k hotovému. Dlužno podotknout, že touto funkcí disponují jen dražší modely.

Přednastavené programy
obr. 4 oříznout jen displej
I tuto funkci má už většina fritéz, i když v různém rozsahu. Je šikovná, a tak nemusíte příliš bádat nad tím, jak dlouho se bude jaké jídlo připravovat.
Různé programy jsou většinou pojmenované podle druhu připravované potraviny, někdy podle typu přípravy a po zmáčknutí nastaví správný čas i teplotu.
Průhledné víko
Umožní sledovat přípravu potraviny bez otevírání přístroje.
Několik dobrých rad
Horkovzdušná fritéza se sice obejde bez oleje, ale pokud si smažené jídlo chcete opravdu vychutnat, jednu lžíci přece jen přidejte. Jeho výběr je na vás.
Pokud nemáte nastavený nějaký program, je vhodné přístroj na chvíli předehřát a až pak do něj vložit jídlo. Tak si totiž lépe zachová šťavnatost, ale na povrchu bude křupavé.
Rozhodně nepřeplňujete fritovací nádobu. Pokud by totiž mezi jednotlivými surovinami bylo málo místa, vzduch by nemusel správně proudit a neusmažily by se rovnoměrně.
Zvolte správný program nebo postupujte podle receptu a nepřesahujte délku smažení a ani nezvyšujte teplotu, protože při nejlepším jídlo vysušíte, v tom horším případě by se mohlo spálit.
Náš tip
I když je příprava jídel v tomto typu fritézy zdravější, nic se nemá přehánět. Vepřový bůček totiž zůstane bůčkem, 300 g hranolků na porci je prostě moc a kukuřice bude mít stále hodně sacharidů. Když ji ale budete využívat s rozumem, bude vám dobře sloužit.
Pár receptů do začátku

Domácí hranolky
4 porce, 60 min.
500 g oloupaných brambor, sůl, lžíce oleje
1) Oloupané brambory nakrájejte na hranolky a ponořte je na 30 minut do vody. Pak je osušte papírovou utěrkou, vložte do mísy a promíchejte se lžící oleje, aby byly všechny omaštěné rovnoměrně. Můžete použít i různá koření.
2) Fritézu rozehřejte na 140–165 °C, hranolky vložte do fritovacího koše a zapékejte 5 až 8 minut. Pokud je chcete péct déle, nezapomeňte je každých 5 minut promíchat. Poté je vyjměte a nechte je vychladnout.
3) Zvyšte teplotu fritézy na 180–200 °C a fritujte dalších 10 až 15 minut, dokud nejsou zlatohnědé. Po druhém smažení hranolky vyjměte a osolte až těsně před konzumací.

Marinovaná kuřecí křidélka
6 porcí, 60 min.
1,5 kg kuřecích křidélek, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce sójové omáčky, 6 najemno nasekaných stroužků česneku, 1 chilli paprička, 1 lžíce grilovacího koření, 1 lžička skořice, 1 lžička kajenského pepře, 1 lžička bílého pepře, 1 lžíce soli, 2 lžíce hnědého cukru, 1 lžíce nasekaného čerstvého, tymiánu, 4 najemno nasekané jarní cibulky, 5 lžic limetkové šťávy, půl hrnku červeného vinného octa
1) Všechny suroviny na marinádu smíchejte dohromady a naložte do ní křidélka.
2) Nechte je marinovat 24 hod. a vložte na 14 až 16 min. do fritézy předehřáté na 200 °C.

Citronový losos
2 porce, 25 minut
2 filety z lososa, 2 lžičky avokádového oleje (nebo olej olivový či arašídový ) nahrubo namletý bílý pepř, šťáva z 1 citronu, sůl
1) Filety z lososa pořádně nasolte, okořeňte, vložte je do citronové šťávy a při pokojové teplotě nechte odležet cca 15 min.
2) Filety vytáhněte ze šťávy, jemně je osušte papírovou utěrkou a pokapejte vámi vybraným olejem.
Teplotu na horkovzdušné fritéze nastavte na 180 °C a lososa pečte 7–8 min.

Minibábovičky
6 ks, 25 minut
100 g hladké špaldové mouky, 1 lžička kypřicího prášku, špetka soli, ½ lžičky skořice, 10 g rozpuštěného másla, 125 ml mléka, 1 zralý středně velký banán, volitelně kousky čokolády, ovoce, ořechy, semínka,….
1) V míse vidličkou rozmačkejte banán na kaši. Vlijte rozpuštěné máslo a metličkou prošlehejte. Přilijte mléko, přisypte postupně ostatní suroviny a spojte v těsto. Na závěr můžete přimíchat například posekanou čokoládu či ořechy.
2) Předehřejte si fritézu, připravte si formičky na mini bábovičky (nebo muffiny), vymažte je a naplňte je těstem kousek nad polovinu. Naplněné košíčky vložte do fritézy a pečte při 180 °C cca 15 minut.
Tip: Po 10 minutách je zkontrolujte špejlí, protože formičky jsou různě velké a také těsto může mít různou hustotu.