Dejte si životodárné klíčky

Naklíčený hrách, oves nebo pšenice špalda, i to jsou tradiční jídla, která se hodí k půstu před velikonocemi.

Naši předkové věděli, že semena, která běžně jedí, budou pro jejich tělo ještě přínosnější, když je nechají naklíčit.Teprve ve chvíli, kdy se semínko namočí do vody, vzniká obrovské množství cenných látek, které jinak z luštěnin a obilovin nezískáme!

Z naklíčeného hrachu se během postního období připravovala zejména pučálka.Podobné pokrmy naše babičky vařily i z naklíčeného obilí a tomu se říkalo pražmo. Dalšími surovinami, z nichž se v tuto dobu vařilo zdravé postní jídlo, byly brambory, zelí, čočka, kroupy a kořenová zelenina.Tradičně se dochucovalo solí, cibulkou, česnekem, sušenou majoránkou, petrželovou natí nebo libečkem.

Pučálka s česnekem

Ještě stihnete udělat si nejčastější postní jídlo tohoto období. Hrách přeberte, propláchněte a nasypte do vyšší zavařovací sklenice.Zalijte vodou, alespoň tři centimetry nad hrách, a nechte 24 hodin stát na chladnější místo. Druhý den vylijte vodu a hrách propláchněte studenou vodou. Vraťte do sklenice, tentokrát bez vody.

Sklenici zakryjte utěrkou a nechte stát dalších 24 hodin.Třetí den už můžete naklíčený hrách použít, nebo ještě jednou propláchnout a na dalších 24 hodin vrátit do sklenice. Stejným způsobem můžete nechat vyklíčit také jiná semena – například fazole, cizrnu nebo červenou čočku.Na pánvi rozehřejte sádlo, přidejte naklíčený hrách a opečte jej. Hrách můžete opéct také na sucho.

Pučálku míchejte opatrně, aby se neodlámaly klíčky. Ke konci pražení přidáte utřený česnek, osolíte a opepříte. Jídlo podáváte horké.

.

reklama

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Křídlová dveřní klasika
rezidenceonline.cz

Křídlová dveřní klasika

Hodí se všude, kde máme na otevírání tohoto typu dveří...
Ředkvičkový salát jako příloha k masu
tisicereceptu.cz

Ředkvičkový salát jako...

Nepropásněte sezonu ředkviček, jsou nabité vitaminy...
Již 8. rok v řadě se Hublot stal oficiální časomírou Bol d’Or Mirabaud
iluxus.cz

Již 8. rok v řadě se Hublot stal...

Léto je ideálním obdobím k obnově a...
Technologie známá „z kriminálek“ odhalí zločince
epochaplus.cz

Technologie známá „z...

Dostat i z té nejrozmazanější fotky...
Šílený císař Nero:  Pronásledoval ho duch jeho matky?
epochalnisvet.cz

Šílený císař Nero: ...

Z císařských komnat se ozývá přerývané oddechování. Patří...
Na cestě po Rakousku: Když milujete kolo, historii a přírodu…
epochanacestach.cz

Na cestě po Rakousku: Když...

Desítky jezer, stovky...
Jejich manželství prochází krizí
nasehvezdy.cz

Jejich manželství prochází...

Na mateřské dovolené je sotva...
Tajemství ježka v kleci: Jaroslav Foglar ho nevymyslel
enigmaplus.cz

Tajemství ježka v kleci:...

Ježek v kleci. Hlavolam, který v Čechách...
Mám strach, znovu se zamilovat
skutecnepribehy.cz

Mám strach, znovu se zamilovat

Provdala jsem se za...
V pravěku to bez „ostrých loktů“ nešlo
21stoleti.cz

V pravěku to bez „ostrých...

Nejnovější archeologický průzkum dokazuje, že v...
Rada Magdaleny Dobromily Rettigové hospodyňkám: Nevěrníkům servírujte polévku
epochaplus.cz

Rada Magdaleny Dobromily Rettigové...

Kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové vydaná...
Proč chce Bára utéct?
nasehvezdy.cz

Proč chce Bára utéct?

V současné době vážou...
0 shares